"Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

KÂİNAT, ALLAH’IN YAZDIĞI BİR KİTAPTIR

Vatİkan, Charles Darwin’in evrim teorisi de dahil olmak üzere, kâinat ve insanın kökenlerinin tartışıldığı bilimsel bir toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Papalık Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen ve Salı gününe dek sürecek olan toplantıya katılan bilim adamları, önceki gün Papa 16. Benediktus tarafından kabul edildi. Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benediktus, bilim adamlarına hitaben yaptığı konuşmada, kâinat ve insanın kökenine ilişkin çeşitli bilimsel teorilerin yaradılış teorisiyle çelişmediğini savunarak, “Kâinat ve tekâmül, Allah’ın yazdığı bir kitaptır. Son dönemin felsefi anlayışlarında, evrenin kökeninin maddî âlemden bir ya da birkaç unsura dayandığına ilişkin görüşler savunuluyor. Kâinat, yaradılış değil, mutasyon ve tekâmül biçiminde algılanıyor. Ancak mutasyona ve tekâmüle uğramak için de evrenin, daha önce var olması, bir başka deyişle yaradılmış olması gerekiyor” dedi.

Kâinatın kökenine ilişkin daimî kaos biçimindeki teorinin de daha önce bir düzenin mevcudiyeti düşüncesini ve yaradılış inancını ihtimal dışı bırakmadığı görüşünü dile getiren 16. Benediktus” “Kökeni kaosa dayanmaktan muhal olan kâinat, düzenli ve tertipli bir kitabı çağrıştırıyor” diye konuştu.

Papa 16. Benediktus, deneysel bilimin ve felsefesinin ileri sürdüğü teorilerin, kâinatta zaten mevcut olan düzeni keşfe yönelik çabalar biçiminde algılanması gerektiğini de kaydetti. Cambridge Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Stephen Hawking de Papalık Bilimler Akademisi’ndeki toplantıya katılan ünlü isimler arasında yer alıyor.

BEDİÜZZAMAN NE DİYOR?

İslâmî literatüre “kâinat kitabı” terimini kazandıran büyük İslâm müceddidi Bediüzzaman Said Nursî de Risâle-i Nur adlı eserlerinde bu hakikati sıkça dile getiriyor. Bediüzzaman Meyve Risâlesi adıyla bilinen eşsiz risâlenin 6. Mesele’sinde kendisini ziyaret eden ve öğretmenlerinin derslerde Allah’ı anlatmadığını şikâyet eden fen talebelerine verdiği ibretlik cevapta, onlara fenlerin aslında Allah’ı anlattığını ifade etmiştir. Bediüzzaman talebelere, “Sizin okuduğunuz fenlerden her fen, kendi lisan-ı mahsusuyla mütemadiyen Allah’tan bahsedip Hâlıkı tanıttırıyorlar. Muallimleri değil, onları dinleyiniz” demiştir. Bediüzzaman bu risâlesinin devamında da “kâinat kitabından” bahsederken şu veciz ifadeleri kullanmıştır: “Hem meselâ, nasıl ki bir kitap bulunsa ki, bir satırında bir kitap ince yazılmış ve herbir kelimesinde ince kalemle bir sûre-i Kur’âniye yazılmış. Gayet mânidar ve bütün meseleleri birbirini teyid eder ve Kâtibini ve müellifini fevkalâde maharetli ve iktidarlı gösteren bir acîp mecmua, şeksiz, gündüz gibi kâtip ve musannifini kemâlâtıyla, hünerleriyle bildirir, tanıttırır. Mâşâallah, bârekâllah cümleleriyle takdir ettirir. Aynen öyle de, bu kâinat kitab-ı kebîri ki, birtek sahifesi olan zemin yüzünde ve birtek forması olan baharda, üçyüz bin ayrı ayrı kitaplar hükmündeki üç yüz bin nebatî ve hayvanî taifeleri beraber, birbiri içinde, yanlışsız, hatasız, karıştırmayarak, şaşırmayarak, mükemmel, muntazam ve bazan ağaç gibi bir kelimede bir kasideyi ve çekirdek gibi bir noktada bir kitabın tamam fihristesini yazan bir kalem işlediğini gözümüzle gördüğümüz bu nihayetsiz mânidar ve her kelimesinde çok hikmetler bulunan şu mecmua-i kâinat ve bu mücessem Kur’ân-ı ekber-i âlem, mezkûr misaldeki kitaptan ne derece büyük ve mükemmel ve mânidar ise, o derecede—sizin okuduğunuz fenn-i hikmetü’l eşya ve mektepte bilfiil mübaşeret ettiğiniz fenn-í kıraat ve fenn-i kitabet geniş mikyaslarıyla ve dürbün gözleriyle—bu kitab-ı kâinatın Nakkâşını, Kâtibini hadsiz kemâlâtıyla tanıttırır, Allahu Ekber cümlesiyle bildirir, Sübhânallah takdisiyle tarif eder, Elhamdülillâh senâlarıyla sevdirir.”

03.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  KÂİNAT, ALLAH’IN YAZDIĞI BİR KİTAPTIR

  Pakistan ve Yemen’e acil yardım eli uzatıldı

  Geleceğin internetine Türk gençlerin imzası

  Çocuklar, anneyi taklit ediyor

  55 bin yavru denize ulaştı

  Oy kullanmak için 15 bin km yaptılar

  Uzaydan seçime katılacaklar

  Robinson Cruose gerçekmiş

  Dünyanın en büyük kotu 7.5 ton

  TÜKETİCİ SOĞUK KIŞA MAHKûM EDİLDİ

  Kriz asgarî ücretlileri de vurdu

  İşçi ağlarsa, ben de ağlarım

  2009, enerji için de “kritik bir yıl”

  2009, enerji için de “kritik bir yıl”

  Kiracıların beklediği yasa, komisyonda

  Provokatörler yine sahnede

  Çalışma hakkı yoksa, ifade özgürlüğü de yok

  İstanbul’da 3 araç kundaklandı

  Özel hastane açmaya sınırlama

  ERGENEKON’DA 7. DURUŞMA

  DEPREME KARŞI “KABİN”Lİ TEDBİR

  Nakil sırası öldükten 3 yıl sonra geldi

  Üniversitenin işi bilim üretmek

  Alış veriş merkezleri enerji canavarı

  İzmir’in ‘büyük’ misafirleri var

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır