"Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Tarihî evler geleceğe taşınıyor

Rize’de il merkezi ve ilçelerinde bulunan 150’ye yakın tarihi taş ve ahşap konağın turizme kazandırılması için çalışma yapılıyor.

Bu amaçla yapılacak çalışmalarda Özellikle Çamlıhemşin ilçesinde bulunan ve yüzyıllar önce Rusya’da çalışan gurbetçilerin memleketlerine döndüklerinde yaptırdıkları 15 odalı 70’e yakın büyük taş konak ilgi çekiyor.

Rize Valisi Kasım Esen, kültürel değerleri geleceğe taşımanın devlet olarak görevleri olduğunu belirterek, ‘’Bir milletin tarihteki köklerini ortaya çıkartmak önemlidir. Bu nedenle tarihî evler, kemer köprüler ve camilerimizi onarmak istiyoruz’’ dedi.

Tarihî yapıları onararak tarihe sahip çıkmış olmanın yanında alternatif turizm bağlamında bir güzergâh oluşturmak istediklerini ifade eden Esen, şunları söyledi: ‘’Özellikle Fındıklı, Güneysu ve Çamlıhemşin’de çok sayıda tarihî evler var. Bunlar kendi zaman dilimlerinin en güzel kültürel mirasını bugüne yansıtmaktadır. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Taş ve ahşap işçiliğini yeniden dirilterek Rize’de turizme sunmayı istiyoruz. Tarihe meydan okurcasına ‘buradayım’ diyen bu yapıları korumamız ve geleceğe aktarmamız gerekiyor.’’

Vali Esen, tarihî evleri öncelikle sahibi olan kişilerin onarmasını istediklerini, ancak bu sağlanamazsa bu yapıları İl Özel İdaresi ve devletin diğer kaynakları ile kamulaştırıp ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına veya yaşatmak isteyenlere vermeyi planladıklarını kaydederek, ‘’Bu kapsamda bazı vatandaşlarımız evlerinin onarımını yapmak için çalışmaya başladı. Bu sayede taş ve ahşap işçiliğinin güzelliklerinin yansıyacağına ve bu evleri kapsayan alternatif yeni bir turizm kolu oluşacağına inanıyorum’’ diye konuştu. Vali Esen, restore edilecek bu evlerin aynı zamanda ev pansiyonculuğunda kullanılması için de çalışma yürütüklerini söyledi.

15’E YAKIN EV İÇİN

DESTEK VERİLDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise Rize’de sivil mimarinin en güzel örneklerinden olan taş ve ahşap konaklardan il merkezinde 50, Çamlıhemşin’de 70, Fındıklı’da ise 20 civarında bulunduğunu bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının tescil edilmiş evlere bakım ve proje izni ve maddî destek verdiğini belirten Hocaoğlu, ‘’Şu anda il genelinde 15’e yakın ev için karşılıksız onarım desteği yapıldı. Ancak Çamlıhemşin’deki tarihî evlerin çok büyük bölümü tescilli değil. Vatandaşlarımızın evlerini tescil ettirmesi gerekir. Bakanlık, şu ana kadar yapılan bütün başvuruları kabul etti. Bu şekilde bu evleri turizme kazandırabiliriz’’ dedi. Rize / aa

10.11.2008


 

KRİSTAL KLAKET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR

FATİH Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Kristal Klaket Ulusal Kısa Film Yarışması’nın ödül töreni yarın İstanbul Taksim’deki Emek Sineması’nda yapılacak. Cahit Berkay’ın bir konser vereceği törende, yarışmada dereceye girenlere ödülleri verilecek.

10.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır