"Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

2B’lerin parasıyla 30 kat orman oluşturulur

Son haftalarda tekrar gündeme gelen orman vasfını kaybetmiş araziler (2B) hakkında bir açıklama yapan İmamoğlu Seracılık ve Çiçek Sanayii’nin sahiplerinden Naci Dilmen İmamoğlu, 2B özelliği taşıyan arazilerin satılmasından elde edilecek gelirin yarısının yeni orman dikimi için ayrılması halinde, satılan yerlerin belki 30 katı orman kazanılacağını söyledi.

İstanbul Florya’da faaliyet gösteren “İmamoğlu Seracılık” sahiplerinden Naci Dilmen İmamoğlu, www.senozderesi.com sitesine yaptığı açıklamada; Türkiye’de çiçekçilik ve süs bitkileri yetiştiriciliği’nin daha gelişimini tamamlayamadığını dile getirdi. Çiçekten ziyade orman bitkileri ve şehirleri süsleyen ağaç türü bitkilerin üretiminin, yetiştirilmesinin arttırılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden İmamoğlu, “Tabiî ki çiçekçilik de bunun yanında devam edecek, ama esas önemli olan yurt ekonomisine önemli katkılar getirecek, yeni istihdam alanı oluşturacak ve Türkiye’nin de önemli bir eksikliğini kapatacak olan fidan yetiştirmektir” dedi. Belediyenin kurduğu fidanlıkların (Ağaç A.Ş gibi) gelişmekte olan piyasanın önünü kestiğini de belirten İmamoğlu, “Ağaç A.Ş olmasaydı, Türkiye’de de İtalya’daki firmalarla rekabet edebilecek büyük şirketler ortaya çıkabilecekti” diye konuştu.

Devletin her alanda bir takım destekler vermesine rağmen her yere sera kurdurmadığını, dünyanın her yerinde sera işletmelerinde doğal gaz, elektrik ucuzken Türkiye’de işyeri fiyatından daha pahalı olduğunu dile getiren İmamoğlu, şöyle devam etti: “Meselâ, devletin elinde bir sürü kullanmadığı boş arazi var, Adapazarı, Yalova gibi. Bir proje çizip götürsek, ‘100 bin tane fidan ekeceğim, şu araziyi bana kiraya ver’ desem normalde boş duran araziler, biz isteyince kıymete biner. Oysa müsaade edilse yeni bir istihdam kapısı olacak. Ama devlet ne yapıyor? Bunlara bile destek vermiyor. Türkiye’nin her bölgesinde böyle kilometrelerce boş arazi var. Sembolik kiralarla üreticilere verilse bu konularda yeni yeni bir takım istihdam sahaları çıkabilir. ‘Bize para versinler’ demiyoruz. Karşılıksız para da istemiyoruz, ‘atıl arazileri kullanalım’ diyoruz.”

Orman özelliğini kaybeden ve bir daha orman olması mümkün olmayan yerlerin halka açılarak değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti: “2B özelliği taşıyan yerleri sat, buradan aldığın paranın yarısını yeni orman dikimi için ayır. Kaybettiğin arazi 10 ise, 20 kat, hatta 30 kat orman kazanırsın. Ama özellikle ormanların özelleştirilmesi lâzım. Hemen olacak bir mevzu değil. Anayasal bir iştir. Pilot bölge seçilerek yapılabilir, sonuç alınca büyütülür. Türkiye’nin millî geliri 5-6 bin dolar. Finlandiya’nın orman gelirinden kişi başına düşen pay 3 bin dolar. İyi değerlendirilse, Karadeniz bölgesi yeter sadece Türkiye’ye. Ormana çok elverişli Karadeniz. Bunu değerlendirmesi lâzım. Ama bilimsel çalışmalarla yapılması lâzım bu işin. Öyle rastgele ağaç dikmemek lâzım. Üniversitelerin yardımıyla en kıymetli ağaçları diktireceksin. Sulaması yok, kendi kendisine yağmuru bol. Aslında devletin bu çalışmalara engel olmaması yeter.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ağaç türlerinde isabetli seçimler yaptığını, ama mevsimlik çiçek konusunda çok fazla israf olduğunu da ifade eden İmamoğlu, ilçe belediyelerinde ise çok daha fazla hata yapıldığını kaydetti.

ÜMİT KIZILTEPE

24.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  11. dalga, 25 gözaltı

  SUÇLU CEZASINI ÇEKMELİ

  Genelkurmay: Soruşturmanın netleşmesini en çok biz istiyoruz

  Meclis, 246 kamera ile izlenecek

  Baykal’dan Ergenekon savunması

  Toptan: Yemekte Ergenekon konuşulmadı

  Doğu Perinçek savunmasında ağladı

  ART’deki arama 18 saat sürdü

  Yalçın Küçük yeniden serbest bırakıldı

  Sivas’ta 5 kişi serbest

  Sıcak para dövize kaydı

  Kriz yarışmacı yapıyor

  Yargıyı rahat bırakın

  Doğal gaza şartlı indirim

  DTP, JİTEM’in araştırılmasını istedi

  İşsizlik fonundan 1 milyon 395 bin kişi yararlandı

  FIRTINA EGE’Yİ YIKTI GEÇTİ

  ARA TATİL BAŞLADI

  Nevşehir’de Filistin’e yardım kermesi

  TAVAK kuruluşunu tamamladı

  42 yıl kullanılıyordu, depreme dayanıksız çıktı

  Havası en kirli il Samsun

  Öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerinde değişiklik

  2B’lerin parasıyla 30 kat orman oluşturulur

  Mevsimlerden etkileniyoruz

  Japonya uzaydan sera gazını gözleyecek

  ABD’de bir eyalet İngilizce’yi reddetti

  Tanzanya’da bir Albino dehşeti daha

  Arzî ve semavî felâketlere 235 bin kurban

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır