"Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Ekstra huzur veren ney

KONYA’DA 25 yıllık ney ustası, titreşimin, bütünlüğü, doğallığı, ahengi ve derinliği anlamına gelen rezonansını (titreşim) geliştirdiği ‘’sırlı ney’’ için patent almaya hazırlanıyor.

Konya’da 25 yıldır ney üretimi yaparak geçimini sağlayan Yusuf Dönmez (39), neye çocuk yaşlarında ilgi duymaya başladığını, ancak babasının, aldığı tüm neyleri kırarak bu mesleği yapmasına karşı çıktığını söyledi. Buna rağmen neye olan merakının hiç azalmadığını, aksine daha da arttığını ifade eden Dönmez, 25 yıldır bu mesleği yaptığını, bugüne kadar 15 bine yakın ney imal ettiğini belirtti. Dönmez, yaptığı her ney için kamışın kurutulması sürecinden sonra yaklaşık 1 ay emek verdiğini vurgulayarak, ‘’Yaptığım neyleri, Mısır, ABD, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkeye gönderiyorum. Yaklaşan Şeb-i Arus törenleri nedeniyle neye yoğun ilgi var. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişi ney için sipariş veriyor’’ dedi. Ney sattığı müşterilerine ücretsiz ney kursu da verdiğini dile getiren Dönmez, her kursiyerin 6 ayda 12 program halinde toplam 25 saat ders aldığını, bugüne kadar 400’e yakın ney meraklısına kurs verdiğini bildirdi.

Dönmez, 25 yıllık meslek hayatında ney yapımı ile ilgili her gün yeni şeyler öğrendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Uzun süren çalışmalarım sonunda neyin çıkardığı titreşimin, bütünlüğü, doğallığı, ahengi ve derinliği anlamına gelen rezonansını geliştirmeyi başardım. Bilgisayar ortamında analizlerini yaptığım ve ‘Sırlı Ney’ adını verdiğim bu ürün, rezonans değerleri açısından diğerlerine oranla çok üstün. Rezonansın üstün olması da dinleyene daha fazla huzur, gevşeme ve mutluluk hissi veriyor. Yani ‘sırlı ney’i dinleyen daha huzurlu ve mutlu oluyor. Sattığım müşterilerim de ‘sırlı ney’e hayranlığını gizleyemiyor.’’

Geliştirdiği ‘’sırlı ney’’in bilimsel kanıtı için de öğretim üyelerinden yardım aldığını, bilimsel eksikliklerin giderilmesinin ardından patent başvurusu yapacağını anlatan Sönmez, bu sayede bugüne kadar hiç yer verilmeyen müzik kitaplarında neyin, yerini almasını sağlayacağını belirtti.

06.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekstra huzur veren ney

  “Şiirin Sultanları” Çırağan’da açıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır