"Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

DP’den başörtülü aday

DP, başörtülü Günaydın Altınok’un da aralarında olduğu 7 il ve 300’e yakın ilçe ve belde belediye başkan adaylarını açıkladı. Altınok, Ankara’nın Bala İlçesi adayı olarak açıklandı. DP’nin açıkladığı il belediye başkan adayları şöyle: Yalova: Yakup Koçal, Kırıkkale: Mahir Yılmaz, Uşak: Coşkun Torlak, Ardahan: Mikail Kayatürk, Amasya: Süleyman Taşdemir, Siirt: Ahmet Arıtürk, Bilecik: Cengiz Doğaz.

Demokrat Parti (DP), başörtülü Günaydın Altınok’un da aralarında olduğu 7 il ve 300’e yakın ilçe ve beldede belediye başkan adaylarını açıkladı. DP, Altınok’u Ankara’nın Bala İlçesi Belediye Başkanı Adayı olarak açıkladı.

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, Ankara’da partisinin belediye başkan adaylarının 1. Tanıtım törenine katıldı. Yerel seçimlerde DP’nin hakla yeniden bütünleşeceğini belirten Soylu, herkesin birlik ve beraberliğini gözeten, Türkiye’nin büyümesini sağlayan yeni bir siyaset anlayışını ortaya koyacaklarını, demokrasi sancağını ülkenin her yerinde dalgalandıracaklarını dile getirdi. ABD Başkanı George W. Bush’a atılan ayakkabının, tüm dünyanın gündemini meşgul ettiğini hatırlatan Soylu, Ahilik geleneğinde de müşterisini hileyle kandırıp bozuk mal satan esnafın pabucunun diğer esnaflar tarafından dama atıldığını anlattı. Soylu, ‘’29 Martta da millet, 6 yıldan beri kendini kandıran, 6 yıldan beri insanların ümidini körelten 6 ay sonrasını bile görmekten bizi men eden AKP iktidarına ve Başbakan’a bir ders verecek ve onun pabucunu dama atacaktır’’ dedi.

Türkiye’de sıkıntılar yaşadığını, milletin neredeyse dilenci haline getirildiğini ifade eden Soylu, ‘’bekle gör’’ anlayışıyla dış politikada kazanılan haklardan geriye gidildiğini ileri sürdü. DP’nin, Türkiye’nin çimentosu olduğunu ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

‘’DP ne zaman iktidara geldiyse millet sesini duyurma şansına kavuşmuştur. Hiçbir zaman rutin siyaset yapmadık. Rutin siyaset yapmadığımız için de Türkiye’de darbeler önümüzü kesmiştir. Gün geldi başımız alındı, gün geldi iktidarımız alındı, gün geldi Başbakanımız alındı, gün geldi belediye başkanlarımızın, il genel meclisi üyelerimizin görevlerine son verildi ama bir büyük anlayışımız var. Biz demokrasiye, DP’ye ve Türkiye’nin bütününe sadakat içinde varlığımızı devam ettiren bir büyük aileyiz. Biz bir Türkiye ailesiyiz.”

Daha sonra DP’ye yeni katılan üyeleri tanıtan Soylu, kesinleşen 7 il ve 300’e yakın ilçe ve belde belediye başkan adaylarını açıkladı.

DP'nin 7 il ve 3 büyük şehirdeki ilçe belediye

başkan adayları:

Yalova Merkez – Yakup Koçal

Kırıkkale Merkez – Mahir Yılmaz

Uşak Merkez – Coşkun Torlak

Ardahan Merkez – Mikail Kayatürk

Amasya Merkez – Süleyman Taşdemir

Siirt Merkez – Ahmet Arıtürk

Bilecik Merkez – Cengiz Doğaz

Ankara Beypazarı – İbrahim Demir

Ankara Kalecik- Ömer Çetinkaya

Ankara Bala – Günaydın Altınok

İstanbul Kartal – Mutlu Erkaya

İstanbul Arnavutköy – Metin Kaya

İstanbul Bağcılar – Memduh Delice

İstanbul Silivri – Osman Topaç

İstanbul Küçükçekmece – Emin Şahin Şen

İzmir Tire – Tayfur Çiçek

İzmir Ödemiş – Asil Sönmezoğlu

İzmir Bergama – Mustafa Durmaz

İzmir Bayındır – Necati Yüksekdağ

İzmir Karşıyaka – Süleyman Özsakallı

İzmir Konak – Mehmet Dolunay

Başörtüsü takan Bala Belediye Başkanı Adayı Günaydın Altınok uzun yıllardır DP üyesi olarak görev aldı. Günaydın Altınok, aynı zamanda AKP’nin Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un da ablası.

CEMİL YÜZER

21.12.2008


 

Benim de hatalarım var

TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, “Benim de çok hatalarım ve yanlışlarım var. Kırdığımız insanlar var. Ama bunlar bizim beşerî zaaflarımızdır. Yani isteyerek yapmıyoruz bunları” dedi.

Arınç: Benim de hatalarım var

ESKİ TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, ‘’Benim de çok hatalarım ve yanlışlarım var. Kırdığımız insanlar var. Ama bunlar bizim beşerî zaaflarımızdır. Yani isteyerek yapmıyoruz bunları” dedi. Bülent Arınç, Manisa Belediyesi’nin Aralık ayı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında ‘’Manisa’nın Örnek Simalarıyla Söyleşi’’ programına konuk olarak katıldı. Arınç, bulunduğu partilerin kapatılmalarından dolayı parti değiştirdiğini, ancak siyasette çizgisinin hep aynı kaldığını söyledi. Meslek ve siyaset hayatında da ilkeli, tutarlı ve kararlı olmaya çaba gösterdiğini ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Benim de çok hatalarım ve yanlışlarım var. Kırdığımız insanlar var. Ama bunlar bizim beşeri zaaflarımızdır. Yani isteyerek yapmıyoruz bunları. Siyaset hayatına yeni insanlar katılacak. Siyaset, demokrasinin kalbi, meclisimizin, insanımızın, toplumun huzura kavuşması için yapılması gereken bir uğraş.”

21.12.2008


 

Türkiye’yi ziyaret et

ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesinde bir makale kaleme alan Mısırlı profesör Sadettin İbrahim, Obama’nın Başkan olarak ziyaret edeceği ilk Müslüman ülkelerin Endonezya ve Türkiye olması tavsiyesinde bulundu.

Obama’ya “önce Türkiye’yi ziyaret et” tavsiyesi

ABD'DE yayınlanan Washington Post gazetesinde bir makale kaleme alan Mısırlı profesör Sadettin İbrahim, Obama’nın Başkan olarak ziyaret edeceği ilk Müslüman ülkelerin Endonezya ve Türkiye olması tavsiyesinde bulundu. Sürgünde yaşayan bir sosyolog olan ve Harvard ile Indiana üniversitelerinde ders veren İbrahim, Obama’nın yapacağı tercihin “açık bir mesaj” olacağını belirtti. Endonezya’nın, Obama’nın çocukluğunu geçirdiği yer olduğu için ayrı bir çekiciliği olduğunu belirten Sadettin İbrahim, Türkiye’nin de doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında hem asıl itibariyle hem de mecazi olarak bir köprü olduğuna dikkat çekti. İbrahim, her iki ülkenin de Samuel Huntington’ın “Medeniyetler Çatışması” tezini hem de İslâm ile demokrasinin bir arada olamayacağı düşüncesini ortadan kaldırdığını kaydetti. Müslüman dünyasının demokrasiye doğru uzun bir yolu olduğunu belirten İbrahim, hem Endonezya hem de Türkiye’nin bu konuda rol modeli olabileceğini aktardı.

21.12.2008


 

El Zeydi’ye destek, ABD elçiliğine siyah çelenk

TÜRKİYE Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, Irak’lı gazeteci Muntazar El Zeydi’ye destek amacıyla ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

TGB üyeleri, Selanik Caddesi’nde toplandıktan sonra ABD büyükelçiliğine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ‘’Muntazar El Zeydi yalnız değilsin’’, ‘’Kahrolsin ABD emperyalizmi’’, ‘’Papuçlar kalsın ABD defolsun’’ şeklinde slogan atan ve Gençlik Marşı’nı okuyan grup, ABD Büyükeleçiliğinin karşısına geldiğinde yürüyüş boyunca güvenlik önlemi alan polis tarafından durduruldu. Burada yapılan açıklamada, Irak’lı gazeteci El Zeydi’nin attığı ayakkabıların ‘’bütün dünya halklarının içini rahatlattığı’’ öne sürülerek, El Zeydi’nin hak ettiği altın madalyayı ileride alacağı iddia edildi. El Zeydi’nin ‘’halk kahramanı’’ olduğu savunulan açıklamada, ‘’Irak’ta ve Afganistan’da kurulan kukla rejimler yerle bir olana kadar daha çok El Zeydi, daha çok iş birlikçiye daha çok ayakkabı fırlatacaktır’’ denildi. Eylemciler, açıklamanın ardından gazetecilerin önüne ayakkabı attılar. Dernek üyelerinden bir grup, ABD Büyükelçiliğinin önüne, üzerinde ayakkabı izi yer alan siyah çelengi bıraktılar.

21.12.2008


 

Bush ve Abbas biraraya geldi

ABD Başkanı George W. Bush ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Beyaz Saray’da biraraya geldiler.

Oval Ofis’teki görüşmenin ardından Abbas, Bush’un barışa yönelik çabalarını övdü. Abbas, bu çabaları ve barış müzakerelerini sürdüreceklerini belirterek, Bush’a, ‘’Herşey sizin başkanken attığınız temellere dayanıyor’’ dedi. Abbas, bu çabaları ABD’nin 44. başkanı seçilen Barack Obama’nın da sürdüreceğinden emin olduklarını söyledi. Bush da BM Güvenlik Konseyi’nin, ABD öncülüğünde geçen yıl başlatılan İsrail-Filistin barış sürecinin ‘’değiştirilemez’’ olduğunu belirten karar tasarısını onaylamasından memnun olduğunu bildirdi.

21.12.2008


 

İsrail’den füze saldırısı

İSRAİL, Gazze Şeridi’nin kuzeyine bir füze saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk bilgilere göre 1 Filistinli öldü.

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail ile Filistin arasındaki ateşkesin dolmasından 1 gün sonra, İsrail’in Beyt Lahiya’daki bir grubu hedef aldığını ve buraya bir füze attığını açıkladı. Görevliler, füze saldırısında 1 Filistinlinin öldüğünü, 1 diğerinin de yaralandığını kaydetti. İsrail ile Filistinli militanlar arasında, Mısır’ın arabuluculuğunda 19 Haziranda 6 aylık ateşkes ilân edilmişti. Gazze’de denetimi elinde bulunduran Hamas yönetimi, önceki gün süresi dolan ateşkesin uzatılmayacağını ilân etmişti.

21.12.2008


 

İşsiz gençlerin AB fırsatı

TÜRKİYE Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Çorum Şubesi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ‘’İstihdama Dayalı CNC Programcısı ve Operatörü Yetiştirme Projesi’’ sayesinde işsiz gençlere meslek sahibi olma yolu açılacak.

Dünyayı etkisi altına alan küresel malî kriz ortamında Çorum’da işsiz gençlerin istihdamının sağlanması amacıyla TÜTEV tarafından çalışma başlatıldı. Sanayide kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak ve AB desteğiyle yürütülecek olan proje için TÜTEV’de düzenlenen tanıtım toplantısına, İş-Kur İl Müdür Vekili Zafer Eyvaz, HİTİTSİAD Başkanı Faik Ayvaz, Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Memduh Bilgin ve vakıf yöneticileri katıldı. Toplantıda projenin önemi, hedefleri ve Çorum sanayisine yapacağı katkılar anlatıldı. Açılış konuşması yapan TÜTEV Şube Başkanı Osman Altıkardeş, işsiz gençlerin meslek sahibi olmasını ve sanayicinin ara eleman ihtiyacının giderilmesini amaçladıklarını ifade etti. İş-Kur’a kayıtlı 30 kişilik bir gruba CNC programcılığı ve operatörlüğü eğitimi verileceğini dile getiren Altıkardeş, şunları kaydetti: ‘’Eğitim sonunda kalifiye ve tecrübeli eleman yetiştirip gençlerin iş bulma olanaklarını yükselteceğiz. Projemizi başarılı bir şekilde yürüteceğiz. Bu proje için 28 ilden toplam bin başvuru yapıldı. Biz seçilen 100 proje arasına girdik. 8 ay süreli olan proje 28 Kasım itibariyle başlamıştır. Eğitimler, bilgisayar desteğinde teorik olarak ve alınacak CNC makinesi ile uygulamalı olarak uzman öğreticiler tarafından verilecektir. Proje ekibimiz ve ortaklarımız ile yapacağımız toplantılarla projeyi uygulamaya koyacağız’’

İş-Kur İl Müdür Vekili Zafer Eyvaz ise proje ile Türkiye’de ilk 100’e girme başarısı gösteren ve gençlere istihdam yolu açan TÜTEV’i kutladı. Krizin ardından işsizliğin ciddî bir sorun olduğuna dikkat çeken Eyvaz, buna karşılık sanayide kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu kaydetti. Mesleksiz insanların iş bulmasının artık zor olduğunu anlatan Eyvaz, ‘’İşverenlerden bize gelen talepler hep mühendis, tekniker ve teknisyen yönünde. Artık ‘ne iş olsa yaparım’ dönemi bitti. Bu projelerle insanlarımızın yetiştirilmesi lâzım. Bizde İş-Kur olarak eğitimler vermeye başladık’’ diye konuştu. TÜTEV’in yürüteceği ‘’İstihdama Dayalı CNC Programcısı ve Operatörü Yetiştirme Projesi’’nin yerel ortaklıklarını İş-Kur İl Müdürlüğü, Şehit Öğretmen Fatih Tekin Meslekî Eğitim Merkezi ve HİTİTSİAD yapacak.

21.12.2008


 

‘Güneydoğu, kendini taşıyamıyor’

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Sekreteri Turan Kapan, Diyarbakır’daki mevcut yapıların yüzde 80’inin iskan ruhsatı olmadığını söyledi.

Türkiye’de güvenirliği olmayan önemli bir yapı stoku bulunduğunu belirten Kapan, Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 95’inin aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, ülke nüfusunun yüzde 98’inin deprem riski yüksek olan yerleşim birimlerinde yaşadığını bildirdi. Kurdukları Beton Laboratuvarında analiz ettikleri numunelerde güvensiz yapıların bulunduğunu tesbit ettiklerini ve bunun da uygun malzeme kullanılmamasından kaynaklandığını belirten Kapan, şu bilgileri verdi:

‘’Diyarbakır’daki yapıların yüzde 80’inin iskân ruhsatı yok. 2004 yılından sonra yoğun bir şekilde iskân ruhsatı için başvuru yapılıyor. Müteahhitlerin borçları, belediyelerin yeterli denetim yapmaması dolayısıyla projelerinde aykırılık yapan ve iskân ruhsatı almayan çok sayıda yapı var. Bunların doğrudan güvenilir olmadığını söylemek doğru değil. Sadece uygulamada plana aykırılık teşkil ediyor. Diyarbakır, 2000’li yıllardan sonra proje ve yerinde uygulama denetimine uygun olarak inşa edilen yapılar bakımından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. Önemli olan binanın dış görünüşünden çok taşıyıcı sistemde kullanılan malzemenin denetimi, standartları ve yönetmeliklere uygun kullanılıp kullanılmadığıdır. Güneydoğu’da kendi ağırlığını taşıyamayan yapılar mevcut.’’

Betonun bir mühendislik işi, demir ve betonun bir yapı için temel bileşen olduğuna da dikkati çeken Kapan, Kayapınar, Huzurevleri ve Bağlar gibi beldelerinde yıkılan binalar olduğunu hatırlattı.

Kaçak yapılaşma ve denetimsizliğin Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan temel sorun olduğunu anlatan Kapan, ‘’Bunun önlenebilmesi için bir an önce yasaların düzenlenmesi, yasalar hazırlanırken de meslek örgütlerinin bu işe dahil edilerek yerel yönetimlerin ve bayındırlık il müdürlüğünün işbirliğinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde yasal boşluklar nedeniyle istenmeyen sonuçlar yaşanabiliyor’’ dedi.

21.12.2008


 

Köye dönüş meyvelerini veriyor

MARDİN Vali Yardımcısı Niyazi Ulugölge, Köye Dönüş Projesi kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde 25 bin haneden 151 bin 469 kişinin eski yaşadığı köylerine geri dönüşlerinin sağlandığını söyledi.

Niyazi Ulugölge, terör örgütü PKK yüzünden Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere 15 yılda 14 ilde 62 bin 448 haneden 386 bin 360 kişinin evlerinden, yurtlarından göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Otuz yıldır bölgede yaşanan terör eylemleri yüzünden şu ana kadar yaklaşık 30 bin masum insanın katledildiğini ifade eden Ulugölge, “Mardin’de 6 bin 123 haneden 34 bin 625 vatandaşımız güvenlik nedenleriyle yaşadıkları köylerinden göç etmek zorunda kaldı. Köye Dönüş Projesi ile yapılan çalışmalar kapsamında ise 3 bin 343 haneden 19 bin kişinin köylerine geri dönüşleri sağlandı. Bugüne kadar 2001-2008 yılları arasında genel bütçeden 4 milyon 606 bin YTL ödenek aktarıldı. Aktarılan bütçe köye dönüş projesinden yaralanan köylere hizmet götürüldü” dedi. Ulugölge, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’nin temel amacının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başta güvenlik nedeniyle çeşitli sebeplerden dolayı köylerinden ayrılan ailelerden gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmek olduğunu dile getirdi.

21.12.2008


 

Trafiğe çıkmadan ceza yedi

AYDIN’IN Söke ilçesinde, 2005 yılında sıfır kilometre otomobil alan emekli polis memuruna, 2004 yılında İstanbul Samandıra’da aracı ile OGS gişesinden izinsiz geçtiğine dair kesilen 35 YTL’lik ceza makbuzu geldi.

Aydın, 2005 yılında sıfır kilometre aldığı 09 S 3636 plâkalı aracına, 2004 yılında nasıl ceza kesildiğini anlayamadığını söyledi. Gelen cezanın miktarının çok yüksek olmadığını belirten Aydın, ‘’Ancak, yapmadığım bir cezanın faturasını neden ödeyeyim? Gelen ceza miktarı önemli değil, ama ortada bir haksızlık var. Konuyla ilgili olarak yetkili kurumlara elimdeki belgelerle birlikte itiraz başvurumu yapacağım’’ dedi.

21.12.2008


 

Bir çocuğun bayramı

ŞEHİR hayatı bayramları geleneklerden kopuk bir şekilde yaşanmasına yol açıyor.

9 yaşındaki bir çocuk, köyünde yaşadığı bayramı bianet’e şu sözlerle anlattı: “Kurban Bayramı tatilinde köyümüze gittim. Hüseyin, Ufuk, ben, bayram namazına gittik. Bütün büyüklerin ellerini öptüm. Bayramlaştık. Eve gittim. Babamlar kurban kesti. Dedemlerdeydik. Babaannem kavurma yaptı. Bütün aile bir aradaydık. Sonra büyüklerin ellerini öptüm, bana bayram hediyesi verdiler; çok güzel. Çok güzel bir gündü; herkes birbiriyle bayramlaştı. Şekerler, çikolatalar ikram edildi. Anneannemlere, dayımlara gittik. Onlarla bayramlaştık. Bana bayram harçlığı verdiler. Orada, sonra, arkadaşlarımla oyun oynadım. Köyümüzde bayram yeri var. Gençler ve çocuklar oraya gider. Biz de oraya gittik. Oyunlar oynadık. Futbol oynadık. Dedemlerin bahçesine gittik, piknik yaptık. Bayram çok güzel geçti.”

21.12.2008


 

Fahiş zam iddiası

BURSA'DA Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait n büro, dükkân gibi iş yerlerinin kiralarının yüzde 250’ye varan oranlarda arttırıldığı öğrenildi.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce kiracılarına gönderilen ‘’2009 Yılı Kira Artışı’’ konulu yazıda, yönetimi bölge müdürlüğüne ait olan ‘’Vakıf taşınmazları’’ için taraflarca imzalanan kira sözleşmesinin 31 Aralık itibarıyla sona ereceği hatırlatıldı. Kira komisyonunun, 2008 yılı kira bedeline, Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan 2008 yılı ‘’Üretici Fiyat Endeksi’’ ve 2007 yılının aynı ayına göre değişim yüzdesi dikkate alınarak zam yaptığı belirtilen yazıda, 2008 yılı ile 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak kira miktarlarına yer verildi. Kiracılara tek tek gönderilen yazıda ÜFE dikkate alınarak zam yapıldığının bildirilmesine rağmen, bazı iş yerlerinin kiralarının yüzde 250’ye varan oranlarda arttırıldığı dikkati çekti. Zamma tepki gösteren vakıf kiracıları, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünün bir an önce ‘’yanlıştan dönmesini beklediklerini’’ bildirdi.

21.12.2008


 

8 bin 647 polise soruşturma

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, bu yıl yapılan soruşturmalar sonucunda, 8 bin 647 polise çeşitli disiplin cezaları verildiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının ve bağlı kuruluşların bütçesi üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini cevaplayan Atalay, emniyet teşkilâtında eğitimi çok önemsediklerini vurgulayarak, 2003 yılında yüzde 21 olan yüksekokul ve üniversite mezunu polis oranının, 2008’de yüzde 75’e çıkardıklarını bildirdi.

Muhalefet milletvekillerinin ‘’mafya türü çeteleşmelerin şehirleri sardığı’’ yönündeki eleştirileri hayretle dinlediğini belirten Atalay, ‘’Biz bir süre kapkaç ile yaşadık. Şimdi unutuldu. Nereye gitti? Bu, bir özel projeyle gitti. Biz çalışıyoruz. Şu anda şehir suçlarının genelinde çok ciddî azalma var’’ diye konuştu. Atalay, Türkiye’nin, en güvenli ülkelerden birisi olduğunu vurgulayarak, ‘’Türkiye, faili meçhuller ülkesi olmaktan çıkmıştır. Bunu hepiniz görüyorsunuz” dedi.

İŞKENCENİN ÖNLENMESİ ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile işkence ve kötü muamelenin önlenmesinin, AKP iktidarının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ve bunlardan taviz vermeyeceklerini bildirdi. ‘’Güvenlik birimlerinin, vatandaşlara, haksız bir şekilde işkence yapmasına nasıl razı olabiliriz?’’ diye soran Atalay, işkence ve kötü muamelenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Muhalefet milletvekillerinin, ‘’polislere kimlik soramıyoruz?’’ diye lâf atması üzerine Atalay, ‘’Öyle bir şey varsa bana bildirin. Soramıyorsanız bu yanlış... Bildirin bana kimmiş, o kimlik sormasına engel olan. Bunun dışında bulunan varsa, cezasını görür. Böyle bütün mensuplarımızı suçlamayalım. Polis, sorulmadan kimlik göstermek zorunda. Bunu bütün polislerin ve vatandaşların bilmesi gerekir. Zaten polis, bir kişiyle muhatap olduğunda polis kimliğini gösterecektir. Polisin böyle bir zorunluluğu var” diye konuştu.

ZİHNİYET DEĞİŞMEDİKÇE, DÜZENLEMELER

BAŞARIYA ULAŞMAZ

Atalay, güvenlik güçlerinin vatandaşlara insanca davrandığını, ancak ne kadar hukukî değişimler yapılırsa yapılsın, zihniyet değişmedikçe bu düzenlemelerin başarıya ulaşmayacağını kaydetti. İnsan haklarıyla ilgili yayımladığı yeni genelgeye de değinen Atalay, konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Bu konuda hiçbir müsamaha yoktur. Güvenlik birimlerini seviyoruz, her imkânı temin ediyoruz ve arkalarındayım. Ama içlerinde yanlış yapanı cezalandırmazsak, bütün bu kurumlarımız suçlanır. Bunu güvenlikçi arkadaşlarıma söylüyorum; yanlış yapanı, hukuka uygun davranmayanı, vatandaşa haksız yere eza, cefa edeni temizlemeliyiz. Bir yerde yanlış varsa, iyi tepki gösterilsin ve üzerine gidilsin. Suç oranı yüksek değil. 2008 yılında poliste soruşturmalar sonucunda 8 bin 647 personele çeşitli disiplin cezaları uygulanmıştır. Bu konularda gayet dikkatli çalışıyoruz.’’

POLİS KİMLİK GÖSTERMEK ZORUNDA

Vatandaşların polise kimlik sorması konusuna açıklık getiren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Polis, sorulmadan kimlik göstermek zorunda. Bunu bütün polislerin ve vatandaşların bilmesi gerekir. Zaten polis, bir kişiyle muhatap olduğunda polis kimliğini gösterecektir. Polisin böyle bir zorunluluğu var” diye konuştu.

21.12.2008


 

Meclis içtüzüğü değişiyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın teklifiyle, Meclis İçtüzüğünde değişiklik yapmak üzere oluşturulan ‘’İçtüzük Uzlaşma Komisyonu’’, farklı ülkelerdaki uygulamaları yerinde gördü.

Edinilen bilgiye göre, AKP Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’dan oluşan Komisyon, beraberlerinde yasama uzmanlarıyla birlikte Macaristan, İspanya ve İtalya’ya giderek, bu ülke parlamentolarının işleyişini inceledi. Toptan’ın teklifiyle Ekim ayında oluşturulan Komisyon, uzun süre konuyla ilgili kişilerin görüşlerini aldı. Komisyon; başkanlığı döneminde İçtüzükte kapsamlı bir değişiklik teklifi hazırlayan eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca, eski meclis genel sekreterleri, TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi uzmanları, yasama uzmanları, üniversite öğretim üyelerini dinledi. Almanya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Macaristan, İspanya ve İtalya’nın meclis içtüzüğünü Türkçe’ye çevirerek inceleyen Komisyon, bunlar arasında,

‘’AB’ye en son üye olan’’ Macaristan, ‘’içtüzüğünü kısa sürede AB’ye uyumlu hale getiren’’ İspanya ve ‘’Türkiye’nin bir çok yasal mevzuatını aldığı’’ İtalya’yı seçerek, bu ülkelerde parlamentoların işleyişini yerinde görmeyi tercih etti. Her üç ülke parlamentolarında Genel Kurul ve komisyonların çalışmalarını izleyen Komisyon, içtüzük uzmanları ile görüşerek işleyiş hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Macaristan, İspanya ve İtalya parlamentolarının işleyişinin ardından TBMM’nin ‘’daha etkin ve verimli çalıştırılabileceği’’ görüşünde birleşen Komisyon üyeleri, öteden beri dile getirilen ‘’komisyonlara ağırlık verilerek daha etkin ve verimli yasama çalışması yapılabileceği’’ ve ‘’Türkiye’de Meclisin Hükümeti denetim mekanizmasının iyi çalışmadığını’’ gördü. Komisyon, bu iki konuya ağırlık verilecek şekilde İçtüzükte değişiklik yapılabileceği görüşüne vardı. Komisyon üyeleri, ‘’Parlamenter çoğunluk ve Meclisin itibarı göz önünde bulundurularak’’ İçtüzükte yapılacak değişiklikler konusundaki tekliflerini, önümüzdeki günlerde ziyaret edecekleri siyasî parti liderlerine iletecek.

21.12.2008


 

Arıtman’a partisinden uyarı

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’a, 2 televizyonun ana haber bültenine grup yönetiminden izinsiz katıldığı için uyarı yazısı gönderildi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay imzasıyla gönderilen yazıda, şöyle denildi: ‘’18 Aralık 2008 tarihinde Star TV’de saat 19.00’da yayınlanan ana haber bülteni ile Habertürk TV’de saat 22.00’de yayınlanan ana haber bülteninde yer aldığınız izlenmiştir. Grup Başkanlığının 21 Ağustos 2007 tarihli ilgili yazısıyla (Grup üyelerimizin televizyon kanallarından aldıkları çağrıları grup başkanvekilleriyle gerekli mutabakat sağlandıktan sonra cevaplamaları) bildirilmişti. Keza, bu konuda değerli milletvekillerimize ısrarla hatırlatılma yapıldığı malûmunuzdur. Buna karşın yukarıda belirtilen televizyon programlarına hiçbir Grup Başkanvekiliyle görüşmeden ve mutabakat sağlanmadan katılmanız, grup içyönetmeliği ve grup disiplinine aykırıdır. Bu eylemin tekrarı halinde içyönetmeliği ve grup disiplin hükümlerinin uygulanması zorunluluğu doğacaktır.’’

21.12.2008


 

İktisat duâyeni ölümünün 1. yıl dönümünde anıldı

SABAHADDİN Zaim, ölümünün 1. yıl dönümünde, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumla anıldı.

İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) Başkanı Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, milletlerin zaman zaman içlerinden çıkan büyük şahsiyetlerle yaşadığını belirterek, yeni nesillerin bu insanları anması ve gelecek nesillere anlatması gerektiğini söyledi. Ersöz, ‘’Sabahattin Zaim’e iktisat çalışmalarından ve verdiği eserlerden dolayı iktisat duayeni denmektedir. Hocamızın hedefi güzel insanların sayısını artırmaktır. Yeni kurulan Sabahattin Zaim Araştırma Merkezi’nde de bizim hedefimiz, Zaim’in güzel insan misyonunu yürütecek bir ortam hazırlamaktır’’ diye konuştu. Ersöz, İKDER olarak Zaim’in geride bıraktığı güzel insan ve örnek bilim adamı profilini zihinlerde canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl farklı temalarla ‘’Sabahaddin Zaim Sempozyumu’’ düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. Sabahaddin Zaim’in oğlu Prof. Dr. Selim Zaim’de, ‘’Sabahattin Zaim’in nasıl bir kişilik olduğunu sorarsanız, zihni berraktır. Bunda temel etkende aldığı formal ve informal eğitimdendir. Olaylara bir sistem yaklaşımı içinde yaklaşırdı’’ diye konuştu. Gün boyu sürecek sempozyumda, Sabahaddin Zaim’in çeşitli yönleri anlatılacak.

21.12.2008


 

İHH, 12 bin kişiyi göz ameliyatı yaptırdı

İNSANÎ Yardım Vakfı (İHH), 1 yıl içerisinde 12 bin katarakt sorunu bulunan Afrikalı’nın ameliyat edildiğini ve ışığa kavuştuğunu bildirdi. İHH’den yapılan yazılı açıklamada, İHH ve Dayanışma Vakfı işbirliğiyle geçen yıl Afrika ülkelerinde başlatılan katarakt ameliyatları projesinin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, 2 doktor ve 7 hemşireden oluşan sağlık ekibinin, 5 Aralıkta Somali’ye gelerek Hargesa Bölgesi’nde ameliyatlara başladığı ve bu kısa süre içerisinde katarakt sorunu bulunan 800 Somalilinin ışığa kavuşturulduğu kaydedildi. Geçen yıl başlanan proje kapsamında bugüne kadar Benin, Gana, Togo, Nijer, Çad, Sudan, Etiyopya ve Somali’de katarakt sorunu bulunan 12 bin hastanın ameliyat edildiği açıklandı. Açıklamada, görüşlerine yer verilen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Somali’de bir yıl içerisinde 10 bin göz ameliyatı gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, ‘’Etiyopya ve Sudan’daki ameliyatlarımız da devam ediyor. Afrika’da bugüne kadar ameliyat ettiğimiz kişi sayısı 12 bini buldu. Hedefimiz 100 bin kişiyi ameliyat ederek ışığa kavuşturmak’’ dedi.

21.12.2008


 

5 bin köy okuluna internet bağlanacak

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 1-1.5 ay içinde 5 bin köy okuluna Türk Telekom tarafından internet bağlanacağını bildirerek, ‘’Böylelikle internet ulaşımının olmadığı okulumuz kalmayacak’’ dedi.

Çelik, Kızılcahamam’da bulunan Asya Termal Tesislerinde Türk Telekom ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında ‘’Vitamin’’ isimli bilgisayar destekli eğitim aracına ilişkin protokol imza törenine katıldı. Törende konuşan Çelik, Türkiye’deki bütün okullara internet bağlatmak için süreç başlattıklarını hatırlattı. Telekom altyapısının uygun olduğu yerlerde karasal bağlantılar gerçekleştirildiğini aktaran Çelik, uygun olmayan yerlerde de Ulaştırma Bakanlığı desteği ve TÜRKSAT A.Ş aracılığıyla uydu üzerinden internet bağlantılarının yapıldığını ifade etti. Türkiye çapında öğrencilerin yüzde 98’inin hızlı internet hizmetinden yararlandığını anlatan Çelik, ‘’Yüzde 2’lik bir bölüm kaldı. Bu öğrenci kitlesi 5 bin köy okuluna dağılıyor. 1-1.5 ay içinde bu 5 bin köy okuluna Türk Telekom tarafından internet bağlanacak. Böylelikle internet ulaşımının olmadığı bir okulumuz kalmayacak’’ dedi.

21.12.2008


 

13 ilin emniyet müdürleri değişti

AYDIN, Hakkâri, Kilis, Şanlıurfa ve Şırnak’ın emniyet müdürleri Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınırken, bu illerin de aralarında bulunduğu 13 ilin emniyet müdürlüklerine atamalar yapıldı.

İçişleri Bakanlığının dünkü Resmî Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Hakkâri Emniyet Müdürü Cavit Çevik, Kilis Emniyet Müdürü Süleyman Nuri Özhan, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik ve Şırnak Emniyet Müdürü Salih Gökalp, başka bir göreve atanmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alındı. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğüne Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Ali Bilkay, Ağrı Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Naci Kuru, Aksaray Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Halis Böğürcü, Aydın Emniyet Müdürlüğüne Erzurum Emniyet Müdürü Mehmet Kamil Çolak, Hatay Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Sezai Kalyoncu, Erzurum Emniyet Müdürlüğüne Iğdır Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Hakkari Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Metin Seyfi Sazak, Iğdır Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Mustafa Aydın, Kilis Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Kadir Esir, Konya Emniyet Müdürlüğüne Kocaeli Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Kocaeli Emniyet Müdürlüğüne Hatay Emniyet Müdürü Osman Çapalı, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğüne Ağrı Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Şırnak Emniyet Müdürlüğüne ise Polis Başmüfettişi Mehmet Avcı getirildi.

21.12.2008


 

Adlî Tıp’ta görev değişimi

ADLÎ Tıp Kurumu Altıncı Adlî Tıp İhtisas Kurulu Başkanlığı için psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Bayram Mert Savrun görevlendirildi.

Adlî Tıp Kurumunda bazı ihtisas kurullarının başkanlık ve üyeliklerine yapılan görevlendirme ve atamalar, dünkü Resmî Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Altıncı Adlî Tıp İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Mert Savrun, Adlî Tıp Kurumu Altıncı Adlî Tıp İhtisas Kurulu Adlî Tıp Üyeliğine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adlî Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Naci Gündoğmuş, Adlî Tıp Kurumu Altıncı Adlî Tıp İhtisas Kurulu Çocuk Psikiyatrisi Üyeliğine Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Erdoğan görevlendirildi. Birinci Adlî Tıp İhtisas Kurulu Başkanlığına Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Zerrin Erkol’un, İkinci Adlî Tıp İhtisas Kurulu Göz Üyeliğine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nezir Suyugül’ün yeniden, Dördüncü Adlî Tıp İhtisas Kurulu Başkanlığına İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alaattin Duran’ın, Beşinci Adlî Tıp İhtisas Kurulu Tıbbî Farmakoloji Üyeliğine Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rezzan Aker’in görevlendirilmesine ilişkin kararlar da bugünkü Resmî Gazete’de yayımlandı.

21.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır