"Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Dünyanın da tercihi Obama

ABD başkanlık seçimi konusunda düzenlenen uluslararası bir ankette yer alan 70 ülkenin büyük bölümü, ABD’nin yeni başkanı olarak Barack Obama’yı görmek istediğini belirtti. Türkiye’de de tercihte bulunanların çoğunluğu Obama’yı seçti. Anketin yapıldığı ülkelerden 64’ünde Obama, tercih edilen isim oldu.

Dünya ‘Obama’ diyor

ABD başkanlık seçimi konusunda düzenlenen uluslararası bir ankette yer alan 70 ülkenin büyük bölümü, ABD’nin yeni başkanı olarak Barack Obama’yı görmek istediğini belirtti. Türkiye’de de tercihte bulunanların çoğunluğu Obama’yı seçti. Gallup kuruluşunun düzenlediği ankete Türkiye’den katılanların yüzde 70’i, “kimin ABD başkanı seçilmesini istersiniz” sorusuna cevap vermedi veya “bilmiyorum” dedi. Ankete katılan Türklerin yüzde 22’si Obama’yı seçerken, Cumhuriyetçi aday John McCain’i tercih edenlerin oranı ise sadece yüzde 8’de kaldı. Anketin yapıldığı ülkelerden 64’ünde Obama, tercih edilen isim oldu. Sadece Gürcistan, Filipinler, Kamboçya ve Laos’ta McCain daha fazla destek aldı. Ağustostaki Rusya-Gürcistan savaşında McCain, Moskova’yı Obama’dan daha sert eleştirmişti.

Litvanya ve Pakistan’da iki aday eşit destek aldı. Ancak Pakistan’da bu desteğin sadece yüzde 5’te kaldığı görüldü. Obama’nın babasının ülkesi Kenya, yüzde 89 ile, Demokrat adayın en popüler olduğu ülke çıktı. Batı Avrupa ülkelerinin de ezici çoğunlukla Obama’yı McCain’e tercih ettiği gözlendi. Örneğin bu ülkelerden Fransa’da yüzde 64’lük çoğunluk Obama’yı seçerken, McCain’i isteyenlerin oranı sadece yüzde 4’te kaldı.

Öte yandan El Kaide yanlıları, bir internet sitesi aracılığıyla, ABD’de 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain’in kazanmasını tercih ettiklerini duyurdu. El Hisbeh adlı internet sitesinde yayınlanan yazıda, ‘’El Kaide terör örgütü ABD’yi askeri ve ekonomik açıdan tüketmek istiyorsa Irak ve Afganistan’daki savaşları sürdürme ihtimâli yüksek McCain’in iyi bir tercih olacağı’’ görüşü savunuldu. Son Amerikan askerine kadar savaşı sürdürecek McCain’in, seçimlerde desteklenmesi gerektiği belirtilen yazıda, McCain’in böylelikle selefi Bush’un başarısız yürüyüşünü sürdürebileceği öne sürüldü.

23.10.2008


 

Gates: Anlaşma yapılmazsa sonucu dramatik olur

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak ile ABD arasında güvenlik anlaşmasının bir an önce imzalanmaması halinde, bunun sonuçlarının dramatik olacağı uyarısında bulundu.

Gates, aralarında AFP’nin de bulunduğu 3 ajansa verdiği mülakatta, ‘’Amerikan askerlerinin BM’nin tanıdığı sürenin (31 Aralık 2008) sona ermesinden sonra Irak’ta kalmalarının statüsünü belirleyen anlaşma (SOFA) olmazsa ya da BM tarafından görev süresi uzatılmazsa bunun sonuçları dramatik olur’’ dedi. Zamanın geçtiğini ve ilerleme sağlamaya devam etmek gerektiğini belirten Gates, ‘’Sadece 2 seçenek var: SOFA ve BM’nin Amerikan askerlerinin görev süresini uzatması. Ancak bugün BM’ye giderek istediğimizi elde etmenin garantisi yok. O zaman da ABD’nin Irak’taki varlığına yasal bir çerçeve bulmak için kesinlikle bu güvenlik anlaşmasını yapmak gerek’’ ifadesini kullandı. Gates, ayrıca bu anlaşmanın hem Irak hem de ABD için iyi olduğunu kaydetti. Irak bakanlar kurulu, önceki günkü toplantısında, güvenlik anlaşmasının taslağında değişiklik yapılmasını kabul etmiş, gerekli değişiklikleri yapmanın anlaşmayı ulusal çapta kabul edilebilir hale getireceği konusunda mutabakata varmıştı. Irak hükümetindeki Şiî partiler, ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasının taslağında değişiklik yapılmasını istemişlerdi. Aylardır süren müzakereler sonucunda varılan anlaşma, Bağdat hükümeti kalmalarını istemedikçe Amerikan askerlerinin ülkeden 2011 sonunda çekilmesini öngörüyor.

23.10.2008


 

İran-Amerikan konseyine Tahran’dan ret

İRAN, Amerikan-İran Konseyi’nin (AIC), Tahran’da büro açma talebine ret cevabı verileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Ali Kurdan, merkezi ABD’de bulunan sivil toplum kuruluşu Amerikan-İran Konseyi’nin Tahran’da faaliyette bulunmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Söz konusu konseyin resmi bir talebinin kendilerine ulaşmadığını belirten Kurdan, “Böyle bir başvuru olsa da İran’ın çıkarları gereği buna izin vermeyiz” dedi. Konseyin, iki ülke yönetimleri ve halkları arasında diyalog ve hoşgörü ortamı oluşturmayı misyon edindiği ve bunun için de Tahran’da faaliyette bulunmak istediği ABD ve İran basınına yansımıştı. Washington yönetiminin, Tahran’da büyükelçiliğin bir alt seviyesi olan “menfaat bürosu” açmak istediği de dünya basınında yer almıştı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD ile karşılıklı saygı esasına dayalı adil bir ortamda görüşmeye hazır olduklarını ve böyle bir talebe olumlu cevap verebileceklerini açıklamıştı. ABD’deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama, seçilmesi halinde İran ile nükleer enerji konusunda doğrudan müzakerelere başlanılabileceğini belirtmişti. ABD, İran’ı “şer üçgeninin bir parçası”, İran da ABD’yi “büyük şeytan” olarak niteliyor. Washington ve Tahran yönetimleri 27 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl, Irak’taki istikrar ve güvenlik konularını ele almak üzere Bağdat’ta bir araya gelmişlerdi.

23.10.2008


 

Basın özgürlüğünde 103. sıradayız

MERKEZİ Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (STG) yayımladığı yıllık raporda, basın özgürlüğü açısından Eritre yine en son sırada yer alırken, bu ülkeyi Kuzey Kore ve Türkmenistan izledi.

STG’nin basın özgürlüğü karnesine göre, Eritre 173’üncü, Kuzey Kore 172’nci, Türkmenistan ise 171’inci sırayı aldı. Yıllık rapora göre 170’inci sırada Burma, 169’uncu sırada Çin, 168’inci sırada Vietnam ve 167’nci sırada Küba bulunuyor. Basın özgürlüğü sıralamasında İzlanda ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Lüksemburg ve Norveç izliyor. Sıralamada Türkiye, Ermenistan’ın ardından 103’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin ardından 104’üncü sırada Maldiv adaları geliyor. Türkiye, geçen yıl 101’inci sırada bulunuyordu.

23.10.2008


 

Rusya üslerini tamamlıyor

RUSYA'NIN, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’da kurmaya başladığı yeni askeri üsleri gelecek yıl tamamlayacağı bildirildi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Anlaşmalara göre bir Abhazya’da, bir de Güney Osetya’da kurulacak üslerde 3 bin 700’er kişilik personel bulundurulacak. Bu üsler hem ülkemizin hem de bu cumhuriyetlerin çıkarlarını koruyacak şekilde oluşturulacak” dedi. Makarov, kurulmasına başlanan üslerin ancak gelecek yıl tamamen hazır hâle geleceğini de sözlerine ekledi.

23.10.2008


 

Dünya silâh ticaretine düzenleme getirilsin

1984 Nobel barış ödülü sahibi Güney Afrikalı eski piskopos Desmond Tutu, BM’ye üye ülkelere ‘’küçük kalibreli silâhların satışının bir sonucu olan katliamı durdurma’’ çağrısında bulundu.

Bu ticareti yasaklayan anlaşmanın (ATT) kabul edilmesine destek veren Desmond Tutu, önceki gün BM’nin 192 üyesinin misyonlarına gönderdiği mesajda, küçük kalibreli silahlarla düzenlenen saldırılarda dünyada son 2 yılda 750 bin kişinin öldüğünü vurguladı. Desmond Tutu, mesajında, ‘’Bu cinayetlerin temelinde yatan silâhların ölümcül ticaretini düzenlemek için harekete geçebilirsiniz, geçmelisiniz. Daha fazla bekleyemeyiz. Bu katliamı durdurmanın zamanı gelmiştir’’ ifadesini kullandı. BM’nin silâhsızlanma komisyonunun gelecek hafta ATT anlaşmasına ilişkin karar tasarısını ele almasına az bir zaman kala BM üyelerine mesaj gönderen Desmond Tutu, bazı ülkelerin bu anlaşmaya muhalefet ettiğini, bunların, her yeni ilerlemeyi engelleme, geciktirme niyetinde bulunduğunu söyledi.

23.10.2008


 

Suudi Kral yağmur duâsı istedi

SUİDİ Arabistan Kralı Abdullah, ülkede artan kuraklığa karşı halkından yağmur duâsına çıkmalarını istedi.

Kral, yayımladığı mesajda halkından tövbe ve istiğfarda bulunmalarını ve nafile ibadetlerini artırmalarını istedi. Suudi Arabistan Krallık Divanı’ndan yapılan açıklamada “Ülkenin ve halkın yağmura olan ihtiyacına binaen ve Peygamber Efendimiz’in (asm) yağmur geciktiği zaman yaptığı yağmur duâsı sünnetinden yola çıkarak, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud, önümüzdeki Çarşamba günü (dün) ülkenin her tarafında yağmur duâsına çıkılmasını istedi” dendi. Herkesin bolca tövbe ve istiğfarda bulunması istenerek, nafile namazları kılarak, sadakalar vererek, Allah’tan sıkıntıların giderilmesi için bolca duâ edilmesi talep edildi.

23.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır