"Gerçekten" haber verir 15 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gözaltı süresini uzatmaya hayır

İngiltere’de parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası, hükümetin terörle mücadele yasasının sıkılaştırılması önerisini, gözaltı süresinin 42 güne çıkarılmasını desteklemediklerini belirterek reddetti.

Önde gelen siyasiler, yazarlar ve Avrupa Konseyi, kişisel özgürlüklere bir tehdit olduğunu belirterek tasarıya tepki göstermişti. Avrupa Konseyi tasarının âdil yargılamayı ve güvenliği tehlikeye atacağını belirtmişti.

15.10.2008


 

Talat ile Hristofyas anlaşamıyor

Kıbrıs Rum gazeteleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ı yeniden bir araya getiren kapsamlı müzakerelerin dördüncüsünün ‘’iyi bir ortamda’’ yapıldığını, ancak ‘’anlaşmazlıkların dorukta’’ olduğunu yazdı.

Türk ve Rum liderlerin ‘’görüşmenin içeriğine ilişkin basına açıklama yapılmaması’’ kararı olduğu halde, dünkü görüşmenin içeriğinden diyaloglar ve bilgiler aktaran Rum gazeteleri, ‘’iki lider arasındaki görüş ayrılığının sadece (önceki) görüşme konusu olan yürütme yetkisiyle sınırlı kalmadığını, çözüm şekli ve içeriğine yönelik olarak da farklı yaklaşımların tesbit edildiğini’’ belirtti.

‘’Talat ve Hristofyas’ın yürütme yetkisine ilişkin anlaşmazlıklar konusunda köprü kuramadıkları’’ belirtilen haberlerde, iki liderin çözümden sonraki federal devletin yönetim biçimiyle ilgili farklı yaklaşımlar hakkındaki ‘’en iyi çözümü’’ gelecek hafta yapacakları görüşmeyle bulmaya çalışacakları ifade edildi.

Rum gazeteleri, ‘’iyi haber alan’’ kaynaklarına dayanarak, Talat’ın görüşme sırasında, hafta içerisinde daha çok görüşme yapılması önerisinde bulunduğunu, Rum tarafının ise bunun pratikte olanaksız olduğu karşılığını verdiğini yazdı.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, dünkü görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının bir ‘’başkanlık konseyi’’nin oluşturulmasını öngören İsviçre modeline ilişkin görüşü hakkında, ‘’bu modelin başka koşullar, siyasetler için şekillendirildiğini, Kıbrıs’ta uygulanmasının mümkün olmadığını’’ savundu.

Cumhurbaşkanı Talat ise Kıbrıs Rum tarafının yürütme yetkisine ilişkin önerilerini reddetti ve bu önerinin ‘’ne başkanlık, ne de parlamenter sistem’’ olarak addedildiğini ifade etti. Talat, ‘’başkanlık sistemi’’ni de ‘’demokratik değil’ diye nitelendirerek reddetti.

Hristofyas, ‘’yönetimin; vatandaşlar tarafından ortak oy pusulasından seçilecek bir başkan ve bir başkan yardımcısının olacağı, bir başkanlık sistemini öngörmesi’’ gerekliliğinden bahsederken; Cumhurbaşkanı Talat, Annan Planının benzeri olan, ancak oluşumu konusunda istisnalara sahip olan başkanlık konseyi tezinde ısrarlı oldu.

Bu konu, liderlerin temsilcileri, Özdil Nami ile Yorgos Yakovu’nun hafta içinde yapacakları görüşmede de ele alınacak.

15.10.2008


 

Nejad: Ortadoğu sorunu silâhlarla çözümlenemez

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Orta Doğu’daki sorunların temelinde dış güçlerin müdahalesinin olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, ‘’Modern Dünyada Din’’ konulu konferansa katılmak için Tahran’da bulunan eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve eski Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik ile görüşmesinde, Orta Doğu ve Filistin sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu. ‘’Çatışmalar, savaşlar ve katliâmlarla Orta Doğu’daki mevcut sorunlar halledilemez’’ diyen Ahmedinejad, bölgeye sorunların yabancı güçlerce getirildiği ifade etti. İran Cumhurbaşkanı, ‘’Yabancı güçler, ait oldukları yere gitmeden Orta Doğu’ya barış, huzur ve güvenlik gelmeyecek’’ ifadesini kullandı. Ahmedinejad, Filistin sorunuyla ilgili olarak da ‘’Filistin halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesine izin verilmeli. Bu durumda sorun temelden olur’’ diye konuştu. Annan da konuşmasında, ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin istikrar ve güvenliğin sağlanmasındaki önemine değindi. Prodi ise doğu-batı halklarının el ele vermesiyle çatışmalara sebep olan aşırıcılığın önünün alınabileceğini ve böylece barışın dünyaya hakim olmasına katkı sağlanabileceğini söyledi. Aynı zamanda Oslo Barış ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı olan Bondevik de konuşmasında, sorunların asıl kaynağından halledilmesi gerektiğini, askerî yöntemlerle kalıcı çözümler elde edilemediğinin görüldüğünü ifade etti.

15.10.2008


 

Vlasic Dağı katilleri tutuklandı

BOSNA-HERSEK'TE 4 Bosnalı Sırp, Bosna Savaşının (1992-1995) başlarında 200’den fazla Boşnak ve Hırvat’ın katledilmesinde yer aldıkları suçlamasıyla tutuklandı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin kuzeybatıdaki Prijedor kasabası ve çevresinde insanlığa karşı suç işlemekten tutuklandığı kaydedildi. Açıklamada, zanlıların, Prjedor bölgesindeki bir esir kampında otobüslere bindirilen 200’den fazla Boşnak ve Hırvat’ın Vlasic Dağı’nda öldürülmelerine karışmakla suçlandıkları belirtildi. Çoğu erkek olan katliâm kurbanlarına, esir değişimi çerçevesinde serbest bırakılacakları söylenerek otobüslere bindirildiği ifade edilmişti. Esirlerin, Vlasic Dağı’ndaki bir uçurumun kenarında kurşuna dizildiği, bu sırada yaklaşık 10 kişinin sarp kayalıklardan düşerek ya da atlayarak kurtulduğu belirtiliyor. Vlasic Dağı katliâmında yer aldığını itiraf eden eski bir Bosnalı Sırp polis, eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için Hollanda’nın Lahey şehrinde kurulan uluslar arası mahkemede 17 yıl hapse mahkûm edilmişti. Bosna-Hersek’in orta kesiminde 21 Ağustos 1992’de işlenen katliam, eski Yugoslavya’nın dağılması sürecinde Bosnalı Sırp güçlerinin Boşnaklar ve Hırvatlarla çatışmaları sırasındaki etnik temizlik kampanyalarının ilk işaretleri olmuştu.

15.10.2008


 

Panama gemisi, Somalili korsanlardan kurtarıldı

SOMALİ güvenlik güçlerinin, geçen hafta kaçırılan Panama bandıralı bir gemiyi korsanların elinden kurtardığı bildirildi.

Ülkenin kuzeyindeki Puntland bölgesi yetkilisi Ali Abdi Avare, yaptığı açıklamada, Panama bandıralı bir gemiyi ve mürettebatını kurtardıklarını söyledi. Avare, “Korsanlar teslim oldu, gemi elimizde” dedi. Umman’dan Somali’ye çimento taşıyan ve Somalili korsanlar tarafından geçen Perşembe günü ele geçirilen gemiye düzenlenen baskın sırasında çıkan çatışmada bir korsan ile bir Somalili asker ölmüştü. Panama bandıralı geminin mürettebatında 9 Suriyeli ve 2 Somalilinin bulunduğu tahmin ediliyor. Somali açıklarında korsanlar tarafından yıl başından bu yana 30’dan fazla geminin kaçırıldığı, korsanların toplam 18-30 milyon dolar fidye aldığı bildiriliyor. Korsanların son yıllardaki en büyük korsanlığı, tankların da bulunduğu ağır silâh yüklü bir Ukrayna gemisini 25 Eylülden bu yana rehin tutması oldu. Ukrayna gemisini hala ellerinde tutan korsanlarla görüşmelerin sürdüğü haber veriliyor.

15.10.2008


 

Türk temsilci Irak’ta temaslarda

TÜRKİYE'NİN Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Heyet, Irak’ın başşehri Bağdat’taki Yeşil Bölge’de devam eden görüşmenin ardından, aynı bölgede bulunan Başbakanlık binasına geçerek Başbakan Nuri El Maliki ile görüşecek. Bağdat’taki kaynaklar, daha önce, heyetin ilk olarak El Maliki ile görüşeceğini söylemişlerdi.

15.10.2008


 

Hillary Clinton: Kriz, yüreğimi hoplatıyor

ABD'DE New York Senatörü Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin bıraktığı sağlam ekonomik yapının, 8 yıllık George Bush idaresi döneminde bozulduğunu ve ülkesini ekonomik kriz yaşarken görmenin kalbini burktuğunu söyledi.

Demokrat Parti’den başkan adayı Barack Obama’ya destek gezileri kapsamında Philadelphia’da konuşan Clinton, ülkenin ekonomisi konusunda kaygı duyan seçmenlerden oylarını Obama’ya vermelerini istedi.

15.10.2008


 

Beşşar, Lübnan kararnamesini imzaladı

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan ile diplomatik ilişki kurulması talimatı verdi.

Resmî haber Ajansı SANA, Lübnan ile diplomatik ilişki kurulmasını isteyen kararnameyi Beşşar Esad’ın yayımladığını duyurdu. SANA, Suriye’nin komşusu Lübnan’da, iki ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1940’lı yıllardan bu yana ilk defa büyükelçilik açacağını kaydetti.

15.10.2008


 

Uzay turisti uzay istasyonunda

2001'den beri tarihin altıncı uzay turisti olan Richard Garriott’un bindiği Rus Soyuz TMA-13 uzay aracı, Dünya’nın yakın yörüngesinde yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile dün öğle saatlerinde kenetlendi.

UUİ’de Zarya (Aydınlık) modülü ile TSİ 11.36’da kenetlenen Soyuz, Garriott ile birlikte UUİ’ye yeni uzun dönem elemanlar olarak Amerikalı astronot Michael Fincke ile Rus kozmonotu Yuri Lonçkovc’u getirdi. İkisi, UUİ’de kalan mürettebatın yerine geçerek birkaç ay yörüngede kalacak. Rus uzay kurumuna seyahat için 30 milyon dolar ödeyen bilgisayar uzmanı Garriott, UUİ’de tam 10 gün geçirecek.

15.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır