"Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Görme engelliden hız rekoru

Fransa’da, görme engelli bir sürücü Lamborghini Gallardo marka otomobiliyle saatte 308,780 kilometre hıza ulaşarak bu alandaki dünya rekorunu kırdı.

Luc Costermans adlı 43 yaşındaki Belçikalının, Fransa’daki Istres hava üssündeki özel pistte bu rekoru kırdığı belirtildi. Bundan önceki rekor, saatte 268 km hızla Mike Newman adlı görme engelli bir İngiliz sürücüye aitti. Newman, özel yapım BMW M5 model araçla bir havaalanı pistinde üç yıl önce bu hıza ulaşmıştı.

13.10.2008


 

Plâstik, dünyamızı mahvediyor

DİCLE Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Dr. Temel, yaptığı açıklamada, sanayinin ilerlemesi ile birlikte başlayan insanın tabiata yönelik acımasız tahribinin artık geri döndürülmesinin güç aşamalara ulaştığını bildirdi.

Prof. Dr. Temel, kirliliğe yol açan bir faktörün de plâstikler olduğunu, dünyada plâstik sanayinin hızla geliştiğini, Türkiye’de de plâstik ürün ithalatının giderek arttığını, ancak bu artışa rağmen Türkiye’deki plâstik tüketiminin henüz dünya ülkelerine oranla iki kat daha az olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Temel, Amerika’daki bazı doğa koruma kuruluşlarının yaptığı araştırmalarda dünyada plâstik torba kullanım adedinin bir milyara kadar ulaştığının belirlendiğini bildirerek, şöyle devam etti: “Plâstik torbalar ışık altında kimyasal çözünmeye uğrar. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünürler. Plâstik poşetlerin kimyasal çözünmesiyle toprak ve suya zehir karışır. Sonuçta bu mikroskobik zehirli parçacıklar besin zincirine girer. İşte o zaman tabiî hayatın geleceği tehlikededir.

BEZ TORBAYA DÖNÜŞ

Prof. Dr. Temel, şunları söyledi: ‘’File ve bez torba kullanımına geri dönüş yapılabilir. Bez torba kullanmakla haftada 6 plâstik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz. Bu da ayda 24 torba, yılda 288 torba, ortalama bir hayat sürecince 22 bin 176 torba eder. Ülkemizde her beş kişiden biri bunu yapsa ömür boyunca 31 milyar 46 milyon 400 bin adet plâstik torbadan kurtulmuş, kaçınmış oluruz.’’

13.10.2008


 

Almanya’ya Anadolu camisi

Almanya’da Frankfurt yakınlarındaki Haiger şehrinde Anadolu Camisi törenle açıldı.

Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği’ne (DİTİB) bağlı olan cami, ibadet bölümleri, derslikleri ve diğer kültürel hizmet alanlarıyla birlikte tamamlanarak hizmete sunuldu. Açılış törenine, Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Galip Akın, DİTİB Yönetim Kurulu üyesi Kenan Genç, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ekrem Ceşen, bazı kilise temsilcileri, bölge DİTİB dernekleri din görevlileri ve dernek yöneticileriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Törene katılan yetkililer, caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ettiler.

13.10.2008


 

6. uzay turisti yola çıktı

Astronot babasının izinden giden 6. uzay turisti Amerikalı Richard Garriott, dün 10 günlük uzay yolculuğu için Kazakistan’ın Baykonur uzay üssünden fırlatılacak Rus Soyuz roketiyle yola çıktı.

Uluslar arası Uzay İstasyonu’na (UUİ) yapacağı seyahat için 30 milyon dolar ödeyen mültimilyoner iş adamı Garriott ile birlikte Amerikalı astronot Mike Fincke ve UUİ’nin yeni komutanı Rus kozmonot Yuri Lonçakov’u taşıyan Soyuz TMA-13 roketi, TSİ 10.01’de uzaya fırlatıldı. Bilgisayar oyunu tasarımcısı oğluna destek için Kazakistan’daki uzay üssüne gelen 77 yaşındaki Owen Garriott, 1973’te Amerikan uzay laboratuvarı SkyLab’de 60 gün geçirmişti. Garriottt, Rusya Federal Uzay Kurumu ve Amerikan Space Adventures firmasının anlaşmasıyla bu yolculuk için ilk beş turistten 10 milyon dolar fazla, 30 milyon dolar ödedi. Garriott’un uzayda yapacağı bir yürüyüş için de 15 milyon dolar ödeme yaptığı 8 ay önce açıklanmıştı. ABD’de ilk ‘’oğul astronot’’ olarak meslek dışından ‘’uzay turisti’’ olacak Garriott, Rusya’daki ‘’baba-oğul astronot’’ geleneğine katılan ilk Amerikalı olacak.

13.10.2008


 

NASA, yeni Mars aracını hazırlıyor

Amerİkan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’a gelecek yıl göndermeyi planladığı yeni sofistike robot için çalışmalarını hızlandırdı.

Projenin hayata geçirilmesi için ek malî kaynak arayışlarını sürdürüyor. Başka bir gezegene gönderilen en büyük tekerlekli robot olacak, Mini Cooper marka bir otomobil büyüklüğündeki Mars Science Laboratory (MSL) için ayrılan bütçe, bir süre önce 1,6 milyar dolardan 1,9 milyar dolara çıkarılmıştı. İhtiyaç duyulan para için Kongre’de arayışlarını sürdüren NASA, ayrıca diğer uzay programlarından bu projeye para aktarıp aktaramayacağını da araştırıyor. NASA, ne kadar ekstra kaynak gerektiğini açıklamadı. NASA mühendisleri, ayrıca aracı Kızıl Gezegen yüzeyinde tekerleklerini döndürecek karmaşık motorlar ve robot kolun çalıştırılması gibi bir dizi teknik sorunu da çözmeye çalışıyorlar. MSL’in ağırlığı ve büyüklüğü sebebiyle karmaşık ve gelişmiş motorları olacağını, bunları üretmenin zor olduğunu belirten Mars Keşif Programı Direktörü Doug McCuistion, bu uzay aracının Mars programının geleceği ve diğer gezegenlerdeki potansiyel hayat arayışları için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. MSL’in 2009 Eylül veya Ekim ayında uzaya fırlatılması, 2010 Temmuz veya Eylülünde Mars’a ulaşması planlanıyor.

13.10.2008


 

Terörle mücadelede “özeleştiri” çağrısı

DP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, ‘’terör konusunda tüm devlet birimlerinin özeleştiri yapmaları gerektiğini’’ belirtti. “Demokratik bir ülkede bu özeleştirinin yapılmaması çok büyük bir eksiklik ve zafiyettir” diyen Erdil, terörle mücadelenin iç barışın tesisi ile mümkün olduğunu kaydetti.

Erdil: Devlet birimleri öz eleştiri yapmalı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, ‘’terör konusunda tüm devlet birimlerinin öz eleştiri yapmaları gerektiğini’’ belirtti. Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, terörle mücadelede de strateji ve yöntemlerin yeniden gözden geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Erdil, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de terör konusunda sorumlu olan tüm devlet birimlerinin bir öz eleştiri yapmaları gerekmektedir. Demokratik bir ülkede bu öz eleştirinin yapılmaması çok büyük bir eksiklik ve zafiyettir. Aslında öz eleştirinin amacı 25 yıldır bu terörle ilgili yaşanan deneyimlerin kullanılmasına imkân vermek olmalıdır.’’

Her konuda olduğu gibi terör konusunda da sorunların çözümüne yönelik sorumluluğun öncelikle hükümete ait olduğunu ifade eden Erdil, terörle mücadelenin iç barışın tesisi ile mümkün olduğunu belirtti. Erdil, siyasî, sosyal ve hukukî açıdan demokratik kazanımlardan taviz verilmeden sorunlara çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

13.10.2008


 

Fikre baskıyla AB’ye girilmez

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’deki fikir özgürlüğü ihlâllerini ve 301 uygulamalarını eleştirerek, geçen üç yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata uğradığını söyledi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, AB’ye üye olamaz” dedi.

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya Şubesi Başkanı Johano Strasser, Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukukî takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını belirterek, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi. Almanya’nın Frankfurt şehrinde “Hayali Doğu-Hayali Batı: Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” adlı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyum, yarın başlayacak olan 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye’den gelen yetkililer tarafından düzenleniyor. Frankfurt Belediye binasında önceki gün başlayan organizasyonda, çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden önde gelen akademisyen ve yazarlar Doğu-Batı medeniyetleri arasındaki ilişkiler üzerinde görüşlerini dile getirdi. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan Türkiye, bu sempozyumla sanat, kültür ve edebiyatının yanı sıra entelektüel yönünü de uluslar arası camiaya tanıtma fırsatı buldu.

Sempozyumun selamlama konuşmasını Frankfurt Belediyesi adına Alexandra Prinzessin von Hannover yaptı. Frankfurt’un uluslararası kimliğine dikkat çeken Prinzessin von Hannover, “Ne kadar birbirimizi tanırsak o derecede bir birimiz hakkındaki ön yargılarımız azalır” dedi. Katılanların büyük kısmının Türkiye’den olduğunu hatırlatan Hannover, Türkiye’nin entelektüel birikimine parmak bastı. Türkiye adına ise selamlamayı Ulusal Yürütme Komitesi’nden yazar ve çevirmen Tanıl Bora yaptı. Bora, sempozyumunu Türkiye’nin entelektüel birikim ve enerjisinin bir ifadesi olduğunu söyledi. Sempozyumun açılış konuşmalarında şair ve yazar Murathan Mungan ile, Almanya PEN Başkanı Johano Strasser söz aldı.

Yazarlar Birliği PEN’in Almanya şubesi Başkanı Johano Strasser, konuşmasının hemen başında Türkiye’de fikir özgürlüğü ihlalleri konusunda şikâyette bulundu. Türkiye’de geçen 3 yıl içinde bin kadar yazarın hukuki takibata alındığını, haklarında dâvâ açıldığını anlatan Strasser, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesini eleştirdi. Strasser, “Fikre karşı kısıtlamalar olduğu sürece Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olamaz” dedi.

Türkiye’de bu alandaki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyleyen PEN-Almanya Başkanı, Doğu ve Batı medeniyetlerinin karşılıklı olarak etkileşim içinde olduğunu ve birbirilerinden bir şeyler aldığını kaydetti. Nazi zulmünden kaçan Alman akademisyenleri anlatan Strasser, Avrupa’nın kendi uygarlığını kurarken özellikle Arap ve Pers kaynaklarından istifade ettiğini savundu. “İlk insan hakları sözleşmesi MÖ 534 yılında Mezopotamya’da yazılmıştır” diyen PEN-Almanya Başkanı, “Amerika’nın aynı topraklara özgürlük getirme vaadinin anlamsız olduğunu” ifade etti. Sempozyuma Türkiye, Almanya ve dünyanın diğer ülkelerinden önemli isimler katıldı. Konuşmalar Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yapıldı. Günün sonunda “İncesaz” adlı topluluk tarafından konser verildi.

13.10.2008


 

Babacan: Dünya barışına, katkımız büyük

DIşİşlerİ Bakanı Ali Babacan, 17 Ekimde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak ve Türkiye’nin de aday olduğu BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri için ABD’ye gitti.

Babacan, New York’a hareketinden önce Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, dünya barışına büyük katkı sağlayan ancak 47 yıldır BM Güvenlik Konseyinde yer almayan Türkiye’nin, 2009-2010 yıllarında yapılacak geçici üyelik için adaylığını koyduğunu kaydetti. BM Güvenlik Konseyinde 5 tane daimî üyenin bulunduğunu, diğer üyelerin ise seçimle 2 yılda bir değiştiğine işaret eden Babacan, şöyle konuştu: “Türkiye, BM Güvenlik Konseyine en son 1961 yılında sadece bir yıllığına üye olmuş. Dolayısıyla 47 yıldır Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde temsil edilmiyor. Türkiye’nin dünyada barışa, güvenliğe, istikrara katkısı büyük olmuştur. Şu anda Türkiye, Afganistan’da, Kosova’da, Bosna Hersek’te bulundurduğu askerî gücüyle bizzat barışa katkı yapmaktadır. Bunun haricinde şu anda Afrika’daki 8 BM misyonunun 6’sına Türkiye destek vermektedir. Çok daha uzak coğrafyalarda Türkiye’nin barışla ilgili, istikrarla ilgili önemli katıkları var. Şöyle yakın coğrafyamıza bakacak olursak Kafkaslarda, Balkanlarda, Orta Doğu’da, Orta Asya’da, Afganistan ve Pakistan gibi daha uzak ülkelerde Türkiye’nin barış için, istikrar için, huzur için çok önemli girişimleri var. Türkiye’nin özellikle dış politika konusundaki açılımları yakın ve uzak coğrafyalardaki önemli sorunların çözümü konusunda yapmış olduğu çalışmalar yine dilden dile dolaşıyor ve dünya gündemine şu anda oturmuş durumda.”

Böylesine yoğun çaba gösteren Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi üyeliğini hak ettiğini belirten Babacan, BM Genel Kurulunda 192 üye ülkenin olduğunu, bir ülkenin Güvenlik Konseyine seçilebilmesi için üçte ikisinin oyunu alması gerektiğini kaydetti. Babacan, seçilebilmek için en az 128 ülkeden destek alabilmenin şart olduğunu belirtti.

13.10.2008


 

Talat ile Hristofyas, 4. kez buluşuyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün dördüncü kez bir araya gelecek.

Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki Uluslararası Havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılacak görüşmeye, liderin heyetleri ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun’un da katılacak. 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde Cuma günü üçüncü kez bir araya gelen liderler, her hafta görüşmeyi kararlaştırmıştı. Bugünkü görüşmede de ilk üç görüşmede ele alınan “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusu üzerinde durulacak.

13.10.2008


 

Patlayıcı sağladıkları iddia edilen 2 kişi gözaltında

İstanbul’da patlayıcıyla önceki gün yakalanan kadına patlayıcı maddeleri temin ettikleri iddia edilen 2 kişi, Van’da gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri, İstanbul Şişli’de 8 kilo 800 gram patlayıcı, 15 adet fünye ve bir el butonu ile yakalanan hamile görünümlü kadına patlayıcıyı Van’da T.S. ve M. S. A’nın temin ederek götürdüğünü belirledi. Zanlıların yakalanması için Van’ın Selimbey ve Yalı mahallelerinde terörle mücadele ekipleri çalışma yaptı. Teknik takip sonucu düzenlenen operasyon ile gözaltına alının T. S. ve M. S. A, emniyet müdürlüğündeki ifadelerinin ardından Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Güvenlik güçleri, zanlılar T. S. ve M. S. A’yı uçakla İstanbul’a götürdü.

13.10.2008


 

Üniversiteli kapkaççılar

İzmİr’İn Balçova ilçesinde bir genç kızın çantasını zorla aldıktan sonra kaçmak isterken polisin yakaladığı 2 zanlının, üniversite öğrencisi olduğu ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, İnciraltı semtinde 2 kişi, deniz kenarında bankta oturan Nazlıhan Özçakır’ın (24) çantasını ve cep telefonunu almak istedi. Kendilerine karşı koyan Özçakır’ı yerde sürükleyerek çantasını alan zanlılar, kaçmaya başladı. Özçakır’ın bağırarak yardım istemesi üzerine, olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan Balçova Karakolu önünde nöbet tutan polisler zanlıların peşine düştü. Polisler, bir süre devam eden kovalamacının ardından Haydar Aliyev Bulvarı’nda 2 zanlıyı yakaladı. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirilen zanlılar O. M. (19) ile M. K’nın (21), Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğrencisi oldukları belirlendi. Üniversite öğrencilerinin, maddî sıkıntıları sebebiyle kapkaç yapmaya çalıştıklarını söyledikleri öğrenildi.

13.10.2008


 

İstanbul’da su kesintisi

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), yarın 14 saat süreyle Esenler, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa ilçelerinin bazı mahallerinde su kesintisi uygulayacak.

İSKİ’den yapılan yazılı açıklamada, Atışalanı Altgeçit Köprülü Kavşak inşaatı sebebiyle Mahmutbey Terfi İstasyonu-Cevatpaşa İsale Hattı’nın yer değişikliği çalışması yapılacağı belirtildi. Açıklamada, çalışma sebebiyle 14 Ekim salı günü 10.00-00.00 saatleri arasında 14 saat süreyle Esenler’de Kemer, Fevzi Çakmak, Birlik, Kâzım Karabekir, Oruç Reis, Turgut Reis ve Havaalanı mahalleleri, Bayrampaşa’da Cevatpaşa ve Yıldırım mahalleleri, Gaziosmanpaşa’da Barbaros Hayrettin, Karadeniz, Yenimahalle, Karayolları, Cumhuriyet, 50. Yıl, Yunus Emre, 75. Yıl, Esentepe, Uğur Mumcu, Sultançiftliği ve Gazi mahallelerine su verilemeyeceği kaydedildi.

13.10.2008


 

Öğrenci affı yarın Mecliste

TBMM’nin bu haftaki yoğun gündeminde, üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı yer alıyor.

Tasarı, TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, yarın görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu, bu haftaki çalışmalarına, 1 maddesi kabul edilen, İstanbul’da Mart 2009’da yapılacak 5. Dünya Su Forumu Sekretaryasının görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenleyen kanun teklifini görüşerek başlayacak. Genel Kurulda daha sonra, Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak. Tasarı ile coğrafi işaret başvurusunun, coğrafi işaretin menşe ad olduğu durumlarda resmî gazete ve bir yerel gazetede; mahreç işareti olduğu durumlarda resmi gazete, yerel gazete ve yurt çapında dağıtımı yapılan en yüksek tirajlı 2 gazetede yayımlanması yönünde değişiklik yapılması öngörülüyor. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulabilmesini öngören kanun tasarısı da Genel Kurulda görüşülecek tasarılar arasında yer alıyor. Genel Kurulda, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin de görüşülmesi bekleniyor.

Üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, yarın görüşülecek. Tasarıya göre, 28 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ilişiği kesilenler, 2 ay içerisinde başvurmaları halinde aftan yararlanabilecekler. Ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme ve 4 sınav hakkı verilecek. Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenler de bu haktan yararlanacak. Aftan yararlanacakların askerliği tecil edilebilecek. Öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların borçları ertelenecek. KİT Komisyonu da bu hafta denetimlerine başlayacak.

13.10.2008


 

Yalova Üniversitesi tanıtıldı

YENİ AÇILAN Yalova Üniversitesine kurucu rektör olarak atanan Prof. Dr. Niyazi Eruslu, düzenlenen tanıtım toplantısında üniversite hakkında bilgi verdi.

Yalova Dinlenme ve Eğlence Merkezinde düzenlenen toplantıda ilk olarak konuşan Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, Yalova’nın uzun süre önce üniversiteyi hak ettiğini belirterek, "Bugüne nasipmiş. Geç olsun, güç olmasın... Sayın rektörümüze her zaman ve her konuda yardıma hazır olduğumuzu bildirir, başarılar dilerim” dedi. Yalova Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu da her tür kaynaklarıyla Rektör Eruslu’nun yanında olduklarını söyledi. Binicioğlu, “Amacımız Yalova Üniversitesini bir dünya üniversitesi haline getirmektir” diye konuştu. Tanıtım toplantısında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli ile Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Zelka da kısa birer konuşma yaptılar. Konuk rektörler, başarı dileklerilerini paylaştılar.

YÜ Rektörü Prof. Dr. Eruslu da slayt eşliğinde yaptığı konuşmasında projelerini ve hedeflerini anlattı. Yaptığı sunumun adaylığı sırasında YÖK’e sunduğu slayt olduğunu belirten Eruslu, “Yalova'mıza üniversitesini kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Allah muvaffak etsin” dedi. Üniversitenin kuruluş aşamaları ve kurulacak fakültelerin kuruluş sırasıyla ilgili bilgi veren slaytın eşliğinde konuşması sırasında bolca espiri yapan ve rektörlerin güleryüzlü olması gerektiğini belirten Eruslu, “yönetici astlarını da yaptığı işten memnun kılan kişidir” dedi.

13.10.2008


 

Kültürümüz yozlaşıyorsa medyanın vebali var

AKSARAY Valisi Sebati Buyuran, ‘’Kültürümüz yozlaşıyorsa bunda özellikle görsel medyanın vebali vardır’’ dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Orta Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Aksaray’da ‘’Yerel Medya ve Sorunları Semineri’’ düzenlendi. Aksaray Valisi Buyuran, burada yaptığı konuşmada, basının, medyanın dördüncü güç olduğunu belirterek, ‘’Basın, demokrasimizin vazgeçilmez unsuru, bir bakıma kamu hizmeti yürüten kuruluşlardır. Basın ne kadar özgür, bağımsız olursa, kamuoyunun doğru haber alma hakkı gerçekleşir. Günümüzde gazetelere baktığımızda iki ayrı gazetede aynı haberi birisinde siyah, diğerinde beyaz olarak okuyorsak bu işte yanlışlık var demektir’’ dedi. Basının, sosyal ve kültürel sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Buyuran, şunları kaydetti:

‘’Dilimiz zorlaşıyorsa, Türkçemiz giderek kötüleşiyorsa, kültürümüz yozlaşıyorsa bunda özellikle görsel medyanın vebali vardır. 11 Eylül saldırılarında 4 binin üzerinde insan öldüğü halde bir tek ceset göremezken, İstanbul’da meydana gelen bir terör olayında canlı yayında herşeyi izleyebiliyorsak bu işte bir yanlışlık yapıyoruz demektir. Meslek kuruluşları kendi içinde özeleştiri yaparak, medya etiğini sağlamaları gerektiğini düşünüyorum.’’

13.10.2008


 

İngiltere, alkole çare arıyor

ALKOLİZMİN hızla yayıldığı İngiltere’de hükümetin bazı yasal tedbirler almaya hazırlandığı ve bu çerçevede marketlerde tanıtım için içki tadımı ile barlarda kadınlara alkollü içecek ikramının sınırlandırılacağı bildirildi.

Süpermarketlerde içki firmalarının stantlar kurarak müşterilere tanıtım amaçlı ikramda bulunması, barlarda kadınlara ilk içkinin bedava olması ve yine barlarda “happy hour” adı altında indirimli içki satılmasının alkolizmin yaygınlaşmasına hizmet ettiğine dair uzman raporlarını değerlendiren hükümetin, bütün bu uygulamaları kesin sınırlarla asgarî düzeye çekmeyi planladığı kaydedildi. Hükümetin hazırladığı yasal değişiklik çerçevesinde “happy hour” adıyla indirimli içki satılması uygulamasında yapılacak değişiklik, barları bu saatlerde alkolsüz içecekleri de aynı indirim dilimine sokmaya zorlayacak. Yasal değişiklik hazırlığını ortaklaşa yürüten içişleri ve sağlık bakanlıklarının alkolizmin tırmanmasının bireyin malî, sosyal ve cinsel davranışlarını da olumsuz yönde etkilediğine dair uzman uyarılarını dikkate aldıkları ve yapılması planlanan değişikliklerin arasına, içki satılan her yerde, sigara paketlerinin üzerinde olduğu gibi “sağlık uyarılarının” yer almasının zorunlu hale getirilmesini de aldıkları belirtiliyor. Yasal düzenleme marketlerdeki içki tadımı stantlarında halka bedava dağıtılan içkilerin 125 mililitreyi geçmemesini de hükme bağlayacak. Stant görevlileri, aynı kişinin birden fazla kez tadım yapmadığından emin olacak. Şarap satan restoran ve barlarda kullanılan bardakların üzerinde içkinin miktarını gösteren ölçü birimlerinin yer almasına da karar veren İngiliz hükümeti, "bir kez öde, iç içebildiğin kadar" şeklindeki promosyon ve kampanyaları da yasaklayacak.

13.10.2008


 

Doğu’da sıcaklıklar 2-3 derece artacak

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde sıcaklıkların Çarşamba gününe kadar 23 derece artacağı bildirildi.

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının bugünden itibaren 23 derece artması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde olduğunu aktaran yetkililer, Çarşamba gününden itibaren bölge genelinde yağışlı havanın etkili olacağını söylediler. Önceki gün en soğuk gecenin Kars’ta yaşandığını kaydeden yetkililer, bölge genelinde gece hava sıcaklıklarının Kars’ta sıfırın altında 1, Erzurum ve Ardahan’da 1, Erzincan’da 7, Ağrı’da 5, Iğdır’da 11 derece olarak ölçüldüğünü belirttiler. Öte yandan, dün sabah erken saatlerde Ardahan’da karla karışık yağmur etkili oldu. Yağış sebebiyle il merkezinin çevresindeki yüksek tepeler beyaza büründü

13.10.2008


 

Türkiye, yeni hava füze sistemleri alacak

DAHA güçlü ve etkin bir hava savunma ağı oluşturulması amacıyla gündeme alınan füze sistemleri için düğmeye basıldı.

Türkiye’nin savunma gücünün günün en gelişmiş teknolojileri ile takviyesi ve güçlendirilmesi amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığınca programa alınan, alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri için uluslar arası ihale süreci başladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yapılan duyuruda, Orta İrtifa Hava savunma füze sistemleri projesi, ilgili sistem ve donanımları ve eğitim hizmetlerini de içine alan 1 adet füze sisteminden oluşuyor. Müsteşarlık aynı ihale programı içinde, 18 adet alçak irtifa hava savunma füze sistemlerinin de destek teçhizatları ile ilgili eğitim hizmetlerinin tedarikini de planlanıyor. ‘’Doğrudan tedarik’’ ve ‘’yerli ortak yapım yolu’’ ile de tedarik edilecek alçak irtifa hava savunma füze sistemleri opsiyonel olarak 27 adete kadar çıkabilecek. Programa göre, ilgili firmalar söz konusu ana füze sistemlerine ilişkin teklife çağrı dosyalarını, en geç 31 Ekim 2008 tarihine kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığının ilgili biriminden temin edebilecekler. Bilgi istek dokümanlarında istenen kriterlere sahip firmalara daha sonra teklife çağrı dosyaları verilerek, belirlenecek bir tarihte teklifleri alınacak. Yeni hava füze sistemleri için gerekli olan finansmanın Savunma Sanayii Müsteşarlığının öz kaynaklarından karşılanması planlanıyor. Söz konusu ihalede ilk etap çalışmalarının bu yıl içinde sonuçlandırılması hedefleniyor.

13.10.2008


 

SGK il müdürleri kampa alınacak

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), il müdürlerini Kızılcahamam’da 5 günlük kampta bir araya getirecek. SGK Başkan Vekili Fatih Acar, il müdürleriyle 2024 Ekim arasında yapacakları kamp çalışmasını çok önemsediklerini söyledi.

Kampın başlangıcında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bir konuşma yapacağını anlatan Acar, sosyal güvenlik alanında çok önemli bir reform gerçekleştirdiklerini, bu reformu uygulayacak teşkilâtın her yönüyle motive edilip, işin içine katılmasının önemli olduğunu ifade etti. Sadece mevzuat eğitimlerinin yeterli olmadığını dile getiren Acar, 21. yüzyıldaki liderlik, yöneticilik anlayışlarını da kurumda hakim kılarak değişimi sağlayabileceklerini vurguladı. Acar, toplantıda mevzuat eğitimlerinin yanı sıra toplam kalite, liderlik, motivasyon konularında 81 il müdürüne eğitim vereceklerini bildirdi. İl müdürlerinin sorunlarını da masaya yatıracaklarını belirten Acar, ayrıca il müdürlerinin 3’er aylık dönemde yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumlar yapacaklarını ifade etti.

13.10.2008


 

Kamu-Sen’den “borçlanmayın” uyarısı

TÜRKİYE Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonunca (Türkiye KamuSen), vatandaşa, bu dönemde, “borçlanarak araba ya da ev almaması, altın benzeri yastık altı tasarrufları bozdurmaması” tavsiyesinde bulunuldu.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, “ABD, Rusya ve AB başta olmak üzere dünyada pek çok ülkenin büyük finansal krizin eşiğinde olduğu, Türkiye’nin de bundan derinden etkileneceği ve siyasî iradenin ekonomik alanda, krize yönelik herhangi bir tedbir almadığı” öne sürülerek, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin konuyla ilgili teklif paketi hazırladığı belirtildi. Pakette, finans ve borçlanma konusunda vatandaşlara “borçlanarak araba ya da ev almaması, havale ve EFT gibi işlemlere daha az masraf ödemek için bankacılık işlemlerinde internet ve ATM’lerin kullanması, altın benzeri yastık altı tasarrufları bozdurmaması, birikmiş parayla önceki taksitlerin kapatılması yerine paranın elde tutulması” önerildi. Pakette, zorunlu kalmadıkça kredi kartlarıyla alış veriş yapılmaması, kullanılmayanların kapatılması, zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yenilmemesi ve daha az ödenebilecek kiralık ev alternatiflerin araştırılması gibi tavsiyelerin yer aldı.

13.10.2008


 

Uras: Terörle sonuç alınmaz

ÖZGÜRLÜK ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, ‘’Şiddetle, terörle sonuç almak mümkün değil.

Ne yapıp edip şiddetten arınmış bir toplum yaratmalıyız’’ dedi. Fakir Baykurt Kültür Sanat Günleri faaliyetleri çerçevesinde Burdur’a gelen Ufuk Uras, şiddetle, terörle sonuç almanın mümkün olmadığını söyledi. Uras, şöyle konuştu: “Ne yapıp edip şiddetten arınmış bir toplum yaratmalıyız. Kardeş kavgasına asla cevaz vermemeliyiz. Bir arada yaşama kültürünü geliştirmeliyiz. Bütün bu sorunların çözülmesinin yeri Ankara’dır. Ankara’da çok büyük bir mutabakatla somut adımlar atarak, yaraları sararak, demokratikleşme konusunda kararlı adımlar atarak, bizim mutlaka bu sıkıntılardan kurtulmamız gerek. Anaların ağlamadığı, çocukların ölmediği bir ortamı yaratmak için Meclis’in çok büyük sorumluluğu bulunuyor. Ne yapıp edip, bu konuda parlamentonun kararlı adımlar atması gerekiyor.’’

13.10.2008


 

İzinsiz gösteride 30 gözaltı

ŞİŞLİ'DE metro istasyonu çıkışında oturma eylemi başlatan gruba müdahale eden polis, yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı.

Mecidiyeköy Metro İstasyonu çıkışında toplanan ‘’Halkevleri’’ üyesi yaklaşık 30 kişi, burada hükümeti protesto amacıyla bir basın açıklaması yaptıktan sonra AKP İstanbul İl Başkanlığı binasına yürümek istedi. Polisin yürüyüşe izin verilemeyeceğini bildirmesi üzerine grup, bu durumu protesto amacıyla oturma eylemi başlattı. Polis, dağılmaları yönündeki uyarıya rağmen eylemi sürdüren grubu çember içine alarak müdahale etti. Gözaltına alınan yaklaşık 30 kişi, polis minibüslerine bindirilerek emniyete götürüldü.

13.10.2008


 

Kapıkule'de TIR kuyruğu

KAPIKULE, Sınır Kapısında, yurt dışına çıkış yapacak 600 civarında TIR, 15 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule gümrük yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TIR’ların ihracat yüklerini gidecekleri ülkedeki firmalara pazartesi günü teslim etmeye çalışması sebebiyle Türk tarafında TIR kuyruğu oluştu. TIR’ların işlemlerinin Kapıkule’de kısa sürede tamamlandığını ifade eden yetkililer, TIR’cıların aynı anda gümrükten çıkış yapmak istemesi ve Bulgar gümrüğünde nöbet değişimi ile sahanın küçük olmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı TIR’ların Kapıkule gümrüğünde beklediklerini bildirdi.

13.10.2008


 

TÜRK EŞİ ÖLÜNCE MÜSLÜMAN OLDU

Manİsa’nIn Kırkağaç ilçesinde, Alman uyruklu Samia Alexandra Yasmin Karaca, Müslüman olarak ‘’Yasemin’’ adını aldı.

Kırkağaç Müftülüğü’nde yapılan ihtida töreninde, özgür iradesiyle Müslüman olmaya karar verdiğini anlatan Karaca (24), Türk eşi Selçuk Karaca’nın (38) bir süre önce kalp krizi sonucu öldüğünü ifade etti. Yasemin Karaca, ‘’Rahmetli eşim hayattayken bana din değiştirme konusunda telkinde bulunmadı. Ancak dini değerlere saygısı, dinî görevlerini yerine getirmesi beni etkiledi ve İslâm’ı seçmeme vesile oldu. Eşimin beni Müslüman bir kadın olarak görmesini isterdim fakat nasip değilmiş’’ dedi. Kırkağaç Müftüsü Sadık Erenbaş, ihtida belgesini verdiği genç kadına Kur’ân-ı Kerim ve İslâmiyeti anlatan kitap hediye etti. Törende, Karaca’nın Kırkağaç’taki yakınları da hazır bulundu.

13.10.2008


 

MYO’ların prestijini arttıracağız

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ABD’ye gelme amaçlarından en önemlilerinden birinin, Türkiye’deki meslek yüksekokullarının durumlarını düzeltmek ve prestijlerini arttırmak amacıyla ABD’deki meslek yüksekokullarıyla işbirliği yapmak olduğunu söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan ve beraberindeki heyet, Türkiye ile ABD arasında yükseköğretim alanındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla ABD’ye yaptıkları ziyaret kapsamında Washington, Maryland, Delaware’de yoğun temaslarda bulundu.

ABD’ye, Türkiye’deki meslek yüksekokullarının içinde bulundukları durumu düzeltmek amacıyla işbirliği için geldiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye’de prestijlerinin üniversitelere göre daha düşük olarak algılandığını ifade etti. Özcan, meslek yüksekokullarının Türkiye’de daha çok “ara eleman yetiştiren okullar” şeklinde görüldüğünü belirterek, en başta “ara eleman” yerine “teknik eleman” sözcüğünü kullanmayı yeğlediklerini kaydetti. Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:

“Aslında meslek yüksekokulları ekonomimizin motoru durumundadır. Eğer bu okullar ekonominin ve sanayinin istediği elemanları yetiştirse Türkiye’de pek çok şey hallolacaktır. Eğer bir kısım öğrencimizi, lise mezunumuzu, üniversiteye değil de meslek yüksekokullarına yönlendirebilirsek o zaman üniversite kapısı önündeki ağır yükten de epeyce kurtulmuş olacağız. Yapılabilecek şeylerden en iyisi meslek yüksekokullarının iyi çalıştığı ülkelerden yardım almaktı. Zaten 1998 yılından beri ABD’deki meslek yüksekokullarıyla bir ilişkimiz var, onlarla öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminde bulunuyorduk, fakat bunlar çok sınırlı ilişkilerdi, 5 öğrenci 10 öğretim üyesiydi, çok azdı. Buraya gelme amacımızdan bir tanesi de bunun alanını biraz genişletmek, en azından 50 öğrenci, 40-50 öğretim görevlisi yollamak.” Türkiye’de ABD’deki meslek yüksekokullarıyla programlarının karşılaştırılabileceği 7-8 okul olduğunu belirten Özcan, bu okullardan başlamak üzere “1 1” modelini genişletmeyi düşündüklerini bildirdi. Prof. Dr. Özcan, “Bunu yapabilirsek inanıyoruz ki meslek yüksekokullarının bu düşük prestiji ortadan kalkacak, çok aranan, sevilen okullar haline gelecektir” dedi. Prof. Dr. Özcan, “Seçtiğimiz bu 7-8 okuldan öğretmenler ve idareciler yazın buraya gelecek, yaz tatillerini burada geçirecekler ve sistemi öğrenecekler. Ondan sonra da 1 1’e başlayacağız. 2010’da İnşallah öğrencilerimizi buraya yollayacağız” diye konuştu.

Türkiye’de meslek yüksekokullarının sayısının 643’ü bulduğunu ve bunun biraz fazla olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, “Bölge ihtiyaçlarına bakılmadan açıldı bunlar ama şimdi biz meselâ iş adamlarından, endüstricilerden oluşan bir kurulun her okul için oluşturulmasını ve bundan sonra okul ve bu kurulun ortak çalışmasını istiyoruz. İş adamları ve endüstriciler neye ihtiyaçları olduğunu okula söylesinler” dedi.

13.10.2008


 

Malî krizden beter

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bir araştırmasına göre, küresel ekonomi, şu an yaşanmakta olan malî krizden daha fazla parayı ormanların yok olmasıyla kaybediyor.

AB Komisyonu’nun araştırmasında, Amerikan malî sektöründeki kayıp 1 trilyon dolar ila 1,5 trilyon dolar olarak hesaplanırken, ormanların temiz su sağlaması ve karbondioksiti soğurması gibi çeşitli yararları gözönüne alındığında, küresel ekonominin her yıl 2 trilyon ve 5 trilyon dolar arasında kayba uğradığı ortaya çıktı.

Araştırmanın başında yer alan Alman Deutsche Bank ekonomisti Pavan Sukhdev, ormanların ve buna bağlı tabiî hayatın yok olmasının yol açtığı kayıpların, yaşanmakta olan finansal pazar kayıplarının yanında çok daha fazla olduğunu belirterek, bu durumun, yasa yapıcıları tabiatın korunması için harekete geçmeleri konusunda ikna etmek için yeni gerekçe olabileceğini kaydetti. Ekonomist Sukhdev, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak, ‘’Bu büyük kayıp bir sefer olmakla kalmıyor, sürekli oluyor, her yıl devam ediyor’’ diye konuştu.

Ormanların yok olmasıyla her yıl, gayri safi küresel hasılanın yüzde 7’sinin de kaybedildiği belirlenen araştırmada, ormanların yok olmasının, başta gelişmiş Batı ülkelerine, önemli bir doğal sera gazı soğurucusunun kaybı olarak yansıdığı ortaya çıktı.

13.10.2008


 

Ek yerleştirme başvurularında son gün

Ünİversİtelerdekİ boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme için başvurular bugün sona eriyor. Adaylar, ek yerleştirme için hazırlanan kılavuza, ÖSYM’nin ‘’www.osym.gov.tr’’ internet adresinden ulaşabilecekler.

Kılavuz ayrıca sınav merkezlerinden de alınabilecek. Dağıtımın geciktiği bölgelerde, adaylar kılavuzu bugünden itibaren alabilecekler. Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2008 ÖSS’ye başvurmuş olmak gerekiyor. Ek yerleştirmeye, merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşti-rilmiş olan adaylar (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) başvuramayacaklar. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için hiçbir yere yerleştirilmemiş veya Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekiyor. 2008’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar da ek yerleştirmeye başvurabilecekler.

13.10.2008


 

Hızlı tren makinistlerini İspanyollar eğitecek

Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında tren setlerini kullanacak makinistlerin eğitimlerine bugün başlanacak. TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 24 hızlı tren makinisti, Ankara’daki Behiçbey Loko Bakım Atölyesinde eğitim alacak.

Hafta başında başlayacak eğitimler, İspanyol Demiryolu İdaresi RENFE yetkilileri ve TCDD yetkilileri tarafından ve-rilecek. Eğitimlerin, tren setlerinin tanıtımına yönelik olan ilk modülü bugün Ankara’da başlayacak. Eğitimin ikinci modülü olan ‘’Tren Setlerinin Kullanımı’’ eğitimleri ise Madrid’de işletmeye açık hızlı tren hattı üzerinde ve ülkemizde kullanılacak tren setlerinin eşdeğeri olan tren setleri üzerinde yapılacak. Bu eğitimlerin ardından makinistler yine İspanyol eğitimcilerin gözetiminde Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı üzerinde staj yapacaklar. Eğitim programı sonunda yapılacak sınavda başarılı olan personele ‘’Hızlı Tren Makinisti Brövesi’’ verilecek.

13.10.2008


 

HER YIL BAŞKA BİR YERDE BÜYÜYORLAR

Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçelerinde 31 Temmuz’da çıkan ve beş gün süren yangından arta kalan orman ürünleri ihaleyle satışa çıkarıldı. Bölgeye; katırları, iş aletleri ve ev eşyalarıyla gelen aileler, kurdukları derme çatma kulübelere yerleşti.

Aileleri ile her yıl başka bir yerde büyümeye devam eden küçük çocuklar ise, yaşadıkları zor şartların farkında bile olmadan günlerini oyun oynayarak geçiriyorlar. 2 yaşındaki Dilan da bunlardan birisi.

13.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır