"Gerçekten" haber verir 29 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Türk tipi laiklik pek normal değil

AB Genişleme Komiseri Olli Rehn’in Türkiye’den sorumlu kabine üyesi Heather Grabbe, “Türkiye’de devletin laiklik uygulamaları pek normal değil, hiçbir AB üyesine benzemiyor” dedi. Grabbe, AB üyeliğini destekleyen dinamik toplum kesimlerinin sürecin sonucu konusunda olumsuzluğa kapılmasında “AB’nin yanlış yönetiminin” de payı olduğunu söyledi.

DÜŞÜNCE Kuruluşu Avrupa Politika Merkezi’nde konuşan Heather Grabbe, kamuoyu araştırmalarında, Avrupalılar’ın çoğunluğunun Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkarken yarıya yakınının Türkiye’nin üyeliğini mümkün gördüğünü söyledi. Grabbe, Türkiye’de ise halkın çoğunluğunun AB üyeliğine destek verdiğini, ancak AB’ye girmeye olasılık verenlerin oranının yüzde 25 olduğunu, bunu şaşkınlıkla karşıladıklarını anlattı.

Türkiye’de ‘’AB üyeliğine büyük destek veren muhafazakârlar ve Anadolulu girişimciler gibi dinamik toplum kesimlerinin’’ bu sürecin sonucu konusunda olumsuzluğa kapılmasında ‘’AB’nin yanlış yönetiminin’’ payını kabul eden Grabbe, ‘’Eğer AB tarafı sözünü tutmazsa sürecinin sonunda, Türkiye’de reddedilme duygusundan kaynaklanan hayâl kırıklığının ilişkileri, müzakerelerin başladığı döneme kıyasla çok daha kötüleştirebileceği’’ uyarısında bulundu.

Grabbe, ‘’Eğer AB’nin genişleme tarihine bakarsanız, yukarı yönlü toplumsal hareketliliğin mümkün olduğunu ve istendiğini görürsünüz. Eğer statükodan memnunsanız neden doğası gereği aşağılayıcı olan AB müzakere sürecine katlanasınız? Burada kişisel olarak ve gelecek kuşaklar için daha iyi gelecek düşüncesi rol oynuyor. Ekonomik ve toplumsal açıdan daha iyi bir hayat, daha fazla hak ve özgürlükler beklentisi tüm bu sürecin sürekliliğini sağlıyor. Zahmetli bir sürece başka türlü kamuoyu desteği sağlayamazsın. Bu açıdan yukarı yönlü toplumsal hareketlilik AB’ye katılıma kamuoyu desteği için devâsâ önem taşıyor’’ diye konuştu.

Türkiye’nin ‘’siyasal bölünmüşlük ve mahkemeler sebebiyle’’ çok zaman ve enerji harcadığını belirten Grabbe, sivil anayasa konusunda toplumda hala uzlaşma sağlanamadığını ve yapılan reformların uygulamada çok yavaş ilerlediğini dile getirdi. Grabbe, ‘’Türkiye’deki liberaller AB’den daha fazlasını istiyor. AB yalnızca, AB içinde uzlaşma sağlanan konulara müdahale edebilir. Türkiye’deki birçok soruna AB’nin verecek cevabı yok. Örneğin azınlıkların entegrasyonu ya da din ve devlet arasındaki uygun ilişki. Bu konularda Türkiye’nin ne yapması gerektiğini tanımlayamayız. Ülke içinde açık ve serbestçe tartışılmasından yanayız’’ diye görüş bildirdi.

TÜRK LAİKLİĞİ ‘NORMAL’ DEĞİL

‘’Türkiye’de devletin laiklik uygulamaları pek normal değil, hiçbir AB üyesine benzemiyor. Farklı uygulamaları olan Avrupa Konseyi üyesi Rusya var’’ diyen Grabbe, ‘’AKP’li belediyelerde alkol yasağı bizim işimiz değil. Ne söyleyebiliriz? Bu, çok ustalık isteyen bir iş. AB içinde İsveç ve Finlandiya gibi alkol konusunda çok sıkı kurallar uygulayan ülkeler var. Gerçekten çok zor’’ diye konuştu.

Türkiye’deki reformların ordu üzerindeki etkisi sebebiyle ABD’nin isteğiyle gerçekleştirildiği iddialarını gerçekçi bulmadığını belirten Grabbe, ‘’Türkiye, kurulduğundan bu yana NATO üyesi. Eğer ABD, NATO bağlarıyla Türk ordusunu etkileyecek durumda olsaydı, Irak’ın işgali sırasında (tezkerenin geçmesi için) yapardı. Son yıllarda ABD’nin Türk ordusu üzerinde çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Bence reform gündemi daha çok toplumsal istekten kaynaklanıyor’’ diye konuştu. Brüksel / aa

29.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YETKİ VE CESARET

  Yeni savcılara Bakan yorumu

  BBC reddetti, yardımlar ikiye katlandı

  ABD kan parası ödüyor: 15 cana, 40 bin dolar

  Türk tipi laiklik pek normal değil

  IMF’den yeni dayatmalar

  Cunta, zulme devam ediyor

  Gazze’ye şimdi de psikolojik savaş

  EĞİK MİNAREYİ DÜZELTTİLER

  TEK KABLO İLE DÜNYAYA BAĞLAN

  Çifçtilerden oturma eylemi

  Doğu biraz daha soğuyacak

  Konya’da gözaltılar 47’ye yükseldi

  Ölen dağcılar için anma töreni

  Uçaklara sis engeli

  Listeleri kontrol ettiniz mi?

  LİSTEDE İSMİ BULUNMAYANLAR VE YERLEŞİM YERİ DEĞİŞENLER

  Yenimahalle’de mühimmat ele geçirildi

  Rusya, Barack Obama’ya zeytin dalı uzattı

  İsrail’in saldırıları radikallere yaradı

  Gazze geçişleri derhal açılmalı

  Gazze’ye psikolojik baskı

  Cami minareleri Ermenistan’dan görülebilecek

  Plastik, hayatı zehirliyor

  İstanbul’da ‘güneşli’ günler

  Filmlerin ‘google’u açılıyor

  Beslenme bilincimiz artıyor

  Yurt dışında ava servet harcanıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır