"Gerçekten" haber verir 17 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Doğrudan hastaneye gidenin masrafı cepten

SağlIk şikâyetlerinde ilk olarak aile hekimi veya sağlık ocağına gidilmesi şartı eleştirilere maruz kalırken, en yetkili makam konuya açıklık getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kasım ayından itibaren 4 ilde, yeni yıldan itibaren 19 şehirde uygulanacak sistemin tedavi hizmetlerini kısıtlamayacağını söyledi. Acil hallerde vatandaşın istediği hastaneye gidebileceğini aktaran Acar, “Aile hekimliği olmayan illerde vatandaşlar katılım payı ödemek suretiyle 1. basamak sağlık ocaklarına, üniversite hastanelerine, devlet hastanelerine ve özel hastanelere gidebilirler” diye konuştu.

Sevk zinciri ve katkı paylarıyla ilgili CİHAN’a açıklamalarda bulunan Fatih Acar, sistemin halen kamuoyunda bilinmeyen yönlerinin olduğunu kaydetti. Genel olarak bakıldığı zaman reformla birlikte sağlık alanında çok geniş açılımlar getirdiklerine dikkat çeken Acar, 18 yaş altındaki herkesin sağlık güvencesinde olduğu, bütün vatandaşların sağlık şemsiyesine alındığı bir sistemi hayata geçirdikleri vurgusu yaptı. Bu açılımlarla birlikte sağlık alanının finansal açıdan sürdürülebilmesini değerlendirme gerekliliğinin doğduğunu ifade eden Acar, “2009 yılı projeksiyonunda sağlık konusunda alacağımız SGK sağlık prim gelirleri 18,5 milyar YTL. Giderler ise 29-30 milyar YTL civarında. Dolayısıyla sağlık sistemimizin uzun sürdürülebilirliği açısından yeni açılımlarla birlikte finansal açıdan sorunları masaya yatırmak zorundayız. Bu yüzden bütün dünyada gelişmiş kullanılmakta olan katılım payı uygulamasını sevk zinciri uygulamasını mutlaka değerlendirmek ve tedrici olarak hayata geçirmek zorundayız.” diye konuştu. Aile hekimliği uygulamasının 23 ilde hayata geçtiğini dile getiren Acar, geçiş sürecinin sıkıntılı olmaması bakımından pilot olarak 4 il belirlediklerini söyledi.

1 OCAK 2009’DAN İTİBAREN

Sevk sisteminin ilk olarak 1 Kasım’dan itibaren Denizli, Bayburt, Gümüşhane, Isparta’da uygulamaya geçeceğini aktaran Başkan Acar, “Buralarda önce vatandaşlar aile hekimlerine gidecek. Doktorun gerek duyması halinde 2 ve 3 basamak hastanelere gönderilecek. Biz burada insanların sağlığını kısıtlayıcı bir düzenleme getirmiyoruz. Sistem oturtuyoruz.” dedi. Aile hekimine gidilmesi gerektiğini kaydeden Acar, aile hekiminin hastanın üniversite, devlet ve özel hastaneye gitmesi konusunda karar alması halinde bir üst sağlık kuruluşuna sevk edileceğini vurguladı. 19 ilde ve diğer, Sağlık Bakanlığı’nca hayata geçirilecek illerde de 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle sevk zincirine geçileceğine işaret eden Acar, “Hazırlıklar kurum olarak tamamlandı. Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri alıyor. Herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak” diye konuştu.

Aile hekimliği ve sağlık ocaklarının 1. basamak olarak geçtiğine işaret eden Acar, 1. basamağa gitmeden 2. ve 3. basamak hastanelere giden vatandaşların tedavi ve muayene masraflarını devletin karşılamayacağını vurguladı. Acar, sevk zincirinin acil haller dışında uygulanacağını hatırlattı.

17.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Facebook’ta 10 milyondan fazla resim

  Makiler kuraklığın panzehiri

  Tuz Gölü’nün üzerinde yürüyorlar

  Siparişler MSN’den

  Çocuklar oynarken eğitilecek

  Ahlat Taşı teknolojiyle tanıştı

  Kuraklığa meydan okuyan sebzeler

  Numara taşınabilirliğinde ‘ücret’ işletmenin tercihine kaldı

  5 şehit daha

  Akan kandan şehit aileleri de sorumlu mu?

  Erdoğan’dan Başbuğ’a destek

  Basına tehdit kabul edilemez

  Şener Eruygur iyileşti, çay içti

  Kuzeni, Savcı Öz’e hakaretten gözaltına alındı

  CHP’den Dişli hakkında suç duyurusu

  Ceber’in ölümü Meclis gündeminde

  Doğrudan hastaneye gidenin masrafı cepten

  Yalova Üniversitesine yeni yüksekokul

  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bursları açıklanıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır