"Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Mardin Kalesi alarm veriyor

Yıkılma tehlikesi yaşayan Mardin Kalesi’nin, kış bastırmadan onarılması istendi.

Kalede oluşan çatlaklar yüzünden evleri kaleye yakın olan vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.

İki yıl önce kaleden kopan kayalar, Zinciriye Medresesi’nin duvarlarını çökertip, bir evin de tamamen yıkılmasına sebep olmuştu.

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, kaledeki tehlikeye yıllardan beri dikkati çektiklerini belirterek, kaleden kopacak en küçük bir kayanın öncelikli olarak 700 yıllık Zinciriye Medresesi’ne zarar vereceğini söyledi.

Artuklular döneminde Anadolu’da kurulan ilk medreselerden olma özelliğini de taşıyan Zinciriye Medresesi’nin, sahip olduğu görkemli giriş kapısı ile günümüzde turistlerin en çok ziyaret ettikleri mekânlar arasında bulunduğunu ifade eden Altındağ, “Kalenin kurtarılması için valilik tarafından hazırlanan projenin en kısa zamanda uygulanması gerekir. Kış aylarına girmeden restorasyon çalışması başlaması gerekir. Aksi takdirde kalede bulunan diğer kayaların düşme riski yüzde 90 oranındadır.” dedi

AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel ise, kaleden bir süre önce kopan kaya parçalarının büyük bir şans eseri can kaybına sebep olmadan ucuz atlatıldığını hatırlatarak, kalede tonlarca ağırlığındaki birçok kayanın daha kopma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bilgisini verdi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar da, kalenin kurtarılması için gerekli çalışmaların başlatıldığını belirterek, “Konsolidasyonu ve sağlamlaştırılması yapıldıktan sonra askeri yasak bölge kapsamından çıkartılan kale turizme açılacak. Bu anlamda bölgedeki turizm potansiyelini de önemli ölçüde canlandıracak. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir aksilik olmasa önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmaları başlayacak.” şeklinde konuştu.

Medrese mahallesi sakinleri ise, kalenin yıkılma tehlikesinin devam ettiğini belirterek yetkililerin bir an önce kaleye gereken korumayı yapmasını istedi.

23.10.2008


 

Yalova’nın sonbaharı, kışı

YALOVA Valiliği, kentin doğal güzelliklerini tanıtmak, sergilemek amacıyla ‘’Yalova’da Sonbahar ve Kış’’ konulu bir fotoğraf yarışması düzenledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yalova’nın doğal güzelliklerini sergilemek, tanıtmak, sanat ortamına canlılık kazandırmak ve buna bağlı olarak fotoğraf sanatının sevilmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla fotoğraf yarışmasını düzenlediklerini belirtti. Yarışmada dereceye giren eserlere çeşitli ödüllerin verileceğini kaydeden Ulusoy, katılımcılardan gelen fotoğraflarla 2009 yılının Mart ayında bir sergi açacaklarını söyledi. Ulusoy, fotoğraf yarışması için katılım formlarının İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kaymakamlıklar, ilçe ve belde belediye başkanlıklarından temin edilebileceğini, yarışma için son başvuru tarihinin 1 Şubat 2009 olduğunu ifade etti.

23.10.2008


 

Kaşgarlı’nın yılında Türkçe hikâyeler yarışacak

AVRASYA Yazarlar Birliği’nin, 2008 Kaşgarlı Mahmut Yılı nedeniyle Türkçe’nin değişik lehçe ve şivelerinin konuşulduğu ülkeleri de kapsayan bir hikaye yarışması düzenlediği bildirildi.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrasya Yazarlar Birliği’nin Türkçe’nin ilk ansiklopedik sözlüğünü hazırlayan Kaşgarlı Mahmut’un doğumunun 1000. yılı nedeniyle, UNESCO, Kültür Bakanlığı ve Türksoy’un da destekleriyle hikaye yarışması düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, Türkçe konuşulan bütün ülkelerde, Avrasya Yazarlar Birliği öncülüğünde yürütülecek yarışmanın, Azerbaycan, Batı Trakya, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Romanya, Başkurdistan, Çin, Gagauz Yeri, Irak, İran, Kazakistan, Kırım, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çuvaşistan, Hakasya, Yakutistan, Altay, Tuva gibi bir çok ülke ve özerk bölgelerde, Türkçe yayın yapan edebiyat dergileri ve adı geçen ülkelerin Yazarlar Birliklerinin işbirliği ile gerçekleştirildiği bildirildi.

Açıklamada, Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması birinci kademe değerlendirmelerinin ortak lehçeler birleştirilerek 17 jüri ile, son değerlendirmenin ise Uluslararası Değerlendirme Jürisi tarafından yapılacağı ifade edildi. Yarışmanın Türkiye jürisinde, Kayseri’den de iki yazar bulunduğu belirtilen açıklamada, Yazar Emir Kalkan’ın jüri başkanı olduğu, İmdat Avşar’ın da jüri üyesi olarak yer aldığı kaydedildi.

Yarışmaya, değişik Türk lehçe ve şivelerinde yazılan 2000 civarında hikayenin gönderildiği, bu sayının, yarışmanın son katılım tarihi olan 30 Ekim 2008’e kadar daha da artacağı belirtildi.

23.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır