"Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Ortadoğu’da barış yoksa dünyada huzur olmaz

DIşİşlerİ Bakanı Ali Babacan, İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili olarak en açık tutumu alan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyerek, “bu olayların sarmal haline gelerek bölgeye yayılma ihtimali riski bulunduğunu ve Ortadoğu’da barış olmazsa dünyada kimsenin huzurlu olamayacağını” söyledi.

Babacan, Gazze’de devam eden insanlık dramının bütün dünya tarafından Türkiye’dekine benzer duygularla izlendiğini söyleyerek, Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili yaptığı açıklamanın tarihinde yaptığı en sert açıklamalardan biri olduğunu söyledi. “Filistin’e karşı tarihi sorumluluklarımız var ve çektikleri acıyı derinden hissediyoruz. Türkiye de herkesle görüşen bir ülke ve sorunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz” diye konuşan Babacan, Gazze’deki olayların kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Babacan, “Çünkü bu sarmal haline gelir ve bölgeye yayılırsa, bu gerçekten büyük bir risk” dedi. Babacan, bu olayların bir an önce sona ermesini ve ateşkes sağlanmasını arzu etiklerini söyleyerek, diplomatik trafiğin sürdüğünü bildirdi. “Hemen ateşkes ilan edilmesini ve ablukanın kalkmasını istiyoruz” ifadesini kullanan Babacan, şartların daha da zorlaştığını, El Fetih ile Hamas arasındaki sıkıntının derinliğinin de kendilerini üzdüğünü kaydetti. Hamas’la da iletişim kanallarının açık olduğunu, bunun yıllardır böyle olduğunu belirten Babacan, bu konuda “bekle gör” politikasını uygulamamak gerektiğini de söyledi. Babacan, Gazze’yle ilgili “bekle gör” politikasının, hiç ummadık bir anda başka bir yerde başka bir sonuç doğurabileceğini söyleyerek, Gazze’dekine benzer bir olayın başka bir yerde de çıkabileceğini belirtti. Babacan, silahların bir an önce susmaması durumunda bu işin daha da kötüye gideceğini kaydederek, 2009’da dikkat edilmezse büyük riskler olabileceğini daha önce katıldığı bölgesel ve uluslararası toplantılarda da defalarca dile getirdiğini bildirdi.

Babacan, “Orta Doğu’da huzur olmazsa dünyada kimsenin huzur içinde yaşaması mümkün değil. Onun için, bir an önce hızlı çözüm bulmak gerekiyor. Sayın Başbakan, onun için hızla yola çıktı” diye konuştu.

01.01.2009


 

Spekülasyonları hazmedemeyiz

Başbakan Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılardan 4 gün önce Olmert’le görüştüğünü hatırlatarak, “Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabiî hazmetmemiz mümkün değil” dedi. Erdoğan, “Özellikle bu görüşmeleri yaptıktan 3 gün, 4 gün sonra Gazze’ye yapılan bu acımasız operasyonlar, saldırılar, barış noktasında bir gayrete girmiş Türkiye’ye karşı bir saygısızlıktır” diye konuştu.

Spekülasyonları hazmedemiyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan 4 gün önce Olmert'le Ankara'da görüştüğünü hatırlatarak,

“Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabiî hazmetmemiz mümkün değil. Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail-Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Ortadoğu ziyaretleriyle ilgili bilgi verdi. ‘’Gazze Şeridi’ndeki kaygı verici gelişmeleri değerlendirmek ve ortaya çıkan insani trajediyi sona erdirebilmek amacıyla’’ Suriye, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Ortadoğu turunu gerçekleştireceğini kaydeden Erdoğan, bu çerçevede Suriye ve Ürdün’ü ziyaret edeceğini belirtti. Başbakan Erdoğan, bugün de Mısır’a hareket edeceğini, Sharm El Şeyh’te Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşeceğini bildirdi. Erdoğan, 3 Ocak Cumartesi günü ise Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek, Riyad’da Kral Abdullah Bin Abdulaziz El Suud ile bir araya geleceğini anlattı. Bu ziyaretle bölge turunu tamamlamış olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

‘’Gazze Şeridi’nde yaşanmakta olan gelişmelerden derin endişe duyduğumuzu, geçtiğimiz cumartesi günü 11.30’da başlayan acımasız operasyonlardan sonra yaptığımız açıklamalarda, Gazze’ye yönelik saldırıların derhal durması, kalıcı ateşkes ve sükunetin ivedilikle sağlanması ve bölgeyi önü alınamaz gelişmelere sürükleyeceği, bu adımlardan tüm tarafların kaçınması çağrısında bulunmuştuk. Nitekim Ortadoğu Dörtlüsü’nün de bu istikamette yaptığı açıklamaları olumlu karşılamaktayız. Gazze’deki bu gelişmeler hem insani bakımdan hem de bölgesel barış ve istikrar adına sessiz kalamayacağımız, son derece tehlikeli gelişmelerdir. Türkiye olarak, Gazze’deki insani trajediden ve Ortadoğu’da şiddet sarmalına girilmesinden derin endişe duyuyoruz. Başladığımız bölge turunun amacı, bu tehlikeli gidişatın sona erdirilmesine yardımcı olmaktır. Burada bir şeyi de özellikle ifade etmek istiyorum; bugünkü (dünkü) medyaya da yansımış olan, özellikle operasyonların başladığı cumartesi gününden 4 gün önce, bizim Sayın Başbakan Olmert ile Ankara’da yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabiî hazmetmemiz mümkün değil. Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail-Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir. Bu görüşmelerin yanında biz kendilerine şunu da söyledik, özellikle Filistin-İsrail, Gazze-İsrail noktasındaki sıkıntılarda ‘Türkiye olarak, orada da barışın sağlanmasına yönelik Mısır ile de bir mutabakat içerisinde biz yardımcı olmaya çalışabiliriz’ dedik. Bunu farklı yerlere çekmeyi ben samimiyetsiz, bunu farklı yerlere çekmeyi ben doğrusu farklı düşüncelere yönelik yaklaşımlar olarak görüyorum.’’

01.01.2009


 

Barış için sanayi projesi de durdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Filistin’in Gazze bölgesinde kurulmaya çalışılan “TOBB Barış için Sanayi Projesi”nin, İsrail’in Gazze'ye yaptığı saldırı sebebiyle durdurulduğu öğrenildi.

Barış Projesi durduruldu

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) tarafından Filistin’in Gazze bölgesinde kurmaya çalıştığı ‘’TOBB Barış için Sanayi Projesi’’nin (TOBB-BİS), İsrail’in Gazze bölgesine yaptığı saldırı sebebiyle durdurulduğu öğrenildi. TOBB tarafından Filistin Serbest Bölge Sanayisinin yeniden canlandırılması amacıyla yürütülen proje kapsamında, Türkiye ile Filistin arasında 2006 yılının ocak ayında, dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de katılımıyla Kudüs ve Ramallah’da 2 ayrı mutabakat imzalandı. Anlaşma çerçevesinde, yaklaşık 470 dönümlük alan üzerine kurulu, yarısı İsrail, yarısı da Filistinli şirketlerin yer aldığı 201 işletmeden oluşan alanın genişletilmesi için 200 dönümlük ek yapıldı. Projenin daha sağlıklı yürütülmesi için kurulan şirketin yüzde 95’i TOBB’a, yüzde 5’i ise Filistin Odalar Federasyonuna verildi. Ancak, bütçesi 25 milyon dolar olarak tahmin edilen ve bölgedeki canlılığı artırması hedeflenen proje, İsrail’in Gazze bölgesine gerçekleştirdiği saldırının ardından durduruldu.

01.01.2009


 

Meclis 1 yılda 99 kanun çıkardı

TBMM Genel Kurulu 2008 yılında 697 saatlik yoğun mesaisi sonucunda 99 kanun çıkardı.

TBMM Genel Kurulu, 1 Ocak-15 Aralık 2008 döneminde 697 saat 44 dakika mesai yaptı. Görüşmeler, tutanaklara 46 bin 18 sayfa olarak yansıdı. TBMM Başkanlığına, 171 kanun tasarısı, 246 kanun teklifi sunuldu. Genel Kurulda, 3’ü vetolu kanun olmak üzere toplam 99 kanun kabul edildi. Genel Kurul, 96 kanun tasarı ve teklifi kanunlaştırırken veto edilen 3 kanunu da yeniden görüştü. TBMM Başkanlığına, çeşitli konularda Meclis Araştırması açılması için 221 önerge verildi. Önergelerin 102’si CHP, 72’si MHP, 17’si AKP, 28’i DTP’li milletvekilleri tarafından hazırlandı. Önergelerden biri ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ikisi de diğer milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu. Meclisi 2008 yılında yaklaşık 675 bin kişi ziyaret etti. TBMM’yi görmek ve tanımak amacıyla 60 bin 541 öğrenci de Meclise geldi.

01.01.2009


 

İnsan Hakları Kurulu İzmir’in suyunu inceleyecek

BaşbakanlIk İnsan Hakları Başkanlığının, İzmir’in içme suyundaki arsenik oranındaki fazlalığın insan hakkı ihlali olup olmadığının araştırılması için İzmir İnsan Hakları İl Kuruluna başvurduğu öğrenildi.

İnsan Hakları İzmir İl Kurulu üyesi Dr. Fatih Sürenkök, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının bir gazete haberini kaynak alarak İzmir’in içme suyundaki arsenik oranının fazla olması ve bunun insan hakları ihlali olup olmadığı konusunun araştırılması için kurula müracaat ettiğini söyledi. İl Kurulunun, konuyu incelemek ve sonucunda bir rapor hazırlamak üzere kurul üyelerinden kendisiyle birlikte 3 kişiyi görevlendirdiğini belirten Sürenkök, şunları kaydetti: “Komisyonumuz eylül ayında çalışmalarına başladı, daha sonra rapor hazırladı. Rapor kurulun kasım ayı toplantısında ele alındı. İnsan Hakları İzmir İl Kurulu raporu değerlendirdi ve konunun insan sağlığına zararı açısından bilimsel değerlendirilmesi için üniversitelenden görüş istenmesine karar verdi. Üniversitelerin hazırladığı rapor daha sonra kurulumuzda tekrar görüşülecek.

01.01.2009


 

Gül: Tüm vatandaşlarımız eşit

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesin eşit olduğunu vurguladı.

Gül, yeni yıl mesajında Türkiye’nin açık toplum olma yolunda hızla ilerlediğine dikkati çekerek, ‘’Şiddet barındırmayan her türlü düşünce, özgürce dile getirilebilmekte, herkes düşüncesini demokratik olgunluk içinde rahatça ifade edebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşittir. Her Türk vatandaşı etnik kökeni, dili, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun bu milletin ayrılmaz bir parçasıdır. Her zaman vurguladığım gibi, farklılıklar ve çeşitlilikler zenginliğimizdir ancak tüm farklılıkları ortak bir idealde, hedefte bütünleştiren vatandaşlık bağımızdır.”

“KURUMLARARASI TARTIŞMA YARARSIZ”

TBMM Başkanı Köksal Toptan, kurumlararası tartışmanın yararsız olduğunu vurgu yaptığı mesajında, “Kurumlarımıza olan güveni yıpratan bu tür tartışmalarla enerjimizi boşa harcamak yerine, demokrasimizi güçlendirerek, ülkemizi daha ileriye taşıma konusunda ortak çaba göstermeliyiz” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 2009 için ‘’yeni yılın; kirlilikten, ırka, dine, dile, mezhebe dayalı hesaplaşmalardan ve savaşlardan uzak bir yıl olması’’ dileğinde bulunurken, MHP lideri Devlet Bahçeli de ‘’Büyük Türk milletinin ve bütün insanlığın susadığı barışa, refaha ve mutluluğa yeni yılda kavuşmasını” temenni etti.

01.01.2009


 

Bürokratlara kriz işlemiyor

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, krizden etkilenmeyen tek grubun bürokratlar olduğunu söyledi. Bürokrasiyi anlamakta güçlük çektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “2001 krizini gördüm. Bu krizlerde etkilenmeyen tek grup var; o da bürokratlar. Her ayın 15’inde giderler, tıkır tıkır maaşlarını alırlar” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, krizden etkilenmeyen tek grubun bürokratlar olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi’nin (ABİGEM) açılışı için Malatya’ya gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, demokrasi ve ekonominin birbirinden ayrılmaz birer parçası olduğunu söyledi. Kaliteli bir demokrasiyi yaşamak için Anayasa ve siyasi partiler yasasının değişikliği ile başlamak gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Demokrasinin kalitesini artırmak istiyorsak onun en büyük özeliği olan hesap veren hesap soran yani hesap veremeyen hesap soramaz. Güçlü ekonomide olmasa zengin olmayız. Güçlü ekonomiye gitmenin yolu da kaliteli bir demokrasiyle olur” dedi.

Bürokrasiyi anlamaktan güçlük çektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “2001 krizini gördüm. Bu krizlerde tek etkilenmeyen grup var o da bürokratlar. Her ayın 15’inde giderler tıkır tıkır maaşlarını alırlar” diye konuştu. Hisracıklıoğlu, banka sektörüyle ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Şuanda yapılan fırsatçılıklarda çok büyük sıkıntı duyuyoruz. Bankaların da hak ve hukukunu korumakta bana ait, ama onlar da haksızlık yaparsa onları da koruyamayız. Faizler aşağı inerken sen tefeci faizi eklersen o zaman biz bunun hesabını sorarız. Fırsatçılık yapan oldu mu direkt bana bildirin.”

01.01.2009


 

Askerî yerlerde sunum yaptım

Ergenekon sanığı Ümit Sayın, zihin kontrolü ve psikolojik savaş konusundaki sunumunu kime hazırladığının sorulması üzerine, bunu birçok yerde gösterdiğini, askerî yerlerde de sunum yaptığını söyledi.

Ümit Sayın: Askerî yerlerde sunum yaptım

ERGENEKON sanığı Ümit Sayın, zihin kontrolü ve psikolojik savaş konusundaki sunumunu kime hazırladığının sorulması üzerine, bunu birçok yerde gösterdiğini, askerî yerlerde de sunum yaptığını söyledi. İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın önceki gugünkü duruşmasında çapraz sorgusu yapılan Sayın savcı Nihat Taşkın’ın, ‘’derin devlet’’ üzerine yazdığı ve çeşitli internet sitelerinde yer alan yazısını hatırlatması üzerine o yazıda, Türkiye içinde derin çetelerin olduğundan, derin devletin olmadığından bahsettiğini anlattı. Sayın, ‘’Ergenekon diye bir örgüt olduğuna inanmıyorum. Ergenekon, ‘derin devlet’ diye algılanmamalı’’ dedi. Derin devletin, devlet bağlantılı, kurumlarını da içeren bir yapı olduğunu ifade eden Sayın, savcı Taşkın’ın, söz konusu yazısında Ergenekon, TİT, İBDA/C gibi örgütlerin kurulduğundan bahsettiğini hatırlatması üzerine, ‘’Ergenekon diye bir hayalet vardı, ondan bahsettim’’ diyerek, yazıda bahsettiği Ergenekon ile dava konusu Ergenekon’un aynı olmadığını savundu.

Zihin kontrolü ve psikolojik savaş konusundaki sunumunu kime hazırladığının sorulması üzerine Sayın, bunu birçok yerde gösterdiğini, askeri yerlerde de sunum yaptığını söyledi.

01.01.2009


 

Hastanelerde “e-randevu” dönemi

SAĞLIK Bakanlığının 2009’da hayata geçirmeyi planladığı projeyle hastanelerden telefonla veya internetten randevu alınabilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, Bakanlığın gelecek 20-30 yılı kapsayan stratejik planının Ocak ayında Devlet Planlama Teşkilatına sunulacağını bildirdi. Elektronik devletin (e-devlet) önemli bir bileşeni olan, e-sağlık sisteminin 2009’da devreye girmesinin planlandığını belirten Tosun, bu sistem sayesinde sağlık alanında daha iyi bir iletişim sağlanacağını, hastalarla ilgili bilgilerin daha hızlı derleneceğini bildirdi. Ayrıca, “e-randevu” denilen, merkezi randevu sisteminin uygulamaya sokulmasının öngörüldüğünü kaydeden Tosun, bu sistemde, ülkenin her yerinde, tek bir numara aranarak muayene için randevu alınabileceğini söyledi.

01.01.2009


 

MAZLUMDER: İstifalar yetmez, dostluk grubu feshedilmeli

İSRAİL’İN Filistin’in Gazze şehrine yaptığı saldırıları kınamak amacıyla, TBMM Çankaya kapısı önünde MAZLUMDER tarafından bir protesto eylemi düzenlendi.

Eylemde konuşan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, Mecliste bulunan İsrail-Türkiye Dostluk Grubu’ndaki bireysel istifaların önemli fakat yeterli olmadığını belirterek, grubun feshedilmesi gerektiğini belirtti. Beytar, Türkiye toplumunun genel eğilimini ve ortaya çıkan infiali görmezden gelerek, dostluk grubunun devamında ısrar etmenin en azından toplumsal iradeye saygısızlık olduğunu belirtti.

01.01.2009


 

Abdullah Gül, “Ulusal Programı”onayladı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde yol haritası özelliği taşıyan “3. Ulusal Programı” onayladı.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan Ulusal Program, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde 57. ve 58. Hükümet dönemlerinde hazırlanan programların ardından, 3. Ulusal Program olarak hayata geçiriliyor. Ulusal Program, 18 Ağustosta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Ulusal Program taslağının geniş olarak ele alınmış, Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Ulusal Program, Türkiye’nin önümüzdeki 4 yıl içerisinde AB’ye üyelik sürecinde yapmayı öngördüğü taahhütleri içeriyor. Programda, AB’ye uyum konusunda 100’ün üzerinde yasa değişikliği, 300’den fazla tüzük ve yönetmelik gibi ikincil düzenlemeler yer alıyor. Ulusal Program kapsamında yapılması öngörülen değişikliklerin 4 yıl içerisinde hayata geçirilmesi gerekiyor.

01.01.2009


 

Seçim yasakları belirlendi

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçime ilişkin yasakları belirledi.

YSK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan konuya ilişkin kararına göre, seçim yasakları, seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününden önceki güne kadar olan süre içinde (1 Ocak 2009 – 28 Mart 2009) ve seçim propagandasının başlangıcı olan 19 Mart 2009’dan itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde uygulanacak şekilde iki başlık altında toplandı.

01.01.2009


 

Divriği’de trenler çarpıştı

SİVAS’IN Divriği ilçesinde yolcu treni ile yük treni çarpıştı. Kazada, 2 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Sivas-Divriği hattında, Çetinkaya-Güneş istasyonları arasında seyir halindeki Doğu Ekspresi’nin, saat 11.30’da, kırmızı sinyali ihlal etmesi sonucunda öndeki yük trenine çarptı. Kazada yaralanan makinist Ruhi Civan (54) ile yardımcı makinist Tuncay Yanaz (25) ambulansla Cumhuriyet Üniversitesi’nde tedavi altına alındı. Cevher treninin 4 vagonuyla Doğu Ekspresi’nin lokomotifi ve bir yolcu vagonun raydan çıktı.

01.01.2009


 

TRT’nin Kürtçe yayını bugün başlıyor

TRT’nİn farklı dil ve lehçelerde yayın yapacak çok dilli kanallarından ilki olan TRT-6 yayın hayatına bugün canlı yayınla başlayacak.

TRT-6’nın yayına başlaması dolayısıyla bugün Arı Stüdyosu’nda tören düzenlenecek. Törende, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin bir konuşma yapacak.

01.01.2009


 

TÜRKİYE KAR ALTINDA, KÖY YOLLARI KAPALI

Kar yağışı ülkenin hemen her yerinde etkisini gösteriyor. Köy yolları kapanıyor, okullar tatil ediliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Şehir merkezlerindeki kar kalınlığı Ağrı’da 56, Muş’ta 55, Kars’ta 23, Erzurum’da 22, Ardahan’da 17, Erzincan’da 9 ve Iğdır’da 8 santimetre olarak ölçüldü.

Kar yağışı ve tipi sebebiyle Muş’ta 250, Erzurum’da 185, Kars’ta 137, Iğdır’da 72 ve Bingöl’de ise 22 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Yolların yeniden ulaşıma açılması için il özel idarelerine bağlı ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu arada, yağışın fazla olduğu illerde cadde ve sokaklarda biriken kar belediye ekipleri tarafından temizleniyor.

Öte yandan, gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları ise sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 22, Kars ve Ardahan’da 16, Erzincan’da 12, Ağrı’da 9, Muş’ta 8 ve Iğdır’da 6 derece oldu. Erzurum’da aşırı soğuk hava sebebiyle araçlarının akaryakıt deposu donan bazı vatandaşların, deponun altında ateş yaktığı, bazılarının ise tüplü pürmüzle depo ve motoru ısıtıp otomobillerini çalışmak için uğraştığı gözlendi.

Meteoroloji yetkilileri bugünden itibaren 4 Ocak 2009’a kadar bölgede havanın parçalı az bulutlu olacağını ifade etti. Hava sıcaklığının 5-6 derece düşeceğini belirten yetkililer, sürücüleri de yollardaki sis ve buzlanmaya karşı uyardı.

KÖYLERE ULAŞILAMIYOR

Kar nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde 203 köy ve 162 mezra yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kar yağışı sebebiyle Batman’ın Sason ilçesinde 40 köy ve 108 mezranın, Kozluk’ta 20 köy ve 32 mezranın, Gercüş’te 14 köy ve 10 mezra ile Beşiri’de 2 köy ve 2 mezra olmak üzere toplam 76 köy ve 162 mezra yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Yetkililer, 5 ayrı ekiple yolları ulaşıma açmaya çalıştıklarını kaydettiler. Kocaeli’nde, 4 köy yolu kar yağışı sebebiyle ulaşıma kapandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Köye Hizmet Götürme Birliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, gece yoğunlaşan kar yağışı nedeniyle kimi köy yollarında ulaşım aksadı. Ekiplerin sabah erken saatlerde köy yollarında çalışma başlattıkları, Kandıra, Gölcük ve Derince ilçelerinde birer köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu ve yolları açma çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi. Bu arada şehrin yüksek kesimlerinde kar yağışının sürdüğü öğrenildi.

01.01.2009


 

EĞİTİME KAR ENGELİ

BartIn’In merkez ilçeye bağlı köylerindeki tüm okullarda eğitime dün ara verildi.

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, alınan karar doğrultusunda kar yağışı nedeniyle merkez ilçeye bağlı köylerde taşımalı eğitim yapılan ilköğretim okulları ile lise ve dengi okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildi. Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı ilçesindeki tüm okullar ile Çaycuma ilçesindeki taşımalı eğitim yapılan köy okullarında da eğitime ara verildi. Yoğun kar yağışı sonrası Ereğli, Alaplı ve Çaycuma’daki okulların durumu değerlendirildi. Alınan karar doğrultusunda, Ereğli, ve Alaplı’daki ilköğretim ile lise ve dengi okulların yanı sıra Çaycuma’daki taşımalı eğitim yapılan köy okullarında eğitime bir gün ara verildi.

01.01.2009


 

ULUDAĞ’DA KAR KALINLIĞI 110 SANTİMETREYE ULAŞTI

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da, kar kalınlığı 110 santimetreye ulaştı. ‘’Oteller bölgesi’’nde kar kalınlığı son yağışlarla birlikte 110 santimetreyi buldu.

Hava sıcaklığının eksi 10 derece olarak ölçüldüğü Uludağ’da, yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 50 metrenin altına düşüyor. ‘’Beyaz cennet’’teki kar yağışının bugün öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiğini bildiren yetkililer, sürücüleri tedbirli olmaları konusunda uyardılar.

01.01.2009


 

2008 İŞTE BÖYLE GEÇTİ

Türkiye ve dünya, 2008 yılında hangi gelişmelere şahitlik etti? Türkiye’de yıl boyunca neler yaşandı, konuşuldu, yazıldı? Yılın en çok dikkat çeken gündem başlıkları neler oldu? İşte ayrıntılar…

BAŞÖRTÜ MESELESİ...

Tüm yılı kapsayan medya raporuna göre, 2008 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de, bir önceki yılın da en çok tartışılan konuları arasında ilk sıralarda yer alan başörtüsü sorunu oldu. Başörtüsü serbestisi yasasının meclisten geçmesi, rejim tartışmalarını alevlendirirken; yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi sebebi ise, konu sıcaklığını sürdürdü. Başörtü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken, TV kanalları ise gelişmelere 2.179 saat yer ayırdı.

2008 yılında Türk medyasında en çok konuşulan konular, Amerika, AKP, terör olayları ve AB oldu. Kuzey Irak’taki gelişmeler, Güngören’deki patlama, ABD Konsolosluğu’na düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakolu’na yapılan saldırı ve şehit haberleriyle tüm ülkeyi derinden sarstı. Medyada toplam 236 bin 344 habere konu edilen terör olayları, ekranlarda ise 4 bin 255 saat süreyle yer buldu.

Yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması oldu. Türk halkının nabzını hızlandıran harekât, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

RUSYA İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ SAVAŞ

Güney Osetya’ya saldıran Gürcistan’a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok meydana getiren Rusya, gündeme bomba gibi düştü. Dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği savaş, Türk medyasının da markajındaydı.

KÜRESEL ISINMA GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ...

MTM’nin yılın medya raporuna göre, küresel ısınmanın hem dünyadaki hem ülkemizdeki etkileri, Antalya’da gerçekleşen son 30 yılın en büyük orman yangını başta olmak üzere pek çok ilde çıkan yangınlar, ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan su sorunu ve bu konularla ilgili gelişmeler medyanın gündeminden düşürmediği başlıca konular oldu.

GÜL’ÜN ERMENİSTAN ZİYARETİ

Millî Futbol Takımımızın Ermenistan ile yaptığı futbol karşılaşmasını izlemek için Cumhurbaşkanı Gül’ün de Erivan’a gitmesi ve bu vesileyle bazı diplomatik görüşmeler yapması, her kesimde farklı yorumlanırken, dünyanın gözleri de tarihi buluşmaya çevrildi. Siyasi ilişkileri geliştirmede bir fırsat olarak değerlendirilen bu ziyaret, yılın en çarpıcı ve medyada en çok yer bulan gelişmeleri arasında yerini aldı.

ERGENEKON, GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ...

“Darbe için zemin hazırlamaya çalışmakla’ suçlanan ve savcının hazırladığı iddianamede ‘Ergenekon Terör Örgütü’ olarak adlandırılan Ergenekon Operasyonu, 12 Haziran 2007’de Ümraniye’deki bir evde 27 adet el bombasının bulunmasıyla start aldı. 22 Ocak 2008’de sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınmaların başlamasıyla Ergenekon Operasyonu, medyanın da yakın markajına girdi. Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve TSK’dan önemli isimler başta olmak üzere, hemen hemen her alandan birçok önemli ismin tutuklanması veya sorgulanmasının da etkisiyle soruşturmaya olan ilgi, davanın başlamasıyla daha da büyüdü. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 97 bin 722 habere konu olan Ergenekon, 1.802 saati aşkın süreyle ekranlarda yer buldu.

YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, işçisinden memuruna herkesin pür dikkat izlediği konuların başında geldi. Tasarı, hükümet ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Emek Platformu ve hükümet, sendikaların sosyal güvenlik ve sağlık sigortası konusundaki 19 maddelik talep listesinden 11’inde uzlaşma sağlarken, sendikalar uzlaşma sağlanamayan maddelerdeki ısrarlarını sürdürdü. Konu, yılın en çok tartışılan ve medyanın yakın ilgi gösterdiği başlıklar arasında yerini aldı.

İLK SİYAHİ BAŞKAN

Bir yandan ülkede yaşanan büyük kriz, diğer yandan başkanlık seçimleri derken, tüm dünyanın gözleri yıl boyunca Amerika’nın üzerindeydi. Kasım ayında tüm dünya ülkeleri, Amerika’da yaşanan bir ilke tanıklık etti. Seçim yarışından galibiyetle çıkan ve ABD’nin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Obama, ülkesinde büyük bir sevinç dalgası meydana getirirken, umutları da yeniden yeşertti. Amerika, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken, Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.

AB YİNE GÜNDEMDE

Yılın en çok konuşulan bir diğer konusu ise Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle ilgili gelişmelerdi. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi.

ERDOĞAN-DOĞAN TARTIŞMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan’ın kamuoyu önünde başlayan ve çeşitli iddialarla günden güne büyüyen tartışması, yıla damgasını vuran bir diğer konu başlığıydı. Başbakan’ın Doğan Yayın Grubu’nu hedef alan ve “bu yayınları okumayın” şeklindeki açıklamaları, medyada büyük tartışmalara ve eleştirilere neden oldu.

“TEĞET” GEÇTİ Mİ, GEÇMEDİ Mİ?

Amerika’da bankaların batmasıyla başlayan ve 1929’dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen kriz, kısa sürede dalga dalga tüm ülkelere yayıldı. Yıl ortası itibariyle Türkiye’yi de etkisi altına alan ekonomik kriz, firmaların kapanmasına, işsizliğin artmasına veya işçilerin maaşlarını alamamasına neden olurken, yıkıcı etkileri de günden güne arttı. Krizin yanı sıra doğalgaz, elektrik ve benzine yapılan zamlar, yıl sonuna doğru emekçilerin DİSK ve KESK yönetiminde sokağa dökülmelerine neden oldu. Ekonomik krizin etkileri ve protestolar, medyanın en önemli gündem maddeleri arasında üst sıralarda yerini aldı.

01.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır