"Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Barack Obama’nın acil gündemi ekonomi ve İran

ABD’nİn 44’üncü başkanı seçilen Barack Obama, Amerikan ekonomisinin, zamanın en büyük sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD’de 4 kasımda gerçekleştirilen başkanlık seçiminin ardından, ekonominin birinci önceliği olduğunu göstermek üzere, ekonomi danışmanlarıyla bir toplantı yapan Obama, ardından ilk basın toplantısını düzenledi.

Obama konuşmasına, ‘’Bu sabah ekonomimizin durumuyla ilgili ayıltıcı haberlerle uyandık. Ekim ayında 240 bin kişi işini kaybetti. Böylece on aydır her ay iş kaybı yaşıyoruz. Toplam olarak bu yıl 1.2 milyon iş kaybı oldu ve şimdi 10 milyon Amerikalı işsiz’’ dedi. On milyonlarca Amerikalının faturalarını ödemekte ve oturdukları evi korumakta güçlük çektiğini belirten Obama, ‘’Onların hikâyeleri, ömrümüzün en büyük ekonomik sıkıntısıyla yüz yüze olduğumuzu ve bunu çözmek için hemen harekete geçmemiz gerektiğini bize acilen hatırlatıyor’’ diye konuştu.

Barack Obama, ABD’nin sadece tek bir hükümeti ve tek bir başkanı olduğunu ve kendisinin, 2009 yılının 20 Ocak tarihine kadar ABD başkanlığı görevini üstlenmeyeceğini hatırlattı. ABD Başkanı George W. Bush ile konuştuğunu belirten Obama, Bush’un ekonomi ekibinin, gelişmelerle ilgili kendisine bilgi sağlayacağını kaydetti. Bush’un kendisi ve eşini Beyaz Saray’a dâvet ettiğini belirten Obama, başkan olduktan sonra ilk işinin, kredi krizini rahatlatacak, çalışan ailelere yardım edecek, büyüme ve refahı yeniden kuracak gerekli bütün adımları atmak olduğunu vurguladı. Geçiş dönemi ekonomik danışma kurulunun yetkilileri ve ABD başkan yardımcısı seçilen Joe Biden ile ekonomi konusunda bir görüşme yaptığına işaret eden Obama, bu ekibin, geçiş dönemi yönetimine yardım edeceğini, Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel ile birlikte çalışacağını ve bu krize çözüm yönünde kuvvetli bir dizi politika geliştireceğini kaydetti.

Washington / aa

09.11.2008


 

İKİNCİ GÜNDEM MADDESİ İRAN

Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kendisine bir mektup gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: ‘’İran’ın nükleer silâh geliştirmesi kabul edilemez. Bu konuda uluslar arası çabalar artırılmalı. İran’ın terörist örgütlere desteğine son verilmeli. Ahmedinejad’ın mektubunu değerlendireceğim. Seçimden bu yana çok az zaman geçti. Mektubu değerlendirdikten sonra da gereken cevabı vereceğim. Ancak şunu kimse unutmasın, bu ülkenin bir tane başkanı var. Ben henüz ABD Başkanı değilim. 20 Ocak’ta yemin ettikten sonra olacağım.’’ Kabinesine hangi isimleri atayacağını, zamanı gelince açıklayacağını belirten Obama, bütün bu pozisyonları, hata yapmamak için, iyice düşünerek belirleyeceklerini kaydetti. Illinois Senatörü olan Obama’ya, başkanlık görevini alınca pozisyonunu kimin doldurmasını istediği sorusu da soruldu. Barack Obama, ‘’Bu benim değil, eyaletin valisinin görevi. Bu işi yapmaya muktedir, Illinois’deki ailelere yardıma hazır bir isim olmalı’’ şeklinde cevap verdi.

09.11.2008


 

Obama şakasından dolayı Nancy Reagan’dan özür diledi

ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama, eski başkanlardan Ronald Reagan’ın eşi Nancy Reagan’ın, kocasının başarısı için astrologlara danıştığına ilişkin söylentilere atfen bir şaka yaptıktan sonra eski First Lady’den özür diledi. Obama, başkanlığa seçilmesinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, eski başkanlara danışıp danışmadığının sorulması üzerine, halen hayatta bulunan bütün eski başkanlarla konuştuğunu söyledi. Bu noktada Obama, gülümseyerek, “ancak seanslar düzenleme konusunda Nancy Reagan meselesine girmek istemedim” dedi. Eski Başkan Ronald Reagan döneminin üst düzeyde bir Beyaz Saray görevlisi, daha sonra yayımladığı anılarında Nancy Reagan’ın, eşinin başarısına katkı amacıyla astrologlarla seanslar düzenlediğini yazmıştı. Washington / aa

09.11.2008


 

Amerikalı Müslümanlar ‘Obama’ dedi

ABD’de Müslüman seçmenlerin yüzde 89’unun, 4 Kasım seçimlerinde Demokrat Barack Obama’nın başkanlığı için oy kullandığı ortaya kondu. Sivil Haklar ve Seçimler İçin Amerikan Müslüman Görev Kuvveti adlı kuruluşun, Genesis araştırma şirketine yaptırdığı ve 600’den fazla Amerikalı seçmenin oy verme biçimini kapsayan anketin sonuçları, Washington’da açıklandı. Araştırmaya göre, Müslüman seçmenlerin yüzde 89’u, başkanlık seçiminde Obama için oy kullandığını belirtirken, seçimi kaybeden Cumhuriyetçi aday John McCain’e oy verenlerin oranı yüzde 2’de kaldı. Ankete katılan Müslüman seçmenlerin yüzde 95’i, 4 Kasım seçiminde oy verdiğini bildirdi. Böylece Amerikalı Müslümanların ta-rihte en yoğun katılımla bu seçimde oy kullandığı ortaya çıktı. Müslümanların yüzde 67’si, kendilerini Demokrat gördüklerini, yüzde 4’ü ise Cumhuriyetçi olduklarını belirtti. Bağımsız olduklarını kaydeden Amerikalı Müslümanların oranı yüzde 29 çıktı. Müslüman seçmenlerin yüzde 63’ü, ekonomiyi bir numaralı sorun olarak nitelendirdi. Washington / aa

09.11.2008


 

Pentagon, Guantanamo’ya alternatif arıyor

ABD’nİn, Guantanamo’daki tutsakları nakletmek üzere ABD içinde yüksek güvenlikli yerler aramaya başladığı, ancak bunun çabuk ve kolay olmayacağına dikkati çekildi.

ABD Savunma Bakanının gözaltılarla ilgili bakan yardımcısı Sandra Hodgkinson’ın Associated Press ajansına verdiği demeç, Bush yönetiminin Taliban ve El Kaide zanlıları için yeni yerlerle ilgili seçenekleri araştırdığını gösterdi.

Hodgkinson, böyle bir değişiklik için özel tesisler, yasal düzenleme ve diğer konuların gerektiğini hatırlatarak, ABD’nin Guantanamo’yu kapatmasının çabuk ve kolay olamayacağına dikkati çekti. Barack Obama’nın 44. ABD Başkanı seçilmesinin ardından Guantanamo ile ilgili Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan bu ilk yorumda Hodgkinson, “yetkililerin muhtemel yerler konusunu araştırdığını, ancak henüz kararlaştırılmış bir yer olmadığını, dolayısıyla başlayan bir inşaat da bulunmadığını” söyledi.

Guantanamo’ya alternatif olarak değerlendirilen muhtemel yerlerin neresi olduğu konusunda bilgi vermeyen Hodgkinson, ancak bu yerlerin, “çok çok tehlikeli” olarak tanımladığı gözaltındaki kişiler için çok yüksek güvenlikli olması gerektiğini vurguladı. Pentagon, Guantanamo tutsakları Amerikan mahkemelerine başvurduğu için yeni yerlerin de ABD içinde olmasını göz önünde bulunduruyor. Küba’daki Amerikan üssü Guantanamo’da El Kaide ve Taliban zanlılarının tutulduğu cezaevi, Ocak 2002 yılında açılmıştı. Guantanamo’da, halen 250 civarında tutsak bulunuyor.

San Juan / aa

09.11.2008


 

ABD vurdu, Pakistan kınadı

Pakİstan, Afganistan sınırındaki bölgesinde önceki gün ABD tarafından düzenlendiğini ve 13 kişinin öldüğünü belirttiği füze saldırısını kınadı.

Yetkililer, Pakistan’ın Afganistan sınırında bulunan Kuzey Veziristan bölgesindeki Kam Sam Köyüne pilotsuz uçakla düzenlenen füze saldırısında, Taliban militanı olduğundan şüphelenilen 13 kişinin öldüğünü kaydetti. Pakistan istihbarat yetkilileri, saldırıda bölgedeki yerel bir Taliban komutanının evinin hedef alındığını ve ölenlerin kimliklerinin belirlenmeye çalışıldığını söyledi. Bölgedeki bir hükümet yetkilisi de saldırıda ölenlerin sayısının 13 olduğunu belirtti. ABD’nin Afganistan üzerinden Pakistan’ın sınır bölgelerine düzenlediği ve Ağustos ayından bu yana artan saldırıları, Pakistanlı yetkililer tarafından ülkenin egemenliğinin ihlâli olduğu ve sınır bölgesinde kendi terörle mücadelesine zarar verdiği belirtilerek kınanıyor. Pakistan Enformasyon Bakanı Seri Rahman önce gün geç saatlerde yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, İslamad’ın, Washington’a sınır bölgelerine saldırıları durdurması çağrısını yineledi. Bakan Rahman, ABD yönetiminin, bu tür operasyonların yankılarının, küresel çapta terörle mücadele çabalarının amacına zarar verdiğini dikkate almaya isteksiz olduğunu söyledi. Rahman, Pakistan Devlet Başkanı Asif Zerdari’nin Washington’a saldırıları durdurması çağrısında bulunduğunu belirtti.

İslamabad / aa

09.11.2008


 

Chavez, Washington’un çark etmesini bekliyor

nVenezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD’de 4 Kasımda yapılan seçimlerden zaferle çıkan Barack Obama’ya ilgili ilk kez bir yorumda bulundu ve Washington’un ‘’hümanist bir dönüş yapması gerektiğini’’ söyledi. Chavez, Rusya ile ülkesi arasında 15 kadar işbirliği anlaşmasının imza törenindeki açıklamasında, ‘’ABD büyük bir ülke olabilir. Eğer dünyanın geri kalanının egemenliğine saygı duyarsa, hep büyük bir ülke, iyilik için çalışan bir güç olur. Yeni Amerikan hükümeti dünyanın ve halkın kendisinden istediğini yapmalı ve önce ABD’nin işleriyle uğraşmalıdır’’ ifadesini kullandı. Obama’nın seçilmesinden sonra, Venezuela Dışişleri Bakanlığı, ‘’Amerikalılar için umut günü olan bu günde, Venezuela halkı adına Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD halkını ve büyük zaferinden dolayı, seçilmiş Başkan Barak Obama’yı kutluyor’’ açıklamasında bulunmuştu. Bakanlık, yazılı açıklamada, Chavez’in ‘’bu tarihi seçimin Washington’la yeni ilişkilerin başlangıcını gösterdiğine inandığı’’ da belirtilmişti. Caracas / aa

09.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır