"Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Tabyalarla tarihe yolculuk

Erzurum’un çeşitli bölgelerinde, farklı dönemlerde yapılan 20 tabya, Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bakım ve onarımlarının yapılıp turizme kazandırılması için Bakanlığın 2009 yılı programına önerildi.

Erzurum’da, özellikle Rus işgaline karşı halk ve askerler tarafından şehrin doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu bölgelerinde yapılan toplam 22 tabyadan 20’sinin onarımının yapılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilk adım atıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Aziziye ve Mecidiye tabyalarında gerekli bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığını, Mecidiye-2, Aziziye-2, Aziziye-3, Ahali, Küçük Kiremitlik, Büyük Kiremitlik, Palandöken-1, Palandöken-2, Sivişli, Ağzıaçık, Toparlak, Gez, Dolangez, Uzun Ahmet, Uzun Ahmet İlave, Küçük Höyük, Büyük Höyük, Çobandede, Şahap Paşa ve Karagöbek tabyalarının bakıma alınması için harekete geçtiklerini söyledi.

Tabyaların her birinin dönemin sıkıntılarına rağmen, ayrı bir mimariyle yapıldığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

‘’Tabyalarımızın mimarî yapılarının hiçbiri diğerine benzemiyor. Yapıldığı dönemler yaşanan sıkıntılar ortada. Bu da Türkler’in tarihin her döneminde mimariye verdiği önemin en belirgin göstergesidir. Tabyalarımızın turizme kazandırılması için elimizden geleni yapacağız. Tabyalarımızın 2009 yılı programımıza alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gerekli başvuruda bulunduk. Tabyalarımızın tamamını istediğimiz şekilde düzenlersek, turistlerin buraları ziyareti en az 3 günde tamamlanabilecek. Umarım gerekli izin çıkar ve tabyalarımız turizme kazandırılır.’’

Öztürk, Bakanlığın gerekli onayı vermesi durumunda proje çıkarılacağını ve keşif yapılması sonrasında hemen çalışmalara başlanacağını ifade etti.

MECİDİYE TABYASI

Aziziye ve Mecidiye Tabyalarının onarımının tamamlandığına değinen Öztürk, Mecidiye Tabyası’nın Erzurum Tarihî Müzesi olarak değerlendirileceğini söyledi.

Mecidiye Tabyası’nda, MÖ 5-6 binli yıllardan başlayarak, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki Erzurum’u yansıtan seksiyonlar oluşturacaklarını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

‘’Mecidiye Tabyası çok özel bir tabya. İçinde 20 bölme bulunuyor. Bu bölmelerin her birini ayrı bir dönemi yansıtacak şekilde dizayn edeceğiz. Diğer tabyalarımız için de farklı düşüncelerimiz var. Ancak öncelikle bakım ve onarımlarının yapılması gerek. Örneğin en yüksek rakımda bulunan 3 bin 50 metredeki Palandöken Tabyaları ile en alçakta yer alan 1910 rakımlı Tafta Tabya da farklı yönlerinden değerlendirilebilir.’’

BAKIMSIZLIK VE MÜLKİYET

Tabyalardaki önemli sorunların ise bakımsızlık ve mülkiyet konuları olduğunu belirten Öztürk, hangi kuruma ait olursa olsun tabyalara gerekli müdahalenin yapılmasında öncülük etmenin kendilerine ait olduğunu söyledi.

Bazı tabyaların mülkiyet tahsislerinin, Millî Savunma Bakanlığına, bazılarının belediyelere, bazılarının ise İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait olduğunu bildiren Öztürk, ‘’Tabyalar nereye tahsis edilirse edilsin. Onları koruyup kollamak müdürlük olarak bizim görevimizdir. Bundan bakımsızlığının sorumlusu bizim olduğumuz anlamı çıkmamalı. Duyarlılıkla elimizden gelen çabayı gösterip, buraları kültür varlıklarımıza kazandırmak istiyoruz’’ diye konuştu.

04.11.2008


 

Evliya Çelebi yeniden keşfediliyor

YAPI Kredi Yayınları Sermet Çifter Salonu, Kasım ayı boyunca Salı Toplantıları kapsamında Evliya Çelebi uzmanlarına ve ünlü seyyah üzerine yapılacak konuşmalara ev sahipliği yapıyor.

Osmanlı coğrafyasını 50 yıl boyunca adım adım dolaşan ve şahitlikleriyle 10 ciltlik bir dünya klasiği meydana getiren Evliyâ Çelebi’nin meşhur Seyahatnâmesi’nin elyazması nüshalara dayanılarak yapılan ikinci yayın girişimi tam on bir yılda tamamlandı (1996-2007). Yapı Kredi Yayınları’nın bir grup bilim adamının katkısıyla gerçekleştirdiği bu külliyat, 1896’da başlayıp kırk yıl sürdükten sonra 1938’te tamamlanan ilk yayının başlamasından 100, tamamlanmasından tam 60 yıl sonra kitaplıklarımızda yerini aldı. Sınırları ve ilgi alanı Avrupa, Asya ve Afrika’da kimi toprak parçalarını içine alan siyasal harita ile buralara hâkim olmanın verdiği güçle denetimi ele geçen Karadeniz, Ege ve Akdeniz Osmanlı Devleti’nin coğrafyasını oluşturuyordu. Bugün bu topraklar üzerinde yaşayan halkların ve bunların kurduğu eski ve yeni irili ufaklı devletin yapılanmasında Osmanlıların kurduğu düzenin etkisi büyük olmuştu. Bu sosyal gelişmenin canlı şahidi ise olanca büyüklüğü ile Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’dir.

PROGRAM:

Bugün, saat 18.30

Konu: “Evliyâ Çelebi’ye Göre Balkanlar’da Türk Dili Coğrafyası”

Konuşmacı: Prof. Dr. Hayati DEVELİ

Yer: Sermet Çifter Salonu

11 Kasım Salı, saat 18.30

Konu: Prof. Dr. Suraiya FAROQHİ

Konuşmacı: “Evliyâ Çelebi’de Taşra Esnafı”

Yer: Sermet Çifter Salonu

Bilgi için: 0 (212) 252 47 00/503

04.11.2008


 

İstanbul’da Şeb-i Arus hazırlığı

İSTANBUL’DA büyük düşünür Mevlânâ’nın 735. Vuslat yıl dönümü dolayısıyla 17 Aralık’ta Şeb-i Arus töreni yapılacak.

Markaj Group’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, her yaştan insana Mevlânâ ve hoşgörüsünü Türk Tasavvuf Müziği’nin modern tarzıyla aktarmayı amaçlayan faaliyet, 17 Aralıkta Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Faaliyetin kadınlara özel ilk bölümü, Mevlânâ ve Mevlevîlik Sergisi ile başlayacak. ‘’Mevlânâ ve Kadın’’ konulu sempozyumun yapılacağı faaliyette, Türkiye’nin ilk kadın Türk Tasavvuf Mûsikisi Topluluğu Revnak, sema gösterimi eşliğinde eserlerini seslendirecek. Faaliyetin ikinci bölümünde ise İstanbul Mevlânâ Eğitim ve Kültür Derneği Şeb-i Arus Töreni gerçekleştirecek. Şeb-i Arus Töreni öncesi klâsik ve modern enstrümanlarla Grup Feyz Trio sahne alacak. Şeb-i Arus töreni faaliyeti biletleri Biletix ve Bostancı Gösteri Merkezi gişelerinden alınabilecek.

04.11.2008


 

Üsküdar ve Üsküdar’dan içeri

ÜSKÜDAR’IN birikim ve zenginliğinin bilimsel anlayışla ortaya konulacağı ‘’Uluslararası 6. Üsküdar Sempozyumu’’, 6-9 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Üsküdar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Üsküdar’ın dünü, bugünü ve geleceğine ait önemli araştırmaların ortaya konulacağı sempozyumun açılışı dolayısıyla 6 Kasımda Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde bir kokteyl verilecek. Sempozyumun ilk gününde yine aynı yerde Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan, ‘’Gravürlerle Üsküdar’’, ‘’Üsküdar’da Mekânlar’’, ‘’İnsanlar ve Renkler ile Millî Mücadele’den Kareler’’ başlıklı 3 ayrı sergi de ziyarete açılacak. Üsküdar’ın birikim ve zenginliğinin bilimsel anlayışla ortaya konulması amaçlanan sempozyumun 2. gününde Altunizade Kültür Merkezi’nde, ‘’Bizim Üsküdar’’ konulu oturum düzenlenecek. Sempozyum 8 ve 9 Kasım tarihlerinde Çamlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi’ndeki tebliğ sunumları ile tamamlanacak.

04.11.2008


 

Elif ve Emre Dinimizi Öğreniyor

ÇOCUKLUK, insan kişiliğinin şekillendiği, kimliğin kazanıldığı en önemli dönemdir. Semerkand Çocuk Yayınları, bu dönemin öneminden hareketle, beş kitaptan oluşan bir seri hazırladı: Kelime-i Şehadet, Namaz Kılmak, Oruç Tutmak, Hacca Gitmek ve Zekât Vermek. Bu kitaplarda, Kelime-i Şehadet, namaz, oruç, hac ve zekât çocuklara, yine çocukların dilinden öğretiliyor. Bu güzel hikâyeler ve orijinal çizimlerle dinin en temel meseleleri çocukların zihinlerine nakşediliyor. Bilgi için 0 (216) 311 24 34

04.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır