"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tarihî evler Buldan’da buluştu

DENİZLİ’NİN Buldan ilçesinde, Safranbolu, Beypazarı ve İstanbul’daki eski mimari tarzında yapılmış 153 binanın koruma altına alınarak, restore edilmesi için proje hazırlandığı bildirildi.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, ilçede çok farklı kültür yapılarının yan yana yaşadığını belirtti.

Buldan’da Safranbolu, Beypazarı ve İstanbul’daki eski mimari tarzında yapılmış 153 bina bulunduğunu, bunların koruma altına alındığını ve restore edilmesi için proje hazırlandığını kaydeden Şevik, ilçeyi Türkiye’nin tarihi evlerinin tümümün görüldüğü ‘’marka kent’’ yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Özel İdaresi, Buldan Kaymakamlığı ve Buldan Ticaret Odası ile protokol yaptıklarını söyledi.

İlçedeki tarihi 32 sokakta, koruma altına alınan 153 yapının eski yalı, konak, han ve dükkan tarzında olduğunu anlatan Şevik, şu bilgiyi verdi:

‘’Bu binaları restore ederek, kültür turizminde butik otel ve pansiyonculuk yapmak istiyoruz. Evliyazadeler Konağı’nı bir buçuk yıl önce restore ettirerek, hizmete açtık. Hedefimiz ilçemizin ekonomik ve kültürel yapısını canlandırmaktır. Safranbolu’da, Beypazarı’nda tek tip evler var ve orada yaşam donuk. Buldan’da her evde dokuma tezgahı ve yaşam canlılığı var. Merkezde bulunan bir konağı, Turizm ve Kültür Bakanlığı ile Özel İdare’nin katkılarıyla ilçenin tarihinin yansıtıldığı kütüphane, müze yapacağız. Yan tarafındaki cezaevinin Adalet Bakanlığı’ndan tahsisini alarak, üretime katkı yapacak atölyeler kuracağız. Tarihi evlerle, el emeği el dokumalarını sentezlemek istiyoruz. Buldan’ın marka kent olması için yurt içi ve yurt dışı çaba sarf ediyoruz.’’

Şevik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Denizli gezisi kapsamında Buldan’a geldiğini, tarihi Tavacı sokağını çok beğendiğini, bakanlığın bu sokağın projesini ve uygulamasını üstlendiğini ifade etti. Bakanlığın ilçedeki restorasyon çalışmalarına katkı için 200 bin YTL hibe gönderdiğini dile getiren Mustafa Fahri Şevik, ‘’Hayran olduğumuz Avrupa kentlerindeki gibi tarihi dokumuzu koruyup, muhafaza edip, yeni şehirleşmeyi başka bölgelere kaydıracağız. Buldan’da tarihi yapıları canlı tutarak, ekonomisini geliştireceğiz’’ diye konuştu.

11.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Çivisiz cami yıllara meydan okuyor

  Tarihî evler Buldan’da buluştu

  Frankfurt fuarında Türk müziği esintisi

  Üç kitaplı şehirler

  İran sinemasi seyirci kaybediyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır