"Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Rusya rahatsız

Rusya, ABD’nin Gürcistan’a yardım malzemesi götürme girişiminin şüpheli olduğunu söyledi.

Rusya ordusundan yapılan açıklamada, ABD donanmasının insanî yardım operasyonu için Karadeniz’de bulunmasının fazlasıyla şüpheli olduğu söylendi.

23.08.2008


 

ABD: İNSANî YARDIM GÖTÜRÜYORUZ

ABD ve Polonya'ya ait 2 askerî gemi, Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e ulaştı. Dün sabah erken saatlerde Ege Denizi yönünden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Polonya gemisi ''General Plasky'' ile ABD'nin ''Mc Faul74'' gemisine kılavuz kaptan bindi. Türk Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemilerin geçişi sırasında kordon boyunda toplanan vatandaşlar dürbünlerle geçişi takip etti, fotoğraf çekti.

MONTRÖ ANLAŞMASI ÇİĞNENİYOR İDDİASI

Polonya gemisinin, varış limanı olarak Romanya'nın Köstence şehri bilgisini verdiği, ABD gemisinin ise nereye gittiği konusunda bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi. Boğazlardan önceki gün de Gürcistan'la ilgili gelişmelerden 6 ay kadar önce planlanan bir NATO tatbikatı çerçevesinde İspanyol ve Alman gemileri geçmişti. Gürcistan'la ilgili son gelişmelerin ardından Karadeniz'e Türk Boğazlarından geçiş konusu tartışma konusu olmuştu.

Amerikalılar Karadeniz’de

ürcistan’a yardım götürmek amacıyla Türkiye’den izin alan ABD ve Polonya’ya ait 2 askeri gemi, boğazlardan geçerek Karadeniz’e çıktı.

Edinilen bilgiye göre, dün sabah erken saatlerde Ege Denizi yönünden Çanakkale Boğazı’na giriş yapan Polonya gemisi “General Plasky’’ ile ABD’nin “Mc Faul-74’’ gemisine kılavuz kaptan bindi. Türk Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemilerin geçişi sırasında kordon boyunda toplanan vatandaşlar dürbünlerle geçişi takip etti, fotoğraf çekti.

Gemiler yaklaşık 5 saat sonra İstanbul Boğazı’na ulaştı. Boğazı geçen ABD ve Polonya’ya ait 2 askerî gemi Karadeniz’e çıktı.

Polonya gemisinin, varış limanı olarak Romanya’nın Köstence şehri bilgisini verdiği, ABD gemisinin ise nereye gittiği konusunda bir bildirimde bulunmadığı öğrenildi.

BOĞAZ GEÇİŞLERİNİ MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

DÜZENLİYOR

Boğazlardan önceki gün de Gürcistan’la ilgili gelişmelerden 6 ay kadar önce planlanan bir NATO tatbikatı çerçevesinde İspanyol ve Alman gemileri geçmişti.

Gürcistan’la ilgili son gelişmelerin ardından Karadeniz’e Türk Boğazlarından geçiş konusu da tartışılmaya devam ediyor. Türk Boğazlarında (İstanbul ve Çanakkale) seyir ve seferi, yürürlükte bulunan Montrö Sözleşmesi düzenliyor. Türk Boğazlarından hem ticarî hem savaş gemilerinin duraksız geçişi, 29 madde ve 4 ayrı ekten oluşan sözleşmenin öngördüğü şartlar çerçevesinde yapılıyor.

GEMİLERİN GEÇİŞİ PROTESTO EDİLDİ

Bu arada, ABD ve Polonya gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup tarafından protesto edildi. Dolmabahçe Meydanı’nda ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizlerle toplanan grup adına yapılan açıklamada, Türkiye’nin gemilerin geçişine izin vererek bölgedeki pozisyonunu içinden çıkılmaz bir duruma soktuğu öne sürüldü. Açıklamanın ardından bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra dağıldı.

PENTAGON: BOĞAZ GEÇİŞİNDE

RUMLARIN BİLGİSİ VAR

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, ABD’nin Gürcistan’a deniz yoluyla yapmayı planladığı insanî yardım faaliyetleri konusunda Rusya’nın bilgilendirildiğini söyledi. Whitman, “Ruslar, faaliyetlerimizin yöntemi ve amaçlarımız hakkında bilgilendirildi” dedi. Türkiye’nin 3 ABD gemisinin boğazlardan Karadeniz’e geçmesine izin vermesinden sonra ABD, Gürcistan’a yardım malzemesi taşımak üzere McFaul, Mount Whitney ve Dallas gemilerini gönderiyor.

23.08.2008


 

Boğaz geçişinden Rusların bilgisi var

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, ABD’nin Gürcistan’a deniz yoluyla yapmayı planladığı insanî yardım faaliyetleri konusunda Rusya’nın bilgilendirildiğini söyledi. Whitman, “Ruslar, faaliyetlerimizin yöntemi ve amaçlarımız hakkında bilgilendirildi” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, ABD’nin Gürcistan’a deniz yoluyla yapmayı planladığı insanî yardım faaliyetleri konusunda Rusya’nın bilgilendirildiğini söyledi. Whitman, “Ruslar, faaliyetlerimizin yöntemi ve amaçlarımız hakkında bilgilendirildi” dedi. Türkiye’nin 3 ABD gemisinin boğazlardan Karadeniz’e geçmesine izin vermesinden sonra ABD, Gürcistan’a yardım malzemesi taşımak üzere McFaul, Mount Whitney ve Dallas gemilerini gönderiyor.

23.08.2008


 

Gül: Kafkas platformu gerekli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadeniz’de yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatini taşımadığını söyledi. Gül, “Birbirlerine çok yakın coğrafyalarda, yoğun ekonomik ve insani ilişkilere ve benzer dış politika yönelimlerine sahip bulunan ülkelerimiz arasında her alanda ilişkilerimizi geliştirmeye özel önem atfetmekteyim” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadeniz’de yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatini taşımadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ile Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Çırağan Sarayı’ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Gül, AB ile müzakere sürecinde Türkiye’ye kuvvetli destek veren Romanya ile yakın ilişki içinde bulunulduğunu dile getirerek Cumhurbaşkanı Gül, AB ile müzakere sürecinde Türkiye’ye kuvvetli destek veren Romanya ile yakın ilişki içinde bulunulduğunu dile getirerek, ‘’Birbirlerine çok yakın coğrafyalarda, yoğun ekonomik ve insani ilişkilere ve benzer dış politika yönelimlerine sahip bulunan ülkelerimiz arasında her alanda ilişkilerimizi geliştirmeye özel önem atfetmekteyim’’ dedi. Görüşmelerde Gürcistan’da yaşanan gelişmelerin de ele alındığını dile getiren Gül, şunları kaydetti: “Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ile işbirliğinin tesisi konusunda Basescu ile benzer görüşleri paylaştığımızı gördüm. Komşumuz ve dostça ilişkiler içinde olduğumuz Gürcistan’ın sorunlarının toprak bütünlüğü temeli ilkesinde barışçı yollardan çözülmesi gerektiği düşüncesindeyiz” Gül, “Karadeniz’in güvenliği açısından buradaki güçlerin tekrar dengelenmesi söz konusu olursa bunun ABD güçleriyle dengelenmesine nasıl bakıyorsunuz?” şeklindeki soruyu, “Karadeniz’de yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim. Montrö Sözleşmesi neredeyse 72 senedir imzalandığı gibi aynen uygulanıyor. O zamandan bu zamana hiç istisnasız Karadeniz barışın, huzurun ve istikrarın sembolüdür ve böyle olmaya da devam etmelidir. Karadeniz’in barış, huzur ve istikrarını da sahildaş ülkeler olarak bizler korumaya kararlıyız” diye cevapladı. Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ise ‘’Romanya, Türkiye’nin AB müzakere sürecini ve Türkiye’nin AB’ye katılımını desteklemektedir’’ dedi.

23.08.2008


 

ABD: Gürcistan’ı uyarmıştık

ABD’nin NATO Büyükelçisi Kurt Volker, Gürcistan’a Güney Osetya’ya saldırmamasını defalarca söylediklerini bildirdi.

Volker, kriz öncesinde Rusya’nın askerî gücünü göstermek ve Gürcistan’a asker göndermek için bir bahane aradığını belirterek, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesinden sonra bu istediklerini yaptığını söyledi.

23.08.2008


 

Askere AB ayarı

AKP hükümetinin, “Katılım Ortaklığı Belgesi” adı altında hazırladığı ulusal program, asker-sivil ilişkilerinde Avrupa Birliği standartlarını getiren yeni bir düzen öngörüyor. Milliyet’in haberine göre AKP, askerî harcamaların etkin denetimi için Sayıştay Yasası’nı da değiştirmeyi öngörüyor.

HÜKÜMET hazırladığı ulusal programda, asker-sivil ilişkilerine Avrupa Birliği standardı getiren yeni bir düzen öngörüyor. Programda yer alan ‘İç güvenlikte sivil irade etkin olacak’ bölümü, jandarmanın emniyet gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlanabileceği yorumlarını getirdi.

Milliyet’in haberine göre, AKP hükümetinin, “Katılım Ortaklığı Belgesi” adı altında hazırladığı ulusal program, asker-sivil ilişkilerinde Avrupa Birliği standartlarını getiren yeni bir düzen öngörüyor. Böylece ilk kez bir ulusal programda, “sivil-asker ilişkilerinin düzenlenmesi” konusunda ayrı bir bölüme yer veren AKP, askeri harcamaların etkin denetimi için Sayıştay Yasası’nı da değiştirmeyi öngörüyor. Programdaki, “iç güvenlikte sivil iradenin etkin olacağı yolundaki” bölüm, jandarmanın emniyet gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlanabileceği yorumlarına neden oldu. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen 400 sayfalık taslakta yer alan ana başlıklar şöyle:

Siyasi Etik Yasa Taslağı Meclis’e sevk edilecek, kamu denetçiliği kurumu kurulacak. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılmasıyla, yolsuzlukla mücadele alanında kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak ve kapsamlı bir strateji oluşacak.

MGK DANIŞMA ORGANI

Sivil-asker ilişkilerinde yeni düzenlemeler getirilecek. Milli Güvenlik Kurulu’nun “danışma organı” olma niteliği, anayasa ve ilgili yasalarda yeniden düzenlenecek. Gerçekleştirilen reformların etkin şekilde uygulanması sağlanacak.

Anayasa’nın 160. maddesindeki değişiklik doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamalarının ve devlet mallarının denetimi halen olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılmaya devam edilecek. Kalan teknik düzenlemelerin tamamıyla yerine getirilmesi amacıyla Sayıştay Kanunu’nda yeni düzenlemeye gidilecek.

İç güvenlik hizmeti yeniden gözden geçirilecek. Sivil iradenin politikaları doğrultusunda, onun denetim ve gözetiminde, ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘insan hak ve hürriyetleri’ çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilecek. Bu, iç güvenlikte kolluk kuvvetleriyle birlikte görev yapan jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı biçiminde yorumlandı.

İÇ GÜVENLİĞE YENİ DÜZEN

Savcılık ve savunma arasında ‘silahların eşitliği’ ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun tedbirler alınacak. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek. Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek. ‘Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’ çıkarılacak. Nezarethanelerin uluslar arası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmaları sürecek.

İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi, yargıya erişimin kolaylaştırılması, ifade ve dernek kurma özgürlükleri konusunda uyum çalışmaları sürecek.

Barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğüne ilişkin reformların uygulanması doğrultusunda ve kolluk kuvvetlerinin orantılı güç kullanımına yönelik tedbirler bağlamında, ‘Türk Polis Teşkilatı’nın toplumsal olaylara müdahale kapasitesi güçlendirilecek. İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde, şiddet içermeyen, eleştirel ifadelerin cezalandırılmaması için önlem alınacak. Namus cinayetlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını öngören yeni ‘Türk Ceza Kanunu’ hükümlerinin etkin uygulanması sağlanacak. Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda düzenleme yapılacak. ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’ gözden geçirilecek.

23.08.2008


 

Erbakan’dan Gül’e af teşekkürü

Necmettin Erbakan, affı dolayısıyla görüşlerini açıkladı ve Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti. Erbakan, “Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek vazifedir, büyük olgunluk gösterdiler” dedi.

KAPATILAN Refah Partisi’nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a, ‘’sürekli hastalık’’ sebebiyle ‘’kayıp trilyon’’ davasından aldığı ev hapsi cezasını kaldıran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkür etti. Eski Başbakan Erbakan, cuma namazı için mutat olarak gittiği Altınoluk Camii’nde düzenlediği basın toplantısında Gül’e teşekkür etti ve kendisine dua edenlere dua ile karşılık verdi. Erbakan bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ı kastederek “Onlar sizi affetti, siz de onları affedecek misiniz?” sorusuna “Onlar bizim kardeşimiz” cevabını verirken, Başbakanlık görevindeyen kurduğu D-8’e dikkat çekti ve “Viyana kuşatması başarılı olsaydı bühün tüm Avrupa Müslüman olmuştu” dedi. Erbakan konuşmasında şunları söyledi: “Önce Cenab-ı Allah’a şükürlerimizi sunmalıyız. O lütfetti yapılan bir hata düzeltildi. Dünyanın her yerinde sadece Türkiye’de değil, Müslümanlar bu hususta çok dua ettiler. Cenab-ı Allah da onların dualarını kabul etti. Allah hepsinden razı olsun. Allah her daim rüyalarını kabul etsin. Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek vazifedir, büyük olgunluk gösterdiler. Gösterdikleri Alicenaplıktan dolayı kendilerine teyekkür ederim.

23.08.2008


 

Kâbe Ramazan’a hazırlanıyor

RAMAZAN ayına sayılı günler kala İslâm aleminin kıblesi Kabe’de hummalı çalışmalar sürüyor. 1 Eylül’de başlayacak olan Ramazan ayı sebebiyle Kabe’de yenileme ve tadilat işleri 24 saat esasına göre durmaksızın hızlı bir şekilde devam ediyor.

Ramazan ayına yetiştirilmek üzere mevcut canlı yayın kameraları yerlerinden sökülerek gözden geçirilirken, klima ve elektrik sistemleri de kontrol edildi. Bazı bölümleri yıpranmış olan Kabe örtüsü ise kısmen yenilendi. Özellikle değişim sırasında kesilen bölgede geniş önlem alınarak görevlilerin rahat çalışması için bölgeye hiç kimse yaklaştırılmadı. Yapılan yamanın geçici olduğu yakında Kabe örtüsünün tamamen değişeceği de ifade edildi. Kabe’de Ramazan ayı öncesinde yaşanan yoğunluk sebebiyle güvenlik önlemleri artırılırken, hacılara acil müdahale edilmesini sağlamak için seyyar sağlık timleri de oluşturuldu. Mescidi Haram çevresinde ise yeniden yapılan düzenleme ile de Kabe’nin batı ve doğu kısımlarında yüzlerce büyük ağır iş makinesi durmaksızın gece gündüz çalışıyor. Hacı adayların daha rahat ibadet yapmaları için başlatılan inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, oluşturulan temizlik timleri ise 24 saat aralıksız hizmet veriyor.

/ Mekke

23.08.2008


 

Babacan, Lavrov’la Kafkasya İşbirliği’ni konuştu

DIŞİŞLERİ Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonla Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu’nu görüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, yaptığı açıklamada, Babacan ile Lavrov’un dün bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Görüşmede Sayın Babacan Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu hakkında somutlaştırılmış önerilerimizi Rus tarafına iletti” dedi. İki taraf dışişleri bakanlıkları yetkililerinin bu çerçevede gelecek hafta bir araya gelerek konu hakkında çalışmalarının kararlaştırıldığını belirten Özügergin, bu görüşmeyi takiben iki dışişleri bakanının eylül ayının başlarında buluşmak üzere sözleştiklerini de kaydetti.

Bu arada, uluslar arası ilişkiler uzmanları hükümetin yürüttüğü Kafkasya Birliği Projesi’nin sürekli sorun ve çatışma yaşanan bölge için çözüm olabileceğini ifade ediyor.

İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Toktamış Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde yürütülen Kafkasya Birliği Projesi’nin başarılı olacağına inandığını söyledi. Birliğin Rusya dahil tüm Kafkas ülkelerinin faydasına olduğunu dile getiren Ateş, birliğin kaderinin yine de Ermenistan ve Azerbaycan’ın iyi niyetine bağlı olduğunu ifade etti.

23.08.2008


 

CHP, gemileri Meclis’e taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, Boğazlardan geçerek Karadeniz’e çıkan ABD gemilerini TBMM gündemine taşıdı.

Öymen, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Gürcistan’a insanî yardım götürmek amacıyla bazı Amerikan gemilerine Türk boğazlarından geçiş izni verildiğinin öğrenildiğini belirtti. Montrö Anlaşmasına göre Karadeniz’e sahili olmayan devletlerin ‘’savaş gemileri’’ne uygulanması öngörülen hükümler çerçevesinde izin verilmiş ise bildirim süresine uyulup uyulmadığını öğrenmek isteyen Öymen, ‘’Bu izin, insanî yardım amaçlı geçişlerle ilgili maddeye göre verilmişse, gemilerin tonajı bu istisnaî hüküm için öngörülen tonaj sınırlarına uymakta mı?’’ diye sordu.

23.08.2008


 

Gül'ün dünürü vefat etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dünürü Abdullah Sarımermer vefat etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün kızı Kübra’nın kayınpederi Abdullah Sarımermer, Hereke’de vefat etti. Abdullah İş adamı Abdullah Sarımermer, rahatsızlığı dolayısıyla bir süredir tedavi görüyordu. Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül’ün dün Huber Köşkü’nde gerçekleşecek kabullerinin iptal edildiği bildirildi.

23.08.2008


 

Almanya’da 2 Türk çocuğu yangında öldü

Almanya’nın Siegen şehrinde bir evde çıkan yangında Gaye (2) ve Emre Akyüz (4) adlı iki kardeş dumandan zehirlenerek öldü.

Gece yarısı komşuların duman kokusunu fark etmeleriyle olay yerine çağrılan polis ve itfaiye ekipleri, anne Latife Akyüz (30) ile Gamze adlı çocuğunu hastaneye sevk etti. Tedavileri sürdürülen bu kişilerin durumunun ağır olduğu, ancak hayatî tehlikeyi atlattıkları bildirildi. Siegen polisi, baba Ali Rıza Akyüz’ün işte olduğu sırada çıkan yangının çocuk odasında başlamış olabileceğini ve kundaklama olduğuna dair herhangi bir belirti olmadığını belirtti. Bu arada olay sebebiyle şoka giren baba Akyüz’e psikolojik destek sağlanıyor.

/ Siegen

23.08.2008


 

Bayar, mezarı başında anıldı

3. CUMHURBAŞKANI Celal Bayar, ölümünün 22’inci yıl dönümü sebebiyle Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Umurbey beldesindeki anıt mezarı başında törenle anıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, Başbakanlığı temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ile Bursa Vali Vekili Celalettin Yüksel, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt, Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy, torunu Akile Gürsoy, Demokrat Parti (DP) Başkanı Süleyman Soylu ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bursa Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ve Celal Bayar’ın ailesi adına anıt mezara çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunun ardından Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Gürsoy’a taziylerin bildirilmesiyle devam etti.

Burada yapılan törenin ardından protokol, Celal Bayar müzesini gezdi. Daha sonra da Celal Bayar Vakfı Kütüphanesi’nde Celal Bayar’ın hayatını anlatan bir belgesel gösterimi izlendi. Umurbey Camisi’nde de Celal Bayar için mevlit okutuldu.

DP LİDERİ SOYLU: HER DEVİRDE VE

ŞARTTA DEMOKRASİYİ SAVUNACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Bayar’ın ölümünün 22. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı, seçkin devlet ve siyaset adamı Celal Bayar, ülkemizin imar ve inşası, ekonomik bakımdan güçlenmesi ve demokrasimizin gelişmesi için hayatı boyunca çaba göstermiş, milletimize önemli hizmetlerde bulunmuştur. Türk Milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan Celal Bayar, her zaman saygıyla hatırlanacaktır’’ dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise mesajında, “Siyasi hayatımızın gelişmesine ve demokrasimizin kökleşmesine değerli katkılarda bulunan büyük devlet adamı, 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ı ebediyete intikalinin 22. yıl dönümünde saygı ve rahmetle yad ediyorum’’ dedi.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ise mesajında, ‘’Mirasını sonsuza kadar koruyup yücelteceğimize, yani her devirde ve şartta demokrasiyi savunacağımıza bir kez daha söz veriyoruz’’ dedi.

23.08.2008


 

Bütün mekanizmalar uyum içinde

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, “Tüm güvenlik birimlerimiz terör konusunda yeterli ve iyi değerlendirmeler yapıyor. Bütün mekanizmalar iyi bir uyum içinde terörle mücadele ediyor” dedi.

Bakanı Atalay, Konya Valisi Osman Aydın’ı makamında ziyaretinde, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Konya Emniyet Müdürü ve Alay Komutanıyla birlikte güvenlik konusunda bazı değerlendirmelerde bulunacaklarını bildirdi. Bir gazetecinin İzmir’deki patlama ile ilgili gelişmeleri sorması üzerine Atalay, “Patlamalar hepimizi çok üzdü. Çalışmalar bütün ayrıntılarıyla sürüyor” dedi. Patlama ile ilgili ellerinde birçok bilginin olduğunu, ancak bunu açıklayamayacaklarını belirten Atalay, “Oradaki araçla ilgili bilgiler var. Olay öncesi ve oraya ulaşmasıyla ilgili tüm detaylar inceleniyor” diye konuştu. Bir gazetecinin “Önceden bu tür patlamalarda hangi terör grubu olduğu kestirilebiliyordu. Terör uzmanları terör örgütlerinin birlikte hareket ettiği yolunda yorumlar yapıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz” sorusu üzerine Atalay şunları kaydetti:

“Tüm güvenlik birimlerimiz terör konusunda yeterli ve iyi değerlendirmeler yapıyor. Bütün mekanizmalar iyi bir uyum içinde terörle mücadele ediyor. Bu mücadelede siyasi, ekonomik bütün boyutları ele alarak, iyi değerlendirerek, iyi analizler yaparak hareket ediyoruz. İnsanımıza sahip çıkıyoruz. Terörist ile vatandaşımızı ayırıyoruz. Vatandaşın desteğini alarak yapılan mücadeleyi önemli görüyoruz.”

Bir basın mensubunun “Bomba yüklü iki araç daha olduğu söyleniyor. Bu konuda net bilgi var mı?” sorusu üzerine Atalay, “‘Bomba yüklü iki araç daha var’ diye elimizde somut bir bilgi, veri yok. Güvenlik birimlerimiz çok yönlü çalışıyor. Biz de bunları basından öğreniyoruz”dedi.

23.08.2008


 

Ormanlar amaç dışı kullanılmıyor

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, madencilik faaliyetleri gibi ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilen ya da kiraya verilen yanan orman alanı bulunmadığını bildirdi.

Eroğlu, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un yanan orman alanlarına ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, Orman Genel Müdürlüğü tarafından Anayasanın ‘’Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir’’ hükmü gereğince, yanan orman sahalarında en kısa zamanda ağaçlandırma çalışmaları başlatıldığını belirtti. Bu çalışmaların yangının olduğu yılda mümkün olmazsa, takip eden yılda tamamlandığını kaydeden Eroğlu, ‘’Yanan orman alanlarından, madencilik faaliyetleri gibi ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilen ya da kiraya verilen orman alanı bulunmamaktadır’’ ifadesini kullandı.

23.08.2008


 

Eminağaoğlu kendini savundu

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu asker kaçağı olmadığını ifade ederek, “Sağlık sorunuyla askerlik yapamayan bir insanım, yapmayan değil” dedi.

Eminağaoğlu, Ankara Barosu Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, YARSAV’ın 2006 yılında kurulmasından bu yana birçok saldırı ve baskıya maruz kaldığını öne sürdü. Askerlik durumuna ilişkin iddiaları değerlendiren Eminağoğlu, “Benim görmediğim, bilmediğim 20 yıldan önceki bir raporun aslını bugün basından ediniyorum. Milli Savunma Bakanlığına soruyorum, sadece Etimesgut Hava Hastanesi’nde bulunması gereken bir raporun orijinal hali, fotokopisi değil, nasıl sızdırılabiliyor?” diye konuştu. “Bu konuda Milli Savunma Bakanlığından açıklama beklediğini” ifade eden Eminağaoğlu, “Bu raporu sızdıranlar hakkında hukuki işlem yapılmasını bekliyorum. Ben de Milli Savunma Bakanlığı aleyhinde yine hukuksal haklarımı kullanacağım. Artı bu konudaki gerçek dışı haberleri üreten ve beni adeta Türkiye gündemine ‘asker kaçağı’ gibi bir imajla sunan basından da hesabımı hukuk yoluyla soracağım. Ben asker kaçağı değilim. Sağlık sorunuyla askerlik yapamayan bir insanım, yapmayan değil”diye konuştu.

23.08.2008


 

Hakkari'de 2 terörist ölü ele geçirildi

HAKKARİ’DE güvenlik güçleri ile terör örgütü PKK üyeleri arasında çıkan çatışmada, 2 teröristin silahlarıyla birlikte ölü ele geçirildiği bildirildi.

Hakkari Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 21 Ağustosta terör örgütü PKK üyelerini takip eden güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında sıcak temas sağlandı. Teröristlerin, ‘’teslim ol’’ çağrılarına ateşle karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada, 2 terörist silahlarıyla birlikte ölü ele geçirildi. Bölgede operasyonların aralıksız sürdürüldüğü belirtildi.

23.08.2008


 

Hız kara yolunda felâket, deniz yolunda ise bereket

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedeflerinin yıl sonu itibariyle 16 bin 500 kilometre bölünmüş yolu bitirmek olduğunu belirtti.

Vatandaşları karayollarında hız yapmamaları konusunda uyaran Bakan Yıldırım, “Hız kara yolunda felâket, deniz yolunda ise berekettir. Sürücülerimiz ona göre hareket ederse memnun oluruz’’ dedi. İzmir-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Antalya, Afyonkarahisar-Ankara kara yollarındaki bölünmüş yol yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi alan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, öncelikli çalışmaların trafik debisi fazla olan güzergâhlarda yapıldığını vurguladı.

Afyonkarahisar-Ankara kara yolu Köroğlu belinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, şunları söyledi: ’’Afyonkarahisar-Ankara kara yolunu bu sene bitirdiğimizde, İzmir’den Ankara’ya kadar Afyonkarahisar üzerinden tamamen bölünmüş yol olacak ve insanlarımız araç sollamadan Ankara’ya kadar varacaklar. Aynı şekilde Antalya’dan Ankara’ya Afyonkarahisar üzerinden giden vatandaşlarımız için bu yol bölünmüş olacak. Diğer önemli bir güzergâhımız, Samsun-Ankara arasındaki yolumuz da tamamen bölünmüş yol olacak. Diğer taraftan Sakarya, Bilecik, Bozüyük, Kütahya’dan devam eden Antalya bağlantılı yolumuz da tamamen bölünmüş yol olacak. İstanbul’dan Balıkesir üzerinden İzmir’e inen yolumuzu da bölünmüş yol haline getireceğiz. Böylece Türkiye’nin önemli ticaret ve üretim merkezlerini denizlerimizle buluşturan, ana ulaşım güzergâhlarındaki bütün yollarımızı bölünmüş yol haline getirmiş olacağız.’’

Yıldırım, 2011 yılı hedeflerinin ise 21 bin 500 kilometre bölünmüş yol olduğunu belirterek, bunun için yapılan planların ve çalışmaların devam ettiğini anlattı. Yıldırım, yapılan bölünmüş yol çalışmalarının parasal değerinin ise 6 katrilyon TL’nin üzerinde olduğunu kaydetti.

BÖLÜNMÜŞ YOLLAR

KAZALARI AZALTIYOR

Bölünmüş yolların hem zamandan tasarruf ettirdiğini, hem de sürüş konforunu arttırmasının yanında en büyük faydasının, kazaları yüzde 80-90 oranında azaltmak olduğunu belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İstatistikler de bunu açıkça gösteriyor. Türkiye’de 2008 yılının ilk yarısındaki ölümlü trafik kazaları ilk defa 2 binin altına düştü. Eskiden bu rakamlar 6-7 binlerin üzerinde seyrediyordu. Bunu da bölünmüş yolların artmasıyla başardık. Ama vatandaşlarımdan özellikle bir istirhamım var, yollar güzelleşiyor, çift şeritli hale geliyor diye sakın ola ki yolların güzelliğine kendilerini kaptırıp gaz pedalına fazla basmasınlar. Acele etmesinler. Nasıl olsa hızlı gitmek ile yavaş gitmek arasında çok az bir fark var. Onların sağlığı bizim için her şeyin önünde gelir. Hız kara yolunda felâket, deniz yolunda ise berekettir. Sürücülerimiz ona göre hareket ederse memnun oluruz.’’Yıldırım, yollara ilk etapta satıh kaplama yapıldığını, ardından da trafiğin yoğun bölümlerinde sıcak asfalt çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi.

HIZLI TREN PROJELERİ

DEVAM EDECEK

Hızlı tren projelerinin de genişleyerek yıllara göre devam edeceğini belirten Yıldırım, demir yolu yapımının kara yolu yapımına göre çok daha pahalı olduğunun altını çizdi. Yıldırım, şöyle konuştu: ‘’Hızlı trenle ilgili Ankara-İstanbul güzergâhının Ankara-Eskişehir bölümünü bitirdik. Polatlı’dan bir kol Konya’ya aktarılıyor. Onun da yapımı devam ediyor. Yine Afyonkarahisar üzerinden gerek İzmir’e, gerek Antalya’ya çok ilerki yıllar için hızlı tren projelerimiz var. Bunların etütleri, fizibilite çalışmaları yapılıyor. Ama bana, ‘şu gün şu sene burada hızlı tren olur mu yapılacak mı?’ diye sorarsanız bunun cevabını vermem. Çünkü proje yapmak yetmez. Bunun kaynağını da bulmak gerekir. Demir yolu yapmak kara yolu yapmaktan daha zor bir iştir. Bunların hepsi maliyet meselesi. Projelerimizi, her şeyi hazırlıyoruz. Para bulduğumuzda, proje hazır olduğundan hemen yapacağız.’’

23.08.2008


 

Antalya’da Ramazan hazırlıkları tamam

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ramazan ayında 20 bin dar gelirli aileye gıda paketi yardımı yapılacağını, günlük 5 bin kişiye de iftar yemeği verileceğini söyledi.

Başkan Türel, Karaalioğlu Parkı’nda düzenlenecek 4. Ramazan Şenliği’nin de bir çok faaliyete sahne olacağını belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı boyunca, Çamlıbel Kültür Çadırı, Ermenek Kültür Çadırı, Uncalı ve Kapalı Spor Salonu yanındaki iftar çadırı dağıtım merkezinde her gün 3 bin kişiye 4 çeşit iftar yemeği dağıtacak. Ayrıca Toptancı Hal’deki Büyükşehir Aşevi’nden de her gün 2 bin kişiye yemek dağıtılmaya devam edilecek. Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayında maddî durumu yetersiz ve belediyeye daha önceden kayıt yaptırmış 20 bin aileye de gıda paketi yardımında bulunacak. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediyesi 4. Ramazan Şenliği de 1 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Ramazan Şenliği bu yıl yine büyük coşkuya sahne olacak. Karaalioğlu Parkı içinde oluşturulan panayır alanında, Ramazan nostaljisi yaşatılacak. Park içindeki Aslanlı Yol üzerinde kurulan 120’ye yakın dükkânda giyimden, gıdaya, hediyelik eşyadan, el san'atlarına kadar her türlü ihtiyaç karşılanacak. Park ortasında kurulan küçük Osmanlı Mahallesi’nde ise unutulmaya yüz tutmuş Ramazan geceleri yaşatılacak. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel sosyal belediyecilik anlayışı gereği, her zaman vatandaşların yanında olduklarını belirtti. Başkan Türel, bir ay boyunca Karaalioğlu Park’ı içinde Ramazan şenlikleri düzenleneceğini ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirileceğini belirterek bütün Antalyalıları şenliğe dâvet etti. Ramazan programı kapsamında bazı san'atçıların halka açık konserler vereceği bildirildi.

Müşerref Aksoy

23.08.2008


 

8 saat suda kalarak kurtuldular

SAMSUN’DA alabora olan teknedeki, 4 kişiden 2’si yüzerek sahile çıkmayı başardı, 2 kişi ise dalgıçlar tarafından kurtarıldı.

Altınkum sahilinden denize açılan Berkay Sağlam, babası Adem Sağlam, Cihat Dündar ve İbrahim Sönmez’in içinde bulunduğu tekne alabora oldu. Teknedekilerden Berkay Sağlam ve Cihat Dündar yüzerek karaya çıkmayı başardı. Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şubesi Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği dalgıçları tarafından yapılan çalışmaların ardından yaklaşık 3 saat suda kalan Adem Sağlam ve İbrahim Sönmez kurtarılarak karaya çıkarıldı. Berkay Sağlam, balık tuttukları sırada içinde bulundukları fiberglas teknenin alabora olduğunu belirterek, ‘’Cihat Dündar’la yüzerek karaya çıktık. Diğerleri ise teknede bulunan benzin bidonlarına tutunmaya çalıştılar. Sahile çıktıktan sonra durumu ilgililere haber verdik. Olayda kimsenin vefat etmemesi çok büyük bir şans. Kurtulduğumuz için çok sevinçliyiz’’ dedi. Bu arada, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan da olay yerine gelerek bilgi aldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan İbrahim Sönmez’in durumunun da iyi olduğu öğrenildi.

23.08.2008


 

İETT çalışanlarından iş yavaşlatma eylemi

HİZMET-İŞ Sendikasına bağlı İETT çalışanları iş yavaşlatma eylemi yaptı.

Basına bilgi veren Hizmet-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Orhan İlhan, ‘’çalışanların maaşlarının zamanında yatırılmaması’’ sebebiyle dün İstanbul’daki bütün otobüs hatlarında 07.00-09.00 saatleri arasında iş yavaşlatmaya gittiklerini bildirdi. İlhan, 12 Ağustosta yaptıkları eylemde de maaşların zamanında yatırılmasını talep ettiklerini, ancak ‘’yetkililerin buna duyarsız kaldığını’’ öne sürdü. Maaşların 21 Ağustosta hesaplara yatırılması gerektiğini ifade eden İlhan, maaşlarını zamanında almayan İETT çalışanlarının mağdur olduğunu ve genel müdürlüğün bu konuda duyarlı olana kadar eylemlerine devam edeceklerini kaydetti. İlhan, yaşanan aksaklıktan dolayı İstanbul halkından da özür diledi.

Bu arada, iş yavaşlatma eylemi, İETT otobüslerinin yanı sıra Cevizlibağ-Avcılar arasındaki metrobüs hattında da gerçekleştirildi. 22 dakikada alınan mesafenin, iş yavaşlatma eylemi sebebiyle uzaması yolcular ile sürücüler arasında tartışmalar yaşanmasına sebep oldu.

23.08.2008


 

Kandaşoğlu, esnafın derdini dinledi

VAN Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Sebze ve Meyve Komisyoncularının sorunlarını ve dertlerini dinlemek amacıyla Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği’ne nezaket ziyaretinde bulundu.

VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Ramazan ayı öncesi sebze ve meyve fiyatlarına dikkat edilmesi gerektiğini, “Ramazan ayı öncesi fiyatlar sürekli yükselmektedir. Bu nedenle özellikle fakir vatandaşların durumları da göz önünde bulundurularak fiyatların yükselmemesi için desteğinizi bekliyoruz” dedi. Zahir Kandaşoğlu, Sınır Ticaretinde yaş sebze ve meyve konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek “Özellikle buradaki üyelerimiz açısından sınır ticaretinin önemini biliyoruz. Bu nedenle yeniden düzenlenecek Sınır Ticareti ile öncelikle buradaki üyelerimizin daha rahat ticaret yapmasını sağlayacağız. Amacımız burada istihdamın arttırılması. Sizler kazanacaksınız ki, ilimize yatırım yapabilesiniz. Sizin kazancınız bu ile hizmet olarak geri dönecektir” dedi.

Süleyman Çelebi

23.08.2008


 

Muş’ta, kuşlar elektrik kesintisine sebep oldu

MUŞ’TA son günlerde artan elektrik kesintilerine kuşların sebep olduğu bildirildi.

TEDAŞ Muş Müessese Müdür Vekili Murat Karagüzel, yaptığı açıklamada, ilde son zamanlarda sık sık elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, ‘’Yaşanan kesintiler mekanik arızalardan kaynaklanmıyor. Elketrik hatlarının üzerine konan kuşların yol açtığı kısa devreler nedeniyle kesintiler oluyor’’ dedi. Şikâyette bulunan vatandaşlara elektrik kesintilerinin sebebini anlattıklarında şaşırdıklarını ifade eden Karagüzel, şunları kaydetti: ‘’Özellikle leylek ve kargaların enerji nakil hatlarına konmaları sonucu sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Kopan bir hatta tekrar enerji akımını sağlamak en az 2-3 saatimizi alıyor. TİGEM arazisi ile Yaygın beldesi civarında çok sayıda kuş olması nedeniyle bu bölgelerdeki hatlarda sürekli arıza yaşanıyor.’’

23.08.2008


 

Yine yangın çıktı, orman küle döndü

KASTAMONU’NUN Pınarbaşı ilçesinde çıkan yangında 2 hektarlık orman alanı kül oldu.

Alınan bilgiye göre, Kapancı Köyünde öğle saatlerinde çıkan yangına Pınarbaşı ve Azdavay Orman İşletme Müdürlükleri yangın söndürme ekipleri ve Pınarbaşı Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Çıkış sebebi henüz belirlenemeyen yangın kontrol altına alındı. Erken müdahale sonucu yakınındaki yerleşim birimlerine ulaşması engellenen yangında 2 hektarlık orman alanı kül oldu.

23.08.2008


 

Yeni Asya Ankara Sosyal Tesislerinin temeli atılıyor

ANKARA'YA 65 kilometre mesâfedeki sayfiye ilçesi Ayaş’ın Oltan beldesinde toplam 12 dönüm arazi üzerine inşa edilecek Yeni Asya Ankara Sosyal Tesislerinin temeli, 24 Ağustos 2008 Pazar günü (yarın) saat 11’de atılıyor.

Verilen bilgiye göre, toplam üç blok halinde konaklama ve toplantı binalarının yer alacağı 4 bin metrekarelik kapalı alanda kurulacak sosyal tesisler, başta Ankara ve İç Anadolu bölgesi olmak üzere bütün Yeni Asya okuyucularına hizmet verecek. İkisi büyük, dördü küçük 6 toplantı, ikram ve ağırlama salonunun bulunacağı Ankara Sosyal Tesislerinde, binlerce öğrencinin yaz ve kış okuma programları, eğitim çalışmaları, toplantılar ve diğer hizmetler gerçekleştirilebilecek.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular ve Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunacağı, ders ve duâların okunacağı temel atma merâsimine, çevre il ve ilçelerden de katılım bekleniyor.

Bütün Yeni Asya okuyucularının dâvetli olduğu Ankara-Ayaş Oltan kasabası Sağlık Ocağı altındaki inşaatın temel atma merâsimine, herkesin özel arabasıyla gidebileceği gibi, aynı gün saat 10’da Ankara Maltepe’deki Abdülkadir Özkan Vakfı önünden de otobüs kaldırılacağı bildirildi.

Yeni Asya / Ankara

23.08.2008


 

Yardım hazırlıkları tamam

RAMAZAN ayının yaklaşmasıyla birlikte, Türk Kızılayı ve diğer yardım kuruluşları hazırlıklarını tamamladı. Alınan bilgiye göre, ihtiyaç sahibi kişilere yardımların arttığı ramazan ayında, Türk Kızılayı ve diğer yardım kuruluşları, daha çok aileye ulaşmak için seferber oluyor.

Yalnızca yurt içi değil yurt dışında da yoksullara ulaşmaya çalışan yardım kuruluşları, sağladıkları desteklerle dar gelirlilerin yüzünü güldürmeye çalışıyor. Türk Kızılayı, Deniz Feneri, Kimse Yok Mu Derneği ve İHH İnsanî Yardım Vakfı, ramazan ayında on binlerce kişiye yardım ulaştıracak.

Türk Kızılayı, Türkiye genelindeki 680 şubesi ile ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi 50 bin aileye gıda yardımı dağıtacak, ihtiyaç sahiplerinin evlerine iftar ve sahur yemekleri ulaştıracak, dar gelirli ailelerle hayırseverler arasında köprü kuracak. Yardımda bulunmak isteyenler, Türk Kızılayı’nın ‘’www.kizilay.org.tr’’ internet adresi üzerinden 40 YTL bağışta bulunarak, 4 kişilik bir ailenin bir aylık ihtiyacını karşılayacak ramazan kolileri için destekte bulunabilecek. Türk Kızılayı, yardım faaliyetleri için Ramazan ayında özel kuruluşlarla kampanyalar da düzenleyecek, Kızılaya ait aşevlerinde iftar ve sahur yemekleri dağıtacak.

KİMSE YOK MU DERNEĞİ

Geçen yıl 1 milyon 800 bin kişiye iftar yemeği veren ve kumanya dağıtan Kimse Yok Mu Derneği de bu yıl yurt içinde ve yurt dışında 3 milyon kişiye iftar verecek. Türkiye’de 28 ilde temsilciliği bulunan dernek, yurt içi ve yurt dışında kuracağı iftar çadırlarında çalışanları ve gönüllüleri ile yemek dağıtacak. Bayramlık kıyafet yardımı yapacak dernek, İstanbul’da iftar vakitlerinde trafiğin tıkandığı bölgelerde ‘’iftariyelik’’ verecek. Ramazan ayının rahmet ayı olduğunu belirten Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara, yardım dağıtımında daha fazla kişiye ulaşabilmek için çaba sarf edeceklerini söyledi.Özkara, ‘’Anadolu insanı misafirperver, cömert, soylu ve asildir. İhtiyaç sahibi ailelere yardım etmeyi, yoksulu yedirmeyi, yetimi giydirmeyi çok sever’’ dedi.

İHH İNSANÎ YARDIM VAKFI

İHH İnsanî Yardım Vakfı, ‘’Ramazan’da bize iyilik yaraşır’’ sloganıyla Türkiye’de 65 ilde dünyada 65 ülkede yardım faaliyetlerinde bulunacak. Vakıf, gezici aş evleri ile 18 ilde binlerce kişi iftar yemeği verecek, 21 ilde yetimlere bayramlık elbise dağıtacak, yoksul öğrenciler için kırtasiye malzemesi temin edecek, İstanbul’da iftar vaktinde trafiğin tıkandığı bölgelerde ‘’iftariyelik’’ dağıtacak. Vakıf, yurt dışında da 65 ülkede iftar programları düzenleyecek. Bu ülkelerde ihtiyaç sahibi insanlara kumanya, yoksul öğrencilere kırtasiye malzemesi verecek.Yardımlardaki önceliklerinin yine yetimler olacağını belirten vakıf yetkilileri, çocuklara bayramlıklar ve çeşitli hediyeler alınacağını, ailelerine destek olunacağını ifade ettiler.

Vatandaşlar, vakfa bağışlayacakları 60 YTL ile yoksul ailelere vakıf aracılığıyla kumanya yardımı ulaştırabilecek.

DENİZ FENERİ DERNEĞİ

‘’Bir Kumanya da Sen Bağışla’’ Projesi kapsamında çalışmalarını yürüten Deniz Feneri Derneği, on binlerce aileye, hazırlanan gıda kolilerini ulaştırmaya hedefliyor. Dernek, Ramazanda yoksul ailelere gıda yardımı ulaştırmak isteyen vatandaşların da bağışlarını bekliyor. İftar saati, aşevlerinde ve çadırlarda yoksullara kapısını açacak olan dernek ‘’Gelemeyene Gidiyoruz’’ sloganıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Bursa’da yüz binin üzerinde kişiye sıcak yemekle iftar yaptırmayı hedefliyor. Deniz Feneri Derneği, 30 bin çocuk için, içinde çikolata, bisküvi, kraker, gofret, kek, meyve suyu, şeker ve süt ile kitapların bulunduğu çocuk kolisi hazırladı. Dernek özellikle büyükşehirlerde, iftar saatinde yolda kalan vatandaşlar için iftariyelikler dağıtacak. Deniz Feneri Derneği Başkanı Engin Yılmaz, ‘’Bu vatandaşlarımız oruçlarını, bir bardak su, kek ve hurmadan oluşan iftariyelik paketlerimizle açacak’’ dedi.

23.08.2008


 

25 yıldır gözü ormanların üzerinde

OSMANİYE'NİN Kadirli ilçesinde bir kadın, 25 yıldan beri yangın kulesinde gözetleme görevi yürütüyor.

Fazilet Karalar (52), yaptığı açıklamada, 1983 yılında Kozan Orman İşletme Müdürlüğünde mevsimlik işçi olarak başladığı görevini başarı ile sürdürmenin gururunu yaşadığını söyledi. Yılın 6 ayını Kadirli’ye 30 kilometre uzaklıktaki Koçlu köyü Avluk Orman Yangın Kulesinde gözetleme yaparak geçirdiğini anlatan Karalar, ‘’ilk başlarda zorlandım, ancak ailemin de desteği ile işime dört elle sarıldım’’ dedi.

İşini severek yaptığını belirten Karalar, mesai arkadaşları tarafından ‘’Ormanların dişi kaplanı’’ olarak adlandırıldığını da söyledi. Kadirli Orman İşletme Müdürü Zafer Çetin ise sorumluluk sahalarında 65 bin dekar alanda, orman yangınlarına karşı 5 kulede 10 personelin 24 saat süreyle görev yaptığını bildirdi. Karalar’ın çalışmasından çok memnun olduklarını belirten Çetin, ‘’Görev yaptığı süre içerisinde ormanlarımızın korunması ve meydana gelen yangınların söndürülmesinde büyük çabaları oldu’’ diye konuştu.

23.08.2008


 

Yaz Ramazanları yaylaları şenlendirecek

Çukurova’da yaşayanların sıcak yaz aylarında tatil seçeneklerinden birisi olan yaylalara, Ramazanın 2009 yılından itibaren yaz günlerine denk gelecek olmasıyla ilginin daha da artacağı, yaylalarda ev ve arsa fiyatlarının yükseleceği bildirildi.

Derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin en sıcak yörelerinden Çukurova’da yaşayanların serinlemek amacıyla ilk tercih ettiği yerlerden birisi olan yaylalarda, bu yılki Ramazandan çok, gelecek yıllardaki ramazanların telâşı başladı. Okulların kapalı olduğu dönemlere gelecek olan Ramazanlarda yaylalara olan ilginin artması beklenirken, bu ilgiye bağlı olarak arsa ve ev fiyatlarında artış olabileceği kaydedildi. Mersin’in Çamlıyayla İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Tepebağlı, tatilcilerin gelmesiyle nüfusunun yaz aylarında 50 bine yaklaştığını belirterek Ramazanın yaz aylarına gelmesiyle, gelecek yıldan itibaren bu sayıda yüzde 30 oranında artış beklediklerini söyledi. Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Beldesi Belediye Başkanı Derviş Oruç da, her yıl okulların kapanmasıyla yaylalarına olan ilgide artış olduğunu belirterek, ‘’Gelecek yıllardan itibaren yaylaların hareketlenecek olması bizi sevindiriyor’’ dedi. Osmaniye’nin Aladağ ilçesi Belediye Başkanı Yusuf Yıldız ise iklim değişikliğine bağlı olarak yaz aylarının her geçen yıl daha sıcak geçmesinin Meydan Yaylası’na ilginin arttığını ifade etti. Önümüzdeki yıldan itibaren ramazanın çok sıcak günlere geleceğini düşünürsek, fiyatlarda daha da artış olmasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

23.08.2008


 

FACE-OFF GERÇEK OLUYOR

JOHN TRAVOLTA VE NICHOLAS CAGE’İN BAŞROLLERİNİ PAYLAŞTIĞI “FACE OFF” (YÜZ YÜZE) FİLMİNE DE KONU OLAN YÜZ NAKLİ AMELİYATLARI YAKIN BİR GELECEKTE SIRADANLAŞACAK.

Bilim kurgu gibi görünen yüz nakil ameliyatlarının deney aşamalarının, bu tür ameliyatların sıradanlaşacağını gösterdiği bildirildi. Sonuçları İngiliz Lancet dergisinde yayımlanan, dünyada kısmî yüz nakli yapan üç ekipten ikisinin araştırmaları, tekniklerin şaşırtıcı biçimde etkili olduğunu gösterirken, ortaya çıkan komplikasyonlar sebebiyle bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiği belirtildi.

Genetik bir hastalık sebebiyle yüzünde ciddî biçimde bozulma olan bir adamı ameliyat eden, Fransa’daki Henri Mondor-Albert Chenevier Hastanesi’nde görevli plâstik cerrah Laurent Lantieri, “Yüz nakillerinin, bir gün böbrek ve karaciğer nakilleri gibi yaygın hale geleceğini düşünmemek için bir sebep yok” dedi.

Dergide Lantieri ve ekibinin ameliyat ettiği hastanın, ameliyattan bir yıl sonraki durumuyla ilgili bilgi verildi. Laurent Lantieri ve ekibinin, 2007 yılında tümörler sebebiyle yüz hatları korkunç bir biçimde bozulan 29 yaşındaki hastaya, bir kişiden alınan yüzün alt bölümünü naklettiği ve böylece hastanın, fark edilebilir yanaklar, burun ve ağza sahip olduğu, hastanın ameliyattan 6 ay sonra gülebildiği ve göz kırpabildiği kaydedildi.

Dergide yayımlanan, Çinli doktorların çalışmasında da, yüzünün bir bölümü ayı tarafından parçalanan bir hastadan söz edildi. Çinli doktorların, yaptıkları ameliyatla hastaya, yeni bir burun, üst dudak ve yanak naklettikleri, hastanın birkaç ay sonra yiyebildiği, içebildiği, konuşabildiği ve evine döndüğü ifade edildi.

Her iki vak'ada da hastaların yüzlerinin nakil edilen dokuyu bir defadan fazla reddettiği, ancak doktorların sorunu çeşitli tedavi yöntemleriyle çözdüğü, Fransız hastanın bugün söz konusu sorunu aşmak için günde 3 adet ilâç aldığı belirtildi. Laurent Lantieri, “Bu şeker hastalarının aldığından daha az” yorumunu yaptı. Lantieri’nin hastasının yüzünün, ameliyattan önce on yılı aşkındır felç olduğuna dikkat çekilerek, beynin nakilden sonra uzun süredir unutulan yüzdeki sinir bağlantılarını eski haline getirdiğinin görüldüğü belirtildi. Bazı uzmanlar, hastaların nakilden sonra yeni organın reddinin önlenmesi için hayat boyunca ilâç almaları halinde kansere yakalanma ihtimallerinin çok fazla artacağından endişe ediyor. Bazıları da bu reddin, birkaç yıl içinde yeni yüzü de bozacağı görüşünde.

23.08.2008


 

Tekneyi annesi sanan balina 'uyutuldu'

AVUSTRALYA’NIN Sidney şehri açıklarında bir tekneyi annesi sanan ve emmeye çalışan yavru balina “Colin”in uyutulduğu bildirildi.

Yavru balinanın, Avustralyalı bilim adamlarınca yapılan testlerin, sağlık durumunun çok kötü olduğunu göstermesi üzerine Sidney limanı yakınında ölümcül dozda anestezi verilerek uyutulduğu belirtildi. ‘’Colin’’in, göç eden diğer balinalarla birleşmesi ve açık denize döndürülmesi yönünde 6 gün süren çabalar sonuç vermemiş, bunun üzerine bilim adamları ve yetkililer yavruyu uyutmanın daha insanî olacağı kararına varmışlardı. “Colin”in uyutulması, Sidney’de hayvan hakları savunucularının protestolarına sebep oldu.

/ Sidney

23.08.2008


 

İnternet korsanlarının son oyunu

İNTERNET ortamında ‘’Journalists shot in Georgia (Gürcistan’da Gazeteciler Vuruldu)’’ başlığı ile dolaşan yeni bir virüs kullanıcılar için risk oluşturuyor.

Alınan bilgilere göre, Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşta yaralanan Türk gazetecileri virüs konusu haline getiren siber korsanlar, hazırladıkları dosyayı anti-virüs yazılımları ile spam engelleyici yazılımlar tespit edemesin diye şifreleyerek sıkıştırılmış dosya (ZIP) formatında dağıtıyor. Tamamı İngilizce olan ve ‘’Gürcistan’da Gazeteciler Vuruldu’’ başlığı ile dağıtılan elektronik postanın gövde metninde ise şu bilgiler yer alıyor:

‘’Türk televizyonları, Gürcistan’da saldırıya uğrayan dört gazetecinin saldırı anındaki videolarını yayımladı. NTV ekibi, Gürcistan kasabası Gori ve Güney Osetya’daydı. Gerçek fotoğraflar ekte. Dosyanın şifresi: 123’’ Fotoğrafları görmek için şifreyi girerek dosyayı açan kullanıcının bilgisayarına bulaşan virüs, hem kullanıcının bilgisayarında bulunan şifrelerini ve kredi kartı bilgilerini çalmak için klâvye hareketlerini takip ediyor hem de kendisini bilgisayarın adres defterinde bulunan diğer adreslere otomatik olarak gönderiyor. İnternet analistleri söz konusu elektronik postayı alan kullanıcıların, dosyayı açmadan derhal silmelerini öneriyor.

23.08.2008


 

Bakteriler, öldürülmeden etkisiz hale getirilecek

SİNDİRİM sisteminde zehirlenmeye yol açan salmonella gibi bir dizi bakteriyi öldürmeyip iletişimini keserek toksin salgılamalarını engelleyen ve bu yolla etkisiz hale getiren bir antibiyotik geliştirildi.

Teksas Güneybatı Tıp Merkezinden Dr. Vanessa Sperandino yaptığı açıklamasında, bakterilerin öldürücü genlerini harekete geçirip toksin salgılamak için doğru sinyali beklediklerini, LED209 adlı yeni antibiyotiğin ise bakterilerin iletişim sinyallerini bloke ederek, insanın hastalanmasına yol açan salgılamayı engellediğini belirtti. Bakteri, iletişiminin kesilmesinden ötürü uygun ortamda bulunduğunu fark edemiyor. Bu yöntemin yeni bir tür antibiyotik tedavisi sağlayacağını, bakteriyi öldürmeyip ‘’silâhsızlandırdıklarını’’ kaydeden bilim adamları, bakterilerin, öldürücü antibiyotiklere karşı uyum geliştirebildiklerini, yeni yöntemde ise bunun mümkün olamayacağını düşündüklerini ifade etti. Yeni antibiyotik, ilk belirlemelere göre en az 3 hastalığa karşı kullanılabilecek.

/ Teksas

23.08.2008


 

Biber, düşmanlarından korunmak için acılaşıyor

BAZI biberlerdeki acı tadın sebebinin bitkinin tohumlarının “düşmanlara karşı” savunma mekanizması geliştirmesi olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, capsicum chacoense türü biberlerin, “düşmanlarının” sayısına göre kendini acılaştırdığını gördü. Biberlerin, saldıran böceklerin sayısı fazla olduğunda acılaştığını, mantarların sayısı arttığında daha da acı hale geldiğini söyleyen araştırmacılar, böcek ya da mantarın olmaması halindeyse biberlerin acılaşmadığını belirtti. Böcek ve mantarların beraber saldırmasının biberler için ölümcül olabileceğini vurgulayan araştırmacılar, bazı böceklerin beslenmek için biberin üzerinde delikler açtığını, mantarlarınsa bu deliklerden içeri girerek tohumlara zarar verdiğine dikkati çekti. Bilimadamları bu savunma mekanizmasını biberlerin en büyük düşmanı olan kuşların kırabildiğini de belirtti. Kuşların biberlerdeki acı tada tamamen duyarsız olduğu biliniyor. Araştırma, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin (PNAS) dergisinde yayımlandı.

23.08.2008


 

Memeli canlılar tehlikenin kokusunu alıyor

MEMELİLERİN burnunda, türdeşlerinin tehlikeyle karşılaştığında yaydıkları kokuları algılayabilmelerini sağlayan özel bir alıcı olduğu bildirildi.

Bir fareyi, su kabının “tehlikeli olduğunu anladıktan” sonra uyarı için feromon (bir canlıdan salgılandıktan sonra aynı türden başka canlılarda davranış değişikliklerine yol açan kimyasal koku) yayan farelerin ve bir su kabının bulunduğu ortama koyan Lozan Üniversitesi’nden bilimadamları, bu farenin hemen su kabından uzaklaştığını gördü. Bilimadamaları, bu tepkinin sebebinin burnun girişinde bulunan ve 300 ila 500 hücreye sahip Grueneberg sinir düğümü (gangliyon) olduğunu belirtti. Bu hücrelerin beyne tehlike uyarısı göndermek için kendi içindeki kalsiyumu kullandıkları 1973’te keşfedilmiş ancak daha sonra bu konu göz ardı edilmişti. Araştırmacılar, başka feromonlara, başka kokulara maruz bırakılan farenin sinir düğümündeyse hücreler arasında kalsiyumda artış olmadığını gördü. Böylece bir türdeşin salgıladığı sadece tehlike feromonlarının uyarıyı aktif hale getirebileceği anlaşıldı. Hans Grueneberg tarafından keşfedilen ve onun adını alan bu sinir düğümü insanlarda da bulunuyor. İsviçreli bilimadamlarına göre, sinir düğümünün insanlarda başka bir kişinin stresini algılamakta kullanıldığı düşünülebilir.

23.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır