"Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

MEDYA PATRONLARINA KOMUTAN TELKİNLERİ

Ergenekon sanığı emekli üst düzey komutanların görevde oldukları dönemde bazı medya patronlarıyla bir araya gelerek telkinlerde bulunduklarına ve kendilerine yakın gördükleri gazetecilerin astronomik ücretlerle istihdamını istediklerine dair kayıtlar, Ergenekon bağlantılarının yeni boyutlarını gözler önüne seriyor.

ERUYGUR GERÇEKTEN HASTA DEĞİL Mİ?

Eruygur'un eşiyle GATA Beyin Cerrahîsi Klinik Şefi arasında geçtiği öne sürülen görüşmedeki diyaloglar ise hem Eruygur'un sağlık durumuyla ilgili olarak kamuoyuna açıklanan bilgilerin doğruluğu hakkında soru işaretleri uyandırdı, hem de “GATA, yargıdan kaçırılmak istenen şüphelilerin sığınağı mı oldu?” istifhamına yol açtı.

“O MAHKEMELER BİZDEN, ÖTEKİ DEĞİL”

Yine Eruygur'un eşine atfedilen “12 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri bizden” şeklindeki beyan ile, tartışmalı tahliye kararlarının 12. Ağır Cezadan çıkması, yargının güvenilirliği açısından ciddî sıkıntılar doğurdu. İddiaların, “Ergenekon, yargı dahil her kuruma sızmış ve dal budak salmış” algılamasını güçlendirdiği belirtiliyor.

Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci, “Bu ülkenin, üst düzey paşaların iş takibi yaptığı; karşılığında medya patronlarını kendi programları doğrultusunda yönlendirdiği; GATA askeri hastanesinin tutuklu sanıklara isterlerse taburcu, isterlerse yatış kararı verebildiği, böylece gerektiğinde kaçmalarına imkan hazırladığı; baroların darbeci çetelerin hizmetine amade olduğu; mahkemelerin çete mensuplarına yakınlıklarına göre tasnif edildiği bir ülke, bir tür militarist bataklık olarak kalmasına razı mısınız, değil misiniz? diye sordu.

Ergenekon davası ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Özgür-Der Genel Başkanı Şekerci, yaptığı yazılı açıklamada, Ergenekon davası çerçevesinde ardı ardına ortaya çıkan belgelerin, ifşaatların, itirafların Türkiye’nin darbeci çeteciler eliyle nasıl vahim bir hukuksuzluk denizinde yüzdüğünün açık bir göstergesi olduğunu iddia etti. Ergenekon sanığı Org. Levent Ersöz ile Çukurova Holdingin sahibi Mehmet Emin Karamehmet arasında yaşanan görüşmelerin ve Jandarma Komutanı Org. Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’un GATA beyin cerahisi klinik şefi Kıdemli Albay Nusret Demircan ile diyaloğunun basına yansıdığını hatırlatan Şekerci, açıklamasına şöyle devam etti: “ Medyaya yansıyan ve kamuoyunun ayrıntısıyla vakıf olduğu bu görüşmelerin ayrıntılarını bir kenara bırakıp, net biçimde ortaya çıkan manzaraya baktığımızda şunu görüyoruz: Ergenekon zihniyeti ve yapılanması bu ülkede medyadan yargıya, barolardan askeri hastanelere kadar pek çok alan ve kurumu istila etmiştir. Ve hala hiç utanmadan, uslanmadan gerek medya ayağıyla, gerekse de askeri-sivil bürokratik uzantılarıyla çeteci zihniyet kendisini korumaya, mensuplarına sahip çıkmaya çalışmaktadır. Ergenekon’un korkunç bir bataklıktan farksız olduğunun açığa çıkmasına rağmen hala birileri bu bataklıkta debelenmeye devam etmektedirler.

Bu noktada eğer hala hukuktan bahsedebiliyorlarsa, ahlakilik anlamında bir kaygı taşınıyorsa herkesin konumunu netleştirmesi ve bir karar vermesi şarttır: Bu ülkenin, üst düzey paşaların iş takibi yaptığı; karşılığında medya patronlarını kendi programları doğrultusunda yönlendirdiği; GATA askeri hastanesinin tutuklu sanıklara isterlerse taburcu, isterlerse yatış kararı verebildiği, böylece gerektiğinde kaçmalarına imkan hazırladığı; baroların darbeci çetelerin hizmetine amade olduğu; mahkemelerin çete mensuplarına yakınlıklarına göre tasnif edildiği bir ülke, bir tür militarist bataklık olarak kalmasına razı mısınız, değil misiniz?

Yok, razı değiliz, diyorsanız, derhal gereğini yapın! Ergenekon çetesini medya aracılığıyla savunmaktan, yasal mevzuat demagojileriyle sahiplenmekten, sahte raporlarla kollamaktan, şaibeli kararlarla rahatlatmaktan vazgeçin! Ve öncelikle de içinize sinmiş, vicdanınızı köreltmiş darbeci zihniyetle hesaplaşın!”

12.02.2009


 

Yargının “bizden”i “sizden”i olmaz

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Şener Eruygur’un eşinin dinleme kayıtlarına yansıyan sözlerini değerlendirdi.

Şahin, ‘’Yargının ‘bizden’i, ‘sizden’i olmaz. Böyle bir izlenim adalete ciddi gölge düşürür’’ dedi. Şahin, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘’Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’a ait olduğu iddia edilen ses kaydı, internette ve basında yayınlandı. Mukaddes Eruygur, ‘12 ve 14’üncü ağır ceza mahkemeleri bizden’ diyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusu üzerine Şahin, ‘’Yargının ‘bizden’i, ‘sizden’i olmaz. Böyle bir izlenim adalete ciddi gölge düşürür. Yargı mensupları, bu konuda son derece titizdir, titiz olmalıdır, titiz olmak zorundadır. Birtakım basın yayın organlarına ve internet sitelerine yansıyan o konuşmayla ilgili bir bilgim yok. Doğru mu, değil mi bilmiyorum’’ diye konuştu.

Adalet Bakanı Şahin, ‘’İnceleme başlatmanız söz konusu mu?’’ sorusu üzerine, henüz inceleme başlatmadığını söyledi. Şahin, şunları kaydetti: ‘’Bakanlığımızın görev alınına giriyor mu, girmiyor mu, onu önce değerlendirmem gerekir. Ama buna benzer bir takım konuşma iddiaları zaman zaman internet sayfalarına düşüyor. Gerçek mi, değil mi, bunun araştırılması ve kamuoyunun da bu konuda aydınlatılması gerektiğine inanıyorum. Kafaları bu konuda karıştırmaya, kamuoyunun kafasında istifhamlar uyandırmaya hakkımız olmadığı kanaatindeyim.’’

12.02.2009


 

İP’li Akfırat: Baskıları Eruygur’a şikâyet ettik

“Ergenekon’’ davasının 51. duruşmasında, tutuklu sanıklardan, İşçi Partisi (İP) Merkez Karar Kurulu Üyesi Mehmet Adnan Akfırat, ‘’Ulusal Kanal’a baskılar vardı, bunları Eruygur’a anlattım.

Hakkımız olanı vermiyorlardı, onları anlattık. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Akfırat’ın, emniyet, savcılık ve hakime verdiği ifadelerin okunmasının ardından çapraz sorgusu tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in, ‘İlhan Selçuk ile ilişkinizin boyutu nedir?’’ şeklindeki sorusuna karşılık Akfırat, Ferit İlsever ile İlhan Selçuk’un ziyaretine gittiklerini, bunun da Cumhuriyet TV’nin bazı malzemelerinin Ulusal Kanal’da kullanılmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Akfırat, bu görüşmenin ardından Selçuk ile bir kez daha görüştüklerini vurguladı. Savcı Nihat Taşkın’ın, ‘’Mehmet Şener Eruygur’u tanıyor musunuz?’’ sorusu üzerine de Akfırat, görevdeyken Ferit İlsever ile Eruygur’u ziyarete gittiklerini belirterek, ‘’Ulusal Kanal’a baskılar vardı, bunları Eruygur’a anlattım. Hakkımız olanı vermiyorlardı, onları anlattık. Daha sonra emekli olduktan sonra bir kez daha görüştük’’ diye konuştu. Akfırat’ın avukatları da savunmalarını yaparak, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

12.02.2009


 

ASKERİ SAVCILIK: GÖZALTINDAKİ 6 KİŞİ SİVİL

Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı ‘Karargah evleri’ ile ilgili önceki akşam gözaltına alınan 6 kişinin asker değil sivil olduğunu açıkladı. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı Karargah evleri ile ilgili önceki akşam gözaltına alınan 6 kişinin asker değil sivil olduğunu açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan 6 kişi sağlık kontrolünden geçirildi. İstanbul’dan kara yoluyla Ankara’ya sevk edilen şahıslar, dün sabah saatlerinde Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Şahıslar buradaki sağlık kontrolünün ardından Ankara İl Jandarma Alay Komutanlığına götürüldü. Şahısların kimlikleri hakkında bilgi verilmedi.

12.02.2009


 

İstanbul ve Mersin’de 11 araç kundaklandı

İstanbul’un Bağcılar ve Esenler ilçelerinde 7, Mersin’de de 4 araç kundaklandı. Bağcılar Fevzi Çakmak Mahallesi 5. Sokak’ta park halindeki 5 otomobil, kimliği belirlenemeyen kişilerce benzin dökülerek ateşe verildi. Esenler Nene Hatun Mahallesi 159. Sokak’ta da apartman önünde park edilen bir minibüs ile bir otomobil, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce benzin dökülerek kundaklandı. İtfaiye ekiplerince söndürülen yangınlarda, araçlarda maddi hasar oluştu. Mersin’de de bir sitenin önündeki 4 araç kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kundaklandı.Olay yerine gelen polisler araçlardan birinin üzerine bırakılan benzin bidonunu incelemek üzere polis merkezine götürdü. İstanbul-Mersin / aa-cihan

12.02.2009


 

Türk askeri korsanlarla mücadele edecek

Türk ordusunun Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki veren tezkere, TBMM’de kabul edildi. Tezkereye göre, Türk askeri korsanlık ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan ticaret gemilerini telsizle sorgulamak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkmak, geminin bayraksız olması durumunda uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunmakla görevli olacak. Kabul edilen tezkerenin kabul edilmesi üzerine önümüzdeki günlerde Deniz Kuvvetleri Giresun firkateynini göreve gönderecek. Ankara / aa

12.02.2009


 

Gül, bugün Rusya’ya gidecek

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, 12-15 Şubat arasında Rusya Federasyonu’na ziyaret gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in daveti üzerine bu ülkeye devlet ziyareti yapacağı bildirildi. Açıklamada, ziyaret kapsamındaki görüşmelerde, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi ve pekiştirilmesi imkanlarının ele alınacağı, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül ile Medvedev tarafından, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesi, dostluk ve çok boyutlu ortaklığın daha da derinleştirilmesine ilişkin bir “ortak deklarasyon” imzalanmasının öngörüldüğü de belirtildi. Gül’ün, beraberindeki heyetle Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’ı da ziyaret edeceği ve Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ile görüşmelerde bulunacağı da bildirildi. Ankara / aa

12.02.2009


 

İsrail ile ilişkiler sağlam

DIşİşlerİ Bakanı Ali Babacan, İsrail ile ilişkilerin sağlam temellere dayandığını, ilişkilerde uzun dönem için endişe duymadığını söyledi. Babacan, Pierre Werner Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile ‘’Türkiye’nin AB üyeliğinin yapacağı katkılar’’ konusunda konferans verdi. Konuşmasında Türkiye’nin AB üyeliğin birlik için avantajlar getireceğine değinen Babacan, ‘’Türkiye’nin üyeliği birlik için yük olmayacak, birliğe değer kazandıracaktır’’ dedi. Türkiye’nin üyeliğinin AB’ye dinamizm getireceğini ve rekabet gücünü artacağını belirtten Babacan, Türkiye’nin bugün tam üye olması halinde AB’nin 6. büyük ekonomisi olacağını kaydetti. İsrail ile ilgili yaşanan gerginliğe de değinen Babacan, ilişkilerin gelişmesinin iki ülkenin de stratejik çıkarına olduğunu ve ilişkilerin sağlam temellere dayandığını belirterek, ilişkilerde uzun dönem için endişe duymadığını kaydetti. Babacan, Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk yapan Türkiye’nin, görüşmeler sürerken, İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyon nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Türkiye’nin İsrail’e yönelik eleştirilerini hatırlatan Babacan, ‘’Biz, sorunun silahla çözülmeyeceğini söylüyoruz. Ayrıca bu kadar sivil kadın ve çocuğun orantısız güç kullanarak öldürülmesini eleştirdik’’ diye konuştu. Lüksemburg / aa

12.02.2009


 

İşçi meydana iniyor

Türk-İş, DİSK, KESK’in 15 Şubat Pazar günü İstanbul’da gerçekleştireceği “İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadeleye-Emek ve Demokrasi Mitingi”ne, konfederasyonlar ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi ve çevresindeki örgütleriyle katılacak. Mitinge bazı siyasî partiler ve meslek örgütleri de destek verecek.

TÜRKİŞ, DİSK, KESK’in 15 Şubat Pazar günü İstanbul’da gerçekleştireceği ‘’İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik MücadeleyeEmek ve Demokrasi Mitingi’’ne, konfederasyonlar ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi ve çevresindeki örgütleriyle katılacak. Mitinge bazı siyasi partiler ve meslek örgütleri de destek verecek. Konfederasyonların Kadıköy Meydanı’ndaki miting için yaptığı hazırlıklar tamamlandı. Miting programına göre, katılımcılar saat 10.00’dan itibaren Haydarpaşa hastaneler ve Deniz Otel/Nautulius bölgesi olmak üzere iki ayrı noktada toplanacak. Hardarpaşa hastaneler bölgesinde toplanacak Türkİş, TMMOB ve TTB’nin bulunduğu kortej ile Deniz Otel/Nautulius bölgesinde toplanacak DİSK ve KESK’in yer alacağı kortej saat 11.00’da yürüyüşe geçecek. Kortejin meydandaki yerini almasıyla saat 13.00’da mitingin başlaması planlanıyor. Mitingte, saygı duruşunun ardından Türkİş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren birer konuşma yapacak. Üç konfederasyon genel başkanı ayrıca, miting öncesinde, köşe yazarlarına “Bir gün emekçiler için yazın” başlıkla mektup gönderecek. Ankara / aa

12.02.2009


 

Bakan Şimşek: IMF kötü algılanmasın

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilgili kötü bir algılamanın olmaması gerektiğin ifade ederek, IMF ile yapısal reformlar konusunda farklı görüşlere sahip olmadıklarını söyledi.

Dünya Bankası: Malî kriz insanî krize dönüşebilir

Dünya Bankası, mali krizin insani krize dönüşeceği endişesini taşıyan hükümetler için 2009’un büyük ekonomik zorlukların yaşanacağı bir yıl olacağını bildirdi. Dünya Bankasından yapılan yazılı açıklamaya göre, banka tarafından hazırlanan ‘’Şartlı Nakit Transferleri: Mevcut ve Gelecekteki Yoksulluğun Azaltılması’’ başlıklı raporda, özellikle daha önceki gıda ve akaryakıt krizlerinden etkilenen ve mali krizin insani bir krize dönüşebileceği endişesini taşıyan hükümetler için bu yılın büyük ekonomik zorlukların yaşanacağı bir yıl olacağı öngörüsünde bulunuldu ve ‘’Yoksul ailelere yönelik iyi tasarlanmış güvenlik ağlarına ve nakit transferi programlarına olan talep tüm dünyada giderek artıyor’’ denildi. Yoksulluktan kurtulma sorumluluğunun devlet ile yoksul aileler arasında paylaşıldığı, bu programların özellikle daha iyi kamu hizmetleri ile desteklendiklerinde hem kısa, hem de uzun vadede yoksulluğu azaltabileceği belirtilen raporda, daha sonra şu görüşlere yer verildi: ‘’Gıda ve akaryakıt krizi karşısında, Dünya Bankası bu yıl Bangladeş, Kolombiya, Kenya, Makedonya, Pakistan ve Filipinler’de şartlı nakit transferleri (ŞNT) operasyonlarını başlatmak veya yaygınlaştırmak üzere yaklaşık 2,4 milyar dolar tutarında kredi kullandırmayı beklemektedir. ŞNT operasyonlarına yönelik toplam Dünya Bankası kredi desteği şu anda 13 ülkeyi kapsamakta ve bunun yanında hem ulusal hükümetlere hem de donörlere teknik destek sağlanmaktadır.’’

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF’nin kötü algılanmasını istemediğini söyledi. Gaziantep’te iki televizyonun ortak canlı yayınına katılan Bakan Şimşek, IMF ile yapılan müzakereler hakkında bilgi verdi. Davos toplantıları sırasında IMF’nin üst düzey yöneticileri ile de görüşmeler yapıldığını hatırlatan Bakan Şimşek, ‘’Davos’ta yaptığımız görüşmeler sırasında iyimser bir hava yakalamıştık. Şimdi bu iyimser havanın programa yansımasını bekliyoruz’’ dedi. IMF ile yapısal reformlar konusunda farklı görüşlere sahip olmadıklarını anlatan Şimşek, uygulama ile ilgili bir iki konuda düşünce ayrılıkları olduğunu, bunun da giderileceğini söyledi. ‘’Bir iki konuda baki olan hassasiyetimiz var. Bunların da en kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum’’ diyen Şimşek, IMF ile ilgili kötü bir algılamanın da olmaması gerektiğine işaret etti. Şimşek, ‘’IMF’nin o kadar kötü algılanmasını da istemem. Bir bankadan en ufak bir kredi alırken bile yüzlerce maddelik sözleşme imzalanıyor’’ dedi.

Bakan Şimşek, IMF ile anlaşma olmaması durumunda neler olacağı yönündeki bir soruya ise, ‘’Türkiye’nin güçlü bir ekonomik alt yapısı var. Gelirlerimizle giderlerimizi belli bir dengede tutmak zorundayız. Gelirlerimizde bir azalma olduğu zaman en kötü ihtimalle ne yapılır, giderleri kısmaya çalışırız. Bunu da ekonomik dengeleri korumak için yaparız’’ cevabını verdi. Gaziantep /aa

12.02.2009


 

HIRİSTİYANLAR: ALLAH VAR

İngiltere’de otobüslere reklam panosu olarak astırılan “Tanrı muhtemelen yok, kaygılanmayı bırakıp hayatın tadını çıkarın” yazısına, bir grup Hıristiyan, “Allah kesinlikle var, inanın ve hayatı yaşayın” sloganıyla cevap veriyor. Hıristiyanların panoları gelecek haftadan itibaren Londra’nın merkezinde sefer yapan 175 otobüs üzerine konacak.

İngİltere’de Allah’ın varlığına inanmayan ateistlerle Hristiyanların otobüsler üzerindeki reklam savaşı, Hristiyanların verdikleri reklamların önümüzdeki günlerden itibaren devreye girmesiyle birlikte yeni bir aşamaya geçecek. Londra’da bir grup ateist tarafından otobüslere reklam panosu olarak astırılan ‘’Tanrı muhtemelen yok, kaygılanmayı bırakıp hayatın tadını çıkarın’’ yazısına, bir grup Hristiyan, ‘’’Tanrı’ kesinlikle var, inanın ve hayatı yaşayın’’ sloganıyla cevap veriyor. Hristiyanların panoları gelecek haftadan itibaren Londra’nın merkezinde sefer yapan 175 otobüs üzerine konacak. İngiltere Reklam Standartları Ajansı (ASA) sözcüsü, daha önce ateistlerin reklamlarına karşı kendilerine 326 şikayet ulaştığını, bu şikayetlerde kampanyanın, ‘’başkalarının inançlarına yönelik saldırganlık içerdiğinin’’ öne sürüldüğünü bildirdi. ‘’Bu şikâyetlerin her birini dikkatle inceledik’’ diyen sözcü, bir kısım şikâyet sahibinin de ‘’reklamı verenlerin ‘Tanrı’nın olmadığını ispatlayacak delile sahip olmadıklarını söylediğine’’ işaret etti. Soruşturma sonucunda reklamın, reklamı verenlerin görüşlerini yansıttığı ve karşı görüşte olanların şikâyetlerinde ortaya koydukları ‘’reklamın başkalarının inançlarına saldırganlık içerdiği’’ gibi iddialarının da ispatlanamaz nitelik taşıdığı neticesine vardıklarını belirten sözcü, ‘’her ne kadar reklamın içeriği pek çok kişinin inançlarıyla çatışıyorsa da, bunun geniş kitlelere yönelik bir saldırganlık amacı taşımadığı kanaatine vardık’’ dedi. Sözcü, İngiltere Hümanist Birliği tarafından verilen ‘’Muhtemelen ‘Tanrı’ Yok’’ reklamının, ‘’ASA’nın reklam kurallarının çiğnenmesine ilişkin bir yönünün bulunmadığı’’ sonucuna vardıklarını, ‘’konunun kendileri açısından kapandığını’’ da vurguladı. Hristiyanların başlatacağı kampanyayla ilgili şu ana kadar kendilerine ulaşmış bir şikâyetin bulunmadığını da belirten sözcü, ‘’benim bilgim dışında ulaşmış olabilir ama varsa da henüz değerlendirme aşamasının çok başındadır. Bütün mesele bu şikâyetlerde iddia edilen hususların, ASA kurallarıyla çatışıp çatışmadığının tespitidir’’ dedi. Londra / aa

12.02.2009


 

ÖSS BAŞVURULARI 16 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) başvurular 16 Şubat 2009 Pazartesi günü başlayacak.

ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, 2009 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemlerinin 16 Şubat-27 Mart 2009 tarihleri arasında yapılacağı belirtildi. 2009-ÖSYS’ye, 2008-2009 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar ile açıköğretim lisesinin son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları bu şartları taşıyanlar başvurabilecek. Sınava belirtilen özellikleri taşıyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da başvurabilecek ancak bu adaylar ÖSS sonuçları ile 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilmeyecek. 2009-2010 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve önlisans (meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş dahil) programlarına girmek veya yurtdışında öğrenim görmek isteyen adayların da 2009-ÖSYS’ye başvurmaları gerekiyor.

Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okumakta olan öğrenciler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun adaylar diledikleri başvuru merkezlerinden içerisinde 2009-ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan ‘’2009-ÖSYS Kılavuzu’’nu 2 TL karşılığında edinebilecek.

Mezun adaylardan 2007 veya 2008 ÖSYS’ye başvurmamış olanlar ile son başvurusuna göre öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezlerine yapabilecek. Mezun durumdaki adaylardan 2007 veya 2008 ÖSYS’ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar ise başvurularına isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine yapabilecek. Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYS Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları, başvuru merkezi olarak görev yapacak. Sınavsız geçiş dahil 2009-ÖSYS’ye ilişkin başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler, kılavuzda yer alıyor. Ankara/aa

12.02.2009


 

AIDS oranında ürküten artış

AIDS ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Melahat Okuyan, Hatay, Gaziantep gibi illerde AIDS’li hasta sayısının giderek arttığını belirterek, ‘’Güney illerimize Irak’tan AIDS girişi var’’ dedi. Prof. Dr. Okuyan, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı resmi kayıtlarına göre, Türkiye’de 2008 yılı itibarıyla 960’ı kadın toplam 3 bin 178 kişinin AIDS’e yol açan virüs olan HIV’ı taşıdığını ifade etti. İstanbul’da bin 25, Ankara’da 148, İzmir’de 240 kayıtlı AIDS hastası bulunduğunu, ‘’nüfus yoğunluğuna oranla İzmir’deki hasta sayısının daha çok olmasının, şehirdeki vatandaşların bilinç düzeyinden kaynaklandığını’’ söyleyen Prof. Dr. Okuyan, şunları kaydetti: ‘’Beni ilgilendiren İstanbul, İzmir gibi iki şehir değil. Zaten İstanbul’da resmi olmayan hasta sayısının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Acaba hangi vilayetlerimizde AIDS çoğalıyor? Biz bununla ilgileniyoruz. Gaziantep’ten bu sene bize çok telefon geliyor. Eskiden orada hemen hemen hiç yoktu, şimdi 38 kişi var. Hatay çok yükseliyor. Güney illerimize Irak’tan AIDS girişi var.’’ AIDS’li kişi sayısının 1 yılda Hatay’da 54’ten 59’a, Gaziantep’te 29’dan 38’e, Adana’da 48’den 52’ye yükseldiğini bildiren Prof. Dr. Okuyan, ‘’Antalya’da 1 yılda AIDS’li sayısı 95’ten 100’e çıktı. Turizm sebebiyle artış söz konusu’’ dedi. İzmir/aa

12.02.2009


 

Uydunet’te kurulum ücreti yok

TÜRKSAT A.Ş, Kablo TV altyapısı üzerinden Uydunet markasıyla verdiği internet erişim hizmetinden faydalanmak isteyen yeni abonelerden kurulum ücreti alınmayacağını bildirdi.

Türksat A.Ş’den yapılan yazılı açıklamada, önceki gün başlatılan kampanya boyunca Uydunet’e yeni abone olmak isteyenlerin 30 TL’lik kurulum ücretini ödemeyecekleri ifade edildi. 10 TL’den başlayan fiyatlarla sunulan Uydunet hizmetinde gerçek genişbant internet erişim hızının 20 MB’e kadar çıkabildiği vurgulanarak, Uydunet abonelerinin VOIP özellikli modemi taksitle satın alabilecekleri de belirtildi. Uydunet’in sunduğu ‘’çocuklar için temiz internet’’ hizmetinde, zararlı içerikler ile zararlı sitelerin kaynağında engellendiği anlatılan açıklamada, ‘’Güvenli internet hizmetinde ise abonelerimize Türksat merkezindeki güvenlik duvarları ile korunarak kendi bilgisayarlarına antivirüs programları yüklemelerine gerek kalmadan merkezden koruma sağlanıyor. Uydunet abonelerine ayrıca, çocuklar için temiz internet hizmeti çerçevesinde içerik filtreleme hizmeti de veriliyor’’ ifadelerine yer verildi.

12.02.2009


 

Hollanda’da ‘başörtülü spora’ onay

HOLLANDA’DA yabancıların uyumundan sorumlu Devlet Bakanı Eberhard van der Laan, başları örtülü kadınların spor salonlarına girişine kısıtlama getirilemeyeceği görüşünde olduğunu bildirdi. Bakan van der Laan, Temsilciler Meclisinde muhalefete mensup Özgürlük Partisi (PVV) milletvekilinden gelen soruyu cevaplarken, spor okullarının kıyafetle ilgili kuralları koyma hakları olduğunu, ancak başörtülü kadınların da herkes gibi bu okullardan yararlanma haklarının olması gerektiğini belirtti. Spor yapabilmenin anayasada belirlenen temel hak ve özgürlükler kapsamına girdiğini ifade eden Van der Laan, başörtünün ancak yapılan sporun türüne bağlı olarak güvenlik açısından tehlike içerdiği takdirde yasaklamaya gidilebileceğini kaydetti. Hollanda’da daha önce de Müslüman kadınların vücudu tamamen kapatan giysiyle yüzme havuzlarına girişi tartışma konusu olmuş, spordan sorumlu bakan söz konusu kadınların havuzlara girilebileceğini bildirmişti. Amsterdam/aa

12.02.2009


 

UZAKTAN EĞİTİME DENKLİK YASALAŞTI

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu Başkanlığının, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, uzaktan eğitim programlarından alınan diplomalar; diploma alınan yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve Kurulca tanınan bir akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması, bir üst eğitime girişte kabul edilmesi, program kredilerinin 1/3’ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi, program kredi toplamının, o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranarak, bireysel olarak değerlendirildikten sonra kabul edilecek veya reddedilecek. Program kredilerinin 1/3’ten fazlası veya tamamı sanal ortamda alınan diplomalar ise o yükseköğretim kurumunun ve programının, usul ve esasları Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından belirlenecek bir yöntemle değerlendirilmesi sonucunda kabul edilecek veya reddedilecek. Ankara/aa

12.02.2009


 

8 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK

MİLLî Eğitim Bakanlığının (MEB), 8 bin kadroya yapacağı öğretmen ataması için başvuru süresi bugün başlıyor. MEB, resmî eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında 46 alandan, 2007 ve 2008 KPSS10 puan üstünlüğü esasına göre ilk atama, hizmet üstünlüğü esasına göre de açıktan ve kurumlar arası atama biçimiyle ve millî sporculardan sınavsız olarak Beden Eğitimi alanına toplam 8 bin 285 öğretmen ataması gerçekleştirecek. Atama başvuruları 12 Şubat 2009 tarihinde başlayacak ve 20 Şubat 2009 tarihinde sona erecek. Adaylar, başvuruya ilişkin bilgiye bakanlığın ‘’http://personel.meb.gov.tr’’ adresinde yayınlanacak olan ‘’2009-1 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu’’ndan öğrenebilecek. Başvurular il ya da İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulan başvuru bürolarından herhangi birinde onaylatıldıktan sonra resmî hale gelecek. Başvurulardan hiçbir gerekçeyle ücret alınmayacak. Atamalar, 25 Şubat 2009 tarihinde bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek ve aynı gün bakanlığın internet sayfasından duyurulacak. Ankara/aa

12.02.2009


 

Bütçe Ocak’ta 2 milyar 967 milyon TL açık verdi

MERKEZİ Yönetim Bütçesi 2009 yılının Ocak ayında 2 milyar 967 milyon TL açık verdi. Bu dönemde faiz dışı fazla ise 816 milyon TL oldu. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2009 yılı Ocak ayında bütçe giderleri 18 milyar 796 milyon TL olarak gerçekleşti. 2008 yılının aynı ayında giderler 16 milyar 306 milyon TL olarak gerçekleşmişti. 2009 yılı Ocak ayı faiz hariç bütçe giderleri 15 milyar 13 milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer taraftan geçen yııın aynı döneminde 4 milyar 283 milyon TL olan faiz giderleri, 2009 yılının aynı döneminde yüzde 11,7 oranında azalarak 3 milyar 783 milyon TL oldu. Geçen yıl Ocak ayında 15 milyar 781 milyon TL olan bütçe gelirleri, 2009 yılı aynı ayda 15 milyar 830 milyon TL olarak gerçekleşti.

12.02.2009


 

Hukuk Muhakemeleri Kanunu değişiyor

TBMM Adalet Komisyonunda, yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının 19 maddesi daha kabul edildi. AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan komisyon, bu haftaki çalışmalarına başladı.

12.02.2009


 

Aday listeleri Salı günü seçim kurullarına verilecek

SİYASİ partilerin 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde gösterecekleri adayların isimlerini il ve ilçe seçim kurullarına 17 Şubat Salı günü verecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimine göre, bugün sandık atamaları yapılacak, kimlerin hangi sandıkta oy vereceği belirlenecek. Cumartesi günü de Sandık seçmen listelerinin çoğaltılmasına başlanacak. Seçime katılacak siyasi partilerin parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listeleri ayrı ayrı düzenleyerek, ilçe seçim kurullarına, CD ve kağıt ortamında Salı günü en geç saat 17.00`ye kadar vermeleri gerekiyor. Büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listeleri il seçim kurullarına CD ve kağıt ortamında yine aynı gün en geç saat 17.00’ye kadar vermeleri gerekiyor. Seçimlerde bağımsız katılacak adaylıkların da adaylık başvuru süresi de Salı günü saat 17.00 da bitiyor. Bu süreçten sonra geçici aday listeleri ilan edilecek ve adaylara ilişkin itiraz süreci de başlayacak. 1 Mart tarihinde de Yüksek Seçim Kurulu seçime katılan adaylara ilişkin kesin listeleri yayınlayacak.

12.02.2009


 

Tunceli’de yardımlar durduruldu

TUNCELİ Valiliği’nin sosyal yardım adıyla başlattığı eşya dağıtımı . Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) suç duyurusu üzerine geçici olarak durduruldu. Savcılık, YSK’nın suç duyurusu nedeniyle yardımlar hakkında soruşturma başlattı. Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı suç duyurusunda Tunceli Valiliği’nin yaptığı beyaz eşya yardımlarının seçmenin iradesine müdahale olarak nitelendirildi. Suç duyurusunda yardımların derhal durdurulması istenmişti. YSK’nın suç duyurusu üzerine savcılık konuyu soruşturmaya başladı. Tunceli / aa

12.02.2009


 

Eski TBMM Başkanı Avcı toprağa verildi

ÖNCEKİ gün vefat eden eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı için TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulan törene, Avcı’nın eşi Münire, kızları Funda ve ve Filiz ile TBMM Başkanı Köksal Toptan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, eski Meclis Başkanları AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Yıldırım Akbulut ve Ömer İzgi, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar ile milletvekilleri ve meclis bürokratları katıldı. Törenin ardından Sabit Osman Avcı’nın yakınları taziyeleri kabul etti. Avcı’nın cenazesi, Kocatepe Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ankara / aa

12.02.2009


 

‘Mars makinesi’ satışa sunuldu

Gİgapan firmasınca ilk olarak NASA için Mars’taki robot araçlarda kullanılması amacıyla tasarlanan, kullanıcıya yüksek çözünürlüklü panoramik fotoğraflar elde etmeyi sağlayan robot fotoğraf makinesi ABD’de piyasaya sürüldü. Gigapan isimli robot alet, basit bir fotoğraf makinesinin robotun üzerinde bulunan bağlama noktasına monte edilmesiyle çalışıyor. Fotoğraf makinesinin deklanşörüne basıldığı anda, altına tripod bağlanarak zemine sabitlenen Gigapan robotu, 200 ile 1000 kare arasında değişen fotoğrafları çekmeye başlıyor. New York / aa

12.02.2009


 

Kalp ritmi ve beyin tarama kimlik olacak

Güvenlİk amaçlı olarak kullanılan parmak izi, yüz taraması ve ses tanımaya ek olarak yakın bir gelecekte kalp ve beyin de kimlik tanımlamak için kullanılacak. Alınan bilgilere göre, AB 6. Çerçeve Programı kapsamında yer alan HUMABIO projesi kapsamında biometrik tanıma daha da güvenli hâle gelecek. Parmak izi, yüz ve ses taramasının taklit edilebilir olmasından dolayı geliştirilen projede, kalp ritmi ve beyin tarama kullanılıyor. Proje, otomobil hırsızlığına karşı yepyeni bir koruma yöntemi olarak da kullanılabilecek. Ankara / aa

12.02.2009


 

Yaramazlığın sebebi ‘büyükanne’

İngİltere’de yapılan bir araştırmada, büyük anneleri tarafından bakılan çocukların kreşe gönderilenlere göre daha sorunlu ve yaramaz oldukları belirlendi. Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsünde yapılan araştırmaya göre, büyük annelerinin baktığı çocukların kelime haznesi daha geniş oluyor ancak bu çocuklar “sorunlu davranış” gösteriyorlar ve diğer çocuklarla daha zor geçiniyorlar. Ankara / aa

12.02.2009


 

Hamileler balık yesin

BALIKTA bulunan Omega 3 yağ asitlerinin, anne karnındaki bebeğin beyin oluşumu ve gelişimine katkıda bulunduğu bildirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Namık Demir, bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve kalorinin anneye bağlı bulunduğunu, bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için gerek duyduğu besin maddelerinden birisinin de Omega 3 ve Omega 6 adı verilen yağ asitleri olduğunu söyledi. İzmir / aa

12.02.2009


 

Kâinatın sırları araştırılacak

KâİnatIn sırlarını anlamak amacıyla tasarlanan Herschel ve Planck adlı uydular, 16 nisanda Fransız Guyanasındaki Kourou üssünden uzaya fırlatılacak. Uzay teleskopu Herschel test edildiği Hollanda’nın Noordwijk şehrindeki ESA teknik merkezinden bugün Fransa Guyanası’na taşınacak. Kızıl ötesi ışın kullanacak Herschel teleskopuyla şu ana kadar kâinatta gözlemlenemeyen en uzaktaki ve en soğuk nesneler hakkında bilgi elde edilmeye çalışılacak. Planck uydusu ise kâinatın değişik bölgelerindeki ısı farklılıklarını ölçerek, 13 milyar yıl önce Büyük Patlama’da (Big Bang) ortaya çıkan fosil ışımayı inceleyecek. Paris / aa

12.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır