"Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gazze kan gölü

Gazze’de yayın yapan Hamas’ın El Aksa radyosuna, çatışmaların sürdüğü Gazze’nin Zeytun mahallesinden dün sabah saatlerinde bağlanan bir kadın, ağlayarak, “Pencereden baktım... Cesetler sokaklarda...” dedi. Çok korktuğunu, tir tir titrediğini anlatan kadın, etraflarındaki evlerin bombardımanlarda isabet aldığını belirtti.

İsrail, sert karşılık buluyor

İsraİl’İn Gazze Şeridi’nin kuzeyinden başlattığı kara saldırısı sürerken, hava saldırıları da devam ediyor. Ancak İsrail ordusunun Gazze’de sert karşılık bulduğu belirtiliyor.

Gazze’de yayın yapan Hamas’ın El Aksa radyosuna, çatışmaların sürdüğü Gazze’nin Zeytun mahallesinden sabah saatlerinde bağlanan bir kadın, ağlayarak, “Pencereden baktım... Cesetler sokaklarda...” dedi. Çok korktuğunu, tir tir titrediğini anlatan kadın, etraflarındaki evlerin bombardımanda isabet aldığını da belirtti. Gazze şehrinin Tuffah ve Zeytun mahallelerinde sabah saatlerinde İsrail askerleri ile Filistinlilerin arasında çatışmaların olduğu belirtiliyor.

İsrailli askerî yorumcular ise harekâta katılan asker ve tank sayısı ile şimdiye kadar yürütülen operasyonlar doğrultusunda yaptıkları değerlendirmede, bunun çok geniş çaplı bir işgal harekâtı değil, sadece birkaç noktada yürütülen bir kara operasyonu olduğu görüşünü ifade ediyorlar. İsrail basınına göre halen Gazze Şeridi’nin içlerinde on binlerce asker bulunuyor. Haaretz gazetesi, bu sayıyı 10 bin dolayında olarak verdi. Bu arada Gazze Şeridi’ne son bir haftadır Kerem Şalom geçişinden sağlanan insanî yardımların nakli de durduruldu. Bu kararın, İsrail’in kara saldırısı başlatması sebebiyle Filistinlilerin geçiş noktalarına saldırı düzenleyebileceği ihtimaline karşı alındığı belirtildi. Bu arada İsrail ordusunun ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktorun vefat ettiği belirtildi.

Hamas’ın El Aksa radyosu, “İsrail ordusunun sert karşılık bulduğu” yönünde haber vererek, İsrail tanklarının döşenen mayınlar sebebiyle çok yavaş hareket edebildiğini belirtti. Televizyon, İsrail askerlerinden 5’inin öldürüldüğünü, 25’inin de yaralandığını duyurdu. İsrail ordu sözcülüğü ise 30 civarında Hamaslının öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara saldırısı sürerken, Filistinlilerin İsrail tarafına attığı roketlerden biri, sınırın hemen yakınındaki Sderot şehrinde bir eve isabet etti. İsabet alan evde, bir kadının hafif yaralandığı bildirildi. Gece boyunca 3 Kassam roketi de Eşkol Bölge Konseyi sınırları içine düştü, ancak bu roketler de açık alanlara isabet etti.

İsrail tanklarının bölgeyi yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde ordunun esas amacının, Gazze ile güney ve kuzey bölgeleri arasında bağlantıları keserek, bölgeyi iki kesime ayırmak olduğu ifade ediliyor.

05.01.2009


 

Saldırılarda 5 doktor şehit

İsrail ordusu piyadelerinin Gazze Şeridinin kuzeyinden ve Gazze şehrinin doğusundan başlattıkları kara saldırısı devam ederken, ağır bombardımanda yaralıları almaya çalışan Gazzeli 5 doktor şehit oldu.

05.01.2009


 

FİLİSTİNLİ KAYNAKLAR: 23 KİŞİ ÖLDÜ

Fİlİstİnlİ sağlık kaynakları, İsrail’in kara harekâtı başlattığı önceki geceden beri 23 Filistinlinin vefat ettiğini bildirdi. Ölenlerden üçünün Hamas militanı olduğu, geri kalanının ise siviller olduğu belirtildi.

05.01.2009


 

pazaryerİnİ vurdular

İsraİl’İn, kara harekâtı başlattığı Gazze’nin en büyük pazaryerini vurduğu bildirildi. Filistinli sağlık kaynakları, saldırıda en az 5 kişinin öldüğünü, 40 kişinin de yaralandığını kaydetti.

05.01.2009


 

Kızılhaç: İsrail, sağlık ekiplerine izin vermiyor

UluslararasI Kızılhaç örgütü, İsrail’in Gazze’ye sağlık ekiplerinin girişine izin vermediğini duyurdu.

Kızılhaç’tan yapılan açıklamada Ürdün’den gelen bir ekibin Filistin’e girişinin İsrail yönetimi tarafından önlendiği belirtildi. Kızılhaç’ın İsrail ve Filistin sorumlusu Pierre Wettach da “En çok ihtiyaç duyuldukları dönemde sağlık ekibinin Gazze’ye girmesinin hayatî öneme sahip olduğunu” açıkladı.

05.01.2009


 

Abbas: Saldırılar durdurulsun

Fİlİstİn Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının durdurulmasını istedi.

Filistin Başkanlık Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna’nın yaptığı açıklamaya göre, Abbas, İsrail’in başlattığı kara harekâtının ardından, BM Genel Sekreteri’ni telefonla arayarak, saldırının durdurulmasının yollarını görüştü. BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını ve bütün taraflarla, bu operasyonun durdurulması için temasa geçilmesini de isteyen Abbas, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları için İsrail’i kınadı.

05.01.2009


 

Acil ateşkes isteği

İngİltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İsrail’in günler süren hava bombardımanından sonra bu akşam saatlerinde giriştiği kara harekâtının ‘’bir ateşkesin gerekli olduğunu gösterdiğini’’ söyledi.

Miliband, saldırının ardından yaptığı açıklamada, ‘’İsrail’in Gazze’ye kara harekâtı, ateşkesin aciliyetini ispatlamaktadır’’ ifadesini kullandı. David Miliband, askeri tırmanışın korku ve acıyı beraberinde getireceği uyarısında da bulundu. Fransa Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in kara saldırısını kınamıştı.

05.01.2009


 

AB Ortadoğu’ya heyet gönderiyor

Avrupa Birliği, Gazze Şeridi’ndeki saldırılara son verilmesini sağlamak amacıyla Ortadoğu’ya heyet gönderiyor.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, üst düzey yetkililerden oluşacak heyetin, temaslarına başladığı, üç gün sürecek ziyaretler sırasında Mısır, İsrail, Filistin ve Ürdün’de temaslarda bulunulacağı belirtildi. Heyette, AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Fransa, İsveç ve Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının yer alacağı kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de gelecek hafta Ortadoğu’yu ziyaret edeceği duyurulmuştu.

05.01.2009


 

ÇARESİZ BM

Lİbya’nIn Arap ülkeleri adına BM Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, acil toplantı istemesi üzerine yapılan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda, bir basın açıklaması metni üzerinde bile anlaşma sağlanamadı.

Libya, toplantıda, Konsey’den taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metni dağıtmıştı. Ancak bu metne ve metnin ‘’başkanlık açıklaması’’ şeklinde kabul edilmesine ABD’nin karşı çıkması üzerine toplantıdan herhangi bir sonuç alınamadı. Konseyin dönem başkanı Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice, gazetecilere toplantının ardından yaptığı açıklamada, herhangi bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadığını ancak ‘’Gazze’deki durumun giderek kötüleştiği, acil ve kalıcı bir ateşkesin temini ve Gazze’ye insani yardımın sağlanması’’ konusunda Konsey üyelerinin pek çoğunun aynı düşündüğünü söyledi. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff ise Hamas’ın geçen hafta Konsey tarafından yapılan ateşkes çağrısına uymadığını, bu yüzden yeni bir açıklamanın yarar getirmeyeceğini düşündüklerini söyledi.

Libya Büyükelçisi Giadalla Ettalhi ise ABD’nin, toplantıdan herhangi bir açıklama çıkmasına karşı olduğunu basına kapalı toplantıda söylediğini, bunun son derece üzücü bir durum olduğunu belirtti. Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur ise Konseyin uluslar arası barış ve güvenlik konularıyla ilgilenen bir BM organı olarak, görevini yerine getirmediği görüşünü dile getirdi.

05.01.2009


 

Irak’ta intihar saldırısı

Irak’ta bir Şiî türbesi yakınında düzenlenen intihar saldırısında 38 kişi öldü, 55 kişi yaralandı. Saldırı, Bağdat’ın Şiîlerin yaşadığı Kazımiye bölgesindeki İmam Musa türbesinin dışındaki kontrol noktasında yapıldı.

05.01.2009


 

Avrupa’da büyük protestolar

İsraİl’İn Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, Hollanda’nın Lahey, Rotterdam şehirlerinden sonra başşehir Amsterdam’da da düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

Hollanda Filistin Komitesi’nin öncülüğünde, değişik görüş ve inançtan 25 sivil toplum örgütünün desteklediği protesto yürüyüşünde, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediği belirtilerek saldırıların bir an önce durdurulması istendi. Şehrin Museumplein alanında düzenlenen gösteriye yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

05.01.2009


 

İsrail kara saldırılarında başarısız

Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarının 8’inci gününde önceki gün büyük çaplı kara saldırısı başlatan İsrail’in, bugüne kadar Arap topraklarına kara kuvvetleri göndermesiyle ilgili ‘’büyük ölçüde başarısız bir tarihe sahip olduğu’’ belirtildi.

AP ajansının, 37 yıldır Orta Doğu’yu izleyen muhabiri Mark Lavie imzasıyla yayımlanan analiz haberinde, İsrail güçlerinin, Arap topraklarına yönelik kara saldırılarında bataklığa saplandığı, ağır kayıplar vermekle birlikte hedef aldığı şiddet yanlısı grupları bastıramadığı ve kendisine yönelik saldırıları tamamen durduramadığı kaydedildi. İsrail’in kara saldırılarında başarısız olduğuna ilişkin en son örneğin 2006’da Lübnan’daki Hizbullah gerillalarıyla giriştiği savaş olduğu belirtilen analizde, bu savaşın, Gazze’de de uygulanabilecek uluslar arası güç ihtiyacı düşüncesini doğurduğu ifade edildi. Analiz haberde, bu tür bir operasyonun, şehirlerin her tarafına, mülteci kampalarına girmeyi, ev ev çatışmayı gerektireceği, kitlesel yıkımı getireceği ifade edilerek, İsrail askerleri bölgeden ayrılırken de el bombaları, havan topları, bubi tuzaklarının ve intihar saldırılarının kolay hedefi olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

05.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır