"Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

CAMİLER DOLDU TAŞTI

Edirne’de bulunan Selimiye Camii, bu bayram namazında da dolup taştı. Mimar Sinan’ın şaheserlerinden olan Selimiye’ye sabahın erken saatlerinden itibaren mü'minler akın etti.

YAĞMURDA BAYRAM NAMAZI

Güne yağmurla uyanan Ankaralılar, bayram namazı için Hacı Bayram-ı Veli Camiine gitti. Cami cemaati, bayram namazını kıldıktan sonra, caminin bitişiğindeki Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin türbesinin önüne gelerek duâlar etti.

EYÜP SULTAN’IN YERİ AYRI

İstanbul’da da büyük sahabi Eyüp El Ensari Hazretlerinin medfun bulunduğu Eyüp Sultan Camii de bayram namazını eda etmek isteyenlerin tercih ettiği mabetlerden biri oldu. Cami içi ve iç avlu dolunca cemaat dışarıya serilen hasırlarda namazını kıldı. Sultanahmet, Fatih ve Süleymaniye de izdiham yaşanan selâtin camilerdendi.

Türkiye bayram etti

Yurdumuzun dört bir köşesinde büyük ve küçük camilerde, yaşlı genç bütün vatandaşlar önce bayram namazlarında sonra ise kurban kesiminde ve bayram ziyaretlerinde bir araya gelip, bayramın coşkusunu yaşadılar.

Edirne’de bulunan Selimiye Camii, Kurban Bayramı namazında dolup taştı. Osmanlı döneminin en önemli mimarî yapılarından biri olan Selimiye’ye sabahın erken saatlerinden itibaren insan akını başladı. Yurdun değişik yerlerinden de insanlar Selimiye’de sabah ve bayram namazını kılmak için Edirne’ye geldi. Şehir merkezinden oturanların da katılımı ile caminin tamamı kısa süre içerisinde doldu. Konyalılar, Kurban Bayramının ilk günü bayram namazını tarihi Selimiye Camii’nde kıldıktan sonra, Mevlâna’nın türbesinin de bulunduğu dergâha giderek duâ etti. Mevlânâ’nın kabri başında dua eden vatandaşlar, daha sonra kurbanlarını kesmek için kurban kesim yerlerinin yolunu tuttu.

Cumhurbaşkanı Gül, muhafız alayındaydı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını Çankaya Köşkü’nde bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı’ndaki camide oğullarıyla birlikte kıldı. Gül namazın ardından askerlerle bayramlaştı.

Başbakan namazı Sultanahmet’te kıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, bayram namazını kılmak üzere, Sultanahmet Camii’ne geldi. Bayram namazlarını genellikle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camiinde kılan, bu yıl da orda kılması beklenen Başbakan Erdoğan, bu yıl Sultanahmet Camiini tercih etti. Üsküdar’daki evinden ayrılan Erdoğan, saat 06:35’te Sultanahmet Camiine geldi. Erdoğan’ın gelişi öncesinde cami girişinde güvenlik tedbirleri alındı. Avlu dışındaki giriş kapılarında bekleyen güvenlik görevlileri, bayram namazını kılmak üzere gelen cemaatin tek tek üzerini aradı. Ayrıca temizlik görevlileri de cami çevresinde temizlik çalışmaları yaptı. Başbakan Erdoğan, alınan güvenlik tedbirleri arasında gelerek Sultanahmet Camiine girdi.

Eyüp Sultan’da bayram coşkusu

Eyüp Sultan Camii de namazı eda etmek isteyenlerin tercih ettiği camilerden biri oldu. Cami ve iç avlu dolunca cemaat dışarıya serilen hasırlarda namızını kıldı. Eski Başbakan Necmettin Erbakan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da namazını Eyüp Camii’nde kılanlar arasında yer aldı.

Sabancı Merkez Camii doldu

Adana’da bayram namazı kılmak isteyenler Sabancı Merkez Camiine akın etti. 28 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği camide yer bulmak için koşuşturma yaşandı. Vali İlhan Atış da bayram namazını Sabancı Merkez Camiinde kıldı. Cami çıkışında, vatandaşlar birbirinin bayramını kutladı. Vali İlhan Atış, elini öpen çocukların bayramını kutladı.

Hacı Bayram’a akın edildi

Güne yağmurla uyanan başşehirliler, Kurban Bayramı namazını kılmak için Ankara’nın tarihî camilerinden Hacı Bayram-ı Veli Camiine gitti. Cami cemaati, bayram namazını kıldıktan sonra, caminin bitişiğindeki Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin türbesinin önüne gelerek duâlar etti.

Ankara Valisi Kocatepe Camiindeydi

Kocatepe Camiinde de bayram sevinci yaşandı. Ankaralılar yağmura aldırmadan, sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazı için camiyi doldurdu. Dedeler torunlarıyla birlikte aynı safta namaza durdu. Büyük bir huşu içinde kılınan namazın ardından tekbirler eşliğinde dualar edildi. Her bayramda siyasiler ve devlet ricalinin namaz kıldığı Kocatepe’de bu yıl Ankara Valisi Kemal Önal vardı.

Soğukta bayram coşkusu

Bayram namazını kılmak isteyen Şanlıurfalılar sabahın erken saatlerinde soğuğa rağmen Balıklıgöl’deki Hazreti İbrahim Peygamber’in makamının da bulunduğu Halilürrühman, Mevlid-i Halit ve Dergâh camilerine akın etti. Hafta başından bu yana güneşli geçen hava dün sabahın erken saatlerinde yerini soğuğa bıraktı. Soğuk havaya aldırış etmeyen vatandaşlar bayram namazını eda etmek için camileri doldurdu.

Diyarbakırlılar bayramlaştı

Sabah saatlerinde camilere akın eden Diyarbakırlılar bir ağızdan getirdiği salavat ve tekbirlerle birlik ve beraberlik mesajı verdi. Bayram namazını Diyarbakırlılarla AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de kıldı.

Kayseri’de bayram coşkusu

Kayseri’de de Kurban Bayramı namazında camiler doldu taştı. Sabahın ilk ışıklarıyla bayram namazını kılmak için yola koyulan insanlar büyüklü küçüklü tüm camileri doldururken tarihi camilerde insanlar namaz kılacak yer bulmakta zorlandı. Hunat Camiinde kılınan namazın ardından AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile ilçe belediye başkanları vatandaşlarla bayramlaştı. İstanbul/cihan-aa

09.12.2008


 

Okuyucularımızla bayramlaştık

GELENEKSEL hâle gelen ‘okuyucularımızla bayramlaşma’ bu bayramda da gerçekleşti.

Gazetemizin Güneşli’deki merkez tesislerinde bir araya gelen okuyucularımız; gazetemizin yazar ve yöneticileriyle bayramlaştı. Kılınan bayram namazının ardından başlayan bayramlaşma, Risâle-i Nur Külliyatından yapılan bir ders ve kahvaltı ile son buldu. Çok sayıda okuyucumuzun katıldığı bayramlaşmada, Kurban Bayramının İslam âlemi ve insanlık için barış ve kardeşliğe vesile olması temennisi dile getirildi.

09.12.2008


 

Şeytan taşlama sorunsuz gerçekleşti

ARAFAT vakfesini tamamladıktan sonra Müzdelife’de vakfe yapan hacı adayları, Mina’da bulunan şeytanı taşladı.

Arafat’a çıkarak gün boyu duâ eden 3 milyondan fazla hacı adayı, daha sonra Müzdelife’ye geçti. Hacı adayları, buradan da ülkelerine göre kafileler halinde şeytan taşlama için düzenli bir şekilde Mina’ya geldi. Olası bir izdihama karşı gerekli tedbirlerin alındığı Mina’da herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, şeytan taşlama yerinin 4 kata çıkarılmış olması da önceki yıllarda meydana gelen sıkışıklığı önledi. Alınan tedbirler kapsamında her ülkenin hacıları kafileler halinde şeytan taşlama görevlerini yerine getirdi. Türk hacı adayları da Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla kafile sırasına göre belirli saatlerde Mina’ya gidildi. Şeytan taşlamanın ardından kurbanları kesilen 3 milyon hacı adayı ihramdan çıkarak hacı oldular.

09.12.2008


 

Kocaeliler ‘silâhla’ bayramlaştı!

KOCAELİLER, havaya açılan silâh sesleri ile bayrama merhaba dedi.

Balkonlara çıkanlar ve sokakta gezenler eline silâh alarak havaya ateş etti. Sabah erken saatlerden kalkıp bayram namazını kılan bazı bilinçsiz vatandaşlar, namazın bitmesi ile silâhlarına sarıldı. Kimisi namaz çıkışı evine giderken sokakta havaya ateş etti, kimisi ise evine gelir gelmez daha ailesi ile bayramlaşmadan balkona çıkıp ateş etmeye başladı. Bayram ruhuna aykırı olan ve bayram coşkusunu gölgede bırakan silâh sesi daha çok İzmit’in arka sokaklarında duyuldu. Kocaeli’de yıllardan beri kötü bir gelenek hâline gelen bayram sabahı havaya ateş edilmesi, ne yazık ki bu bayramda da devam etti. Bu geleneğin daha önce kötü sonuçlar doğurması sebebiyle yetkililer harekete gemiş, bu kötü alışkanlığın önüne geçmek için sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla bir dizi çalışma yapmıştı. Uyarıların dikkate alınmadığı bu bayramda da ortaya çıktı.

09.12.2008


 

Acemi kasaplar kendilerini yaraladılar

TÜRKİYE’NİN diğer yerlerinde olduğu gibi Gaziantep’te de onlarca kişi, kurban kesimi sırasında vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralayınca hastanelere koştu.

Acemi kasaplar, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Hastanesi ve 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde ayakta tedavi edildi. Elini nasıl kestiğini anlamadığını anlatan bir kasap, “Büyükbaş hayvan kesiyorduk. Bıçağı vurmakla bir acı hissettim. Kurbanı keseceğime kendimi kestim.” dedi. Türkiye’nin diğer illerinde de Kurban Bayramı’nın ilk gününün ilk saatlerinde onlarca kişi hastanelerin acil servislerini müracaat etti. Tedavileri ayakta yapılan şahıslar, daha sonra taburcu edildi.

09.12.2008


 

Bayramlaşma toplumu kaynaştırıyor

ESKİŞEHİR'İN Tepebaşı semtinde, yıllardır güzel bir bayramlaşma geleneği yaşatılıyor.

Yenibağlar Mahallesindeki Yenihisar, Çağdaş ve Anadolu sitelerinde ikamet eden yüzlerce vatandaş, namaz sonrası cami önünde topluca bayramlaşıyor. Gül suyu ve şeker dağıtılan bayramlaşma sonrasında İmam Şaban Limon tarafından dua yapılıyor. Birlik, beraberlik ve vatanın bütünlüğünün istendiği duada, daha önce sitede ikamet edip, hayatını kaybedenler de anılıyor, onlar için Allah’tan rahmet dileniyor. Yeni doğanlar için de sağlık ve uzun ömür için dua ediliyor. Daha sonra birbirleriyle helalleşen vatandaşlar, evlerine dağılıyor. Yenihisar Mekân Sitesinin yöneticisi Ahmet Katmerler, toplu bayramlaşma törenini 17 yıldır yağmur çamur demeden aralıksız sürdürdüklerini söyledi. Katmerler, eski bayramları unutmamak, yeniden canlandırmaya çalışmak ve insanlar arasında hoşgörü, sevgi ve saygı ortamı oluşturmak istediklerini kaydetti. Bu konu da başarılı olduklarına inandıklarını dile getiren Katmerler, şöyle devam etti: “Bayram namazı sonrasında acil durumlar haricinde herkes sitemizin içindeki cami önünde toplanır. Hatta mahallemizden ayrılıp kentin başka yerine yerleşen arkadaşlarımızda, bu güzelliklerden kopmamak için namazını burada kılar ve bizlerle bayramlaşır. Bu sayede mahallemizde güzel arkadaşlıklar, dostluklar oluştu. Bu durum, sadece dışarıda erkeklerin arasında değil, hanımlarımız arasındaki ilişkilerde de önemli rol oynadı. Aileler arasındaki ziyaretler arttı, yardımlaşmalar çoğaldı.”

Yenihisar Mekân Sitesi Cami İmamı Şaban Limon da mahallelinin örnek bir davranış sergilediğini ifade ederek, “Büyükşehirlerde yaşayan insanlar komşularını zor görüyor ve tanıyor. Bu mahallede ise bunun tam tersi yapılıyor. Bu şekilde sene de en az iki kez mahalleli olarak birbirini görüyor, hal hatır soruyor, kısa süreli de olsa kaynaşma imkânı buluyor. Bayramların bu şekilde güzel yaşanması lazım” diye konuştu.

09.12.2008


 

Özelleştirmeler de kriz kurbanı

Küresel krizin etkilerinin daha yoğun hissedilmeye başlandığı dönemde özelleştirme gelirleri önem kazanırken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, A Grubu Şeker Fabrikalarının özelleştirme ihalesini teklif gelmemesi nedeniyle iptal etti.

Özelleştirmelere kriz darbesi

KÜRESEL krizin etkilerinin daha yoğun hissedilmeye başlandığı dönemde özelleştirme gelirleri önem kazanırken, Milli Piyangoda ihaleye çıkan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), A Grubu Şeker Fabrikalarının özelleştirme ihalesini ise teklif gelmemesSSi nedeniyle iptal etti. Özelleştirilmesi gerçekleştirilen TC Devlet Demiryollarına (TCDD) ait limanlar ile Başkent ve Sakarya Elektrik Dağıtımda devir beklenirken, Meram ve Aras Elektrik Dağıtım özelleştirmelerinde ise onay bekleniyor. Bu arada, gelecek 2 yılda köprü ve otoyol, Milli Piyango, Şeker Fabrikaları ve elektrik özelleştirmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Milli Piyangonun 10 yıl süreyle, lisans devri yoluyla özelleştirilmesi için ihale ilanına çıkılırken, Talih Kuşu’nda son teklifler 27 Şubat 2009 tarihinde alınacak.

09.12.2008


 

Elektronik teftiş açıkları ortaya çıkardı

MALİYE Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının devreye soktuğu ‘’Elektronik Teftiş’’, Vergi Daireleri Otomosyon Projesi (VEDOP) sistemindeki bir yazılım hatası sebebiyle vergi borcu olanların, bunu ödemeden ‘’vergi borcu yoktur’’ yazısı alabildiğini ortaya çıkardı.

Ankara’daki pilot uygulamanın ardından İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir’de 30 vergi dairesindeki denetimlerle hayata geçirilen elektronik teftiş, sistem ve insan unsurundan kaynaklanan açıkları, çeşitli kara delikleri de gözler önüne serdi. E-Teftişin ilk ayağı olan Vergi Daireleri Denetim Bilgi Sistemi (VEDEBİS) kapsamında yapılan incelemeler sırasında, sistemdeki bir açık nedeniyle, vergi borçlularının da, vergi dairelerinden ‘’vergi borcu yoktur’’ yazısı alabildiği anlaşıldı. E-Teftiş sırasında ortaya çıkarılan bu açık için hemen Gelir İdaresi Başkanlığı arandı. Daha sonra da sistemdeki bu hata giderildi. Elektronik teftiş sırasında, hiçbir vergi dairesinde ‘’tekerrür’’den kaynaklanan bir cezaya rastlanmaması da “insan hatası” olarak değerlendirildi.

09.12.2008


 

TRT 4 milyon YTL kârda

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın, TRT’nin aylık gelirinin 63 milyon YTL, harcalamalarının ise 59 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Bakan Aydın, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in soru önergesini, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in bilgi notu ile cevapladı. TRT gelirlerinin aylık ortalama 63 milyon YTL, buna karşılık harcamalarının 59 milyon YTL olduğunu belirten Aydın, aylık ortalama giderler içerisinde yer alan personel giderlerinin ise yaklaşık 24 milyon YTL (brüt) olduğunu ifade etti.

09.12.2008


 

Bakanlar bayramı memleketlerinde karşıladı

KURBAN Bayramı için Van’da bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bayram namazını Hazreti Ömer Camiinde kıldı. Bakan Çelik, bugünün gerçekten bayram coşkusuyla kutlanmasın herkesin arzusu olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bayram namazını Antalya’nın Gündoğdu Mahallesindeki Hazreti Ömer Camiinde kıldı. Kurban Bayramı için Antalya’da bulunan Bakan Şahin, Hazreti Ömer Camii çıkışında vatandaşların bayramını kutladı, çocuklara 5’er YTL harçlık verdi. Gazetecilerin de bayramını kutlayan Şahin, yaptığı açıklamada, bayramın kardeşliğin, dostluğun, birlik ve beraberliğin arttığı günler olmasını diledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Diyarbakır Ulucami’de bayram namazı kıldı. Bakan Eker ve Aksu, bayram namazı kıldıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Gazetecilerle de bayramlaşan Bakan Eker, bütün Türkiye’nin bayramını kutladığını belirterek, ‘’Allah bu bayramı bütün ülkemiz ve milletimiz için barışın, dostluğun, kardeşliğin geliştiği, huzur içinde kalkınmanın gerçekleştiği günlere vesile kılsın. Herkesin bayramını kutluyorum’’ dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu da bayramın sevgi, kardeşlik ve barışın öne çıktığı günler olduğunu ifade ederek, ‘’Bayram sevginin, kardeşliğin, barışın öne çıktığı günlerdir. İnşallah her gün böyle bayram gibi olsun’’ diye konuştu. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da, Trabzon’daki şehitliği ziyaret ederek, mezarlara çiçek bıraktı.

09.12.2008


 

Sınırsız bayramlaşma başladı

KURBAN Bayramı dolayısıyla Türkiye’deki yakınlarını 48 saat yatılı ziyarete gelen Suriye vatandaşları, Cilvegözü Gümrük Kapası’ndan giriş yapmaya başladı. Türkiye ile Suriyeli yetkililerce gerçekleştirilen protokol gereğince, Suriye’den 28 bin kişi Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan giriş yapacak.

Yetkililer, sabah saatlerinden itibaren bin 115 Suriye vatandaşının ailece Türkiye’ye giriş yaptıklarını, bu kişilerin gümrük mevzuatına uymayan eşyalarına el konulduğunu, verilen süreye uymaları konusunda uyarıldıklarını bildirdi. Toplu taşıma araçlarıyla Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli Seyit El Mustafa, her iki ülkenin yetkililerine teşekkür ederek, ‘’Bir bayram Türkiye’deki akrabalar bize geliyor, diğer bayramda biz onları görmeye gidiyoruz. Ancak, hasret gidermek için 48 saat yeterli olmuyor. Yetkililerin bu süreyi uzatmalarını bekliyoruz’’ dedi. Bu arada, yarına kadar 28 bin Suriye vatandaşının gümrükten giriş yapması bekleniyor.

09.12.2008


 

Kara tren hızlanacak

ULAŞTIRMA Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, ‘’Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te tüm bu demiryollarını hizmete sokmak’’ dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren DLHGenel Müdürü Arslan, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin yapımına devam edileceğini ve önümüzdeki yıl Halkalı-Bulgaristan hızlı tren projesine işlerlik kazandırılacağını bildirdi. Sivas-Kars, Şefaatli-Kayseri, Konya-Mersin-Adana, Eskişehir-Antalya ve Osmaneli-Bandırma-İzmir hızlı tren projelerinin uygulama projelerinin hazırlandığını kaydeden Arslan, ‘’Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te tüm bu demiryollarını hizmete sokmak’’ dedi

09.12.2008


 

Türkiye’yi, yabancı yazar ve sanatçılar tanıtacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yabancı turisti ‘’duygusal anlatımlarla’’ etkilemek için 2009’da Türkiye’yi yabancı yazar ve sanatçı geçidi haline getireceklerini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bayramdan sonra kamuoyuna tanıtılacak yeni görsellerin, Ocak ayından itibaren 80 civarındaki ülkede yayımlanacağını söyledi. Turistlerin karar verirken ‘’duygusal anlatımlardan etkilendiği’’ne dikkati çeken Günay, bu nedenle Türkiye’yi 2009’da yabancı yazar ve sanatçı geçidi haline getireceklerini ifade etti. Günay, şunları kaydetti: ‘’İnsanlar açık hava reklamlarından çok, dergi, gazete ve televizyonlarda özel olarak duygu anlatan ifadelerden etkileniyor. Yani, okudukları yazı, buraya gelmiş bir sanatçının duygusal bir sözü daha etkili oluyor. Bunun öneminin farkındayız. O yüzden 2009’da daha interaktif yöntemlere, yemek, seyahat ve müzik yazarları ile sanatçı konuk etmeye daha çok ağırlık vermek kararındayız. Onların olumlu kanaatlerinin yurt dışında yazılı ve görsel basında yer almasını sağlamaya önem vereceğiz.”

09.12.2008


 

Kara tren hızlanacak

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin yapımına devam edileceğini ve önümüzdeki yıl Halkalı-Bulgaristan hızlı tren projesine işlerlik kazandırılacağını belirtti.

09.12.2008


 

Özel güvenlik kazandırıyor

Türkiye’de güvenlik hizmetlerine yılda harcanan para miktarı 3 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Özel güvenlik kazandırdı

TÜM Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonunun Başkanı Bülent Perut, Türkiye’de güvenlik hizmetlerine yılda harcanan para miktarının 3 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren Perut, şu anda sektörde yaklaşık 300 bin özel güvenlik görevlisinin çalıştırıldığını, taleplerdeki artış göz önüne alındığında bu sayının 2010 yılında 800 bine çıkacağını belirtti. Son yıllarda özel güvenlik sektörünün çok hızlı şekilde büyüdüğünü ifade eden Perut, Türkiye’de güvenlik hizmetlerine yılda harcanan para miktarının 3 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi. Günümüzde bir çok kamu ve özel kurumun özel güvenlik elemanlarınca korunduğunu kaydeden Perut, son olarak buna polis lojmanlarının da eklendiğini kaydetti.

09.12.2008


 

Bakkal amca teşvik istiyor

Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, bakkalların son aylarda kredi kartı mağdurlarının da can simidi olduğunu ifade ederek, küçük esnafa Avrupa’da bol miktarda teşvik verildiği, bu teşvikler sayesinde bakkal, manav ve berber gibi küçük esnafın çarkını döndürebildiğini söyledi.

Defteri kabaran bakkal amca teşvik istiyor

KONYA Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, kredi kartı limitleri dolan kişilerin bakkallardan alışveriş yapmaya başlamasıyla bakkal defterlerinin de kabarmaya başladığını söyledi. Büyük sıkıntı içinde olan esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: ‘’Kredi kartı limiti dolunca bakkala yazdırarak, ailesinin geçimini sağlamaya çalışan tüketicinin umudu olan Bakkal Amca, bir taraftan büyük marketler karşısında ayakta durmaya çalışırken, bir yandan da kredi kartı mağdurlarına yardımcı oluyor. Adeta toplumu ekonomik olarak ayakta tutmaya çalışan bakkallar kredi bekliyor. Bakkalların da aralarında bulunduğu küçük esnafa 10 bin YTL’ye kadar kredi sağlanmasına ilişkin paketinin çıkmasını bekliyoruz. Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu, bu konuda hazırlanan paket önerisini Başbakanlığa sundu. Bu kredi paketinin en kısa süre içinde kabul edilerek bakkala acil destek sağlanmasını istiyoruz.’’

09.12.2008


 

Çalışanlara 4,3 YTL vergi indirimi

İŞÇİ ve memurlar için yılbaşında uygulamaya konulan asgari geçim indirimiyle 10 ayda çalışanlara 4 milyar 319,2 milyon YTL vergi indirimi sağlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren asgari geçim indirimiyle işçi ve memurlara 10 aylık dönemde 4 milyar 319 milyon 234 bin YTL destek verildi. Yerini asgari geçim indirimine bırakan özel gider indirimi (vergi iadesi sistemi) ise geçen yılın ilk 10 ayında işçi ve memurlara 2 milyar 659 milyon 199 bin YTL vergi desteği sağlamıştı. Çalışanların aldıkları vergi iadesi miktarı yıl sonunda da 2 milyar 668 milyon 678 bin YTL olmuştu. Böylece asgari geçim indirimiyle birlikte ücretlilerin aldığı vergi iadesi tutarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,4 oranında artış meydana geldi. 2008 yılının 10 aylık döneminde ise ihracatçıya ödenen KDV iadesi tutarı, 8 milyar 172 milyon 700 bin YTL’ye yükseldi.

09.12.2008


 

En ucuz yakıt hâlâ doğal gaz

YAPILAN yüksek oranlı zamlara rağmen doğal gaz, konut ve sanayide en ucuz yakıt olma özelliğini koruyor.

Doğal Gaz Dergisinden derlenen verilere göre, 19 Kasım 2008 itibarıyla konutlarda saatte 1000 kilokalori (kcal) ısı için en ucuz doğal gazı Eskişehir ve Bursa kullanıyor. Eskişehir ve Bursa’da, KDV dahil doğal gaza birim fiyat olarak 0,1336 YTL ödemek gerekiyor. Doğal gazın ardından 1000 kcal ısı elde etmek için verimliliği yüzde 65 olan yerli lityit kömürü (Soma Kısrakdere) 0,1362 YTL fiyatı ile en ucuz yakıt sıralamasında ikinci sırada yer alıyor.

Yine 1000 kcal üzerinden Ankara’da kullanılan doğal gaz (Başkentgaz) 0,1397 YTL fiyatı ile üçüncü sırada, Kocaeli’nde kullanılan doğal gaz (İZGAZ) 0,1404 YTL fiyatı ile dördüncü sırada, İstanbul’da kullanılan doğal gaz (İGDAŞ) 0,1410 YTL fiyatı ile beşinci sırada yer alıyor.

Bunları yüzde 65 verim ve 0,1516 YTL birim fiyatı ile İstanbul’da satılan (Hakan Kömür) ithal Sibirya kömürü, yüzde 80 verim ve 0,2253 YTL birim fiyat ile İstanbul’da Petrol Ofisi (PO) tarafından satılan kalorifer yakıtı (4 numaralı fuel oil) izliyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) elektriği 1000 kcal’de 0,2930 YTL birim fiyat ve yüzde 99 verimle doğal gaz ve kömürle kıyaslandığı zaman, çok ucuz bir ısınma yolu olarak gözükmüyor. Konut ısınması için en pahalı yakıtı, 0,3833 YTL birim fiyatıyla İstanbul’un Avrupa yakasında satılan motorin oluşturuyor.

09.12.2008


 

Beş terörist teslim oldu

ŞIRNAK ve Silopi’de 5 teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan duyuruya göre dün terör örgütünden kaçan 1 terörist Hakkari’de, 4 terörist de Şırnak ili Silopi ilçesinde güvenlik güçlerince teslim oldu.

09.12.2008


 

İstihdamda bir ileri, iki geri

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre, son 5 yılda 28 iş kolunun 25’inde istihdam arttı.

İstihdamın en çok arttığı iş kollarının başında ‘’gemi’’, ‘’sağlık’’, ‘’gazetecilik’’ ve ‘’ardiye ve antrepoculuk’’ geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 2003-2008 yıllarının Temmuz aylarında yayınladığı tebliğlerde yer alan bilgilere göre, istihdam 28 iş kolunun 25’inde artış gösterdi. İş kollarındaki istihdam artış oranı yüzde 91 ile 4,3 arasında değişiyor. İstihdamın en çok arttığı iş kollarının başında ‘’gemi’’ iş kolu geliyor. Bu iş kolunda, 2003 yılının Temmuz ayında 9 bin 930 kayıtlı işçi bulunurken bu sayı bu yılın Temmuz ayında 18 bin 976’ya yükseldi. Bu dönemde iş kolundaki istihdam artış oranı yüzde 91’i buldu.

İstihdamın en fazla arttığı ikinci iş kolu ise ‘’sağlık’’. İş kolunda Temmuz 2003’te 59 bin 288 kişi istihdam edilirken, bu sayı 2008 yılının aynı ayında 98 bin 688’e ulaştı. ‘’Gemi’’ ve ‘’sağlık’’tan sonra son 5 yıllık dönemde istihdamın en fazla arttığı iş kolları, yüzde 59,8’lik oranla ‘’gazetecilik’’ ve yüzde 57,2’lik oranla ‘’ardiye ve antrepoculuk’’ olarak sıralanıyor.

İstihdamın en fazla gerilediği iş kollarının başında ise ‘’demiryolu taşımacılığı’’ geliyor. İş kolunda 2003 yılı Temmuz ayında 36 bin 111 kayıtlı işçi bulunurken bu sayı geçen yıllarla birlikte 26 bin 525’e geriledi. İstihdamın azaldığı diğer iş kollarında ise yüzde 14,5 ile ‘’tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık’’, yüzde 3,6 ile ‘’şeker’’.

09.12.2008


 

SGK mahkemelerin yükünü arttıracak

SOSYAL güvenlik alanında taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar mahkemelerin yoğunluğunu artırdı.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) lehinde ve aleyhinde 2007 sonu itibariyle açılan dava sayısı 210 bin 790’ı buldu. SGK’nin 2007 Yılı Faaliyet Raporu’nda, kurumun hukuksal alanda yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgilere yer verildi. Raporda, kurumun, adli, idari ve vergi dosyalarıyla ilgili Hukuk Müşavirliği tarafından temsil edildiği belirtildi. Faaliyet raporunda yer alan verilere göre, SGK’nin lehinde ve aleyhinde 2007 sonu itibariyle açılan dava sayısı 210 bin 790’ı buldu. Kurum, açtığı 26 bin 266 davaya karşılık, 184 bin 524 davaya muhatap oldu. Davaların toplam maddi karşılığı ise 457 milyon 277 bin 109 YTL’ye ulaşıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın 1 Ekim 2008 itibariyle tümüyle yürürlüğe girmesiyle başlayan yeni dönemle birlikte SGK’nın konu olduğu dava sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. Yeni mevzuatın yazımından, uygulanmasından ya da kimi hakların geriye götürülmesinden dolayı yargıya başvurulmasının bu artışta rol oynayacağı ifade ediliyor.

09.12.2008


 

Eczane açılmasına ‘nüfus sınırlaması’

SAĞLIK Bakanlığınca hazırlanan ‘’Eczacılık Yasa Taslağı’’ ile yeni eczane açılmasına sınırlama getirilmesi planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 6197 sayılı ‘’Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri Hakkında Yasa’’nın çok eski olduğunu ve değiştirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi. Türkiye genelindeki eczacı odalarının önerileriyle Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından hazırlanan, taslağa son şeklinin TBMM Genel Kurulu’nda verileceği belirtildi. Taslak, 2 bin 500 nüfus başına bir eczane açılmasını öngörüyor. Ancak mevcut eczaneler yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Eczanelerde ikinci bir eczacı çalıştırma zorunlu olacak. Eczacılık fakülteleri mezunları, 1 yıl eczanelerde ‘ikinci eczacı’ olarak staj yaptıktan sonra kendi eczanelerini açabilecek. Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, “Geldiğimiz noktada, meslek örgütümüzün onaylamadığı bazı değişikliklerin yasa taslağında yer alması ihtimalinin haklı endişesini taşımaktayız” dedi.

09.12.2008


 

Örnek bir kaymakam

Bingöl’ün Kiğı İlçe Kaymakamı Ercan Çiçek, ilçe ekonomisinin canlanması için hazırladığı ve ilçeye yaklaşık 18 milyon YTL’lik para girişi sağlaması öngörülen projeyle terör, işsizlik, göç sarmalından kurtulamaya çalışan bölge insanının umudu oldu.

Trabzon’un Hayrat ilçesinden 2004 yılı sonunda Kiğı’ya atanan Kaymakam Çiçek, hem bölge halkının sevgisini kazandı hem de ilçe ekonomisini canlandırmaya yönelik önemli projeleri hayata geçirdi. Çiçek, Kiğı’ya atandığında ilk iş olarak kapalı olan halk kütüphanesine kendi sekreterini görevlendirdiğini ve burayı hizmete açtığını söyledi. Görev yaptığı yerlerde önceliği her zaman eğitime verdiğini ifade eden Çiçek, ‘’Kiğı’da da eğitim konusunda çalıştık. İlçe dışına orta ve yüksek öğretim için giden 35 öğrenciye yıllık 500 YTL burs vermeye başladık’’ dedi.

İlçede terörün bıraktığı izleri silmek için de çalıştığını kaydeden Çiçek, 1994 yılında teröristlerce yakılan ve 14 yıldır kullanılmayan atıl durumdaki TEKEL’e ait binanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) Kaymakamlığa devrilmesini istediklerini belirterek, ‘’Yetkililerden olumlu cevap aldık. Yasal işlemler tamamlandığında bakım ve onarımdan geçireceğimiz binada, öğrenci yurdu ve aile hekimliği merkezi açacağız’’ diye konuştu.

Çiçek, yine 1994 yılında teröristlerce yakılan okul binasında ise ilçe ekonomisi için büyük önem taşıyan bal paketleme tesisi kurma çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Tesis için hazırladıkları projenin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca önümüzdeki günlerde onaylanmasını beklediklerini dile getiren Çiçek, şöyle konuştu: ‘’Tesis 1 milyon YTL’ye mal olacak ve yıllık 400 ton bal paketleyeceğiz. Daha sonra balı hiper marketlere satacağız. Sadece bu proje ile ilçeye senede 18 milyon YTL sıcak para girişi olacak. Yine hazırladığımız ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünce kabul edilen 150 bin YTL’lik Arıcılık Projesi kapsamında 15 aileye, 30’ar kovan arı dağıttık. Aileler, sadece 1 yılda 30 kovan arıdan 1 ton bal ürettiler ve yaklaşık 30 bin YTL gelir elde etti. Ayrıca hayata geçirdiğimiz Süt Sığırcılığı Projemizle 15 aileye 2’şer adet gebe düve dağıttık.’’

Çiçek, kuracakları bal paketleme tesisinde yaklaşık 15 kişiyi istihdam edeceklerini ve bal satışından elde edecekleri gelirin de 1000 aileye ekonomik yansımasının olacağına dikkati çekti. İlçede modern yöntemlerle yapılan tarım ve hayvancılığın yaygınlaşması için çalıştıklarını vurgulayan Çiçek, Kiğı’nın gelecekte yatırımcılar için cazibe merkezi olacağını belirtti.

09.12.2008


 

Savulun e-devlet geliyor

TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, yaptığı açıklamada, ‘’E-Devlet Kapısı Projesi’’nde pilot uygulamanın teknik altyapı ve donanımının tamamen kurulduğunu, kimlik doğrulama ve temel güvenlik testlerinin de yapıldığını belirtti.

İlk etapta 21 kamu kurumu hizmetinin elektronik ortamda sunulacağını, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle hizmet alabileceğini kaydeden Dalbay, ‘’Kimlik doğrulama için elektronik imza veya e-devlet kapısı şifreleri kullanılabilecek. Elektronik imza, üç özel şirketten veya TÜBİTAK’tan alınabiliyor. Mobil e-imza ise Turkcell ile entegrasyonumuz sayesinde Mart 2009’da e-devlet kapısında kullanmaya başlanabilecek’’ dedi.

Dalbay, e-devlet kapısı şifrelerinin 18 Aralıktan itibaren kimlik belgesi ile tüm PTT şubelerinden alınabileceğini söyledi.

‘’HİZMET İÇİN ŞİFRE YA DA E-İMZA GEREKLİ’’

Özkan Dalbay, ‘’www.türkiye.gov.tr’’ adresinde yer alan ‘’devlet’’, ‘’iş’’ ve ‘’vatandaş’’ bölümlerinden herkesin bilgi edinebileceğini, hizmet alımı için e-devlet kapısı şifresi elektronik imza veya mobil elektronik imza gerektiğini belirtti. Dalbay, elektronik ortamda sunulacak 21 kamu hizmetinden bazılarını şöyle sıraladı:

-Başbakanlık BİMER’e başvuru ve başvuru sorgulama,

-Ulaştırma Bakanlığından yetkili taşıma kuruluşlarını sorgulama,

-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,

-TCDD’nin e-bilet uygulaması,

-Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu,

-Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu,

-PTT’de kayıtlı gönderi takibi,

-Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer sorgulama,

-İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi,

-İş-Kur’da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama.

UYAP’IN ENTEGRASYONU 2009’DA TAMAMLANACAK

‘’E-Pasaport’’ uygulamasının 2009’un ilk üç ayında yapılmasının planlandığını bildiren Dalbay, Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Programı’nın (UYAP) entegrasyonunun da gelecek yılın yine aynı dönemde tamamlanacağını kaydetti. Talebin hizmet çeşitliliğini etkileyeceğini ifade eden Dalbay, Türkiye’de bilgisayarlaşma ve internet kullanım oranlarındaki artışın hizmet alımını artıracağını dile getirdi.

‘’ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN’’

Sistemin donanım altyapısını kurduklarını bildiren Dalbay, internet sitesinde saniyede 150 bin kişinin işlem yapabileceğini söyledi. Her tür olumsuz duruma karşı sistemin ve site üzerinden hizmet veren kamu kurumlarının bilgilerinin de yedeklendiğini anlatan Dalbay, internet sitesinden Türkiye’nin ana internet omurgasına da birkaç koldan erişilebildiği için güçlü olduğunu ifade etti. Dalbay, internet sitesindeki hizmet alanında etkin güvenlik önlemleri alındığını vurgulayarak, ‘’Vatandaşlar şifrelerini kimseyle paylaşmasın. Farklı adlar altında siteler çıkabilir. Bunlara şifrelerini girmesinler. E-devlet Kapısı’nın resmi ve tek sitesi ‘www.türkiye.gov.tr’dir’’ dedi.

09.12.2008


 

1 Lira, 75 yaşında yenileniyor

İLKİ 1934 yılında basılan madeni 1 Türk Lirası, 1 Ocak 2009 tarihinde 75 yaşına, yenilenmiş formuyla girecek. Alınan bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyeti, madeni ilk paralarını 1924 yılında bastı.

Tedavüle çıkarılan ilk madeni paralar; 100 Para, 2 buçuk kuruş, 5 kuruş ve 10 kuruş oldu. Bu seriye 1925 yılında 25 kuruş eklendi. 100 kuruş ve 1 lira, 1934 yılında tedavüle sürüldü. 1 kuruş ve 50 kuruş ise 1935 yılında tedavüle çıkarıldı. Cumhuriyet döneminin en küçük madeni parası olma özelliğini taşıyan 10 Para ise ilk kez 1940 yılında basılırken, madeni para serisine 1960 yılında 2 buçuk lira katıldı. 31 Ocak 2005’de tedavülden kaldırılan 1 Türk Lirası, YTL’den TL’ye geçişin tamamlanması sebebiyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girecek. Tasarımı heykeltıraş Barış Kara tarafından yapılan 1 TL’nin, kenarında lale figürü ve ön yüzünde ay yıldız, halka içine yerleştirilmiş bitki formlu bordür, orta daire içinde Rumi motif ile arka yüzünde de çevresinde Türkiye Cumhuriyeti yazısı ve ortada daire içinde de rölyef yer alıyor. Selçuklu süsleme sanatının en belirgin özelliklerinden biri olan kufi yazı geçme desenleri ve bunların yanı sıra Rumi motifleri bulunan 1 Türk Lirası 8,2 gram ağırlığında basılıyor.

09.12.2008


 

Türkiye’ye yabancı yazar ve sanatçı akacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yabancı turisti ‘’duygusal anlatımlarla’’ etkilemek için 2009’da Türkiye’yi yabancı yazar ve sanatçı geçidi haline getireceklerini bildirdi.

Günay, ‘’İnsanlar açık hava reklamlarından çok, dergi, gazete ve televizyonlarda özel olarak duygu anlatan ifadelerden etkileniyor. Buraya gelmiş bir sanatçının duygusal bir sözü daha etkili oluyor. O yüzden 2009’da daha interaktif yöntemlere, yemek, seyahat ve müzik yazarları ile sanatçı konuk etmeye daha çok ağırlık vermek kararındayız’’ dedi.

Bakan Günay, 2009 yılı reklam ihalesine ‘’daha çok bu yıl çalıştıkları firmaların’’ katıldığını ve başarıları sebebiyle, gelecek yılki tanıtımları da çoğunlukla bu firmaların yürüteceğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bayramdan sonra kamuoyuna tanıtılacak yeni görsellerin, Ocak ayından itibaren 80 civarındaki ülkede yayımlanacağını söyledi. Turistlerin karar verirken ‘’duygusal anlatımlardan etkilendiği’’ne dikkati çeken Günay, bu nedenle Türkiye’yi 2009’da yabancı yazar ve sanatçı geçidi haline getireceklerini ifade etti. Gelecek yılki reklamlarda da genel anlatımlar yerine, yalnızca Türkiye’yi çağrıştıracak görsel seçimlerine özen gösterileceğini dile getiren Günay, ‘’İlk kez geçen yıl başlanan destinasyon odaklı tanıtımından da memnunuz ve yeni bir yaklaşım olarak devam ettireceğiz. İstanbul’u, Kapadokya’yı, Antalya’yı, belki biraz daha güvenlik ortamı gelişince Güneydoğu’daki o emsalsiz kültür coğrafyasını özel bir destinasyon olarak öne çıkarma niyet ve gayretlerimiz çoğalacak. Bu yeni bir yaklaşım’’ dedi.

09.12.2008


 

ABD’nin en saygın gazeteleri iflasın eşiğinde

AMERİKAN'NIN en saygın gazeteleri arasında yer alan Chicago Tribune ile Los Angeles Times iflasın eşiğine geldi.

Tribune Şirketler grubu içinde yer alan Chicago Tribune ile Los Angeles Times düştükleri borç batağından kurtulamıyor. Önce mortgage ardından finans ve otomobil sektörü krize sürüklenirken Amerikan medyası da bu ekonomik buhrandan nasibini almaya başladı. Amerika ve dünya genelinde büyük bir saygınlığa sahip olan Chicago Tribune ile Los Angeles Times’ın iflas etmeleri durumunda sıra kime gelecek korkusu Amerikan medya dünyasında iyiden iyiye korkuya sebep oldu. Tribune Company bünyesinde 23 televizyon kanalı ile 12 gazete bulunuyor. Chicago Tribune günlük 542 bin, Los Angeles Times ise 739 bin tiraja sahip.

09.12.2008


 

ÖZÜR VE DÜZELTME

Geçtiğimiz Pazar günü bu sayfada yayınlanan, İslâm Yaşar’a ait “Hz. İsmail (as) sâfiyetiyle” başlıklı yazıda, “...Tanpınar’ın Han Duvarları şiirine...” ifadesi sehven yer almıştır. Doğrusu, “...Faruk Nafiz Çamlıbel’in Han Duvarları şiirine...” olacaktır. Düzeltir ve tashihi bildiren Cemil Arıkan isimli okuyucumuza teşekkür ederiz.

09.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır