"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

BİLGİSİZLİK HAD SAFHADA

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, 2009 yılı için “Kriz ne olacak, ekonomi ne kadar büyüyecek, cârî açık ne şekle gelecek?” parametreleriyle ilgili bilgisizliğin had safhada olduğunu belirterek, 2009 için iş programı yapmakta zorlandıklarını kaydetti. 2008 yılında daralma dolayısıyla planlarının gerçekleşmediğini belirten Özdemir, “Bir tek biz değil, herkes zorlanıyor şu anda" şeklinde konuştu.

KÜÇÜLMENİN SEBEBİ KRİZ

Sanayi üretimindeki küçülmenin tamamen krizden kaynaklandığını belirten Özdemir, geçmiş krizler sadece Türkiye'yi ilgilendirirken, şu anda yaşanan krizin boyutu ve şekli konusunda çok fazla birşey söylenemediğini ifade ederek, "Bu itibarla kimsenin gayri samimî bir şekilde ortaya çıkıp, küçük menfaatlerle hükümeti belli bir yöne götürmek gibi bir amacı olsa dahi, bunların itibar kazanacağını sanmıyorum" dedi.

KOÇ Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, 2009 yılı için ‘kriz ne olacak, ekonomi ne kadar büyüyecek, cari açık ne şekle gelecek?’ parametreleriyle ilgili bilgisizliğin hat safhada olduğunu belirterek, 2009 için iş programı yapmakta zorlandıklarını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Özdemir, dayanıklı tüketim malları sektörünün, global finansal krizden, ihracat ve dahili pazar yönünden etkilendiğini söyledi. Özdemir, özellikle Türkiye’nin önemli ölçüde ihracat yaptığı Batı Avrupa pazarlarının “tartışmasız” küçüldüğüne işaret ederek, “oralara daha az ihracat yapıyor bütün sektörler. Bundan dolayı Türkiye etkileniyor” dedi. Geçmiş krizlerin sadece Türkiye’yi ilgilendirirken, şu anda yaşanan krizin boyutu ve şekli konusunda çok fazla bir şey söylenemediğini vurgulayan Özdemir, “bu itibarla kimsenin gayri samimî bir şekilde ortaya çıkıp, küçük menfaatlerle hükümeti belli bir yöne götürmek gibi bir amacı olsa dahi, bunların itibar kazanacağını sanmıyorum” dedi. Özdemir, tutsat (mortgage) krizinin ilk etkilerinin Batı Avrupa’da, İngiltere’de görüldüğünü, son olarak Almanya ekonomisinin de direkt ve gerçek olarak durgunluğa girdiğinin açıklandığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Ben, bunu aşağı yukarı bir seneden beri görüyorum ve yaşıyorum. Çünkü ben o ülkelere iş yapıyorum, ihracat yapıyorum. Ama tabii her şey oralar değil. Ciddî bir ihracat var ama onun ötesinde Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik ülkelerinde de başka türlü fırsatlar var. Onlarla bir kısmını dengeleme imkânı olabiliyordu. Ama görüyorum ki, kriz hızla batıdan doğuya doğru gidiyor. Nerede duracağını çok fazla bilen yok.”

“İŞ PROGRAMI YAPMAKTA ZORLANIYORUZ”

Türkiye piyasasındaki daralmayı zaten herkesin konuştuğunu kaydeden Özdemir, “İhracatın da etkisiyle çok kötü şeyler oluyor diyemem. Ama İnşallah bu kriz etkisini buralarda tutacak boyuttadır. Bunun dışında bir şey söylemek kehanet olur” görüşünü dile getirdi. Özdemir, firmalarının 2009 yılı hedeflerinde “kesinlikle” revizyon olacağını ifade ederek, “2009 yılının zor bir yıl olacağı zaten son derece açık” dedi. 2008’de daralma dolayısıyla planlarının gerçekleşmediğini belirten Özdemir, “2009 için tutarlı bir varsayımlar silsilesi elde etmeye çalışıyoruz; ‘kriz ne olacak, ekonomi ne kadar büyüyecek, cari açık ne şekle gelecek?’ Buna benzer parametrelerle ilgili bilgisizlik çok hat safhada. Şu anda 2009 için iş programı yapmakta zorlanıyoruz. Bir tek biz değil, herkes zorlanıyor şu anda” diye konuştu.

İstanbul / aa

17.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BİLGİSİZLİK HAD SAFHADA

  Fatura çalışanlara çıkarılmasın

  Öğretmenlerin yüzde 72’si ek iş yapıyor

  ANKARA’YA MODERN CAMİ

  Adaylık için son iki hafta

  Pazarcı da veresiyeci oldu

  Sıkıntı zaten vardı, krizle daha da arttı

  ABD’DE İSLÂMA REKLÂMLI TANITIM

  İstanbul lâlesi İstanbul’un köyünde yetişiyor

  Sobaya geçiş yapana uyarı

  Sıkıntı vardı, krizle arttı Meclis’te yoğun hafta

  Çelik: Ödenek için müracaat eden işveren yok

  Polis karakolu önünde arbede

  10 bin öğrenci yurt için sırada

  Deniz Feneri Gönüllülerinden eylem

  Hafızanın sinsi düşmanı: Hipertansiyon

  İsveç, benzinli araçları yasaklamak istiyor

  Turizm, Beypazarı'nın geçim kaynağı oldu

  Uçan araba, yakında

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır