"Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Türkiye çok sigara içiyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre, Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır’’ dedi.

Prof. Dr. Karlıkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 22 milyona yakın tütün kullanıcısı ile dünya tütün tüketiminde 10. ülke konumunda olduğunu söyledi. Sigara felâketinin boyutlarının bilincine henüz varılamadığını anlatan Prof. Dr. Karlıkaya, sigaraya başlamanın önlenmesi ve içmeyenlerin temiz hava soluma haklarının korunması yanında, sigara bağımlılığının tedavisi ve çözümü için bütün sağlık sisteminin bir güç birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yaklaşık 22 milyon sigara içicisinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Karlıkaya, şunları kaydetti: ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır. 200 bin civarındaki hekim, diş hekimi, hemşire ve ebe gibi sağlık görevlisinin her ay 1 kişiye sigarayı bıraktırması ile yılda 2,5 milyona yakın insanın sigaradan kurtulabilmesi mümkündür. Bir sağlık görevlisinin ayda 1 hastaya sigara bıraktırması için de bütün ay boyunca toplamda sadece 1 saatini ayırması yetmektedir.’’

Öte yandan sigarayı bıraktırmada, sınırlı sayıda sigara taşınması ve izmaritlerin biriktirilmesi gibi yaklaşımların kullanıldığı, tiksindirme ve gevşeme teknikleri ile bireysel ya da grup terapilerinin uygulandığı psikososyal tedavinin, sigarayı bırakmada başarıyı arttırdığı belirtildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigara içme veya dumanının solunmasının zamanla kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğunu ama sigaranın tiryakilerin sandığının aksine ‘’bırakılabilir’’ olduğunu söyledi.

‘’Sigara içenlerin yüzde 20’sinin nikotin bağımlısı haline geldiğini, çoğunun sigarayı bırakmayı denediği ancak yüzde 15’ten az bir kısmının başarılı olduğunun tesbit edildiğini’’ ifade eden Özer, sigarayı bırakmada hekim desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Özer, ‘’sigarayı bırakmak için herhangi bir yardım almayanlarda başarı oranının yüzde 10’un altında kaldığını’’ ifade ederek, ‘’Her yıl sigara içenlerin yüzde 70’i bırakmayı düşünmekte, üçte biri bırakmayı denemektedir. Fakat kendi başına deneyenlerin yüzde 98’i sonraki bir yıl içinde yeniden sigaraya başlamaktadır’’ dedi.

“VERGİLER

ARTTIRILMALI”

Şeref Özer, sigara tüketiminin en aza indirilebilmesi için zararları konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğini dile getirerek, eğitim kurumlarında çok erken yaşlardan başlayarak yaygın eğitim programları uygulanması, sigara ve tütün ürünlerinden alınan vergilerin artırılması ve bu ürünlerin fiyatları cazip olmaktan çıkartılması gibi teklifler yaptı. Özer ayrıca, ‘’sigaranın kişiye değil yalnız ilâç tekellerine yarar sağladığını’’ vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:

-Sigara ve tütün ürünleri üreten fabrika kurulması şartları zorlaştırılmalı hatta sigaranın bir sektör olmaktan çıkarılmasını sağlayan düzenlemeler yapılmalı.

-Tütün yetiştiriciliği yapılan tarım alanlarında başka ürünlerin yetiştirilmesini özendiren devlet destek programları hazırlanarak uygulamaya sokulmalı.

-Bütün sağlık kurumlarında yaygın, kamu sağlığı hizmeti olarak sigara bağımlılığı önleme ve tedavi birimleri kurulmalı.

-Bağımlılığın önlenmesi ve tedavisinde kullanılan ilâçlar ve diğer tedavi yaklaşımları sosyal güvenlik sistemi kapsamında katkı payı alınmadan ve ücretsiz sağlanmalı.’’

10.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2007'DE YÜZDE 6.9 ARTMIŞTI

  Unakıtan dinlenecek

  AKP hayal kırıklığına uğrattı

  23. tezkere bugün Meclis gündeminde

  Avcı vefat etti

  YSK topu savcılara attı

  Türkiye çok sigara içiyor

  Sivas uçağı Kayseri’ye indi

  Mazıdağı’ndaki kazı çalışmaları sona erdi

  Ergenekon sanığı Küçük’e pasaport verilmedi

  Borsada yabancı payı yüzde 67,12

  Tunceli’de beyaz eşya yardımı dün de devam etti

  CHP’den, Kadir Topbaş hakkında suç duyurusu

  Mübarek Türkiye’ye geliyor

  Fazla patates cipsi tüketmeyin

  Obezitenin şifresi çözülüyor

  Hapşırınca, 40 metreye virüs yayılıyor

  3 gün aralıksız TV izledi

  Öğretmenlerimiz de kitap okumuyor

  Yeni atama başvuruları 12 Şubat’ta başlıyor

  Orman yangınlarına karşı 16 helikopter, 4 uçak kiralandı

  Üniversite servis aracı devrildi: 17 yaralı

  Suyun yarısı evlere ulaşmadan kayboluyor

  Lodos, hayatı olumsuz etkiledi

  Ucuz yemek sağlığı tehdit ediyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır