"Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Fırat’tan tepki istifası

Dengir Mir Mehmet Fırat’ın AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifası, Başbakan Erdoğan’ın son günlerde Kürt sorunuyla ilgili

YERİNE ABDÜLKADİR AKSU GETİRİLDİ

DENGİR Mir Mehmet Fırat’ın AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifası, Başbakan Erdoğan’ın son günlerde Kürt sorunuyla ilgili yaptığı çıkışlara bağlanıyor. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine 6 yıldır Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yoğun bir çalışma temposu içinde Genel Başkan Yardımcılığı ve diğer görevlerini sürdüren Fırat’ın 3 gün önce sağlık sebeplerini öne sürerek görevini milletvekili olarak sürdürmek istediğini dile getirdiğini söyledi. Sağlığın her şeyden önce olduğunu düşünerek bu talebi yerinde gördüklerini ve anlayışla karşıladıklarını kaydeden Erdoğan, ‘’Bu bir görev değişimidir. İstifasına sağlık nedenlerini ileri sürmesi, bizim açımızdan da bunun kabulünü gerektirdi” dedi. ‘’Fırat’ın partinin Güneydoğu politikasıyla ters düştüğü yorumları yapılıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusuna Erdoğan, ‘’Şu ana kadar her konuyu müzakere ediyoruz. Bizim parti olarak diğer partilerden farkımız budur. Bizim dışımızda haftada bir toplanan Merkez Yürütme Kurulu hiçbir siyasi partide yoktur. Biz her hafta Türkiye’deki her konuyu analiz ediyoruz, konuşuyoruz. Müzakere bittikten sonra da vardığımız bir karar var, bu kararı da hep birlikte savunuruz, ama farklı düşünce olmaz diye bir şey yok. Müzakerelere dikkat ediyoruz. Bu şekilde de bu yol siyasette zenginleşerek devam ediyor’’ cevabını verdi.

09.11.2008


 

Gül: Demokrasi ve insan hakları ortak değerlerimiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkileri ortak çıkarların yanı sıra demokrasi, insan hakları, dünya barışı gibi ortak değer ve ilkeler temelinde güçlendirme kararlılığında olduklarını söyledi.

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkileri ortak çıkarların yanı sıra demokrasi, insan hakları, dünya barışı gibi ortak değer ve ilkeler temelinde güçlendirme kararlılığında olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin’i Çankaya Köşkü’nde karşıladı ve daha sonra baş başa bir görüşme yaptı. Gül, görüşmenin ardından Couchepin onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Couchepin’i Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gül, iki ülkenin önemli uluslar arası ve bölgesel konulara yönelik tutum ve yaklaşımlarındaki tarihî yakınlığın, uluslar arası sahnede Türkiye ile İsviçre arasında verimli bir işbirliği yürütülmesine imkân sağladığını belirterek, şöyle devam etti: ‘’İlişkilerimizin, ortak çıkarlarımızın yanı sıra paylaştığımız demokrasi, insan hakları, dünya barışı gibi ortak değer ve ilkeler temelinde güçlendirilmesi kararlılığına sahibiz. Bugün de Türkiye olarak bu ortak değer ve ilkelerimizden hareketle, bölgemizde ve dünyada barış, istikrar ve huzur için çalışan bir güç olmak; demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi ortak değerlerimizi güçlendirmek için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz.

Terörizm ve şiddet, kitle imha silâhlarının yayılması, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırıcılıkla mücadele alanlarında da titizlikle gayretlerimizi sürdürüyoruz.”

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin de ‘’Ekonomik ve kültürel alandaki ilişkilerin güçlendirilmesi, güven ortamı oluşturulmasına ve karşılıklı olarak birbirimiz hakkındaki bilgilerimizin derinleşmesine de katkıda bulunacaktır’’ dedi.

Ankara / aa

09.11.2008


 

İnsan hakları uzay yolunda

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, kabulünün 60. yıl dönümü dolayısıyla yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) bir modülüne yerleştirilecek.

Fransa’nın İnsan Haklarından Sorumlu Bakanı Rama Yade, bildirgenin 14 Kasımda fırlatılacak Amerikan uzay mekiği ile gönderilmesi amacıyla, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin bir kopyasını, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Genel direktörü Jean-Jacques Dordain’e teslim etti. Mekik öngörüldüğü tarihte fırlatılırsa, Evrensel Beyanname, 10 Aralıkta, kabul edilişinin 60. yıl dönümünde UUİ’deki Avrupa laboratuvarı Columbus’da Dünya yörüngesinde dönüyor olacak.

Paris / aa

09.11.2008


 

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİYE SEMBOLİK ÖDÜL

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından gerçekleştirilen eylemde, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Cumhuriyet Bayramındaki koşu yarışmasında 2. olduğu halde sırf başörtülü olduğu için ödülü verilmeyen öğrenciye, sembolik olarak madalya ve kupası verildi.

09.11.2008


 

TEMSİLCİLERİMİZİN GÜZ TOPLANTISI YAPILDI

YENİ ASYA A.Ş., Sonbahar-2008 Dönemi Temsilciler Toplantısı gazetemiz Güneşli merkez tesislerinde yapıldı. Gündemin yoğun olduğu toplantıda geçen altı aylık dönemin faaliyet raporu gözden geçirildi, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi hedeflenen faaliyet ve projeler üzerinde duruldu. Yeni çalışma esaslarının da ele alındığı toplantıda, ülkemizi etkilemekte olan küresel krize karşı müessese olarak alınacak tedbir ve tasarruflar gözden geçirildi. Toplantı dilek ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erdi.

09.11.2008


 

Zehirli mantar uyarısı

İZMİR Sağlık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ormanlık alanlar ve kırlarda yetişen mantarların zehirlilerini ayırmanın çok zor olduğuna dikkat çekilerek, “Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır.

Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak, çok ciddî sonuçlar doğurmaktadır. Zehirli mantarlar, yüksek sıcaklıkta bile etkisini kaybetmediğinden, pişirilerek yense dahi 3 saat içinde etkisini gösterir.” denildi.

Açıklamada, zehirlenme belirtileri şöyle sıralandı: “Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar, gözbebeklerinde küçülme, kalp ve damar bozuklukları, çarpıntı, şuur bozuklukları, solunum ve dolaşım bozuklukları.” Bu tür şikâyetleri olanların, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi, mümkünse yediği mantarın bir numunesinin de götürülmesi gerektiği belirtildi.

Seralarda yetiştirilerek ambalaj içinde satılan kültür mantarlarını alırken de dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

İzmir / cihan

09.11.2008


 

Endişeli bekleyiş sürüyor

ADEN Körfezi’nde Somalili korsanlarca kaçırılan Ya-sa Neslihan gemisinin mürettebatının evlerindeki endişeli bekleyiş sürüyor. Mürettebattan Mehmet Suat Büyükcivelek’in (49) Trabzon’daki eşi Asiye ve 5 çocuğu, endişe içerisinde sevindirici bir haber bekliyor. Büyükcivelek’in yaşları 5 ile 10 arasında değişen 5 çocuğu, 6 aydır görmedikleri babalarını çok özlediklerini belirterek, yetkililerden babalarını kurtarmalarını istedi.

Mehmet Durmuş, eniştesinin en son 6 ay önce evine geldiğini, son Çin seferleri sırasında da kaçırma olayının yaşandığını belirtti. Olayı ilk önce televizyonlardan ve şirket yet-kililerinden öğrendiklerini anlatan Durmuş, endişe içerisinde gelecek güzel haberleri beklediklerini dile getirdi. Eniştesinin, kaçırılma olayından 3 gün sonra evini telefonla aradığını kaydeden Durmuş, “Korsanlar 3 dakikalığına izin vermişler. Fazla görüştürmediler. Konuşurken tedirgindi, konsanlar ne diyorsa onu söylüyor, fazla bir şey diyemiyordu. Korsanların şirketten para istediklerini, vermezlerse bırakmayacaklarını söylediklerini ifade etti. Korsanların işçileri karşı fazla da bir kötü davranışı olmamış ama yine de tedirginler. Zaten o tedirginliği telefon konuşmasına da yansıyordu” dedi. Ya-Sa denizcilik şirketine ait Marsall Adaları bandıralı Ya-sa Neslihan isimli gemi Çin’e demir cevheri götürürken, 29 Ekim’de Aden Körfezi’nde Somalili korsanla tarafından kaçırılmıştı. Trabzon / cihan

09.11.2008


 

Hayvan hırsızlığı şebekesi çökertildi

ADANA İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Seyhan, Yüreğir ve Karataş ilçelerinde yaptıkları çalışmada organize bir şekilde hayvan hırsızlığı yapan şebeke çökertildi.

Edinilen bilgiye göre, çiftlik evlerinden hayvan, akaryakıt, tarım aletleri hırsızlığı yapan Vedat A. liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik 14 ayrı adrese eş zamanlı yapılan operasyonda, hırsızlık şebekesinin lideri Vedat A. ile şebeke elemanlarından R. S., C. S., S. B., R. G., H. K., C. A., M. G., A. S., M. B., Ş. G., M. K., R. A. ve İ. Ş. yakalandı. Gözaltına alınan şahıslarla birlikte 3 adet büyükbaş hayvan, bir otomobil ve bir adet de kam-yonet ele geçirildi. Şahısların Kurban Bayramı öncesi büyük çaplı hayvan hırsızlığı planı içinde oldukları belirtildi. Jandarmada sorguları tamamlanan şahıslar Adlî Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirildi. Şahısların, adlî mercilere sevk edileceği belirtildi. Adana / cihan

09.11.2008


 

Kursiyerler meslek sertifikalarını törenle aldı

BURSA Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Eğitim ve Geliştirme Vakfı (BEGEV) işbirliğiyle gerçekleştirilen meslek eğitimi kurslarına katılan kursiyerler, Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende sertifikalarını aldı.

İstihdama katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen meslek eğitimi kurslarına katılan 120 kursiyer, sertifika sevincini aileleri ve dostlarıyla paylaştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, törende yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime önem verdiğini belirtti. Yalın, gençlerin meslek edinmelerinin şehirdeki iş gücü potansiyelini arttıracağına işaret ederek, “Belediyemizin meslek kursuna katılan kursiyerlerimiz, aldıkları modern eğitimler sayesinde geleceklerine yön verebilecek ve yaşamlarına kendilerinden emin bir halde devam edebilecekler” diye konuştu. Bursa / cihan

09.11.2008


 

Kur’ân kursu inşaatının temeli törenle atıldı

ARDAHAN'IN Göle ilçesinde yaptırılacak Kur’ân kursu inşaatının temeli törenle atıldı. İstiklâl Marşı okunması ve Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Yaşar Doğru, “İnşallah bu maneviyat yuvası Göle için hayırlı olur” dedi.

Toplumun huzur ve güvenin Kur’ân’la orantılı olduğunun altını çizen İl Müftüsü Emrullah Kaya da, İslâm toplumunun yaşadığı her bölgede temel kitabımız olan Kur’ân-ı Kerim’in öğrenilmesi ve öğretilmesi için bu tür kurslara ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. İlim Yayma Cemiyeti adına konuşan Mustafa Ağırman ise, Kur’ân kursunun Göle halkı için hayırlara vesile olmasını istedi.

Ardahan / cihan

09.11.2008


 

Huzurevi sakinlerine gönüllü sağlık hizmeti

TRAKYA Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin gönüllü personeli, huzurevi sakinlerine düzenli sağlık hizmeti verecek.

Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu, yaş ortalaması 78 civarında olan huzurevindeki 108 yaşlı vatandaşı sağlık kontrolünden geçirecek. Gönüllü doktorlar ve hemşirelerin mesaî saatleri dışında check-up niteliğinde gerçekleştireceği bu tür sağlık kontrolleri sayesinde muhtemel rahatsızlıkların önüne geçmeyi hedefliyor.

Edirne / cihan

09.11.2008


 

GELİRİN BÜYÜK KISMI KİRAYA GİDİYOR

Kİra fiyatlarına da yer verilen araştırmada, Ankara’da ortalama kira fiyatının 515 YTL olduğu, buna göre en düşük derecede çalışan bir memurun maaşının yüzde 45’inin, en düşük dereceli bir öğretmenin maaşının da yüzde 38’inin kiraya gittiği belirtildi. İstanbul’da ise kira fiyatlarının ortalama 900 YTL civarında olduğu, 14/2 derecede çalışan bir İstanbullu memurun maaşının yüzde 78’inin, bir hizmetlinin maaşının yüzde 80’inin, 15 yıllık bir öğretmenin maaşının yüzde 58’inin kiraya gittiği kaydedildi. ‘’Memurların ev sahibi olabilmelerinin zor olduğu’’ belirtilen araştırmada, ‘’150 bin YTL’ye ev almak isteyen hizmetlinin 134 ay, 9/1 derecede çalışan memurun 130 ay, aynı derecedeki öğretmenin 112 ay, profesörün de maaşına 46 ay hiç dokunmadan çalışması zorunludur’’ denildi. Ankara/aa

09.11.2008


 

Yavaş ilerliyorsunuz!

Fransa’nIn Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, ‘’İlerleme raporunda Türkiye’ye ‘İlerliyorsunuz ama daha fazlasını yapabilirsiniz’ mesajı var’’ dedi.

İzmir programı kapsamında basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Büyükelçi Emie, Fransa’nın AB dönem başkanlığını yürüttüğünü, bu süreçte AB ile Türkiye arasında devam eden müzakereler kapsamında iki yeni başlık açılmasının düşünüldüğünü söyledi.

Emie, bölgesel krizlerde iki ülkenin ortak çalışmalar yaptığını, özellikle Kafkaslar’da yaşanan kriz sonrası iki ülke dışişleri bakanlarının temas halinde olduğunu hatırlattı. İki ülke arasında birçok birlik içinde de yoğun ilişkiler olduğuna dikkati çeken Emie, Fransa ile Türkiye’nin askerî, ekonomik ve kültürel açıdan bu ilişkileri devam ettirdiğini kaydetti. Emie, Fransa’nın Türkiye’de ikinci yatırımcı ülke olduğunu, Türkiye’nin dış ticaretinde de 5. sırada yer aldığını, bunu daha ileri noktalara taşımak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

‘’Şu anda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar civarında. İki ülke arasında 2008 yılının ilk yarısında ticaret hacminin artışı yüzde 20’yi bulmuştur. Bu sene sonunda ticaret hacmi 11,5 milyon avroyu bulacak. Bu hacmin 15 milyar avroya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’de yatırım yapan 300 civarında Fransız firması var. Bunlar 100 bin kişiye istihdam sağlıyor.’’

AB Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili ilerleme raporuna da değinen Büyükelçi Emie, şunları kaydetti:

‘’Raporda belli unsurlar var. Kopenhag kriterlerinde ne kadar ilerlenmiş? Parlamentoda hangi düzenlemeler yapılmış? Türkiye’nin bir yıl içinde ne kadar ileride olduğu veya olmadığı belirtiliyor. Rapor olumsuzluk olarak görülmemeli. İlerleme raporunda Türkiye’ye ‘İlerliyorsunuz ama daha fazlasını yapabilirsiniz’ mesajı var.’’

İzmir / aa

09.11.2008


 

Zamlara “silâhsız terör” benzetmesi

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, doğal gaz, elektrik ve kömür zamlarıyla ilgili, ‘’Hükümetin oturup bu silâhsız terör olan zamlara son vermesini istiyoruz’’ dedi.

Yazıcıoğlu, BASK’ın doğal gaz, elektrik ve kömür zammını protesto amacıyla Sakarya Caddesi’nde kurduğu ‘’Üşüdüm Üstümü Örtsene’’ imza kampanyası standını ziyaret etti. Muhsin Yazıcıoğlu, burada yaptığı konuşmada, özellikle yapılan son zamların vatandaşı sıkıntıya soktuğunu ve halkın ‘’el avuç açar hale geldiğini’’ savundu. Yazıcıoğlu, ‘’Bu imza yolsuzluklara, haksızlıklara karşı koyduğum bir imzadır. Odun kömür dağıtarak sosyal devlet olduğunu iddia eden bu hükümeti protesto ediyorum’’ diye konuştu. Halkın ‘’koalisyon hükümetinin yarattığı tahribata’’ tepki olması için bu hükümete oy verdiği görüşünü dile getiren Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

‘’Vatandaş, AKP gemisine bindi ve 3 Kasım 2002’den beri bu gemide yolculuk ediyor. Ancak bu gemi bir süre gittikten sonra yine eskilerin rotasına girdi ve şimdi eskilerden hiçbir farkı yoktur. Ülkede yolsuzluklar, haksızlıklar, zam, zulüm, terör aynen devam ediyor. Ülkeye refah getirdiğini söyleyen AKP iktidarı, yabancı sermayeye refah getirmiş, seçkinlerin iktidarı haline gelmiştir. ‘Küresel kriz var’ diyerek faturayı da işçiye, emekliye, çiftçiye çıkardılar. Hükümetin oturup bu silâhsız terör olan zamlara son vermesini istiyoruz.’’

BASK Genel Başkanı Resul Akay da hükümetin doğal gaz, elektrik ve kömür zamlarıyla ilgili kararını gözden geçirmesini talep etti. Bu amaçla imza kampanyası düzenlediklerini hatırlatan Akay, ‘’Kara kışın kapıya dayandığı bugünlerde bu acımasız zamlar, adeta halktan intikam almanın bir yoludur’’ dedi.

Ankara / aa

09.11.2008


 

Talat: AB, Kıbrıs’ta ne istediğini bilmiyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB’nin Kıbrıs konusunda ne istediğini bilmediğini belirtti. BRT’nin haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda Kıbrıs konusunda yer alan ifadeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Talat, AB’nin Türkiye’den daha ne beklediğini merak ettiğini söyledi.

Talat, AB’nin Kıbrıs konusunda ne istediğini bilmediğini vurguladı. Türkiye’nin AB İlerleme Raporu’nda Kıbrıs konusunda yer alan ifadeleri değerlendiren Talat, AB’nin Türkiye’den daha ne beklediğini merak ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, “Avrupa Birliği’nden yetkili birilerini görürsem hemen bunu soracağım. Belki limanların açılmasını istiyor olabilirler. Her halde odur. Söylemesi hoş değil ama bence ne istediklerini bilmiyorlar” dedi.

Lefkoşa

09.11.2008


 

İngiltere’den AB üyeliğine tam destek

Türkİye’nİn AB üyeliği konusunda İngiltere’de iktidar ve muhalefetten deskek geldi. ABHaber’e göre, önde gelen Avrupalı düşünce kuruluşlarından FPC (Foreign Policy Center: www.fpc.org.uk) tarafından yayınlanan “Avrupa’da Türkiye” başlıklı kitapta “Türkiye’nin üyeliği AB’nin ekonomik geleceği için gereklidir” mesajı veriliyor. Kitabın önsözünde İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband ile anamuhalefet Muhafazakâr Parti Gölge Dışişleri Bakanı William Hague ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğine olan desteğine güçlü bir vurgu yapıyorlar. Kitabın yazarları AB Komiseri Olli Rehn, FPC Direktörü Greenwich Üniversitesi’nden Prof. Mehmet Uğur, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Refik Erzan, TÜSİAD AB Temsilcisi Dr Bahadır Kaleağası, Türk-İngiliz İş Konseyi Eşbaşkanı Sir Julian Horn-Smith ve Business for Europe Başkanı Roland Rudd ve uluslar arası ilişkiler uzmanı Dr Gareth Winrow’dan oluşuyor. Brüksel

09.11.2008


 

Darbe korkusu, sivil anayasaya engel

Refah Partisi eski Milletvekili Prof Dr. Mehmet Bekaroğlu, hükümetlerin darbe korkusundan dolayı sivil anayasayı her dönem vaat etmesine rağmen çıkaramadığını ileri sürdü.

Barış Meclisi oluşumu tarafından Eskişehir Yunus Emre ve Sanat Kültür Merkezi’nde “Darbe Anayasasına Hayır, Sivil Anayasaya Evet” konulu sempozyum düzenlendi. DTP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, Kapatılan Refah Partisi eski Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman’ın konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, geçmişten günümüze anayasalar ve oluşturulması planlanan sivil anayasa ele alındı. Geylani, eşitlikçi ve haklara saygılı bir sivil anayasanın yapılmasında geç kalındığını söyledi. Sivil bir anayasanın gerekli olduğunu vurgulayan Geylani, fakat yapılacak sivil anayasada sivil halkın yönetime katılabilmesi için seçimde uygulanan yüzde 10’luk barajın yüzde 5’e indirilmesi gerektiğini belirtti. Geylani, sivil anayasa öncesinde genel bir affın da mutlaka çıkarılması gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Bekaroğlu da sivil anayasanın çıkarılmasının artık kaçınılmaz olduğunu ama hükümetlerin vaat etmesine rağmen darbe korkusuyla bir türlü çıkaramadığını iddia etti. Bekaroğlu, “Tüm partiler seçimlerden önce bunu vaat ederler. Ama, seçimden sonra hiç biri bu vaadini tutamaz. Diğer hükümetler gibi AK Parti Hükümeti de bu yanlışın içine düşmüştür” diye konuştu. Yücel Sayman ise kendisinin de bir sivil anayasa taslağı hazırladığını, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Sayman, şöyle konuştu: “Sivil anayasa hazırlıkları önümüzdeki günlerde tekrar gündeme gelecek. Tam bir sivil anayasa olması için her kesimden vatandaşın görüşlerini yansıtması gerekir.”

Eskişehir / cihan

09.11.2008


 

Muhittin Şimşek’in YÖK üyeliği Resmî Gazete'de

nYÖK üyeliğine Yükseköğretim Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in atanma kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı. Adlî yargı hakim ve savcı adaylarının, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılan ad çekme sonucuna göre atanmalarına ilişkin kararname de Resmî Gazete’de yayımlandı. Ankara / aa

09.11.2008


 

Hükümet ekonomiye öncelik vermeli

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, ‘’Hükümetin, ülke ekonomisini dünya şartlarında değerlendirip, öncelikli olarak ele almasını istiyoruz’’ dedi.

Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaza yapılan son zamla ocak ayından bu yana fiyatların yüzde 85.15 arttığını belirterek, ‘’Hükümet, son zammı, vatandaşın satın alma gücünü desteklemek ve reel ekonominin çok yüksek olan enerji maliyetlerini iyileştirmek amacıyla ötelemeliydi’’ görüşünü ifade etti. Zor geçinen vatandaşın, bütçesinin büyük bir bölümünü ısınma ve aydınlanmaya ayırmak zorunda kalacağını öne süren Erdil, doğal gaz zammının elektrik artışını da etkileyerek bir yıl içerisinde elektriğe yapılan zammın yüzde 65’i geçeceğini savundu. Erdil, şunları kaydetti: ‘’Hükümet, bütçeden yerel yönetimlere seçim amacıyla kaynak aktarımını hızlandıracağına, ülke ekonomisinin gidişatına bakmalıdır. Yapılan zamlar doğrudan sanayi üretimimizin yavaşlamasına sebep olacaktır. Hükümetin, ülke ekonomisini dünya şartlarında değerlendirip, öncelikli olarak ele almasını istiyoruz.’’ Ankara / aa

09.11.2008


 

Aktütün ilköğretim okuluna internet

GEÇEN ay bölücü terör örgütünün jandarma karakoluna yaptığı saldırı ile gündeme gelen Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Köyündeki ilköğretim okuluna uydu sistemli internet bağlantısı kuruldu.

Şemdinli’de, telefon ve internet erişimi götürülemeyen köy ve mezraalardaki okullara, ilçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uydu üzerinden internet bağlantısı kurma çalışmalarına başlandı. Çalışmalar kapsamında, ilçeye 50 kilometre uzaklıktaki Irak sınırında bulunan Aktütün Köyündeki Jandarma Teğmen Nadir Ozan İlköğretim Okulunda uydu sistemli internet bağlantısı oluşturuldu. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, telefon bağlantısının olmadığı sınır köylerindeki okullara, uydu bağlantısıyla ulaşmaya çalışıldığını, bütün köy ve mezraalardaki okullara internet hattı çekildiğini bildirdiler. Gerek Millî Eğitim Bakanlığı, gerekse hayırsever vatandaşların katkısıyla Aktütün Köyündeki okulda birçok eksikliğin giderildiğini vurgulayan yetkililer, ilgililere, yardımlarından dolayı teşekkür ettiler. Aktütün Köyündeki öğrenciler de sürekli terör olaylarıyla anılan köylerinden internet aracılığıyla dünyaya bağlanacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdiler.

Şemdinli / aa

09.11.2008


 

Evren: General olan Kürt arkadaşlarımız var

7. CUMHURBAŞKANI Kenan Evren, ‘’Bugüne kadar Kürtlerle aramızda bir ayrılık gayrılık olmadı.

Kürt arkadaşlarımız, bizim gibi general oldu, subay oldu. Başbakan, bakan ve cumhurbaşkanı olan var” dedi. Adını taşıyan Kültür ve Eğitim Vakfı’nın yönetim kurulu toplantısına katılmak için Marmaris’e gelen Evren, yaptığı açıklamada ABD’deki seçim sonuçlarını değerlendirdi. ABD başkanı seçilen Barack Obama’nın insan olarak yaratıldığını ve siyah olmasının onun ihtiyarında olmadığına işaret eden Evren, Obama'nın ABD'nin 44'üncü başkanı seçilmesinin bütün dünyayı sevindirdiğini belirterek, ''Amerikalılar doğru bir karar aldılar'' dedi. Amerika’da yaşayan siyahlarla, Türkiye’deki Kürtlerin durumunun aynı olmadığına dikkati çeken Evren, Türkiye’de yaşayan Kürt vatandaşların siyahlara yapılan hiçbir ayrımla karşılaşmadığını vurguladı. Kenan Evren, şöyle konuştu: ‘’Bugüne kadar Kürtlerle aramızda bir ayrılık gayrılık olmadı. Biz de Amerika’daki beyazlarla siyahlar arasındaki gibi şeyler olmadı. 90 yaşını geçtim, bilirim hiçbir zaman Türk-Kürt ayrımı yoktur. Askeri okullarda okurken, Kürt arkadaşlarımız vardı şakalaşırdık ‘Gel Kürt buraya’ derdik. Hiç kızmazlardı. Kürt arkadaşlarımız, bizim gibi general oldu, subay oldu. Başbakan, bakan ve cumhurbaşkanı olan var. Bizde o ayrım yoktu. Fakat ayrımı soktular bize. Dış güçler, ‘size kötü muamele yapılıyor, sizi ayrı olarak görüyorlar’ diye diye onları kışkırttılar. Teröre bulaştırdılar. Ondan çekiyoruz biz. Yoksa o terör olmasaydı, oradaki Kürtler bizden ayrılmayı kesinlikle istemezler. Amerika gibi değiliz biz. Biz onlara öyle bir muamele yapmadık, savaşlarda beraber savaştık, evlendik.’’

Marmaris / aa

09.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır