"Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dikkat tüketici var!

Öyle zannediyorum ki büyük bir çoğunluğumuz birer tüketici olarak haklarımızın neler olduğunun tam olarak farkında değiliz. Hal böyle olunca aslında kanun tarafından bize sağlanan birçok faydadan da haberdar olamıyoruz. Bazı firmalarında TV ekranlarında yapmış oldukları reklâmlardan etkilenip de “Ne kadar tüketici yanlısı bir tutum” demekten kendimizi alamadığımız oluyordur. Ama şunu bilmeliyiz ki, kim ne yaparsa yapsın zaten bunların tamamını 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ile bize sağlanmış haklardır. Aşağıda okuyacağınız olay bizatihi benim başımdan geçmiş bir olaydır.

Ulusal çapta şubeleri bulunan, oldukça tanınan bir teknoloji marketten yaklaşık 14 ay önce bir dizüstü bilgisayar almıştım. Bahsettiğim bu dizüstü bilgisayarımda meydana gelen bir arızadan ötürü cihazı, aldığım şubeye teknik servise göndermeleri için teslim ettim. Ürünün bu teslimat işlemi üzerinden 30 iş günü geçtiği ilk gün bahsi geçen teknoloji marketin müşteri hizmetlerine durumu bildirdim ve kanunda belirtildiği gibi azamî tamir süresinin aşılmasından ötürü kazandığım bedel iadesi hakkımı kullanmak istediğimi belirttim. Bana ilgileneceklerini ifade ettiler ve bir müddet sonra beni aradılar. Bunun üzerinde ben ürünü aldığım şubeye gittim ve orada işlemleri gerçekleştirdim. Orada yeni bir dizüstü bilgisayar için bakarken özelliklerine göre fiyatı oldukça uygun olan bir cihazı beğendim. Cihaz mağazada bir camekân içerisinde bulunuyordu. Bana yardımcı olan satış danışmanı bu üründen bir tane kaldığını belirtti. Ben de kendisine ürünün camekân içerisinde bulunmasına vurgu yaparak çalıştırılıp çalıştırılmadığını, kullanılıp kullanılmadığını sordum ve kendisi bana gayet emin bir şekilde herhangi bir şekilde kullanılmadığını söyledi ben de bunun üzerine cihazı satın aldım. Eve geldiğimde cihazı incelerken cihazın çalıştırılmış ve kullanılmış olduğunu fark ettim. Bu nasıl anladığımı merak edenler için hemen ifade edeyim: Bilindiği gibi yeni alınan ürünlerde deneme sürümlü anti-virüs (virüsten koruma) programları bulunuyor. 90 günlük deneme sürümü olan böyle bir programın geriye 52 günlük süresinin kalmasından bu durumun farkına vardım. Hemen ilgili mağazayı aradım ve karşılaştığım durumu belirttim. Ertesi gün de mağazaya giderek ürünü iade ettim ve iade çekimi aldım.

Şimdi biz tüketicilerin faydasına olabilecek bazı faydalı bilgiler ile yazımı sonlandırmak istiyorum:

1- Ürünün servise teslim tarihinden itibaren 15 iş günü (Cumartesi dahil, Pazar dahil değil) geçmesiyle firma size kullanmak için servisteki ürünün yerine geçici olarak eşdeğer bir ürün tahsis etmek zorundadır.

2- Ürünün servise teslim tarihinden itibaren 30 iş günü geçmesiyle firmadan bedel iadesi, yeni ürün ve-rilmesi ve ayıp oranında bedel indirimi (bu üç seçenekten birini) talep edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, size sadece kullanabileceğiniz bir seçeneğin olduğu gibi ifade edilmesidir.

3- Karşılaştığınız herhangi bir sorunda 2.446.03 TL üzeri şikâyetler için Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri ya da valiliklerde bulunan İl Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine; 2.446.03 TL altındaki şikâyetler içinse ilçe belediyeleri ya da kaymakamlıklarda bulunan İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Buralardaki hizmetler tamamen ücretsizdir. Ayrıca 936.97 TL altındaki tutarlardaki sorunlarda İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nin bağlayıcı karar verme hakkı söz konusudur.

Herkesin sorunsuz ürünlerle karşılaşmasını dilerim ve hakkımızı aramaktan hiçbir zaman vazgeçmemeyi tavsiye ederim.

BURAK ZEKİ GÜNEŞ- bzgunes@gmai

20.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Krize bahane bulmayalım

  İKİNCİ DESTEK PAKETİ YOLDA

  Gürbaşlar emin adımlarla büyüyor

  Dikkat tüketici var!

  Benzine 5-6 kuruş indirim geldi

  5 yeni yatırım, 3 bin kişiye iş imkânı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır