"Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

7 kıtada bayram yaşandı

7 kıta ve yüzlerce ülkede her dil, ırk ve milletten milyonlarca Müslüman, dolup taşan camilerde bir araya gelerek bayramın rengini ve güzelliğini kâinata yansıttı. Rusya, Afganistan, Almanya, Bulgaristan, Kırgızistan, Arap ülkeleri ve 7 kıtada Müslümanlar camilerde yer bulamazken, bayramlaşmanın ardından kurbanlarını kesmek ve fakirlerle paylaşmak üzere camilerden ayrıldılar.

AFGANİSTAN YARDIMLARLA BAYRAMLAŞTI

Türkiye’den çeşitli yardım kuruluşlarınca gönderilen 1500 küçük ve büyükbaş kurbanın etinin, ihtiyaç sahibi Afgan halkına dağıtılmasına başlandı. Başşehir Kabil’de kılınan bayram namazının ardından Türkiye’den gelen iş adamlarının dağıtmaya başladığı, Afgan Türk okulunda kesilen kurbanların etlerini almak isteyen ihtiyaç sahibi Afganlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren

kuyruk oluşturdular.

KIRGIZLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Kırgızistan’da Kurban Bayramı büyük coşku ve sevinçle kutlanıyor. Başşehir Bişkek’te sabah erken saatlerinden seccadesini alan binlerce Kırgız Müslüman bayram namazını kılmak için şehrin merkez meydanını doldurdu. Genç yetişkin binlerce Müslüman, bayram namazını eda ederek Kurban Bayramına kavuşmanın sevincini yaşadı. Bayram namazı öncesi konuşan Müftü Cumanov, Kırgızistan’da yaşayan Türk vatandaşlarının her yıl Kurban Bayramında köylere kadar giderek oralarda kurban kesip ihtiyaç sahiplerine yardım ettiklerini kaydetti.

MOSKOVA’DA CAMİ MÜSLÜMANLARI SIĞMADI

Rusya’nın başşehri Moskova’da yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı namazını şehir merkezindeki camide kıldı. Prospekt Mira caddesindeki camiye gelenler içeriye sığmayınca bir bölümü yağmura rağmen namazlarını dışarıda kıldı ve bu sebeple çevredeki yollar trafiğe kapandı.

PAKİSTAN’DA RÖTARLI BAYRAM

Son günlerde Hindistan’ın Mumbai şehrindeki terör saldırısının ardından gündeme gelen Pakistan’da halk, tartışmaların uzağında Kurban Bayramının telaşını yaşıyor. Alınan bilgiye göre, özellikle güvenlik endişesinin yoğun yaşandığı Pakistan’da halk, bayram için hazırlıklarını son güne kadar sürdürüyor. Türkiye de dahil olmak üzere İslâm dünyasının tamamında bayram dün başlarken, Pakistan’da hükümet kararıyla bayram 9 Aralık tarihinde (bugün) kutlanacak.

AZERİLER COŞKU İÇİNDE

Azerbaycan’da da Kurban Bayramı coşku ile kutlanıyor. Bayram namazı için camiler tıklım tıklım doldu. Başkent Bakü’deki birçok camide cemaatin kalabalık olması ve yer sıkıntısının yaşanması sebebiyle namaz birkaç kere tekrarlandı. Birlikte namaz kılan insanlar daha sonra kurbanlarını kesmek üzere camilerden ayrıldılar.

BERLİN’DE KURBAN ATMOSFERİ

Kurban Bayramı, Almanya’nın çok sayıdaki şehrinde de coşkuyla kutlanıyor. Başşehir Berlin’de yaşayan Türk vatandaşları, bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat da başşehirdeki en büyük camilerden biri olan Şehitlik Camii’nde vatandaşlarla birlikte namaz kıldı. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Merkez Camii’ne giderek vatandaşlarla bayramlaştı.

SOFYA’DAKİ CAMİ YETMEDİ

Bulgaristan Müslümanları ise Kurban Bayramı namazı için camileri doldurdu. Başkent Sofya’daki Banya Başı Camisi’nde yüzlerce kişinin katıldığı bayram namazını, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı hacda olduğu için yardımcısı Binali Mümin kıldırdı. Sofya’nın bu camisinde yer yetersizliği sebebiyle yaklaşık 500 kişi namazı avluda kılmak zorunda kaldı.

09.12.2008


 

BAYRAM ŞİMDİ DAHA BÜYÜK MÂNÂLAR İFADE EDİYOR

Kurban Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayınlayan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, “Bu özel günde böyle bir mesaj vermekten dolayı çok mutluyum. İngiltere’deki Müslümanlar dahil bütün dünya Müslümanlarının aileleriyle birlikte Kurban Bayramını kutluyor. Bu bayramın bütün insanlık için taşıdığı mânâya vurgu yapmak için de iyi bir zamanlama bence” dedi.

AYNI SABIR VE FEDAKÂRLIĞI HEPİMİZ

GÖSTEREBİLMELİYİZ

Miliband’ın yayınladığı mesajın devamında şöyle denildi: “Kurban Bayramı İslâm’ın beş şartından biri olan Hac döneminin de bitişine işaret ediyor. Bu bayram, Müslümanların, Hıristiyanların ve Musevilerin atası olan Hz. İbrahim’in fedakârlığının ve sabrının bir göstergesidir. İşte bu fedakârlık ve sabrı, bugün biz ve ailemiz yaşadığımız toplumda göstermemiz gerekiyor.”

KURBAN Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayınlayan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, “Kurban Bayramı, Hıristiyan, Musevi ve Müslümanların atası olan Hz. İbrahim’in fedakârlık ve azminin bir göstergesidir.” dedi. İngiltere’de yaşayan Müslümanların başta olmak üzere bütün İslâm aleminin bayramını kutlayan Miliband, “Bu özel günde böyle bir mesaj vermekten dolayı çok mutluyum. İngiltere’deki Müslümanlar dahil bütün dünya Müslümanlarının aileleriyle birlikte Kurban Bayramını kutluyor. Bu bayramın bütün insanlık için taşıdığı mânâya vurgu yapmak için de iyi bir zamanlama bence” ifadelerini kullandı. Miliband’ın yayınladığı mesajın devamında şöyle denildi: “Kurban Bayramı İslam’ın beş şartından biri olan Hac döneminin de bitişine işaret ediyor. Bu bayram, Müslümanların, Hıristiyanların ve Musevilerin atası olan Hz. İbrahim’in fedakârlığının ve sabrının bir göstergesidir. İşte bu fedakârlık ve sabrı, bugün biz ve ailemiz yaşadığımız toplumda göstermemiz gerekiyor.”

09.12.2008


 

Kriz hacıları da vurdu

bütün ülkeleri etkileyen küresel ekonomik krizin bu yıl ABD ve Avrupa’dan gelen hacı sayısının da azalmasına sebep olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan’daki otel temsilcileri, ABD ve Avrupa’dan gelen hacı sayısında yüzde 2530 arasında azalma olduğunu ifade ediyor. Mekke Hilton’un Genel Müdürü Şaca Zeydi, Batılı ülkelerden gelen hacı sayısının geçen yıla göre büyük bir düşüş yaşandığını söylüyor. Zeydi, bu yıl hacca gelenlerin geçen yıllara göre daha az harcama yapmasını beklediklerinin de altını çiziyor.

09.12.2008


 

İsrail yardım botuna “korkakça” el koydu

İSRAİL polisi, İsrailli Arapların Gazze’ye gitmek üzere hazırladıkları bir yardım botuna el koydu.

Botun, yiyecek ve sağlık gereçleri yanı sıra çocuklar için oyuncaklarla birlikte, Tel Aviv yakınındaki Jaffa limanından Gazze’ye doğru hareket etmesinin planlandığı bildirildi. Hazırlanan bot, Tel Aviv marinasına çekilerek, gözlem altına alındı. İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, sadece insani amaçlarla, Gazze’nin Şifa hastanesine tıbbi yardım götürmeyi amaçlayan botun engellenmesini “korkakça” bir tavır olarak nitelendirdi.

09.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır