"Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Batı Trakya’da boykot eylemi

İskeçe Merkez Azınlık 1. İlkokulunda Batı Trakyalıların başlattıkları boykot eylemi, okul kapatmayla devam ediyor. Öğretim yılı başında kaydedilen 18 öğrencinin kayıtları, okula uzak mahallelerde ikamet ettikleri ve dershane yetersizliği gerekçe gösterilerek daha sonra müfettişlik kararıyla silinmek istendi. Başlattıkları boykotla karara itiraz eden veliler, taleplerinin karşılanmaması üzerine okulu kapattı.

skeçe Merkez Azınlık 1. İlkokulu’nda Batı Trakyalıların başlattıkları boykot eylemi, okul kapatmayla devam ediyor. Öğretim yılı başında kayıtları yapılan 18 öğrenci, müfettişlik kararıyla okula uzak mahallelerde ikamet ettikleri ve dershane yetersizliği gerekçe gösterilerek daha sonra kayıtları silinmek istendi. Başlatılan boykotla soruna itiraz eden veliler, taleplerinin karşılanmaması üzerine okulu kapattı. Okula giremeyen öğrenci ve öğretmenler evlerine döndü. Merkez Azınlık İlkokulu önündeki velilerin eylemi devam ederken, Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu üyeleri ve çok sayıda Batı Trakyalı da boykota destek veriyor. “Durumun ciddi olduğunu ve Yunan devletinin derhal önlem almasını” isteyen Danışma Kurulu, “Lozan’a göre açılan okulun özerkliğinin devlet tarafından delinmeye çalışılmasına kayıtsız kalınmayacağını, sonuna kadar mücadele edileceğini.” açıkladı.

BOYKOT ÇAĞRISINA DESTEK

Öğrenci velileri, dağıttıkları en ilânıyla Batı Trakyalılara boykot çağrısı yaptı. İlânda, “İskeçe Merkez Türk İlkokuluna kayıtlı 18 öğrencinin kaydının silinerek okulumuzdan kovulmasına karşı çıkıyoruz. Bu haksız, antidemokratik ve azınlık eğitiminin statüsüne son derece ters düşen uygulamanın sona erdirilmesi amacıyla başlatılan boykota sen de destek ver!” ifadeleri yer aldı. Öğrencilerin okul önünde oluşan gergin ortamdan etkilendikleri dikkat çekerken, çok sayıda üniformalı ve sivil polisin kalabalık etrafında görev yaptığı görüldü.

“HAKSIZLIKLARA DUR DİYORUZ”

Atİna’nIn azınlık karşıtı yaklaşımını eleştiren İskeçe Pasok Milletvekili ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Çetin Mandacı şöyle konuştu: “Gayet demokratik, sakin ve iyi niyetle bekledik. Kimsenin bu toplumun seçilmişleri ile alay etmeye hakkı yok. Artık yapılan haksızlıklara dur diyoruz. Bu sorun çözülmezse okula öğretmen ve öğrenci sokmayacağız.” İskeçe Vali Yardımcısı Türkeş Hacımemiş de, “Kaydı yapılmış öğrencilerin okula kabul edilmemesi probleminde velilere destek için toplandık” derken, “okulun kapasitesi ile dershanelerin yeterli olduğunu, sorunun iyi yollardan çözülmesini temenni ettiklerini” söyledi.

YARGITAY BAŞKANI’NIN KIZI PROBLEM OLDU

Dedeağaç ili köylerinden Büyük Derbent’te ise geçen yıl başlayan Yunan öğretmen Hara Nikopulu sorunu devam ediyor. Nikopulu’nun bu yıl da ilkokulda görevine devam etmesini protesto eden öğrenci velileri, çocuklarını okula göndermiyor. Aileler, öğretmen okuldan uzaklaştırılana kadar çocuklarını okula göndermeme kararı aldı. 2004 yılından bu yana köyde ikamet eden Yunan öğretmen, “Azınlık okullarında bütün dersler Yunanca olmadığı sürece, öğrenciler anadilleri Yunancayı tam mânâsıyla öğrenemezler” açıklamasında bulunmuş, Kur’ân elifbasını yere atarak da Müslümanların kutsal değerlerine saldırmasıyla tepki çekmişti. Nikopulu, aşırı sağcı Laos partisi ile azınlık karşıtı gruplar tarafından destekleniyor.

21.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Batı Trakya’da boykot eylemi

  Ahmedinejad yine ABD yolcusu

  Gazze iki günlük nefes alacak

  Bush-Abbas buluşması

  Kumbara hırsızına ağır ceza: 6 yıl hapis

  Tren soyguncularının acı sonu: 15 ölü

  Bush’un trilyonluk operasyonu

  Yeni elçi Jeffrey için onay haftası

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır