"Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İSRAİL İNSAN HAKKI TANIMIYOR

AB Komisyonunun insanî yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, Gazze saldırılarında İsrail'i uluslararası insan hakları hukukunu ihlâl etmekle suçladı. Michel, La Libre Belgique gazetesine yaptığı açıklamada, “İşgalci bir gücün ilk yükümlülüğü insan hayatını korumak, can güvenliğini sağlamak, onları beslemek ve gözetmektir'' dedi.

İSRAİL’İN SUÇLARI İSPATLANDI

İsrail'in “göstere göstere” bu yükümlülüklerinin hiçbirini yerine getirmemesini “kabul edemediğini” ifade eden Belçika eski Dışişleri Bakanı Michel, 'İsrail'in suçlarına dair uzmanların üzerinde görüş birliği sağlayarak açığa çıkardığı kanıtlar, bu ülkenin Gazze Şeridinde uluslararası insan haklarına uymadığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.

AB de katliâma

isyan etti

AB Komisyonu’nun insanî yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, Gazze saldırılarında İsrail’i uluslar arası insan hakları hukukunu ihlâl etmekle suçladı. Michel, La Libre Belgique gazetesine yaptığı açıklamada, ‘’İşgalci bir gücün ilk yükümlülüğü insan hayatını korumak, can güvenliğini sağlamak, onları beslemek ve gözetmektir’’ diyerek, İsrail’in ‘’göstere göstere’’ bu yükümlülüklerinin hiçbirisini yerine getirmemesini ‘’kabul edemediğini’’ ifade etti. Eski Belçika Dışişleri Bakanı Michel, ‘’Uzmanların üzerinde görüş birliği sağlayarak açığa çıkardığı İsrail’in suçlarından oluşturduğu deliller, bu ülkenin Gazze Şeridi’nde uluslar arası insan haklarına uymadığını ortaya koymaktadır’’ dedi.

İsrail’in Orta Doğu’nun tek demokratik ülkesi vurgusuna da dikkati çeken Michel, ‘’Bir demokrasiden geliyorsa bunları kabullenmek daha da zor’’ diye konuştu. Michel, AB dışişleri bakanlarının geçen ay aldığı İsrail’le ilişkileri güçlendirme kararına itirazını da ortaya koyarak ‘’İki taraftan birini güçlendirecek enstrümanları kullanmama konusunda dikkatli olmalıyız’’ uyarısında bulundu. Brüksel / aa

14.01.2009


 

BM’den bir karar daha

İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cenevre’de toplanan BM İnsan Hakları Konseyi’nin aldığı kararın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararların çok ötesine geçtiğini ve Güvenlik Konseyi’nin değinmediği noktaları kapsadığını belirtti.

İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, yaptığı açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi’nin önde gelen üyeleriyle, geçen hafta yaptığı temaslar ve İKT’nin daimî temsilcisi ile hafta boyunca sürdürülen çalışmalar neticesinde, çıkartılan bu kararın çok önemli olduğunu belirterek, “Alınan karar, Filistin halkının haklı dâvâsını tescil etmiş ve İsrail’in bu konudaki sorumluluğunu açıkça belgelediğini ortaya koymuştur. Bu karar, İsrail’i sorumluluğa davet eden ve suçluluğunu tesbit eden bir karardır” dedi. İhsanoğlu, Gazze’ye iki kanaldan insani yardımların gönderilmekte olduğunu, üst düzey bir heyet gönderilerek Mısır hükümetiyle anlaşma yapıldığını, İKT’nin, Mısır ile Gazze arasında bulunan sınıra yakın bir ofis açacağını ve insani yardım koordinasyonunu sağlayacağını açıkladı. Öte yandan alınan kararın, ileri aşamalarda başka süreçlere yol açması bekleniyor. Beyrut / aa

14.01.2009


 

Vahşi ve acımasız savaş

Kan ve gözyaşının dinmediği Gazze Şeridi’nde yaşayanlar çoluk çocuk, kadın erkek, yaşlısı genci, sivili militanı aynı kapanın içinde kısılmış vaziyette, ayırım gözetmeksizin gelen “ölüme” isyan ediyor.

Gazze’nin en büyük hastanesi Şifa’nın bir doktoru isyanını, “Bu savaşta kural yok... İnanılmaz ve vahşi” sözleriyle dile getiriyor.

Bombardımanlardan, füze ve top atışlarından iki haftada 4 binin üzerinde kişinin yaralandığı Gazze’de, her dakika aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yaralının akın akın getirildiği Şifa hastanesinin, “Gördüklerimden artık hissizleştim. Aileme bile bir şey olsa beni etkilemeyecek sanıyorum” diyen doktoru, 5 gündür evine gitmeden gece gündüz ameliyat yaptığını anlattı. Doktor, “Sabahlara kadar aralıksız çalışıyoruz. Bitmiyor... Her dakika yenileri geliyor. 5 günde 100 ameliyat yaptım. Ameliyat ettiklerim arasında hiç militan yoktu. Savaşçıları tipinden anlarsınız. Gelenler çoluk çocuk, kadın, yaşlı... Çocukların çoğu 16’sının altında. Hamaslıların Gazze’de ayrı hastanesi mi var oraya gitsinler? Zaten hastane sayısı belli” dedi. İsrail askerlerinin Gazze’ye girmeye çalıştıklarını ama giremediklerini, sokakta militanlara bir şey yapamadıklarını söyleyen doktor, “Madem girmek istiyorsunuz girin. Alın Hamas’ı... Öyle yapmıyorsunuz. Füze gönderip çoluk çocuğu öldürüyorsunuz. Bundan mutlu mu oluyorsunuz? Bu tam bir hainlik” diye konuştu.

14.01.2009


 

RİCE’E BASKI YAPTIRMIŞ

İsrail Başbakanı Olmert, Bush’la yaptığı telefon görüşmesinden sonra, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın BM Güvenlik Konseyinin Gazze’yle ilgili karar tasarısının oylamasında kabul yerine çekimser oy kullanmaya mecbur kaldığını söyledi.

ABD’ye İsrail ablukası

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert, ABD Başkanı George Bush’la yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın BM Güvenlik Konseyinin Gazze’yle ilgili karar tasarısının oylamasında çekimser oy kullanmaya mecbur kaldığını söyledi. Olmert, yaptığı açıklamada, geçen perşembe konseyde yapılacak oylama öncesinde Rice’ın kabul oyu kullanmak istemesine “anlam verememeleri” üzerine Bush’la görüştüğünü belirtti. Bush’un bir konferans için Philadelphia’da bulunduğunu öğrenmesine rağmen telefonla görüşme çabalarını sürdüren Olmert, ısrarları sonucu Bush’un konuşmasını yarıda bıraktırarak, kendisiyle telefonla görüştüğünü söyledi. Bush’a telefonda bu karar tasarısı lehinde oy kullanamayacaklarını anlattığını belirten Olmert, Bush’un “karar tasarısını bilmediği ve görmediğini” söylemesi üzerine, çok iyi bildiği bu tasarıyı ABD’nin desteklememesi gerektiğini Bush’a ilettiğini bildirdi. Olmert bu görüşmeden sonra Rice’ın, Bush’un talimatı üzerine oylamada çekimser oy kullandığını belirtti Kudüs / aa

14.01.2009


 

“Fevkalâde bir iş yaptık”

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Eşkenazi, “askerlerinin Hamas’a önemli zarar verdiklerini, daha da fazlası için saldırıya devam edeceklerini” söyledi. Eşkenazi, “fevkalâde bir iş” yaptıklarını iddia etti.

‘Fevkalâde’ bir katliâm!

İsraİl Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Eşkenazi, Gazze’de “fevkalâde bir iş” yaptıklarını söyledi. Eşkenazi, askerlerinin Hamas’a önemli zarar verdiklerini, daha da fazlası için saldırıya devam edeceklerini ifade etti. Eşkenazi, meclisin dışişleri ve savunma komitesindeki konuşmasında, İsrail askerlerinin Hamas militanlarına, altyapı ve hükümet kurumlarına önemli zarar verdirerek “fevkalâde bir iş” yaptıklarını belirtti. “Daha yapacak işlerimiz var” diyen Eşkenazi, Hamas’ın roket saldırılarını azaltmak için daha çok çalışacaklarını ifade etti. Kudüs / aa

14.01.2009


 

Hamas’tan Mısır’a hayır

Lübnanlı siyasî kaynaklar, İsrail’in 18 gündür saldırı düzenlediği Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik Mısır’ın ortaya koyduğu önerilere Hamas’ın sıcak bakmadığını bildirdi. Örgütün, uzun süreli ateşkes önerisine, İsrail askerlerinin Gazze'de yeni işgal ettiği mevzilerden derhal çekilmesini içermeyen herhangi bir ateşkese ve Refah sınır geçiş noktasında yabancı gözlemcilere karşı olduğu belirtildi.

Hamas ateşkese sıcak bakmıyor

LübnanlI siyasî kaynaklar, İsrail’in 18 gündür saldırı düzenlediği Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik Mısır’ın ortaya koyduğu önerilere Hamas’ın sıcak bakmadığını bildirdi. Reuters ajansının haberine göre, Hamas’a yakın Lübnanlı kaynaklar, Şam’da örgütün liderleriyle temaslarda bulunduktan sonra önceki gün Kahire’ye dönen Hamas heyetinin, Mısır istihbarat başkanı Ömer Süleyman’a ateşkes teklifiyle ilgili olumsuz cevap vereceğini söyledi. Bir kaynak, Hamas’ın, son günlerde uluslar arası diplomatlarla birlikte üzerinde çalışılan Mısır’ın hazırladığı teklifteki üç unsura karşı çıktığını belirterek, örgütün “Kahire’nin uzun süreli ateşkes teklifine, İsrail askerlerinin Gazze’de yeni işgal ettiği mevzilerden derhal çekilmesini de içermeyen herhangi bir ateşkese, Refah sınır geçiş noktasında yabancı gözlemcilere” karşı olduğunu kaydetti. Beyrut / aa

14.01.2009


 

NORMAL BİR İNSAN GİBİ YAŞAMAK

“Ne istiyorlar sivillerden anlamıyorum” diyen doktor, “Suyumuz yok, elektriğimiz yok,ekmeğimiz de... Arabayı bırak ambulansla çıkamıyoruz. Üstümüzde uçaklar, karadan tanklar, denizden gemiler vuruyor. Sanıyorlar ki, Gazzelileri sıkıştırınca bunlar Hamas’ın üzerine yüklenecek. Tam tersi oluyor. Gazze’deki insanlar, El Fetihlisi, Hamaslısı, artık aralarında bir ayırım olmadığını anladı. İsrailliler hiçbir Filistinliyi sağ bırakmak istemiyor. Bu anlaşıldı” dedi. “Amerika, İsrail’e gemilerle silâh gönderiyor ama birkaç kilometre öteden, Refah sınırından bize ilâç, tıbbî malzeme sokulmuyor” diyen ve artık artık Gazze’de “yoklar”dan bahsetmek istemediğini söyleyen doktor, şöyle devam etti: “4 aylık bebeğime pilav yedirdim. Süt yok. Karın ağrısından sabahtan beri ağlıyor. Bebek bağırsağı bu tür yemeği hazmetmiyor ama çare yok. Susturmak için ağrı kesici veriyorum. Bütün bunlara rağmen, Allah sabır vermiş sabrediyoruz. Ekmek de istemiyoruz, elektrik de... Sadece normal bir insan gibi yaşamak istiyoruz.” Doktor, yaşadıklarının kendisinde oluşturduğu etkiyi şu çarpıcı sözlerle aktardı: “Artık alıştım. Her şeye alıştım. Hiçbir şeysiz yaşamaya alıştım. Ölümlere alıştım. Hissizleştim... Sanki ailemi bile vursalar etkilenmeyeceğim, öyle bir duygu. Anlamı yok hiçbir şeyin.”

14.01.2009


 

“YENİ BOMBALARI ÜZERİMİZDE DENİYORLAR”

Gazze’ye atılan bombaların, kalabalık şehirde, nereye düşse birkaç kişiyi öldürmesinin, onlarcasını yaralamasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen doktora göre, atılan bombalar yeni ve Gazzeliler üzerinde “deneniyor.” “Amerika’dan yeni silâhlar getiriyorlar ve denemek için bizi kullanıyorlar. Şu deney farelerine döndük” diyen doktor, bir doktor arkadaşının evine düşen ve iki çocuğunu yaralayan bombaların yaktığı parçaları, arkadaşının getirip gösterdiğini anlatırken, “Galiba fosforlu bombalar dedikleri bu... Sürekli yanıyor ve sönmüyor. Suyla söndürmeyi denedik olmadı.. Ancak üzerine toprak örtünce söndü” diye konuştu.

14.01.2009


 

Azıcık vicdanı varmış!

İsraİl ordusunun 17. gününü geride bırakan Gazze saldırısında, silâh altına alınmayı bekleyen binlerce yedek askerin sınırlı sayıdaki bir bölümü dün kara operasyonuna katılmak için şehre girerken, bir yedek asker “Filistinli sivillerin öldürülmesini” protesto ederek, savaşmayı reddetti. Haaretz Gazetesi’nin internet sitesindeki habere göre, operasyona katılmadığı gerekçesiyle söz konusu yedek asker, 14 gün hapis cezasına çarptırıldı. Askerin operasyonun başladığından bu yana, emirlere karşı çıkan ilk kişi olduğu ifade ediliyor. Gazze / aa

14.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır