"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Ağrısız seyahat için egzersiz

Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Ak, uzun yolculuklarda yapılacak basit egzersizler sayesinde bel, sırt ve boyun ağrılarının yaşanmayacağını bildirdi.

Prof. Dr. Ak, yaptığı yazılı açıklamada, uçak, otobüs veya otomobille yapılan uzun yolculuklarda bel, boyun ve sırtta ağrılar meydana gelebildiğini belirterek, uzun süre oturmak ve hareketsiz aynı pozisyonda kalmanın omurgada aşırı baskı meydana getirdiğini ve duruş bozukluklarına sebep olabildiğini kaydetti.

‘’Uzun yolculuklarda yapılacak basit egzersizlerle bel, sırt ve boyun ağrılarından yolcuların kurtulabileceğini’’ aktaran Prof. Dr. Ak, şu tekliflerde bulundu:

‘’Kas ve eklem gruplarını esnetmek, bel, boyun ve sırttaki gergin kasların ve bağ dokularının rahatlamasına yardımcı olur. Boynunuzu esnetmek için, kafanızı sola çevirin 5 saniye boyunca bu pozisyonda ve sonra sağa çevirin ve 5 saniye boyunca bu pozisyonda kalın. Kafanızı öne doğru eğin çevirin, daha sonra aynı hareketi sağa doğru tekrar edin ve her birini 5’er kez uygulayın. Boyun ve omuzlar için kollarınızı kaldırmadan yanlarda tutarak omuzlarınızı kaldırın (omuz silkme gibi) ve 5 saniye boyunca böyle kalın. Bu hareketi 5 kez tekrar edin.’’

PROF. DR. AK, ŞUNLARI KAYDETTİ:

‘’Dik pozisyonda ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyun ve sola doğru eğilin. 5 saniye boyunca pozisyonunuzu koruyun. Dik konuma geldikten sonra aynı hareketi sağ tarafa eğilerek tekrar edin. Hareketi her bir yöne hareketi 5’er kez tekrar edin. Otururken ayaklarınızın parmak uçlarına basarak topuklarınızı havaya kaldırın ve 10 saniye boyunca bu şekilde tutun ve bırakın. Daha sonra parmaklarınızı yukarı doğru kaldırın bu hareketi 10’ar kez tekrar edin.’’

27.08.2008


BOZUK GIDAYI NASIL ANLARIZ?

CİDDÎ sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol açabilecek bozulmuş gıdaların, dış görünüşleri ve tatları, tazelik ya da bozulmuşlukları hakkında ipucu veriyor.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, gıdalarda bozulma şekilleri bilinirse güvenli gıda tüketiminin sağlanabileceğini ifade etti.

Bazı gıdalardaki bozulmanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları söyledi:

‘’Bozulmuş balık kötü koku, küflü tat, koku ve renk değişikliği ile tesbit edilebilir. Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kötü koku, çiğ sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavi-sarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme bozulma olduğunu gösterir. Bozulmuş ekmekte sünme ve küflenme, etlerde dış yüzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülür. Kabuklu deniz hayvanlarında bozulma kötü koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve kötü kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir.’’

Meyvelerdeki bozulmanın çeşitli renkte çürümelerden rahatlıkla tesbit edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu sebebiyle delikli yapı, çeşitli renk oluşumlarının ürünün bozulmuş olduğunu gösterdiğini bildirdi.

27.08.2008


Eğitim için göz sağlığı şart

MEMORIAL Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opt. Dr. Olcay Şahin, her çocuğun başarılı bir okul dönemi geçirmesi için dikkat edilmesi gerekenlerin başında, kapsamlı bir göz muayenesinin geldiğini bildirdi.

Opt. Dr. Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, görmeyi engelleyecek ya da azaltacak kırma kusuru, şaşılık, katarakt gibi herhangi bir durumun, görme yolları oluşumunu engellediğini, o gözün görmeyi öğrenemediğini ve göz tembelliğinin geliştiğini belirtti.

Bu sebeple bütün çocukların 4 yaşına gelmeden önce herhangi bir sorun olmasa bile mutlaka bir göz doktorunca muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce muayene edilmesinin, daha fazla geç kalmadan göz problemini tesbit edebilmek ve okulda göz problemlerine bağlı öğrenme güçlüğünü önleyebilmek açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

ŞAHİN, ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

‘’Her çocuğun başarılı bir okul dönemi geçirmesi için dikkat edilmesi gerekenlerin başında, kapsamlı bir göz muayenesi geliyor. Çocuklarda görmeyi etkileyecek sık görülen bozukluklar, hipermetropi, miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurları ve şaşılıktır. Çocukluk çağında yüksek numarası olan göz, bulanık görür ve net görmeyi öğrenemez. Çocuklarda sık görülen diğer hastalıklar, göz yaşı kanal tıkanıklığı, konjunktiva ve kapaktaki enfeksiyonlardır. Doğumsal katarakt ve doğumsal glokom, daha nadir görülen ama çok erken müdahale edilmesi gereken durumlardır.’’

27.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır