"Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şeriat mahkemesinden ilk karar

İNGİLİZ Müslümanları ve görme engellilerin dernekleri kararı büyük atılım olarak görüyor.

İngiltere’de yeni oluşturulan şeriat mahkemeleri, 18 yaşındaki görme özürlü Muhammed Abraar Khatri’nin rehber köpeğini camiye sokabilmesine izin verdi. Ancak karar sadece, Khatri’nin yaşadığı Leicester şehrindeki Bilal Camii’nde geçerli olacak. İngiltere Şeriat Konseyi’nin fetvasına göre, Khatri’nin köpeği Vargo, caminin avlusuna girebilecek ancak namaz kılınan bölüme giremeyecek. Müslüman öğrenci Khatri, namazını kılarken, Vargo’nun beklemesi için avluda özel bölme yapılacak. Khatri kararın ardından verdiği röportajlarda, “Bu kararın bazı kapıları açacağını ve başka insanların da, dini endişeler yaşamadan, köpek alabilmesinin önünü açmasını umuyorum. Köpeğimin kimseye bir zararı yok. Çok akıllıdır ve bir kenara çekilip oturur beni bekler.” dedi. Khatri’nin köpeğini camiye sokabilmek için yaptığı başvuruya, Körler İçin Rehber Köpekler Derneği ile İngiltere Müslümanlar Konseyi birlikte destek verdiler. Karar Müslüman liderlerle konunun uzun bir süre müzakere edilmesinin ardından çıktı.

DİĞER GÖRME ENGELLİ MÜSLÜMANLAR

İÇİN

BÜYÜK ADIM

İNGİLİZ Müslümanlar Konseyi ise karardan ötürü memnuniyet duyduğunu söyledi. Körler İçin Rehber Köpekler Derneği de kararın, “diğer görme engelli Müslümanlar için muazzam bir adım” olduğunu açıkladı. Köpeklerin bazı ülkelerde camiye girmesi mekruh sayılıyor. Ancak bu tüm Müslümanlar için geçerli olan bir durum değil. İngiltere’de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ve aralarında başkent Londra’nın da bulunduğu 5 büyük şehirde, şeriat mahkemeleri oluşturulmuştu.

7a.jpg

27.09.2008


 

Çin’in yeni uzay macerası

Yeni Çin haber ajansı, üçüncü insanlı uzay modülünün fırlatılmasıyla ilgili haberi, “roketten hızlı” yayına verdi.

Ajans, ‘’Kutsal Tekne-7’’ (Shenzhou-7) modülünü taşıyan roketin, başarıyla fırlatıldığı ve modülün yörüngeye girdiğine ilişkin haberi, sabah saatlerinde, roketin fırlatılmasından saatler önce internet sitesinde yayımladı. Yeni Çin Ajansı’nın bir yetkilisi, “teknik bir sorunun meydana geldiğini, fark edilince sorunun giderildiğini” belirtti. Çin, önceki gün öğleden sonra, üçüncü insanlı uzay seferini, ‘’Kutsal Tekne-7’’ (Shenzhou-7) modülünü taşıyan ‘’Uzun Yürüyüş’’ (Çan Cıng) roketini ateşleyerek başlattı.

7b.jpg

27.09.2008


 

İran’a saldırıyı Bush önlemiş!

ABD Başkanı George W. Bush’un, bu yıl içinde, İran’ın nükleer tesislerine karşı saldırı düzenleme hazırlığındaki İsrail’e karşı çıkarak, söz konusu saldırıyı önlediği ileri sürüldü.

İngiliz Guardian gazetesinin ‘’bir Avrupa ülkesinin başbakanı için çalışan üst düzey diplomatik kaynaklara’’ dayanarak verdiği haberde, Bush’un ayrıca İsrail’e, kendisi görevde bulunduğu sürece, söz konusu saldırı hakkındaki görüşünde değişiklik olmayacağını ilettiği belirtildi. Bush’un İsrail’in 60. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı İsrail ziyaretinde 14 mayısta, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in konuyu gündeme getirdiğini yazan gazete, Bush’un Olmert’e, kendisi görevde bulunduğu sürece bu konudaki görüşünü değiştirmeyeceğini söylediğini kaydetti. Bush’un ziyaretinden bir süre sonra, gazeteye söz konusu bilgiyi veren kaynakların görev yaptığı Avrupa ülkesinin başbakanının Olmert ile görüştüğünü bildiren gazete, söz konusu ülkenin başbakanının, konunun son derece hassas olması sebebiyle görüşmenin kayıtlara geçirilmemiş olmasına karşın, sonunda kendi ülke yetkililerini görüşmenin muhtevasından haberdar ettiğini belirtti. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bush’un İran’a yönelik İsrail saldırısına karşı çıkmasını başlıca iki noktaya dayandırdığını kaydeden gazete, bunların, ‘’İran’ın misillemede bulunarak, Irak ve Afganistan’daki ABD askerlerinin de dahil olduğu hedefler ile Basra körfezindeki ABD gemilerine saldırılar düzenleyeceğinden duyulan kaygı’’ ve ‘’İran’a yönelik tek bir saldırının bu ülkenin nükleer tesislerini yok etmeye yeterli olmayacağı ve İsrail’in, topyekûn bir savaş tehlikesi oluşturmadan çok sayıda saldırı düzenleyemeyebileceğinden duyulan kaygı’’ olarak sıraladı.

/ Londra

27.09.2008


 

Mofaz, karar değiştirdi

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert’in istifa kararı üzerine partisi Kadima’da yapılan başkanlık yarışını kaybetmesinden sonra “aktif politik yaşama” ara vereceğini açıklayan Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, karar değiştirdi.

17 Eylül’de yapılan Kadima başkanlık seçimlerinin galibi Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin 1,1 puan gerisinde kalan Mofaz, taraftarlarına “Sizi bırakmayı düşünmüyorum. Bu ülke için büyük şeyler yapacağız” diye seslendi. Politikaya ara verme kararının gerekli olduğunu, ancak bunun bir süreyle sınırlı olacağını dile getiren Mofaz’ın, İsrail’de, İbrani takvimine göre yeni yılın başlayacağı Ekim ayı başında iş başına dönmesi bekleniyor. Mofaz’ın Bakanlar Kurulu sekreteryasına da 2 Ekim’e kadar tatil kullanacağını bildirdiği belirtildi.

7c.jpg / Kudüs

27.09.2008


 

Palin’den büyük gaf: Irak’ta zafer kazandık

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcılığı adaylığına seçilen Alaska eyaletinin kadın valisi Sarah Palin, yeni verdiği mülâkatta dış politikadaki gaflarına bir yenisini ekleyerek, ABD’nin Irak’ta zafer kazandığını ileri sürdü.

CBS televizyonuna konuşan Palin, Afganistan konusunda, “Afganistan’da asker artırımına gidilmesi, bize Irak’ta olduğu gibi zaferi getirecek” dedi. CBS sunucusu Katie Couric’in, bir önceki röportajında Palin’in, “Alaska’dan Rusya’nın görünmesinin kendisinin dış politika deneyiminin parçası olduğunu” dile getirmesinin nedenini sorması üzerine Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı, bu sözlerinin gazeteciler tarafından alay konusu haline getirilmesinden rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Ancak Palin, yine de Alaskalı olmasının “dış politika deneyimine katkıda bulunduğu” yönünde ısrar ederek, “Diyelim ki (Rusya Başbakanı Vladimir) Putin Amerika’ya geliyor. Uçakta uçarken ABD hava sahasına nereden giriyor? Alaska’dan” dedi.

/ Washington

27.09.2008


 

Irak’ta, yerel seçim 31 Ocak 2009’da

Irak Parlamentosu, yerel seçimlerin 31 Ocak 2009’a kadar yapılmasını öngören yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Ancak üzerinde anlaşmazlık olan Kerkük yerel seçimleri ve Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde bulunan Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’deki seçimler, parlamentonun dünkü (24 Eylül) oturumunda kabul ettiği bu tasarının dışında tutuldu. “Kerkük seçimleri yıl sonuna kadar yapılacak” Kürt Birliği grubundan milletvekili Halid El Şavani, Arap, Kürt ve Türkmen topluluklarından iki, Hıristiyan topluluklarından da bir temsilcinin yer alacağı bir komite oluşturulacağını ve Kerkük’teki seçimlerin 2009 sonundan önce yapılması için çalışacağını söyledi. El Şavani, Kerkük seçimlerinin Mart 2009’dan önce gerçekleşmeyeceğini, komitenin yurttaşlık ve seçmen kayıtlarını gözden geçireceğini bildirdi.

/ Bağdat

27.09.2008


 

Talabani: BM, Irak’taki varlığını arttırsın

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, daha fazla ülkenin Bağdat hükümetiyle ilişkilerini güçlendirmesi ve BM’nin Irak’taki varlığını artırması çağrısında bulundu.

Talabani, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ülke genelinde son zamanlarda güvenlik alanında ilerlemeler sağladıklarını ifade ederek, Irak hükümetinin yıl sonuna kadar bütün eyaletlerde güvenliğin sorumluluğunu ABD öncülüğündeki güçlerden alma hedefinde olduğunu söyledi. ‘’Bu nedenle, özellikle de güvenlik durumundaki büyük ilerlemelerin ardından bütün ülkelere diplomatik temsilcilikler açmaları ya da kapanan temsilciliklerini yeniden açmaları ve Irak’taki varlıklarını güçlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz’’ diye konuşan Talabani, BM’nin de Irak’taki varlığını artırmasını istedi.

/ Bağdat

27.09.2008


 

Zerdari: Egemenliğimizi ihlâl ettirmeyiz

Pakİstan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ABD’nin teröristleri bulmak amacıyla Pakistan sınırları içinde düzenlediği saldırıları kınadı.

BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Pakistan sınırları içinde tek taraflı olarak düzenlenen saldırıların, ABD ve diğer ülkelerin yok etmeye çalıştıkları köktendincileri güçlendirdiği uyarısında bulunan Zerdari, ‘’Pakistan topraklarının teröristler tarafından halkımıza ve komşularımıza yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermeyeceğimiz gibi, topraklarımızın ve egemenliğimizin dostlarımız tarafından ihlal edilmesine de izin vermeyeceğiz’’ dedi. Terörün kaynağının Pakistan olmadığını bildiren Zerdari, Pakistan’da binlerce asker ve sivilin terörle savaşta vefat ettiğini ifade etti.

/ New York

27.09.2008


 

UAEK başkanlığına Japon aday

Japonya, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) gelecek yıl görevinden ayrılacak olan başkanı Muhammed El Baradei’nin koltuğuna Büyükelçi Yukiya Amano’yu aday gösterdi.

Japonya’nın UAEK temsilciliğinden yapılan açıklamada, 1947 doğumlu Amano’nun, nükleer enerjiyle ilgili olaylar, silahsızlanma, nükleer silâhların yayılmasının önlenmesi gibi konularda deneyimli olduğuna dikkat çekildi. Halen Japonya’nın UAEK Daimi Temsilcisi ve Büyükelçi olan Amano, 2005-2006 döneminde UAEK yönetim kurulu başkanlığını kapmıştı.

/ Viyana

27.09.2008


 

Makedonya’nın isim tartışması

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, ülkenin ismi ile Yunanistan’la aralarında devam eden tartışmaya çözüm bulmaya hazır olduklarını, ancak çözümün ülkenin ulusal ve kültürel yapısına aykırı olmaması gerektiğini açıkladı.

BM Genel Kurulu toplantılarında konuşan Crvenkovski, Yunanistan ile isim tartışmasının “saçma” olduğunu belirterek, bu “aleni saçmalığa” rağmen ülkesinin Yunanistan ile müzakere sürecine aktif ve yapıcı olarak katıldığını söyledi. Crvenkovski, “Makedonya Cumhuriyeti, ulusal ve kültürel kimliğimize aykırı olmayacak makul bir çözümü ve adil bir uzlaşmayı kabul etmeye hazır” diye konuştu. Yunanistan gerçek Makedonya’nın kendi topraklarında yer aldığı Makedonya’nın bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor.

/ New York

27.09.2008


 

Putin’den, Chavez’e nükleer yeşil ışık

Kafkasya’dakİ krizle ABD’yle arasındaki gerilim en üst seviyeye çıkan Rusya, ABD’yi fazlasıyla rahatsız edecek yeni adımlar atıyor

. Nikaragua ve Venezuela ordularını modernize edecek Rusya, Chavez ile nükleer işbirliği yapmak için de yeşil ışık yaktı. Moskova’da Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’i ağırlayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, barışçıl amaçlarla kullanılacak nükleer enerji konusunda işbirliği seçeneklerini gözden geçireceklerini söyledi. Vladimir Putin, Latin Amerika ile ilişkilerin Rusya’nın önde gelen dış politika önceliği olacağını vurguladı. Chavez de Venezuela ile Rusya arasındaki yakın ilişkilerin çok kutuplu bir dünyayı güçlendireceğini dile getirdi. Rusya’nın ayrıca Venezuela’ya askerî işbirliği çerçevesinde bir milyar dolar kredi verme kararı aldığı belirtiliyor.

/ Moskova

27.09.2008


 

Aşırı hıza 1,8 milyon dolar ceza

Brezİlya’da, hız yapmayı seven bir adamın trafik cezaları 1,8 milyon doları buldu.

Yerel basında çıkan haberlere göre, 7 yıldır sürekli hız sınırlarını aşan, kırmızı ışıkları ihlâl eden ve bir türlü yakalanamayan sürücü bu kez yakayı ele verdi. Kullandığı otomobiller kendi adına kayıtlı olmadığı için daha önce yakalanamayan adı açıklanmayan hızlı sürücü, Sao Paulo’da sık sık trafik kurallarını ihlal ettiği yerde polis tarafından ele geçirildi. Hızlı sürücünün 90 gün içinde, yıllardır birikmiş olan 1,8 milyon dolarlık trafik cezasını ödememesi halinde, 6,500 dolar değerindeki arabasının açık artırmada satılacağı belirtildi.

/ Sao Paulo

27.09.2008


 

Korsanlar, 30 tank taşıyan gemiyi kaçırdı

DENİZ korsanlarının Somali açıklarında kaçırdığı Ukrayna şilebinde 30 kadar tankla zırhlı araç yedek parçası bulunduğu bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, şilepteki tankların T-72 tankları olduğunu haber verdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise, şilepteki yükle ilgili haberlerin araştırıldığını açıkladı. Kaçırılan şilepte 17 Ukraynalı, üç Rus ve bir Letonyalıdan oluşan mürettebat bulunduğu kaydedildi. “Faina” adlı şilep, Kenya’ya mal götürürken bu akşam Somali açıklarında silâhlı adamlar tarafından kaçırılmıştı.

/ Kiev

27.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır