"Gerçekten" haber verir 04 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gıyasettin Emre vefat etti

Akciğer ve böbrek yetmezliği sebebiyle Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören eski DP Milletvekili Giyasettin Emre, Perşembe günü hakkın rahmetine kavuştu.

1950’den 1960’a kadar Demokrat Parti milletvekilliği yapan Gıyasettin Emre, 98 yaşında hayata veda etti.

Akciğer ve böbrek yetmezliği sebebiyle 21 gündür Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Emre, önceki gün hayatını kaybetti. Eski Milletvekili Emre’nin cenazesi defnedilmek üzere yakınları tarafından memleketi Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Koyunyolu beldesine götürüldü. 1910’da Muş’ta doğan Gıyasettin Emre, 1947 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız milletvekili olarak Parlamento’ya girdi. 1950’den 1960’a kadar Demokrat Parti milletvekilliği yaptı. Menderes ve Bediüzzaman arasında mesaj trafiğine şahitlik etti. 27 Mayıs darbesinin ardından Yassıada’ya götürülen DP’liler arasında yer aldı. Adada arkadaşlarıyla birlikte 15 ay eziyet çeken Emre, bir süre önce yaptığı açıklamada, yaşadıkları günlerin dehşetini şu sözlerle ortaya koymuştu:

“Yassıada’daki gibi bir siyasî cinayet dünya tarihinde az görülür. Fakat o acıları çekenler öylesine necip çıktı ki, oradan ayrıldığımızda kimse bu eziyetlerden bahsetmedi. Çocuklarımızla askerler arasına soğukluk girmesin diye anlatmamaya söz vermiştik aramızda. Acılarımız o günlerde efkâr-ı umumiye intikal ettirilse, bu ordu ile millet arasında bir daha köprü kurmak mümkün olamazdı.”

Arapça ve Farsça bilen Gıyasettin Emre, 5 çocuk sahibiydi.

ÜSTAD’A MENDERES’İN SELÂMINI GÖTÜRDÜ

GIYASETTİN Emre, 29-30 Aralık 2001 tarihlerinde gazetemizde de yayınlanan röportajında Cevher İlhan ile Mehmet Kara’ya Bediüzzaman ve Menderes’i şöyle anlatmıştı: 1960 yılında ihtilâlden önce olan bir hadisedir. Üstad Ankara’ya geldi. Denizciler Caddesinde Beyrut Oteli’nde 17 numarada kalıyordu. Biz de gidip ziyaret ettik. Üstad Ankara’ya gelmeden evvel, İstanbul’da bir yerden bir yere giderken taksinin içerisinde başında sarığı, üstünde libadesi varken Cumhuriyet gazetesi fotoğrafını çekmiş. Bu fotoğraf İsmet Paşa’nın elinde. Meclis toplantısına girdi. İsmet Paşa kürsüye çıktı. Çok şiddetli bir tenkit yaptı. Menderes de oradaydı. Menderes, Meclis’te tek bir toplantıyı kaçırmazdı. İnönü konuşmasında Demokrat Parti’ye hücum ediyor, “Siz irticayı hortlatıyorsunuz. Siz Atatürkçüleri gadâba getiriyorsunuz, zaman gelecek ki ben dahi sizi kurtaramayacağım” diyordu. İnönü’nün bu konuşmasından sonra kürsüye Menderes çıktı. Son derece şiddetli bir tepki gösterdi; “Paşamızın İslâm diniyle olan kan husumetinin nereden ileri geldiğini bir türlü anlamış değilim. Bir pir-i fâni, kendini dinî hizmetlere fedâ etmiş bir insan. Bir gün bu fani dünyadan göç edip giderse bu fâni dünyada bırakacağı terekeyi Paşamız gibi birisi buradan alıp İstanbul’a götürebilir. Ne istiyorsunuz bundan?” diye cevap verdi. Tabi Menderes’in bu konuşmasından sonra Halk Partililer ayağa kalktı. Halk Partililer ile Demokrat Partililer birbirlerine girdiler. Afyon Milletvekili Murat Ali ve arkadaşları İsmet Paşa’nın Meclis oturumlarına iştirak etmemesi için teklif verdiler ve kabul edildi. Meclis İnönü’ye ceza verdi, Paşa 12 celse dışarıya çıkarıldı. Biz Üstad’ı Beyrut otelinden alıp Tahsin Tola’nın Bahçelievler’deki evine götürdük. Tam yatmak üzereyken Başbakanlık Özel Kalem Müdürü, “Beyefendi sizi Başbakanlıkta bekliyor, acele gelin” diye telefon etti. Başbakanlığa gittiğimde, “Seni bir yere göndereceğim. Bediüzzaman’a gideceksin beni tâzimatlarımı (hürmetlerimi) kendilerine arz et” dedi. Ve şöyle devam etti: “De ki, şimdi Anadolu’ya, Doğu’ya gitmesin. Hava çok gergindir. Yolda bazı mahallî idareciler rahatsız ederler, ben üzülürüm. Hava müsait olduğu, ortalık sâkinleştiği zaman haber veririm, gitsin” dedi. Menderes’in bu ifâdesi bir ricaydı. Halk Partililerin ve bazı mahallî idarecilerin Bediüzzaman’ı rahatsız etmelerinden endişe ediyordu.

04.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Fischer: Diyalog kazandırır

  Sınırda bayram hareketliliği

  Su zengini değiliz

  Krizlerden ders aldık

  Liraya dönüş

  Gıyasettin Emre vefat etti

  “ABD’nin sonu”

  Erdoğan: AB çalışmaları kararlı şekilde sürüyor

  TERÖRİSTLERCE KAÇIRILAN İKİ KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

  Komşudan, AB desteği

  Ayvalık’ta gerginlik sürüyor

  Can: Ders vermeyeceğimi 20 gün önce öğrendim

  Nobel Edebiyat Ödülü 9 Ekim’de sahibini bulacak

  Fethiye’de, paraşüt kazası: 1 ölü

  Restorandaki kavgada uzman çavuş öldü

  İstanbul’da yarın bazı yollar trafiğe kapalı

  KKTC Meclisi yeni yasama yılına başladı

  İstanbul’daki barajlarda su seviyesi yükseldi

  Hrant Dink’in makaleleri Almanya’da kitap oldu

  Eğitimde sporun adı var, kendi yok

  Park halindeki iki otomobil yandı

  İstiklâl Savaşı gazisinin hayatı roman olacak

  7 katlı binada korkutan yangın

  Rasathanede uzay günleri

  Tatilcilere erken dönün uyarısı

  Gençlere, tasavvufu müzikle sevdirecek

  Facebook merkezini Dublin’de kuruyor

  Akılları durduran san’at

  ‘Arı gözü’ ilham oldu

  Sigarayı bırakmak irade ve kişilik meselesi değil

  Arı ısırdı, hayatını kaybetti

  Sol kulağı iyi işiten daha zeki

  Cep telefonundan SMS ile İngilizce

  Sık kilo alıp vermek bağışıklığı zayıflatıyor

  Karbondioksit gazlarını tutan cihaz icat edildi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır