"Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Anayasa değişikliğini CHP engelliyor

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, anayasa değişikliği konusunda topu CHP’ye attı. Çiçek, “Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün, ama anayasa değişikliği bir Meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir” dedi.

Yeni anayasayı CHP engelliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün ama anayasa değişikliği bir meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliğini yeniden gündeme getireceklerini açıkladığı hatırlatılıp, bu değişikliğin kapsamına yönelik soru üzerine, Çiçek, 1982 Anayasası’nın yapıldığı günden beri tartışıldığını kaydetti. Bu anayasada çok sayıda değişiklik yapıldığını belirten Çiçek, birçok kesimin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu dile getirdiği kaydetti. Siyasi partilerin de bu konuda sayısız açıklamaları olduğunu, herkesin yeni bir anayasaya vurgu yapmış olmuş olmasına karşın bir bütünlük içinde anayasa değişikliğinin gündeme gelmediğini belirten Çiçek, 2007 seçimlerine giderken parti olarak bir hazırlık yaptıklarını, 6 hukukçunun taslak metin hazırladığını söyledi. AKP’nin bu taslak üzerinde bir çalışma yaptığını da kaydeden Çiçek, şöyle konuştu: ‘’Hemen işin başında ‘nereden çıktı bu iş’ demeye getirildi. ‘Usul ve üslup’ yanlış dendi. ‘Usul üslup yanlışsa, buyurun siz getirin gündeme, biz destek verelim’ dedik. Çünkü bizim maksadımız üzüm yemek, yeni bir tartışma başlatmak değil. Bir toplumun en temel yasasını içerikten yoksun tartışırsanız yapamaz hale getirirsiniz.”

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın muhalefet partilerine uzlaşı içinde bu konuya bir çözüm arayışı teklifinde bulunduğunu, ancak sadece TBMM İçtüzüğü değişikliği konusunda mutabakat sağlandığını kaydeden Çiçek, siyasetin finansmanı, seçimlerle ilgili konularda ana muhalefet partisinin olumlu bir tavır ortaya koymadığını ifade etti. Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ana muhalefet partisinin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğini sayısal olarak yapmak mümkün ama anayasa değişikliği bir meclis çoğunluğu değil, bir uzlaşı meselesidir. Siz çoğunluğunuzla anayasa değiştirirsiniz ama 82 Anayasa gibi ertesi gün toplumda tartışma başlar, gerginlik başlar. Bu da Türkiye’ye zarar verir. Ana muhalefet partisi geniş anlamda bir anayasa değişikliğini maalesef olumlu bulmadı. Halen neyi, nereye kadar olumlu buluyor açıklığa kavuşmuş değil. Kamu Denetçiliği Kanunu çıkardık. Bu AB için önemli... Batı hukukunda da önemli çözüm olarak görülüyor. Anayasa Mahkemesi ‘anayasal dayanağı olmadığı’ için iptal etti. Kurumun kendisine itiraz etmiyor, ‘anayasal dayanağı yok’ diyor. Kamu denetçiliği ile ilgili anayasa değişikliğini yaparız.’’

16.02.2009


 

GP seçimden çekildi

Genç Parti, 29 Mart'ta yapılacak mahallî idareler seçimlerine katılmayacak. Resmî Gazete’de yayınlanan YSK kararında, Genç Parti Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül’ün 13 Şubat'ta partilerinin Merkez Yönetim Kurulunun aldığı karar uyarınca yerel seçimlere katılmama kararını yazıyla YSK’ya bildirdiği belirtildi.

Genç Parti seçimden çekildi

GENÇ Parti, 29 Martta yapılacak mahalli idareler seçimlerine katılmayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararında, Genç Parti Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül’ün 13 Şubatta partilerinin Merkez Yönetim Kurulu’nun aldığı karar uyarınca yerel seçimlere katılmama kararını yazıyla YSK’ya bildirdiği belirtildi. Talebi inceleyen YSK, Genç Parti’nin mahalli idareler seçimlerinden çekilme kararı gereğince bundan sonraki seçim iş ve işlemleri ile birleşik oy pusulasında bu siyasi partiye yer verilmemesine, karar örneğinin gereği için Kurulun İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü ile tüm İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine karar verdi.

16.02.2009


 

DP, Yalova’da iddialı

KENDİNİ destekleyen büyük kalabalığa hitap eden Demokrat Parti (DP) Yalova Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal, “Emaneti geriye almaya geliyoruz” dedi.

DP Yalova Belediye Başkan Adayı Yakup Koçal seçim kampanyasının ve İstanbul Caddesi üzerindeki seçim irtibat bürosunun açılışlarını yapmak üzere Gülhan Düğün Salonu’nda bir program düzenledi. Ancak salona sığmayan ve dışarılara taşan kalabalığın çığ gibi büyüyerek İstanbul Caddesi, ve İstanbul Caddesi’nin büyük bölümünü doldurması üzerine Koçal salondaki konuşmasını iptal ederek Süvari Otobüsü’nün üzerine çıktı. Kötü hava şartlarına rağmen Koçal’ı desteklemek için meydana akın eden vatandaşlar, “Başkan Koçal” diye sloganlar attı. Eşi Suna Koçal’la birlikte halkı selamlayan Yakup Koçal ardından vatandaşlara hitap etti. Koçal, Yalova’nın dertlerine çare olmak için geldiklerini söyleyerek şunları kaydetti:

“Birileri bizim için ‘kapı kapı dolaşan bohçacı kadın gibiler’ demiş. Ben halkın ayağına gitmekten onur duyarım. Onlar kapalı kapılar ardında, şifreli kapıların ardında Belediye Başkanlığı yaptıklarını sanıyorlar. Halk bunları biliyor. Ama onları kapıları kırılacak şifreleri açılacak. 2004 seçimlerinde bir haksızlık bir mağduriyet yaşadık. Biz Yalova’yı onlara emanet ettik. Ama onlar emanete hıyanet ettiler. Biz emaneti geriye almaya geliyoruz. İş ve aş derdine çare olabilmek için, gençlerimizin işsizliğine çare olabilmek için 29 Mart’da emaneti geriye almaya geliyoruz.”

Yoğunluktan dolayı bir izdihamın yaşanmaması için İstanbul Caddesi üzerindeki Seçim İrtibat Bürosu’nun açılışıda yapılmayarak açılmış kabul edildi.

16.02.2009


 

Hangi çocuk bomba yağdırılmasını hak eder?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştirerek, “Yeryüzünde hangi annenin kucağı fosfor bombasını ya da bir füzeyi hak eder?

Yeryüzünde hangi çocuk gökyüzünden üzerine bomba yağdırılmasını hak eder? Her halde hiçbiri” dedi. Erdoğan, Doha’da düzenlenen “Kadın ve Kalkınma “ konulu Türk-Katar çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, medeniyetin temel ölçüsünün en yaygın anlamda adaletin sağlanması olduğunu vurguladı. Adaletsiz bir medeniyetin düşünülemeyeceğini, adaletsiz bir toplumun da ayakta duramayacağını ifade eden Erdoğan, “Ne yazık ki dünyamız hayatın korunmasını, insanlar arası adaletin sağlanmasını başarabilmiş değildir. Güçlerini kitlesel ölümlere yol açacak silahlarla test edenler, geri adım atmak yerine, mazlumların geri adım atmasını istiyorlar. İşte amansız Gazze saldırıları...” diye konuştu. Emine Erdoğan, dünyanın hangi ülkesinde, hangi bölgesinde olursa olsun her haksızlığı yüreklerinde hissettikleri gibi insanlık adına alınan her mesafenin de umutlarını yeşerteceğini kaydederek, “Haksızlık karşısında susmayan tertemiz ve cesur yürek nasıl insani yanımızı güçlendiriyorsa her haksızlıkta yüreğimizden bir parça koparıyor” diye konuştu.

16.02.2009


 

Aksu: Açıklamalar ilişkilere zarar verir

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi’nin açıklamalarının iki ülke ilişkilerine gölge düşürebileceğini bildirdi.

Aksu, partisinin seçim çalışmalarına katılmak üzere geldiği Adana’da İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi’nin açıklamalarını değerlendirdi. Mirzahi’nin ifadelerini ‘’sorumsuzca yapılmış açıklamalar olarak kabul ettiğini’’ belirten Aksu, ‘’Yetkili makamlarda bulunanların yapacakları açıklamalarda daha dikkatli olmaları gerekir. Bu tür sorumsuzca açıklamalar iki ülke ilişkilerine gölge düşürebilir’’ dedi.

16.02.2009


 

Ergenekon sanığı Hoştan yeniden gözaltında

İZMİR'DE gerçekleştirilen ‘’Anafor’’ operasyonu kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla İstanbul’da gözaltına alınan Sami Hoştan, İzmir’e getirildi.

Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele ekipleri tarafından uçakla İzmir’e getirilen Sami Hoştan, Adnan Menderes Havalimanı’nda bekleyen polisler tarafından teslim alındı. Hoştan, Alsancak Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından Çınarlı’daki İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü’ne götürüldü.

16.02.2009


 

Kara Kuvvetleri’ne uzman erbaş alınacak

KARA Kuvvetleri Komutanlığına uzman erbaş alınacak. Başvurular, internet ortamında ‘’www.kkk.tsk.tr’’ adresinden 12 Marta kadar yapılabilecek.

Başvurusu kabul edilen adaylara uygulanacak sınavın tarihi ve yerleri de 16 Martta açıklanacak. Yazılı sınav 22 Martta yapılacak, 27 Martta duyurulacak sınav sonucuna göre ön sağlık kontrolü ve fiziki kabiliyet yeterlilik testleri 9-30 Nisanda gerçekleştirilecek. Asil ve yedek adaylar 12 Mayısta belirlenecek. Komando uzman erbaş adaylarının ‘’Komando olur, paraşütle atlar’’ kayıtlı sağlık raporu alması gerekirken, uzman erbaşlık için 12 Şubat itibariyle 26 yaşından gün almamış adaylar başvurabilecek. Kara Kuvvetlerine, piyade komando, tank, istihkam, muhabere, topçu, hava savunma, sıhhiye, veteriner ve bakım sınıflarında personel alınacak.

16.02.2009


 

Meclis ‘önlem paketi’ni görüşecek

MECLİS bu hafta ‘’ekonomik krize önlem paketi’’ için fazla mesai yapacak.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, bu hafta TBMM Genel Kurulunun gündemini oluşturacak. Tasarının, temel kanun olarak iki bölüm halinde görüşülmesi planlanıyor. Tasarıya göre, kısa çalışma ödeneğinin miktarı yüzde 50 oranında artırılacak, yararlanma süresi ise 3 aydan 6 aya çıkartılacak. Sağlık hizmeti veren işletmelerin hesabı 3 ay içinde kapatılacak, teşvik süresi de 1 yıl uzatılacak. Bakanlar Kurulu, illeri gruplandırmaya ve gruplar itibariyle teşvik edilecek sektörleri ve bunlara ilişkin yatırım, istihdam büyüklüklerini belirlemeye yetkili olacak. Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin özel iletişim vergisi yüzde 15’ten yüzde 5’e indirilecek. Şans oyunları işletme lisansı verilmesi işlemlerinden vergi, 1979 veya daha eski model motorlu taşıtlardan, 30 Haziran 2010’a kadar hurdaya çıkarılanlardan da vergi ile birlikte cezaları da alınmayacak. Tasarıya göre, bu yılın sonuna kadar çekler, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce bozdurulamayacak. Kamu idarelerine her türlü beyanname, bildirge ve benzeri belgeler, elektronik ortamda verilebilecek. Organize sanayi bölgelerinin kurulduğu mera alanların kamulaştırılması, bedel karşılığı kabul edilecek. Hazine bu mülkiyete karşı dava açamayacak. Ormanlık alanlar hariç, devletin tasarrufu altındaki taşınmazlara 49 yıllığına kullanma izni verilebilecek. Hazineye ait taşınmazlar; en az 50 milyon dolar karşılığı lira tutarında, en az 100 kişi istihdam edecek şekilde yatırım yapanlara, harç değeri üzerinden doğrudan satılabilecek. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını Öngören Yasa Tasarısını 19 Şubat perşembe günü ele alacak. Mecliste bugün ‘’Yasama Etiği’’ konusunda bir çalışma toplantısı yapılacak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Etik Kurulu ve TBMM Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, yasama etiği ele alınacak.

16.02.2009


 

Kriz çiftçiyi de vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, traktör satışlarının yüzde 39 azaldığını söyledi. “Bu durum, sadece tarımı ve çiftçilerimizi değil, bu girdileri ve makineleri üreten sanayiyi de vuruyor” dedi. Bayraktar, çiftçilerin gübre, ilaç, tohumluk ve makine satın alabilir duruma getirilmesi gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik krizle birlikte çiftçinin traktör alamadığını, işçi çıkaran traktör fabrikalarının ise kapanma noktasına geldiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kriz sonucu tarımda girdi kullanımı ve mekanizasyon talebinin düştüğünü, 2008 yılında traktör satışlarının yüzde 39 azaldığını belirtti. Bayraktar, ‘’Bu durum, sadece tarımı ve çiftçilerimizi değil, bu girdileri ve makineleri üreten sanayiyi de vuruyor. Çiftçilerimizi gübre, ilaç, tohumluk ve makine satın alabilir duruma getirmeliyiz. Getirmeliyiz ki, tarımsal üretimi artırabilelim, tarımsal sanayiyi çalışır halde tutabilelim’’ dedi.

Nakit sermayesi yetersiz olan çiftçilerin söz konusu ihtiyacını karşılayabilmek için krediye ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Bayraktar, kredi kullanımında zorluklar yaşandığı, çiftçilerin gelirleri ve satın alma güçlerinin gerilemesine bağlı olarak taleplerinin de düştüğü tespitinde bulundu. Bayraktar, 2008 yılında gübre kullanımında ise yüzde 30’a yakın azalma yaşandığına dikkati çekti.

16.02.2009


 

Kapsamlı çözüm için fırsat var

AVRUPA Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme varmak için gerçek bir fırsat penceresi bulunduğunu söyledi.

Olli Rehn, fırsat penceresinin yanısıra, Kıbrıs’taki iki liderin de Kıbrıs sorununun çözümü yönünde çok güçlü bir politik iradeye sahip olduklarını bildirdi. KKTC ve Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Rehn, KKTC Bayrak Televizyonu’na (BRT) verdiği demeçte, çözüme ne denli erken ulaşılırsa o denli iyi olacağını belirtti ve ‘’Kıbrıs’ta bugüne dek takvimler konusunda yaşanan tartışmaları da biliyoruz. Ve bu konuda herhangi birşey söylemek istemiyorum. Ama her iki lider de taraflarca kabul edilebilecek bir anlaşmaya varma konusunda son derece kararlı’’ diye konuştu. Çözümün her iki topluma da yarar sağlayacağını ve bunun için de şu anda iç etkenlerin yeterli olduğunu ifade eden Rehn, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin, Kıbrıslı Türkler’in Avrupa Birliği’ne tam anlamıyla katılımını sağlayacağını kaydetti ve ‘’Dolayısıyla umarım Kıbrıslı Türkler’in içindeki çözüm yanlısı ve AB yanlısı eğilim riske atılmaz, çünkü bu çok önemli’’ dedi. AB’nin rolünün, sürmekte olan süreci desteklemek olduğunu ifade eden Rehn, ‘’Bizler AB olarak, liderler tarafından istenmesi durumunda hukuk ve teknik uzmanlar aracılığıyla yardıma hazırız’’ diye konuştu. Rehn, KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak erken genel seçimlerle ilgili görüşlerini açıklarken de ‘’Seçim sonuçları yaşam ve politikaları her zaman etkiler. Bizim genel yaklaşımımız, yerel politikaya karışmama yönündedir. Ancak umuyoruz ki çözüm yanlısı ve Kıbrıslı Türkler’in AB’ye yakınlaşmasını savunan siyasal yaklaşımlar güç kazanır. Çünkü bu kapsamlı çözüme ulaşmak için gereklidir’’ diye konuştu.

16.02.2009


 

İstanbul finans merkezi olma yolunda

DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Vekili Halil İbrahim Akça, İstanbul Finans Merkezinin (İFM) kurulma tarihine ilişkin, “İFM Strateji Eylem Planında yer alan hususlar yerine getirildikçe, merkezin oluşumu da adım adım hayata geçirilmiş olacak” dedi.

Akça, 9. Kalkınma Planı içerisinde yer alan İstanbul’un finans merkezi olması projesinin, hükümetin 2013 plan hedefinin en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi. Akça, projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara hız verildiğini bildirdi. Akça, bu çerçevede İFM Strateji Belgesinin hazırlanması, uygulanabilir olması ve tarafların sahiplenmesi amacıyla DPT’nin koordinasyonunda kamu ve özel sektör temsilcilerinin de bulunduğu, “Hukuk, Finansal Ürün ve Hizmet, Vergi, Düzenleyici ve Denetleyici Çerçeve, Altyapı, İFM Organizasyon, Tanıtım ve İmaj, İnsan Kaynakları ile Mevcut Durum Analizi” olmak üzere, 9 ayrı çalışma grubu oluşturulduğunu bildirdi. Çalışma gruplarının hazırlayacakları raporları 15 Mayısta sunacaklarını belirten Akça, çalışma grubu başkanları ve raportörlerinden oluşan bir kurulun, İFM Strateji Belgesi ve Eylem Planı raporunu hazırlayacağını ifade etti. Akça, 15 Eylülde basıma hazır hale getirilecek İFM Strateji Belgesi ve Eylem Planına ilişkin raporun, 6-7 Ekim tarihlerinde IMF ve Dünya Bankasının yapacağı bölgesel toplantıda tanıtımının yapılacağını bildirdi. Akça, İFM’nin “ilk 10 yılda bölgesel, 30 yılda küresel finans merkezi olmak” gibi bir vizyonu bulunduğuna işaret ederek, bunun çalışma gruplarına geçici vizyon olarak verildiğini söyledi.

16.02.2009


 

Kriz mitinginde “Ergenekon kavgası”

İŞÇİ sendikaları tarafından Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen mitingde olaylar çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde ‘’Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi’’ adıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda miting düzenlendi. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bir alışveriş merkezi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan gruplar, iki ayrı koldan miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde pankart, döviz, bayrak ve flamalar bulunan gruplar, yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar attı. Katılımcılar, alınan geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde oluşturulan kontrol noktalarında tek tek üzerleri aranarak içeri alındı. Mitingin başladığı sırada Türk Metal Sen üyeleri, genel başkanları Mustafa Özbek’in Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla ilgili pankart açıp, sloganlar atmaya başladı. DİSK üyeleri gruba müdahe edince büyük kavga başladı. Gruplar, polis bariyerlerini aşmaya çalıştı, sopalar havada uçuştu!

16.02.2009


 

Köprü ve otoyolların Ocak ayı geliri 35,4 milyon TL

BOĞAZİÇİ köprüleri ile işletmedeki paralı otoyolların 2009 yılı Ocak ayı geliri, 35 milyon 432 bin 283 Lira olarak gerçekleşti.

Karayolları Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Ocak ayında İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 12 milyon 152 bin 526 TL gelir elde edildi. Aynı dönemde, işletmedeki paralı otoyollardan ise 23 milyon 279 bin 757 Lira gelir elde edildi. Yeni yılın ilk ayında köprü ve paralı otoyollardan toplam geçiş yapan araç sayısı 23 milyon 662 bin 759 olarak gerçekleşti. Bu yıl ise köprü ve otoyolların toplam gelirinin 600 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.

16.02.2009


 

Karadeniz petrolüne Amerika ilgisi

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz’in derin deniz alanlarında petrol ve doğal gaz aramalarında bulunmak isteyen ABD’li Chevron şirketi ile görüşmeleri hız kazandı.

Karadeniz’de petrol arama çalışmaları için birçok şirketten teklif alan TPAO, ABD’li Chevron şirketinin yetkilileriyle, yapılan yazışmaların ardından Ocak ayında Türkiye’de bir araya geldi. Chevron yetkilileri, söz konusu görüşmelerde, TPAO ile anlaşmaya temel oluşturacak olan “paylaşım esasları, taahhütler, süreler, olası yatırım miktarı, katılım paylaşım payları” gibi konularda görüş alışverişinde bulundu. Karadeniz’de petrol arama çalışmaları kapsamında daha önce Brezilyalı Petrobras şirketi ile çalışmalar yapan TPAO, en son Kasım ayında ABD’li Exxon Mobil ile petrol arama konusunda “Ortak işletme” anlaşması imzalamıştı.

16.02.2009


 

Trakya kar altında

Trakya’da kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Edirne merkez ve ilçeleriyle Kırklareli ve Tekirdağ'da kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Yağışın etkili olduğu Keşan-Gelibolu ve Keşan-Uzunköprü arasında, araçlara zincir takılması uyarısında bulunuluyor.

TRAKYA'DA kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Edirne’de yağışın etkili olduğu Keşan-Gelibolu ve Keşan-Uzunköprü arasında, araçlara zincir takılması uyarısında bulunuluyor. Kar yağışı ve yollardaki buzlanma sebebiyle, Karayollarına ait 7 ekip, kar kürüme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor. Kırklareli’nde de Demirköy ilçesine bağlı Sislioba, Beğendik, Limanköy ve Sivriler Köylerinde kar yağışı dolayısıyla ulaşım sağlanamıyor. Bu arada, Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır Kapısı’nda ulaşım güçlükle sağlanıyor.Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde ise kar yağışı dolayısıyla Bulgur, Palamut, Beyoğlu, Çınarlı, Kirazlı, Mursallı, Tepeköy, Sofuköy, Ulaman, Yayaağaç, Yayaköy, Yeniköy, Yörgüç ve Uçmakdere köy yolları ulaşıma kapandı. Bazı otobüs firmaları kar yağışı dolayısıyla seferlerini iptal etti. Hava şartları, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 70 kilometreyi bulan fırtına sebebiyle çok sayıda yerli ve yabancı bandıralı şilep ile tanker, Şarköy sahillerine demir attı.

16.02.2009


 

İnşaat malzemelerinde ikinci el dönemi

Yaşanan küresel krizden en fazla etkilendiği belirtilen inşaat sektöründe büyük firmalar sıkıntılı günler geçirirken, artan girdi maliyetleri nedeniyle özellikle dar gelirli vatandaşların fiyatı yarı yarıya düşük olan ikinci el malzemeleri tercih etmeye başladığı belirtildi.

İnşaat malzemelerinde ikinci el dönemi

Yaşanan küresel krizden en fazla etkilendiği belirtilen inşaat sektöründe büyük firmalar sıkıntılı günler geçirirken, artan girdi maliyetleri sebebiyle özellikle dar gelirli vatandaşların fiyatı yarı yarıya düşük olan ikinci el malzemeleri tercih etmeye başladığı belirtildi. Özellikle gecekondu mahalleleri ile köy ve beldelerde yapılan inşaatlarda yeni malzeme yerine, fiyatı yarı yarıya daha ucuz olan ikinci el ürünlerin kullanıldığı belirtiliyor. Bu tür yapılarda çimento ve demir alımında deprem riskini önlemek amacıyla titiz davranılırken, pencere, kapı, korkuluk, mutfak dolabı gibi malzemeler ise ikinci el ürün satışı yapılan yerlerden temin edilmeye çalışılıyor. ‘Çıkmacı’ olarak adlandırılan dükkânlarda yenisi 200-250 TL olan bir ahşap kapı 30-60, 150-200 TL arasında olan mutfak dolabı 40-50, 300-320 TL olan PVC pencere 90, kapı 70, 250-300 TL olan panjur kapı 100, 300 TL olan mermer mutfak taşı 150, yenisi 250 TL civarında olan ferforje de 50-70 TL’den satışa sunuluyor. Bunların yanı sıra yenisi 25 TL’den satılan bir kalıp çinko 10 TL, 1 adet kullanılmış ‘’takoz’’ tuğla da 15 kuruştan alıcı buluyor.

16.02.2009


 

Ağaç ev eşyaları, plâstiğe yenildi

Ağaç ürünler ve ev eşyaları, işçiliği ve hammaddesi bol olması sebebiyle çok ucuz olan plâstiğe yenildi. Uzmanlar ise ağaç ürünlerin plâstikten daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

MARANGOZLARIN ve mobilya ustalarının el emeği ürünlerden olan oklava, beşik, merdane, tahta kaşık, takunya, çocuk yürüteci gibi yüzlerce çeşit ürün ucuz plâstiğe yenildi. Petrol artığı ürünlerden yapılan plâstik ürünler ucuz işçilik ve hammaddenin bol olması sebebiyle daha sağlıklı olan ağaç ürünleri tahtından indirdi. Konya’da 4. kuşak ahşap işleri yapan İsmail Işıkçeviren (48), plâstiğin çıkmasıyla işlerinin yok denecek kadar düştüğünü kaydetti. Ağacın daha sağlıklı olmasına rağmen, plâstiğin ucuz olması sebebiyle daha çok tercih edildiğini anlatan Işıkçeviren, mesleği sürdürecek çırak bulamamaktan yakındı. Işıkçeviren, teknolojinin hızlı gelişiminin de ağaç ürünlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Uzmanlar ise ahşap ürünlerin insan sağlığı açısından plâstiğe oranla daha sağlıklı olduğunu kaydediyor.

16.02.2009


 

Hareketsizlik öldürüyor

İNSANLARIN ölüm sebepleri arasında 100 yıl önce enfeksiyon hastalıkları ön plana çıkarken, günümüzde hareketsizliğin sebep olduğu hastalıklar ilk sırada geliyor.

Hareketsizliğin, obezite, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklara sebep olduğunu belirten uzmanlar, bu hastalıkların tedavisinde ya da önlenmesinde ilâçlar ve beslenmenin yanı sıra, egzersizin çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ, günümüzde hareketsizliğin sebep olduğu obezite, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve tip II diyabet gibi hastalıklarının ölüm sebepleri arasında yer almaya başladığını kaydetti. Son 50 yıl içinde kronik hastalıklarda ve onların oluşmasının önlenmesinde egzersizin giderek önem kazandığını ifade eden Aydoğ, “Artık hekimler tip II diyabeti, tansiyonu, kalp damar hastalığı, kireçlenmesi ‘Osteoartrit’, hiperlipemisi ‘Kan yağlarının artması’ ve osteoporozu olan hastalarda tedavinin sadece ilâç kullanılarak mümkün olmadığını biliyorlar. Hastalar hangi ilâcı alırsa alsın, diyetine dikkat etmeden ve egzersizini yapmadan hastalığını kontrol altına alamaz. Bu hastalıkların yanı sıra bazı kanser türleri ve depresyondan korunmak için de egzersizin şart olduğu bilinen önemli bir başka gerçek” diye konuştu.

Hekimler gerekli gördükleri hastalara nasıl ilâç reçetesi yazıyorlarsa, egzersiz için de aynen ilâç gibi bir reçete hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Aydoğ, “Reçete, egzersizin haftada kaç gün, bir günde ne kadar süre ile hangi şiddette ve hangi egzersizleri yapılacağının tarifini içermelidir.” dedi.

Aydoğ, düzgün planlanmış bir egzersiz programının insülin direncinde, tip II diyabette, dislipidemi, hipertansiyon, obezite, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp ve damar hastalığı, kalp yetmezliği, osteoartrit, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu ve depresyon tedavisinde çok etkili olduğunun ortaya koyduğunu vurguladı.

16.02.2009


 

Türel, projelerini anlattı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKP Büyükşehir Başkan Adayı Menderes Türel, Antalya’yı bir dünya şehri yapacak projelerini “Antalya Aşkına” başlıklı toplantı ile tanıttı.

Menderes Türel, yaptığı konuşmada, “Bugün Antalya’yı dünya şehri yapacak dev projeleri askıya çıkarıyorum” dedi. Katılımın yoğun olduğu toplantıda Türel, hem başladığı 17 projeyi anlattı, hem de önümüzdeki dönemde yapacağı 10 yeni projeyi açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Göz Hastanesi işbirliği ile 16-22 Şubat tarihleri arasında vatandaşlara yönelik ücretsiz göz taraması yapılacak. Vatandaşlar göz taraması için 249 53 80 nolu telefondan randevu alarak muayene olabilecek.

Müşerref Aksoy

16.02.2009


 

ÖSS ve YDS başvuruları bugün başlıyor

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) başvurular bugün başlıyor. ÖSS’ye başvuracaklar, ‘’2009-ÖSYS Kılavuzu’’nu 2 TL karşılığında, Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYS Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları’ndan alabilecek.

2009-ÖSS ücreti ile YDS ücreti, bu yıl da artırılmadı. 2009-ÖSS için adaylar 40 TL, YDS için bu ücrete ek olarak 10 TL daha ödeyecek. Sınavsız geçiş yapacak adaylardan 10 TL alınacak. Sınavsız geçiş dahil 2009-ÖSYS’ye ilişkin başvurma sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler, kılavuzda yer alıyor. Başvurular 27 Mart’ta sona erecek.

16.02.2009


 

Beyaz eşyada, ‘KDV ve ÖTV bizden’ rekabeti

BEYAZ eşya sektöründe faaliyet gösteren birçok firma, şubatta KDV ve ÖTV almayarak satışlarını arttırmaya çalışıyor.

Ekonomik durgunluğu, düzenledikleri çeşitli kampanyalarla aşmak isteyen beyaz eşya üreticileri, Şubat ayında ‘’KDV ve ÖTV bizden’’ kampanyası başlattı. Beyaz eşya sektöründeki bu rekabet, fiyatları düşürdüğü için tüketicilere oldukça cazip imkânlar sunuyor hem fiyatlar düşüyor hem de kredi kartına uzun vade taksit imkânı tanınıyor.

16.02.2009


 

Doğalgazla ısınan konut fiyatları düşüyor

KIŞ mevsimi dolayısıyla doğal gaz faturaları yüksek gelen kiracılar kömürle ısıtılan dairelere yönelince konut fiyatlarında ciddî düşüşler meydana geldi.

Son yıllarda yapılan TOKİ konutları, kooperatif evleri sayesinde artan daire sayısı vatandaşa yaradı. Özellikle doğal gaz ile ısınan konutlardaki kiracılar faturaların yükselmesi sonrası kömürle ısıtılan dairelere taşınmaya başladı. Birçok dairenin fiyatı düşerken ev sahipleri ise kiracılarını kaçırmamak için kira oranlarında indirime gidiyor. Geçen yılın Eylül ayında 550 TL olan 155 metrekare dairelerin fiyatları 430 TL’ye kadar geriledi. Emlak sektörü temsilcileri, Konya’nın birçok bölgesinde fiyatları önceki yıllara oranla yüzde 25 ile 30 arasında düştüğünü kaydediyor.

16.02.2009


 

İzmir’den, Gazze’ye 6 bin çift ayakkabı

İZMİR Ayakkabıcılar Odası, Gazze’ye ayakkabı yardımı kampanyası başlattı.

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, “Gazze’de 6 bin ihtiyaç sahibini giydireceğiz. Bizim insanımız zor günlerin insanıdır” dedi. Kampanyayı düzenledikleri ilk saatte 700 çift ayakkabı toplandığını ifade eden Güzel, “Maddî değeri 500-550 bin TL tutacak yardımlarla Gazze’deki 6 bin kişinin ayakkabı ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz. Bizim insanımız paylaşmayı, yardımlaşmayı sever. Şimdiye kadar girdiğimiz hiçbir kapıdan boş çıkmadık. Arkadaşın işi yok, dükkânında çok az mal var. Getirip onları da Gazze’ye gönderiyor” şeklinde konuştu.

16.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır