"Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Afganistan’daki katliam kesinleşti

Afganistan’da, Herat vilayetinde düzenlenen ve 60’ı çocuk 90 sivilin öldüğü belirtilen saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Saldırıya ilişkin yayınlanan raporda, 15 erkek, 15 kadın ile 60 çocuğun öldüğü açıklandı. Bu rakamlar, BM’nin yaptığı araştırmanın ilk bulgularıyla da örtüşüyor.

AFGANİSTAN'DA son dönemde ABD önderliğindeki koalisyon bombardımanlarında sivillerin ölmesi ve son olarak da 2 çocuklu bir ailenin evlerinde öldüğü haberi üzerine, başşehir Kabil’de protesto gösterisi düzenlendi. Yüzlerce göstericinin, başkent Kabil’i ülkenin doğusuna bağlayan karayolunu kısa süreliğine kestiği belirtilirken, ISAF ve ABD önderliğindeki koalisyon, bu olaya dahil oldukları iddialarını yalanlarken, Afgan polisi bir açıklamada bulunmadı. Afganistan Savunma Bakanlığı, başşehrin doğu banliyösünde meydana geldiği belirtilen saldırıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti. AFP foto muhabiri ise kurşunlanarak öldürülmüş 2 küçük oğlan çocuğunun cesetlerini gördüğünü aktardı. Göstericiler ise çocukların babalarının saldırıda olay yerinde, annelerinin ise kaldırıldığı hastanede öldüğünü söyledi. Olay, Afganistan’da son dönemde sivil ölümlerinin artması dolayısıyla hararetli tartışmaların başladığı bir döneme rastlıyor. 22 Ağustosta ABD önderliğindeki koalisyonun Herat’taki bombardımanında 90 sivil ölmüştü.

/ Kabil

02.09.2008


 

Operasyonlara Ramazan molası

Pakistan, Ramazan nedeniyle aşiret bölgelerinde Taliban'ı hedef alan askerî operasyonlara ara verdi.

Pakistan İçişleri Bakanlığından Rahman Malik, operasyonların Ramazan ayı boyunca durdurulacağını, ancak Taliban'ın herhangi bir eylemi olması halinde buna tüm güçleriyle cevap vereceklerini söyledi.

02.09.2008


 

ABD’de kasırga paniği

ABD’de Gustav kasırgasına karşı tedbirler arttırılırken, 2 milyon kişinin kasırga sebebiyle kıyıları boşalttığı bildirildi. Polis yetkilisi Mike Edmonson, Louisiana sahillerinden halkın yüzde 90’ının kaçtığını, New Orleans ile diğer kıyı kentlerin boşaldığını söyledi.

Bush’a Katrina, McCain’e Gustav

ABD’de Cumhuriyetçi Partinin, Senatör John McCain’i başkan adayı olarak resmen seçeceği kongre Gustav kasırgası sebebiyle zora girdi. Bush ve yardımcısı Cheney, kasırga sebebiyle kongreye katılmıyor. Bush ve Cheney, üç yıl önceki Katrina kasırgasına geç tepki verdikleri gerekçesiyle eleştirilmişlerdi.

02.09.2008


 

Liberation: AB, Rusya’ya karşı çaresiz

Avrupalılar, Rusya’ya yaptırımları görüşmek için toplandı ama...

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, Brüksel’de toplanan AB liderlerinin, Kafkasya politikasını değiştirme konusunda Rusya karşısında çaresiz olduğu yorumunu yaptı. Gazete, “AB içindeki farklı görüşlerin ve Avrupalı ülkelerin Rusya doğal gazına bağımlılığı yüzünden AB’nin, Moskova’ya karşı etkili bir müeyyide uygulamasının imkansız olduğunu” yazdı.

AB’nin ortak bir dış politika geliştirme konusundaki başarısızlığına da değinen gazete, AB’nin hiçbir zaman ABD gibi diplomasi alanında güç teşkil edemeyeceği uyarısında bulundu. AB ülkelerinin, Rusya ile yapacağı yeni stratejik ortaklık anlaşmasında bile şimdiye kadar ortak bir uzlaşma sağlayamadığını yazan gazete, belki de Moskova’ya yapılabilecek en fazla yaptırımın bu ortaklık anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin ertelenmesi olabileceği yorumunu yaptı.

Bu arada, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Avrupa Birliği’nin (AB), Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya konusunda Rusya’ya karşı pes etmemesi gerektiğini söyledi. AB liderlerinin acil toplantısı öncesinde ulusa seslenen Mihail Saakaşvili, şunları söyledi: ‘’AB zirvesinden, Avrupa’nın bu çirkin girişim karşısında pes etmemesini umuyorum. Avrupa’nın, ülkemizin toprak bütünlüğünü oybirliğiyle desteklemesini ve Avrupa’nın asla ama asla bu kanunsuzluğun sonuçlarına destek vermeyeceğini söylemesini umut ediyorum.’’

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Rusya’nın stratejik bir ortak olduğunu, düşman bir ülke olmadığını söyledi. Brüksel’de Gürcistan ile Rusya arasındaki krizin ele alınacağı zirveden birkaç saat önce Corriere della Sera gazetesine açıklamalarda bulunan Frattini, “Rusya düşman bir ülke olarak görülmemeli” ifadesini kullandı.

Muhtemel yaptırımlar

Uzmanlara göre AB’nin, en büyük gaz ve petrol tedarikçisine yaptırım uygulaması, Moskova’dan çok Avrupa ülkelerine zarar verecek. Ancak özellikle doğu Avrupa ülkeleri, şu seçeneklerin gözden geçirilmesinde ısrar ediyor:

AB ile Rusya arasında, 15-16 Eylül’de Brüksel’de yapılacak, geniş kapsamlı ortaklık anlaşmalarının masaya yatıralacağı yeni tur görüşmelerin iptal edilmesi veya ertelenmesi.

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Rus vatandaşlarına daha sıkı vize uygulaması.

Rusya’nın, Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelik başvurusuna destek verilmemesi ve G-8’deki rolünün sorgulanması.

2014 olimpiyatlarının, Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenecek olmasından duyulan kuşkunun ifade edilmesi.

/ Paris

02.09.2008


 

Lavrov, Ankara’ya geliyor

RUSYA Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın dâvetlisi olarak bugün Türkiye’ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunacak.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Babacan ile Lavrov arasında İstanbul’da yapılacak görüşmelerde, Kafkaslarda son dönemde yaşanan gelişmelerin yanı sıra ikili konular ele alınacak. Rusya, Batı ülkelerinden Gürcistan yönetimini desteklememelerini istedi ve yeni bir hükümet işbaşına gelinceye kadar da bu ülkeye silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB liderleri Brüksel’de Gürcistan krizi ve Rusya ile ilişkileri ele almak üzere toplanmaya hazırlanırken yaptığı açıklamada, Moskova’nın Gürcistan’da Mihail Saakaşvili liderliğindeki yönetimin değişmesini istediğini açıkça dile getirdi. Yeni bir hükümet işbaşına gelinceye kadar Gürcistan’a silah ambargosu uygulanması gerektiğini savunan Lavrov, ABD ve müttefiklerinin “Saakaşvili rejimini” desteklemeye devam etmesinin “tarihi bir hata” olacağını söyledi. Medvedev ise Gürcistan sorunu üzerinden ABD ve AB ile bozuşmak istemediklerini ve Batılı ülkeleri ortakları olarak gördüklerini söyledi.

02.09.2008


 

Anbar Irak güçlerine terkedildi

IRAK'IN Sünni vilayeti El Anbar’ın güvenliği, düzenlenen törenle Amerikalılardan Iraklıların sorumluluğuna geçti.

Irak’a 2003’te giren Amerikan kuvvetlerine direnişin kalesi olan vilayetin merkezi Ramadi’de düzenlenen törende hükümeti temsil eden Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai, ‘’Devir teslim tamamlandı. Ülkenin en zorlu bölgesi olan El Anbar, bugün güvenlikte sorumluluğun devrini kutluyor. Kuvvetlerimiz ne kadar eğitimli ve donanımlı olursa, koalisyon kuvvetlerine o kadar az ihtiyacımız olur. Irak kuvvetleri, işlerini yapmaya ehildir’’ dedi. Sade bir törenle yapılan devir teslimde konuşan Irak’taki Amerikan askerlerinin ‘’iki numaralı’’ yetkilisi General Lloyd Austin, ‘’Bu da Irak demokrasisinin yeni bir kazanımı. Irak kuvvetlerinin kabiliyetini ortaya koyuyor. El Kaide tamamen yenilmedi, ama eminim Irak kuvvetleriyle birlikte El Kaide ve diğer direniş gruplarını engelleyeceğiz’’ dedi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı tören dolayısıyla olası intihar saldırılarının önlenmesi amacıyla araçlara trafiğe çıkma yasağı getirildiği ve on binlerce güvenlik görevlisinin alarma geçirildiği belirtiliyor.

/ Ramadi

02.09.2008


 

Rusya’ya karşı Gürcülerden canlı zincir halkası

Gürcistan’ın başşehri Tiflis başta olmak üzere bütün bölgelerde ‘’Dur Rusya’’ adı altında Rusya’yı protesto gösterileri düzenlenecek.

Rusya’yı protesto gösterileri sebebiyle dün yerel saatle 15:00’dan itibaren devlet kurumları yarım günlük tatile girecek, polis şehir merkezindeki bütün anayolları trafiğe kapatacak, toplu taşıma araçları çalışmayacak, ulaşım büyük ölçüde duracak. Tiflis’in Vake cadesindeki Rus Büyükelçiliği önü ve büyük Kilise’nin avlusunda ‘’canlı zincir halkası’’ oluşturulacak. Protesto gösterileri, parlamento ve ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının girişimiyle düzenlenecek. Parlamento’nun Eğitim Komisyonu Başkanı Giorgi Gabaşvili, gösteriler ile bütün dünya ya barış çağrısında bulunacaklarını, Gürcü halkının sokaklara dökülerek birlik ve beraberlik mesajı vereceğini kaydetti. AB liderlerinin Brüksel’de bir araya gelerek Kafkasya’daki durumu değerlendireceğini ve Rusya’ya karşı uygulanacak yaptırımları görüşeceğini ifade eden Gabaşvili, ‘’Biz de AB liderlerine destek vermek için sokaklarda olacağız’’ dedi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ulusa sesleniş konuşmasında, Gürcü halkına sokaklara çıkarak gösterilere destek olmaları çağrısında bulundu. Gürcistan’ın, Rusya’nın Güney Osetya’daki çatışmaların akabinde ülke topraklarına girdiği 8 Ağustos’tan bu yana en geniş katılımlı protesto gösterilerine sahne olması bekleniyor.

/ Tiflis

02.09.2008


 

Avustralya’dan, Rusya’ya ambargo tehdidi

AVUSTRALYA Rusya’yı, Gürcistan’ın egemenliğine saygı göstermezse nükleer santralleri için gerekli uranyumu vermemekle tehdit etti.

Dışişleri Bakanı Stepen Smith, Rusya’nın, askerlerinin Gürcistan’dan çekilmesini öngören ateşkes anlaşmasına saygı göstermesini istedi. Smith, mecliste yaptığı konuşmada, aksi halde Avustralya uranyumunun ihracatıyla ilgili yeni bir anlaşmanın tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. Stepen Smith, “Hükümet Rusya Federasyonu ile Sivil Nükleer İşbirliği Anlaşması’nın onaylanmasını gözden geçirme vakti geldiğinde, sadece anlaşmanın önemini değil Gürcistan’da olmuş ve olagelen olaylarla Avustralya’nın Rusya ile ikili ilişkilerini de göz önünde bulunduracak” diye konuştu. İki ülke arasındaki anlaşma geçen Eylülde imzalanmıştı. Anlaşmanın meclisin Anlaşmalar Komitesi tarafından rutin gözden geçirme süreci bugün başlıyor. Anlaşma, Rusya’nın 2020’ye kadar nükleer güç kapasitesini iki katına çıkarması amacına ulaşmak için Avustralya uranyumunu kullanmasını öngörüyor.

/ Canberra

02.09.2008


 

Sivastopol’da, NATO karşıtı gösteri

UKRAYNA'NIN Sivastopol limanında, Rusya yanlıları NATO karşıtı gösteri düzenledi.

Bölgedeki AFP muhabiri, bir Amerikan gemisinin Gürcistan’ın Batum limanına insanî yardımı bıraktıktan sonra Sivastopol’a yanaşmasının hemen ardından burada toplanan 100 kadar kişinin NATO karşıtı sloganlar attığını belirtti. Çoğunun emekli olduğu belirtilen göstericilerin, “NATO’ya hayır”, “NATO evine dön”, “NATO, saldırgan ve katil” ve “Biz Rusuz” yazılı pankartlar taşıdığı görüldü.

/ Sivastopal

02.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır