"Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

YETKİ VE CESARET

İtalya'da son 20 yılını ülkedeki gizli yapılanmalara, gizli servisler ile mafya arasındaki işbirliğine ve faili meçhul cinayetleri araştırmaya veren gazeteci Philip Willan: “İtalya'da Gladyo soruşturmasını yürüten savcı ve hakimlere büyük baskı yapılıyordu. Ancak Soğuk Savaş yılları sona erdikten sonra savcılar bu olayın üzerine rahatça gidebildiler. Yeni İtalyan anayasası da onlara büyük özgürlük verdi. Ama bu yetkiyi cesaretle kullanmaları da önemliydi.”

MEDYA VE PARLAMENTO

Ülkede korku toplumu oluşturan gizli yapılanmaların gün yüzüne çıkarılması ve etkisiz hale getirilmesi için bilhassa özgür medya ve seçilmiş parlamentonun inisiyatif alması gerektiğini ifade eden İtalyan gazeteci, bunların ortaya çıkarılmasında yaşanacak bir başarısızlığın getireceği sonuçların ise ülkede sürekli bir çatışma ortamının doğmasına ve demokrasinin tehlikeye düşmesine sebep olabileceğini vurguladı.

İtalya’da son 20 yılını ülkedeki gizli yapılanmalara, gizli servisler ile mafya arasındaki işbirliklerine ve faili meçhul cinayetleri araştırmaya veren gazeteci Philip Willan, Türkiye’de Gladyo benzeri bir yapılanmanın olmamasının şaşırtıcı olacağını söyledi. Ergenekon terör örgütü ile Gladyo’nun birbirine çok benzediklerine dikkat çeken Willan, Gladyo’nun geçmişiyle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Şu ana kadar Türkiye’de Ergenekon ile ilgili ortaya çıkan deliller ile İtalya’daki Gladyo arasında büyük benzerlikler olduğu görülüyor. Gladyo, 2. Dünya Savaşı döneminde Doğu Bloku’nun İtalya’yı işgal etmesi olayı sırasında silâhlı direniş ve sabotaj için kurulmuş gizli bir örgüttü. Bu örgüt NATO tarafından özellikle Amerikalı ve İngiliz gizli servisi ve özel kuvvetleri kullanılarak kurulmuştu. Üye olarak ise özel olarak komünizme karşı kişiler arasından seçiliyordu ve örgütün İtalya’nın birçok yerinde yer altında gizli silâh ve patlayıcıları vardı.”

Gladyo’nun ‘Kaos Stratejisi’ni kullanarak ülkedeki bazı güçlerin demokratik yollarla iktidara gelmesini engellemeye çalıştığını dile getiren Willan, “O zamanlar Gladyo örgütü adına çalışan gizli servisler Ergenekon örgütünde olduğu gibi bütün enerjilerini ünlü politikacı, gazeteci ve iş adamlarına şantaj yapmak için kişisel bilgilerini toplamaya adamışlardı” dedi.

“KİLİT İSİM CLARRIDGE”

“Türkiye’de Gladyo’ya benzer bir yapılanmanın olmaması şaşırtıcı olurdu” diyen Willan, şöyle devam etti: “Gladyo’nun olduğu dönemlerde Türkiye’de de içinde ‘Bozkurtlar’ adlı milliyetçi grupların olduğu gizli örgütler mevcuttu. CIA görevlisi Duane Clarridge, Soğuk Savaş döneminde hem Türkiye’de hem de İtalya’da görev yapmış bir kişidir. Her iki ülkede de görev yapmış olan Duane Clarridge hem İtalyan, hem de Gladyo’nun Türk versiyonu ile temas halindeydi. Bozkurtlar örgütünün bir üyesi olan ve Papa II. John Paul’e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca, Soğuk Savaş yılları döneminde her iki Akdeniz ülkesinde bulunan gizli örgütler arasındaki meçhul ilişkiye bir delil olarak kalmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra Gladyo’nun P2 dediğimiz iş adamları ve mason Licio Gelli tarafından yönetilen ‘Propaganda Masonica’ yasadışı örgütüyle de ilişkisi vardı.”

MEDYANIN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’de Gladyo’ya benzer bir yapılanmanın olmasına pek şaşırmadığını anlatan Willan, Türkiye’nin hâlâ siyasî, kültürel ve ideolojik seçeneklerle karşı karşıya olduğunu ancak İtalya’nın böyle bir pozisyonda olmadığını ifade etti. Ülkede korku toplumu oluşturan gizli yapılanmaların gün yüzüne çıkarılmasında medyanın rolünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Willan, bu yapılanmanın ortaya çıkarılmasında özgür medya ve seçilmiş bir parlamentonun insiyatif alması gerektiğini söyledi. Willan, bunun ortaya çıkarılmasında yaşanacak bir başarısızlığın sonuçlarının ise ülkede sürekli bir çatışma ortamının yaşanmasına ve demokrasinin tehlikeye atılmasına sebep olabileceğini vurguladı. Londra / cihan

HAKİM VE SAVCILARA

BÜYÜK BASKI VARDI

Ergenekon dâvâsında yargıya destek verilmesine işaret eden Willan, son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “İtalya’da bu olayı yürüten savcı ve hakimlere de büyük baskı yapılıyordu. Soğuk Savaş yılları sona erdikten sonra ancak o zaman savcılar bu olayın üzerine rahatça gidebildiler. İtalyan anayasası mahkemelere büyük özgürlük vermiştir. Ama onların bu yetkisi daima hakimlerin cesaretine bağlıdır. Toplumu korkutan Ergenekon ve Gladyo gibi gizli yapılanmaları gün yüzüne çıkarmak her zaman için ve her toplum için çok önemlidir. Hâlâ Ergenekon üzerine ortaya çıkarılması gereken çok şey olduğuna inanıyorum. İtalya’da da hâlâ geçmişe ilişkin ortaya çıkarılması gereken çok şey gizli kalmaya devam ediyor. Örneğin Aldo Moro’nun ölümü. Türkiye’de de buna benzer gizli yapılanmaların olduğuna inanıyorum.”

29.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YETKİ VE CESARET

  Yeni savcılara Bakan yorumu

  BBC reddetti, yardımlar ikiye katlandı

  ABD kan parası ödüyor: 15 cana, 40 bin dolar

  Türk tipi laiklik pek normal değil

  IMF’den yeni dayatmalar

  Cunta, zulme devam ediyor

  Gazze’ye şimdi de psikolojik savaş

  EĞİK MİNAREYİ DÜZELTTİLER

  TEK KABLO İLE DÜNYAYA BAĞLAN

  Çifçtilerden oturma eylemi

  Doğu biraz daha soğuyacak

  Konya’da gözaltılar 47’ye yükseldi

  Ölen dağcılar için anma töreni

  Uçaklara sis engeli

  Listeleri kontrol ettiniz mi?

  LİSTEDE İSMİ BULUNMAYANLAR VE YERLEŞİM YERİ DEĞİŞENLER

  Yenimahalle’de mühimmat ele geçirildi

  Rusya, Barack Obama’ya zeytin dalı uzattı

  İsrail’in saldırıları radikallere yaradı

  Gazze geçişleri derhal açılmalı

  Gazze’ye psikolojik baskı

  Cami minareleri Ermenistan’dan görülebilecek

  Plastik, hayatı zehirliyor

  İstanbul’da ‘güneşli’ günler

  Filmlerin ‘google’u açılıyor

  Beslenme bilincimiz artıyor

  Yurt dışında ava servet harcanıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır