"Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

KRİZ, GÜÇLÜ TÜRKİYE'YE İHTİYACI ARTTIRDI

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından hazırlanan 66 sayfalık "Gürcistan Krizi Değerlendirme Raporu"na göre, krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Raporda Kafkasya'daki son krizin daha güçlü bir Türkiye'ye olan ihtiyacı arttırdığı dile getirilirken, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, Kafkaslar'da istikrar ve barışın teminini daha kolay bir hale getirebilirdi" ifadesi kullanıldı.

ULUSLARARASI Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), Gürcistan’daki krizin yerel bir çatışma olmanın ötesinde, doğrudan etkilerinin olacağına işaret ederek, yeni dünya düzeni mücadelelerinin önemli safhalarından birinin Kafkasya’da yaşanacağını savundu.

USAK tarafından hazırlanan 66 sayfalık “Gürcistan Krizi Değerlendirme Raporu”na göre, krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin Türkiye’yi sadece Rusya ile değil, en yakın müttefikleriyle de sorunlu hale getirebileceği ve Türkiye’nin buna karşı hazırlıklı olması gerektiği savunulan raporda, Kafkasya’daki değişimin Türkiye’ye yükler ve fırsatlar getirdiği görüşüne yer verildi. Raporda, Rusya açısından krizi çatışma noktasına getiren en önemli unsurlar, “NATO genişlemesi, Gürcistan’da artan ABD askeri varlığı ve Kosova’nın bağımsızlığı”, Gürcistan açısından ise “NATO üyeliğinin gecikmesi, iç siyasi dengeler, artan ABD desteği, güçlenen Gürcü ordusu ve Rus tepkisini doğru hesaplayamama” olarak sıralandı.

TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ RAHATLATIR

Raporda, NATO ve AB genişlemesinin birbirini destekleyen süreçler olması gerektiği belirtilirken, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlandırılmasının NATO genişlemesine katkısı olacağı, olası bir tam üyeliğin AB ve ABD’nin Kafkasya ve Karadeniz’de etkisini artıracağı kaydedildi.

Kafkasya’daki son krizin daha güçlü bir Türkiye’ye olan ihtiyacı artırdığı dile getirilirken, “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği, Kafkaslar’da istikrar ve barışın teminini daha kolay bir hale getirebilirdi” ifadesi kullanıldı.

RUSYA VE ABD NE YAPACAK?

Rusya ve ABD’nin birbirlerine karşı atacakları olası adımlara da değinilen raporda, Rusya’nın ABD’nin sevmediği ülkelerle ilişkilerini geliştirebileceği, Filistin’den Afganistan’a kadar geniş bir bölgede Rusya-Suriye-İran işbirliğinin, ABD projelerinin “altını oyacağı ve bölgedeki mevcut dengeleri altüst edeceği” öne sürüldü. ABD’nin Rusya’ya karşı tek başına eylemlerden çok ilk olarak NATO çatısını kullanmasının beklendiği ifade edilen raporda, ABD’nin Karadeniz ve Kafkaslar’da daha fazla güç bulundurabilmek için yanında görmek isteyeceği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği görüşüne yer verilerek, Türkiye’nin Rusya’yı kızdırmamak ve uluslararası anlaşmalarla ters düşmemek isteyeceği, bunun da ABD ile ilişkilerde gerilime yol açabileceği savunuldu. Raporda, Türkiye’nin krizin başında yeterince aktif olmadığı eleştirilerine karşı çıkılarak, ilk günlerde “AB ve ABD’nin yapıp da Türkiye’nin yapmadığı hiçbir işin olmadığına” dikkati çekildi. Bundan sonrası için önerilere de yer verilen raporda, bölgenin kutuplaşma veya parçalanma değil, uzun dönemli çözümlere ihtiyaç duyduğu ve Batının istikrar adına daha gerçekçi politikalar izlemesi ve Rusya ile ortak paydalar aranması gerektiği ifade edildi.

AB’NİN ROLÜ ÖNEMLİ

Raporda, AB’nin bölgedeki istikrar ve barış arayışları için üstlendiği rolü devam ettirmesi ihtiyacı vurgulanırken, Türkiye’nin de süreçte kendisini geri plana çekmeyerek, çıkarına olmayacak eğilimlerin önüne geçmesi ve uzun soluklu çözümler için tarafların tereddütlerini müzakere masasında dile getirmesi gereğine işaret edildi.

25.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Özgürlük gemileri kuşatmayı deldi

  KRİZ, GÜÇLÜ TÜRKİYE'YE İHTİYACI ARTTIRDI

  Şiî lider Mukteda Es Sadr İran’a yerleşiyor

  Rusya’dan kaçan kaçana !

  Gürcü birlikleri Osetya sınırında

  Gürcistan’da sabotaj gibi patlama

  ABD savaş gemisi Batum’da

  Afganistan’da NATO helikopteri düştü

  İsrail, Doğu Kudüs’te bir İslâm enstitüsünü kapattı

  Avusturya köyünde Türk şenliği

  Orion füzesinde başarısızlık

  Zerdari adaylıkta ısrarlı

  İran yerli haberleşme uydusu fırlatacak

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır