"Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

G.DOĞU’NUN VENEDİK’İ

Alınan bilgiye göre, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nın yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kaldığı için, vatandaşların büyük oranda yeni Halfeti’ye taşındığı ilçe merkezi, turizm beldesi haline geldi.

Güneydoğunun turizm şehri: Halfeti

Geleneksel taş mimariyle inşa edilmiş evleri, sular altında kalan tarihî Merkez Camii ve yeşil alanlarıyla ‘’Saklı Cennet’’ olarak da adlandırılan Halfeti’de, İncil’in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale ve Kaya Kilisesi’nin yer aldığı tarihî Savaşan Köyüne teknelerle düzenlenen turlar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Halfeti Kaymakamı Hüseyin Avcı, yaptığı açıklamada, bölgenin önemli bir turizm altyapısına sahip olduğunu söyledi. İlçe merkezinin büyük bir kısmı sular altında kalan Halfeti’yi ‘’Güneydoğu’nun Venedik’i’’ olarak nitelendiren Avcı, ilçenin, Rumkale ve Savaşan Köyüne yapılan tekne gezileri, tarihî, ihtişamlı taş evleri ve siyah gülü gibi kendine has güzellikleri olduğunu belirtti. Konaklama sorunu sebebiyle gelenlerin günübirlik turlarla bölgeye gezmeye çalıştığını ifade eden Kaymakam Avcı, şunları kaydetti: ‘’İlçeyi ziyaret eden turist sayısı, her geçen yıl biraz daha artıyor. Bu yıl 8 aylık sürede ilçeyi 4 bini yabancı yaklaşık 40 bin kişi ziyaret etti. Son dönemlerde yürütülen tanıtım faaliyetleri turist sayısının artmasını sağladı.’’ Kaymakam Hüseyin Avcı, tabiî güzellikleri ve inanç turizmi açısından önemli bir yer olan Halfeti’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklamasına imkân sağlamak için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

13.10.2008


 

Sizinkiler, Türkiye yollarında

KOÇ Holding’in 80. yılı kutlamaları kapsamında yürütülen ve çocukların zihinsel, kültürel gelişimlerine katkı sunmayı amaçlayan ‘’Sizinkiler’’ projesi çerçevesindeki çocuk oyunu çeşitli şehirlerde sahnelenecek.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Holdingin 80. yıl kutlamaları çerçevesinde 2006’da devreye soktuğu ve 2 yılda yüz binin üzerinde çocuğa ulaşan ‘’Sizinkiler’’ projesi kapsamındaki 2008 turne programı İstanbul’dan başladı. Karikatürist Salih Memecan’ın 1991’den bu yana yayınlanan ‘’Sizinkiler’’ çizgi kahramanları, Beşiktaş Kültür Merkezinin (BKM) sahnelediği ‘’Altın Çiçeğin Peşinde’’ adlı müzikli oyunla Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde çocuklarla buluşacak. Biletlerin ücretsiz olduğu oyunla bu yıl 7 bölgedeki 20 şehirde 74 gösterimle yaklaşık 60 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Çevreyi korumanın önemini anlatan oyunla, çocukların zihinsel ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunulması amaçlanıyor. BKM’de seyirciyle buluşan oyun, daha sonra Samsun, Giresun, Erzurum, Gaziantep, Adana, Mersin, Karaman, Konya, Ankara, Eskişehir ve İzmir’de izleyici karşısına çıkacak. Oyun, Kasımda İstanbul’da 2 kez sahnelendikten sonra Kocaeli, Adapazarı, Bursa, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne ve Tekirdağ’da da sunulacak.

13.10.2008


 

Aydınoğulları’nın 700. yılı kutlanıyor

AYDINOĞULLARI Beyliği’nin kuruluşunun 700. yılı dolayısıyla İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinde tören düzenlendi.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Genel Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, çevre ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile çok sayıda dâvetlinin katıldığı törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, konuşmasında, beş bin yıllık yerleşim alanı olan Birgi’nin, Aydınoğulları Beyliği’ne başşehirlik yaptığını kaydetti. Şener, Birgi’de bazı yapıların, ÇEKÜL Vakfı’nın desteğiyle ‘’7 Bölge 7 Kent Projesi’’ kapsamında onarımdan geçtiğini belirterek, ‘’Bu havzayı yurt edinmemizi sağlayan Aydınoğulları Beyliği’ne vefa borcumuzdur’’ dedi. Kutlamalar kapsamında, Birgi, Ödemiş ve Tire ilçelerinde iki gün boyunca çeşitli faaliyetler yapılacak.

13.10.2008


 

“Beyaz Müzayede” 25 Ekim’de açılıyor

KOLEKSİYONERLER ve sanatseverlerin ilgiyle beklediği sezonun ilk müzayedesi ‘’Beyaz Müzayede’’, 25 Ekimde açılacak.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, müzayede öncesinde, ünlü sanatçıların başyapıtları, 22 Ekimden itibaren The Sofa Hotelde sergilenecek. Türk modern ve çağdaş sanatına ilginin artmasıyla yoğun katılım beklenen ve koleksiyonerlerin yatırım amaçlı büyük ilgi gösterdiği Beyaz Müzayede’nin en etkili yapıtlarından birini, ünlü sanatçı Erol Akyavaş’ın ‘’Cehennet’’ adlı eseri oluşturuyor. Leke, işaret, yazı, figür ve soyut biçimleri bir arada kullanarak, kendine özgü bir kompozisyon anlayışıyla eserlerini oluşturan Akyavaş, Beyaz Müzayede’de bir baş yapıtıyla sanatseverlerin karşısına çıkacak. Akyavaş’ın ‘’Cehennet’’ adlı 190x250 santimetre boyutundaki eseri, cennet ve cehennemin sentezini oluşturuyor. ‘’Beyaz Müzayede’’, Türk sanatının ustaları orta ve genç kuşak sanatçıların 300’ü aşkın seçkin eseriyle sanatseverleri buluşturmaya hazırlanıyor.

13.10.2008


 

Altın Safran Belgesel Film Ödülleri verildi

KARABÜK’ÜN Safranbolu İlçesi Festival Komitesi Başkanlığınca düzenlenen, ‘’Safranbolu Uluslararası 9. Altın Safran Belgesel Film Festivali’’ kapsamında, ‘’Belgesel Film Yarışması Ödül Töreni’’ yapıldı.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Burhanettin Uysal Konferans Salonu’ndaki törende açıklanan yarışma sonuçlarına göre, amatör dalda birinci ‘’Mehmetçikte Hatıralarda Kalanlar’’ adlı filmiyle yönetmen Halil Hepşen, profesyonel dalda da ‘’Kars’ın Solan Rengi’’ filmiyle Yalçın Yelence oldu. Birinciliğe değer eser bulunamayan senaryo dalında ikinciliğe ‘’Hitit’lerden Günümüze Ekmek’’ adlı eseriyle Murat Aytaş, ‘’Suha Arın Özel Ödülü’ne ise ‘’Çeltik’’ adlı filmiyle yönetmen Mehmet Altan lâyık görüldü. Ödüller, Karabük Valisi Nurullah Çakır, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, AKP Karabük Milletvekilleri Mehmet Ceylan, Cumhur Ünal ve Mustafa Ünal ile Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri tarafından verildi.

13.10.2008


 

Semih Sergen’e Karacaoğlan onur ödülü

TARSUS Belediyesi tarafından bu yıl yedinci kez düzenlenen ‘’Uluslararası Şelâle Şiir Akşamları’’ faaliyetinin son gününde, şair ve tiyatrocu Semih Sergen’e ‘’Karacaoğlan Onur Ödülü’’ verildi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Tarsus Şelâlesinde düzenlenen faaliyette yaptığı konuşmada, şiirlerin, anlattığı duygularla Türk kültürüne ayna tuttuğunu belirterek, bu tarz uluslar arası faaliyetler sayesinde farklı ülkelerden insanların birbirini yakından tanıma şansı bulduğunu söyledi. Faaliyete katılan Türkmenistan Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov da Türkiye ile ülkesinin bir çok alanda işbirliği yaptığını, bu yakınlığın Karacaoğlan’ın eserleriyle pekiştiğini söyledi. Amanmuradov, ‘’Karacaoğlan’ı örnek alan her iki ülke şairlerinin kardeşliği ve barışı anlatan şiirleriyle birlikteliğimiz daha da artıyor’’ dedi. Konuşmaların ardından, şair ve tiyatro sanatçısı Sergen’e, Vali Aksoy tarafından ‘’Karacaoğlan Onur Ödülü’’ verildi. Büyükelçi Amanmuradov da Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a Türkmenistanlı sanatçılar tarafından yapılan Karacaoğlan resmi hediye etti. Faaliyette daha sonra Sergen, şiirler okudu.

13.10.2008


 

Nedret Selçuker vefat etti

GAZETECİ spiker, radyo TV alanındaki ilk devlet sanatçısı Nedret Selçuker vefat etti. Selçuker, Kartal Yakacık’taki evinde, solunum yetmezliği sebebiyle 70 yaşında öldü.

Nedret Selçuker, 1938 yılında Bursa’da doğdu. Üsküdar Paşakapısı Ortaokulu ve Cağaloğlu İstanbul Erkek Lisesini bitiren Selçuker, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Gazetecilik, ardından İstanbul Radyosu’nda spikerlik yapan Selçuker, duru Türkçesi ve okuduğu şiirlerle dinleyicilerin beğenisini topladı. Necdet Selçuker, dönemin Millî Eğitim Bakanı Avni Akyol’un teklifi üzerine öğretmenlere diksiyon dersi verdi. Yunus Emre şiirlerini de seslendiren Selçuker, ekranların ve mikrofonların ‘’altın sesi’’ unvanıyla anılıyordu. Nedret Selçuker’e, Türk sanatına yaptığı değerli hizmet ve sanatçı kişiliği dolayısıyla, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın teklifi ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayıyla ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı’’ unvanı verildi. Selçuker, radyo TV alanında bu unvanı alan ilk isim oldu.

13.10.2008


 

Türkçe öğrenip ülkemizi tanıtacak

JAPONYA’NIN Ehime Üniversitesi Hukuk ve Dil Fakültesinde öğrenim gören Japon öğrenci Konomi Daisuke (23), ülkesinden binlerce kilometre uzaktaki Çanakkale’de Türkçe eğitimi alacak.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Ehime Üniversitesi arasındaki işbirliği anlaşması çerçevesinde yaklaşık 3 hafta önce şehre gelen Daisuke, Türkiye’de sadece ÇOMÜ’de bulunan Japonca Öğretmenliği bölümünde eğitimine başladı. Şehirde aynı bölümde öğrenim gören iki Türk öğrenciyle aynı evi paylaşan Daisuke, bir yıl Çanakkale’de kalacak. Daisuke, Japonya’dan kendi maddî imkânlarıyla Türkiye’ye geldiğini ve dil öğreneceğini söyledi.

Türkiye’deki her çeşit farklılığın çok hoşuna gittiğini belirten Daisuke ‘’Şehrin tabiatı beni çok etkiledi’’ dedi. Daisuke, Türk insanını çok sıcak kanlı bulduğunu, ülkesine göre Türkiye’de toplu taşıma ücretleri ile meyve ve sebze fiyatlarının ucuz olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: ‘’Türk yemeklerini çok lezzetli buluyorum. Özellikle köfteye bayılıyorum. Ülkemdeki insanlar Türkiye hakkında oldukça fazla bilgiye sahip, ancak Türkleri hiç tanımıyorlar. Ben eğitimimi tamamlayıp Japonya’ya dönünce ülkenizin tanıtımını da yapacağım. Japonların daha çok Türkiye’ye ve özellikle Çanakkale’ye gelmesini sağlamak için çaba göstereceğim.’’ Değişik bir kültür yaşamak ve dil öğrenmek için Türkiye’yi tercih ettiğini bildiren Daisuke, ‘’Dili öğrendikten sonra Türk ekonomisi hakkında çalışmak istiyorum’’ diye konuştu.

13.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır