"Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABD ve İsrail macera arıyor

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin İran’a saldırı fikrinden henüz vazgeçmediklerini söyledi. Laricani, ABD Başkanı seçilen Barack Obama’nın İran hakkındaki son sözleri ve İran’a karşı muhtemel tehditleri değerlendirdiği konuşmasında, “ABD ve İsrail’in, bölgede yeni macera peşinde” olduklarını belirtti.

ABD ve İsrail macera peşinde

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin İran’a saldırı fikrinden henüz vazgeçmediklerini söyledi. Laricani, ABD Başkanı seçilen Barack Obama’nın İran hakkındaki son sözleri ve İran’a karşı muhtemel tehditleri değerlendirdiği konuşmasında, ‘’ABD ve İsrail’in, bölgede yeni macera peşinde’’ olduklarını belirtti. ABD’nin son çeyrek asırdaki İran politikasının tehdit üzerine inşa edildiğini ifade eden Laricani, ‘’Amerikalılar Moğollardan da kötü. Onlar İran’a saldırı için birçok kez fırsat kolladılar’’ dedi. Laricani, ‘’ABD’nin Irak’ta bataklığa saplanması ve İsrail’in 33 gün savaşında yenilmesiyle İran’a saldırı niyetlerinin gerçekleşmediğini’’ bildirdi. Obama’nın İran’a karşı ‘’havuç-sopa’’ politikası izleneceğini açıklamasını eleştiren Laricani, ‘’Bu dil, kovboyların dilidir, konuşması gereken medenilerin dili değil’’ ifadesini kullandı. ABD ve İsrail, Tahran yönetimine karşı askerî saldırı da dahil bütün seçeneklerin masada tutulduğunu belirtirken, İran her türlü saldırıya en ağır cevabı vereceği uyarısında bulunuyor.

13.12.2008


 

Özgürlük gemisi dönüyor

Gazze Şeridi’ne uygulanan İsrail ablukasını delerek, Gazze limanına varan dördüncü “özgürlük” gemisi, yurt dışındaki üniversitelerdeki öğrenimleri için İsrail’den bir türlü izin alamayan 11 Gazzeli öğrenciyi de alarak, önceki gece yarısı Gazze limanından ayrıldı.

Gazze’ye Özgürlük Hareketi tarafından düzenlenen seferler kapsamında gelen “SS Onur” adlı gemi, 9 Aralıkta, İsrail’in, Gazze açık sularından geri çevirdiği yardım yüklü Libya gemisinden birkaç gün sonra, Gazze’ye ulaşmıştı. Ablukaya Karşı Halk Komitesi Başkanı, Gazzeli milletvekili Cemal El-Hudari, “İntifada Gemileri” olarak tanımladığı gemilerin seferlerinin abluka kalkana kadar devam edeceğini söyledi.

SS Onur gemisi, yurt dışına çıkış izinleri sürekli reddedilen 11 öğrenci yolcusuyla birlikte Kıbrıs’a doğru yola koyulurken, halen Gazze’de yurt dışında eğitim görmek için bekleyen 700’den fazla öğrenci bulunduğu belirtiliyor. Öğrencilere, gemiyle Gazze’ye gelen “London School Of Economics”in iki İngiliz öğretim üyesi olan Jonathan Rosenhead ile Mike Cushman da eşlik ediyor. Rosenhead ve Cushman, eğitim özgürlüğünü engelleyen, insan haklarını ihlâl eden ablukayı utanç verici olarak niteleyip, “genç insanları bundan yoksun bırakıp, kendi toplumlarına hizmet etmesini kimin, niye engellediğini” sordular. Gazze’ye Özgürlük Hareketi Sözcüsü Ewa Jasiewitcz de asıl amaçlarının Gazze’ye yardım taşımak değil, bundan daha çok Filistin halkı ile dayanışma içinde olduklarını göstermek olduğunu söyledi. Gazze’deki Filistinli Sivil Toplum Örgütleri Birliği Başkanı Emced El-Şavi, Gazze’nin asıl sorununun abluka olduğunu, abluka kalktığı takdirde bölgede herhangi bir problem kalmayacağını ifade etti.

13.12.2008


 

Mumbai’de teröre karşı insan zinciri

Hİndİstan’In Mumbai şehrinde düzenlenen terör saldırıları, binlerce şehir sakini tarafından protesto edildi.

Halkın bütün kesiminden katılımın olduğu gösteride insan zinciri oluşturan sakinler, saldırıyı düzenleyenleri ve saldırıyı engelleyemediği gerekçesiyle hükümeti kınadı.

Mumbai’nin güneyindeki Tac Mahal otelinden kuzeydeki banliyölere kadar uzanan insan zincirine katılan eylemcilerin göğüslerinde, saldırılarda ölenlerin resimlerini taşımaları, terörizmi lânetleyen ve hükümetin etkisiz kalmasını eleştiren sloganlar atmaları dikkati çekti.

Şehirde 26 Kasımda düzenlenen, ancak 29 Kasımda sona erdirilebilen terör saldırılarında 179 kişi öldürülmüştü.

13.12.2008


 

Kerkük’te bilânço ağırlaşıyor

Irak’In kuzeyindeki Kerkük şehrinde önceki gün meydana gelen saldırıda ölenlerin sayısı 58’e yükseldi.

Yaraların sayısı ise 108. Kürt, Arap ve Türkmenlerin bir arada yaşadığı Kerkük’te şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Abdullah adlı restorana intihar saldırısı düzenlendi. Kerkük polisi, bu saldırıda ölenlerin sayısının 58’e çıktığını yaralı sayısının da 108 olduğunu bildirdi. Saldırının Arap aşiret liderleriyle Kürt yetkililerin toplantı yaptığı sırada düzenlendiği kaydedilmişti.

13.12.2008


 

İrlanda, Lizbon’u yeniden oylayacak

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İrlandalıların Lizbon Anlaşması’nı tekrar oylaması için verilecek garantiler üzerinde anlaşma sağladı.

Avrupalı bir diplomat, “Lizbon benimsendi.” diye konuştu. Anlaşma, iki ayrı diplomat tarafından daha doğrulandı. İrlandalıların, AB kurumlarında reform öngören Lizbon Anlaşması’nı 2009 Ekim ayına kadar oylaması bekleniyor. Basına yansıyan anlaşma çerçevesinde Avrupalı liderler her üye ülkenin komiser sahip olma hakkını koruyacak ve İrlandalılara vergi, aile, sosyal ve ahlâkî konularda yasal garantiler verecek.

13.12.2008


 

Yunan hükümeti ağır yaralı

Yunanİstan’In başşehri Atina’da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos’un 6 Aralıkta bir polisin açtığı ateşle ölmesinin ardından başlayan ve ülkeyi savaş alanına çeviren olaylar hızını yitirmekle birlikte, gerginlik sürüyor.

Öğrencilerin dün dahil olmak üzere Noel’e kadar polis teşkilâtının hedef alındığı gösteriler yapacaklarını yazan Yunan basını, bu gösterilerin tekrar şiddet olaylarına yol açması endişesinin büyük olduğunu kaydettiler. Ülkenin yakılıp yıkılmasına yol açan olayların hükümeti ‘’ağır yaraladığı’’ yorumunu yapan gazeteler, Başbakan Kostas Karamanlis’in kendi partisi içinde liderliğinin sorgulanması tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı değerlendirmesini yaptı.

13.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır