"Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Kriz mazeret değil

BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, küresel malî krizin, Batı’nın yoksulluk ve açlık karşısında “pasif kalmasına mazeret olamayacağını” söyledi.

Kofi Annan: Açlığa karşı kriz bahane olmasın

ESKİ BM Genel Sekreteri Kofi Annan, küresel malî krizin, Batı’nın yoksulluk ve açlık karşısında “pasif kalmasına mazeret olamayacağını” söyledi. Annan, Alman Der Tagesspiegel gazetesinde yarın yayımlanacak yazısında, Avrupalı başbakanları ve ekonomi bakanlarını, “malî kriz bahanesine sığınıp” Afrika için verdiği sözlerini unutmamaya çağırdı. 2001 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Ganalı Annan, “Krizi düşünüyorlar. Ancak yoksul ve açları hatırlamalarını, gelişmekte olan ülkelerde tarımı desteklemek için yeni bir fon kurmaya ilişkin Haziranda verdikleri sözlerini tutmalarını bekliyoruz. Malî kriz pasif kalmanın mazereti değil” dedi. Sahraaltı Afrikası’ndaki açlığın halen gündemde olduğunu, hatta açlığın “sabit ve korkutucu şekilde” arttığına dikkati çeken Annan, bunun “kabul edilemez olduğunu” ifade etti.

18.10.2008


 

RUS LİDER PUTİN GROZNİ’DE CAMİYE GİTTİ

BİR zamanlar imkânsız denilen şey oldu. Bir Rus lider Çeçenistan’da camiye gitti. Yıllarca amansız bir savaşın taraflarıydılar.

Bu yüzden, bir Rus liderinin Çeçenistan’ın başşehri Gorzni’de boy göstermesi imkanzsız sayılıyordu. Sonunda bu da oldu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Grozni’de camiye gitti. 2004 yılında bombalı bir saldırı sonucunda ölen Çeçenistan’ın eski devlet başkanı Ahmet Kadirov’un adı verilen ve Rusya’da “Avrupa’nın en büyüğü” olarak anılan yeni camiyi ziyaret eden Putin’e, Çeçen Devlet Başkanı Ramazan Kadirov ve kalabalık bir heyet eşlik etti. Ahmet Kadirov, yıllar önce Türkiye ziyareti sırasında gördüğü camilere hayran kalarak, ülkesine döndüğünde “İstanbul’daki Sultanahmet gibi büyük bir camii Grozni’ye de yapalıyız” diyerek, bu caminin yapımının fikir babası olmuştu.

18.10.2008


 

Afganistan’da her gün siviller ölüyor

Afganistan’da görevli uluslararası güç bir kez daha sivilleri öldürmekte suçlandı.

Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde düzenlenen hava saldırısında en az 18 sivilin öldüğü bildirildi; saldırıya hedef olan evin enkazı altında da dokuz kişinin daha bulunabileceği kaydedildi.

Helmand Emniyet Müdürü Assadullah Şirzad, Nad Ali bölgesinde yabancı askerlerin düzenlediği hava saldırısında kadın ve çocukların da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bölgedeki bir aşiret lideri olan Hacı Adnan Han, öfkeli köylülerin vilayet başkenti Leşkargah’daki valinin evinin önüne, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 18 ceset getirdiklerini söyledi.

Bölgedeki BBC muhabiri de cesetleri gördüğünü; üçünün kadın, diğerlerinin ise altı aylıktan 15 yaşına kadar çocuklar olduğunu bildiriyor.

Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü ISAF, olayın araştırıldığını belirtti.

BM, Eylül ayında yayımladığı bir raporda Afganistan’da 2008 yılında öldürülen sivil sayısında büyük artış olduğunu bildirmişti. Ülkede Ocak-Ağustos ayları arasında öldürülen sivil sayısı 1445 olarak açıklandı.

Ayrıca Afgan polisinin bir Amerikan askerini öldürdüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Paktia vilayetinin Bermel bölgesinde, bir polisin Amerikan devriyesine ateş açtığı ve el bombası attığı belirtildi. Saldırı sırasında askerlerin ateşe karşılık verdiği ve saldırgan polisin öldüğü kaydedildi.

ALMANYA'DAN UZATMA KARARI

Almanya Parlamentosu, Afganistan’daki askerlerin sayısının artırılmasını ve görev süresinin 14 ay daha uzatılmasını kabul etti. Parlamentodaki oylamada, 570 milletvekilinin 442’si, görev süresinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden sonrasına kadar uzatılmasına “evet” dedi. Onaylanan tasarı, NATO liderliğindeki uluslararası güçte görev yapan 3 bin 500 askerin sayısının 4 bin 500’e çıkarılmasını da kapsıyor. Savunma Bakanı Franz Josef Jung, 11 Eylül saldırılarının Afganistan’dan kaynaklandığının unutulmaması gerektiğini belirterek, bu kararın Afganistan’da istikrar ve barışçıl kalkınmayı desteklediğini kaydetti.

18.10.2008


 

OBAMA, 5 PUAN ÖNDE

ABD’DE Kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimiyle ilgili yapılan yeni bir kamuoyu yoklamasına göre, Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John Mccain karşısında hâlâ 5 puan önde bulunuyor. Reuters/C-SPAN/ZOGBY’nin, iki adayın önceki gün, üçüncü ve son kez kamuoyu önündeki tartışmasından sonraki ilk kamuoyu yoklamasında, Obama’nın oyların yüzde 49’unu, McCain’in de 44’ünü aldığı görüldü. Aynı şirketin günlük yaptığı anketlerin son dördünde de Obama, McCain karşısında 5 puan önde çıkmıştı.

18.10.2008


 

Azerbaycan'daki seçim uluslararası standartların gerisinde

ABD, Azerbaycan’da çarşamba günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde önceki seçimlere göre gelişme görüldüğü ancak bu seçimin hâlâ uluslar arası standartların gerisinde olduğu yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ABD’nin, seçimi düzenlemesi ve önceki seçimlere göre bazı gelişmeler kaydetmesinden dolayı Azerbaycan’ı kutladığını ifade ederken, “Bu bir gelişme ancak hâlâ yapılacak işler var” dedi. Azerbaycan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Gözlem grubu da dün, “seçim sürecinde kayda değer gelişmeler bulunduğunu ancak bütün demokratik ilkeleri karşılamadığını” bildirmişti. Seçim Komisyonu dün, Azerbaycan’da önceki gün 6’ncı kez yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılan oyların yaklaşık yüzde 97’sinin sayıldığını, şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in oyların yüzde 88,64’ünü kazandığını açıklamıştı.

18.10.2008


 

BM’de zor seçim

TÜRKİYE'NİN Batı Avrupa grubunda İzlanda ve Avusturya’ya karşı yarışacağı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik seçimlerinde, Asya grubunda da mücadele İran ve Japonya arasında geçecek. 1

92 üyeli BM Genel Kurulunda yarın yapılacak seçimler öncesinde BM kulislerinde İzlanda’nın küresel mali krizin ardından ekonomisinin büyük zarar gördüğü için bir ölçüde şansını kaybettiği konuşuluyor. İzlanda’nın BM Daimî Temsilcisi Hjalmar Hannesson AP’ye yaptığı açıklamada, ülkesinde yaşanan ekonomik zorlukların BMGK’ya girme şansını nasıl etkileyeceğini gerçekten bilmediğini belirterek ‘’Bu küresel bir kriz ve küresel bir sorun, biz küresel pazarda aktif bir oyuncuyuz’’ demekle yetindi. Asya grubunda ise Japonya’ya karşı yarışacak İran’ın şansının pek fazla olmadığı konuşuluyor. Aslında BMGK’nın daimî üyesi olmaya çalışan Japonya ise daha önce Konsey’e 9 kez geçici dönemlerde seçilmiş güçlü bir BM üyesi. Afrika bölgesinde Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ise Meksika bölgelerinin tek adayı olarak seçimlere girecek. Dolayısıyla asıl mücadelenin Türkiye’nin yer aldığı Batı Avrupa grubunda yaşanması bekleniyor.

18.10.2008


 

Bosna'da yeni bir toplu mezar bulundu

BOSNA-HERSEK'TE yeni bir toplu mezarın bulunduğu bildirildi.

Resmî yetkililerden alınan bilgiye göre, mezar Srebreniça şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki Kameniça Köyünde ortaya çıkarıldı. Aynı bölgede daha önce de 10 toplu mezar bulunmuştu. Bir yetkili, toplu mezardan çıkarılan kemiklerin Sırpların Srebreniça katliâmında öldürdüğü Boşnaklara ait olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi. Hafriyat ve teşhis çalışmasının hafta sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

18.10.2008


 

Makedonya ordusuna maddî destek

TÜRKİYE'DEN Makedonya ordusuna araç ve malzeme yardımı yapıldı.

Makedonya ordusunun donanımı için Türkiye’den yapılan maddî destek kapsamında motorlu araçlar, jenaratörler ve askerî çadırlar bulunuyor. Türkiye’den gelen donanımın törenle sunuluşuna Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konyanovski, Makedonya Genelkurmay Başkanı General Mroslav Stoyanovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hakan Arslan Okçal ile büyükelçiliğin Askerî Ataşesi Kurmay Albay Metin Alpcan katıldı. Tören sırasında Savunma Bakanı Konyanovski verilen bağışa teşekkür ederken, Makedonya’nın bağımsızlığını ilân etmesinden bu yana Türkiye’den Makedonya ordusuna değişik türden bağışlar yapıldığını belirtti. Bakan, Türkiye’nin baştan beri Makedonya’ya her tür destekte bulunduğunu söyledi.

18.10.2008


 

Fransa'da, emekliler sokağa döküldü

FRANSA'DA emekliler, maaşlarının arttırılması için başta başşehir Paris olmak üzere, büyük şehirlerde protesto gösterisi düzenlemek için sokağa döküldü.

Ülke genelinde, yedi emekli sendikasının ortak girişimiyle 70 şehirde protesto gösterileri düzenlendi. Paris’teki gösteriye, sendika temsilcilerine göre 10 bin, polise göre 2 bin emekli katıldı. Hükümetin ekonomik politikaları aleyhine slogan atan emekliler, ücretlerindeki artışın enflasyon oranının sürekli gerisinde kaldığı şikâyetinde bulunuyor.

18.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır