"Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Saçma rapor, saçma karar!

Amİral Patrick Walsh’ın incelemesi sonucunda, terörizm sanıklarının tutulduğu cezaevinin, Cenevre Sözleşmeleri’nin tutuklulara insanî muamele konusundaki hükümlerini karşıladığı savunuldu.

Bu sonuç, Amerikan Medeni Haklar Birliği tarafından “saçma” olarak nitelendirilerek eleştirildi. Başkan Barack Obama geçen ay göreve gelir gelmez ilk iş olarak Guantanamo’nun bir yıl içinde kapatılması kararını almıştı.

Obama, Savunma Bakanı Robert Gates’ten tutsakların insanî muamele görüp görmediklerini tesbit için 30 gün içinde Guantanamo’daki şartların incelenmesini istemişti. Gates de Amiral Walsh’i bu incelemeyi yapmakla görevlendirmişti. Guantanomo’da yapılan incelemenin, eski Başkan George Bush’un yasa dışı tutuklama ve kötü muamele konusundaki uygulamalarını aklamaktan başka bir şey olmadığı belirtiliyor.

Küba’daki Guantanamo üssünde halen 245 tutsağın bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan George Bush yönetiminin kararını destekleyerek, Afganistan’daki tutukluların anayasal hakkı bulunmadığına hükmetti. Bakanlık avukatları, Başkan Barack Obama yönetiminin, Bagram hava üssündeki tutukluların, tutukluluk durumlarına itiraz için ABD mahkemelerine başvuramayacağı yönünde karar aldığını belirtti.

Bu karar, insan hakları savunucularını şoke etti. Bagram’daki bir tutukluyu temsil eden insan hakları avukatı Tina Monshipour Foster, farklı bir yol izleneceği konusunda Başkan Obama’ya güvenlerinin boşa çıktığını söyledi. Amerikan Medeni Haklar Birliğinden avukat Jonathan Hafetz de, “yasa dışı cezaevleri oluşturulabileceği yönündeki Bush politikasını benimsediler” diyerek Obama yönetimini eleştirdi. Yüksek Mahkeme geçen yaz, Guantanamo’daki tutsaklara tutukluluk durumlarına itiraz hakkı tanımıştı.

Adalet Bakanlığı, Bagram’ın Guantanoma’dan farklı, denizaşırı bir savaş bölgesi olduğunu ve buradakilerin, devam eden bir askerî harekâtın bir parçası olarak tutulduğunu bildirdi. Hükümet, ‘’düşman savaşçıları’’ Afgan savaş bölgesinde serbest bırakmanın güvenliğe tehdit oluşturacağını iddia ediyor. Bagram’da 600 kadar tutuklu bulunuyor.

22.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cami yıkan Sırplar tazminata mahkûm

  Saçma rapor, saçma karar!

  Katil ABD askerine ömür boyu hapis

  K. Kore’den savaş iddiası

  Lübnan’dan İsrail’e roket saldırısı

  ABD’den Taliban’a yeşil ışık

  Hamas, Obama’ya “adil ol” demiş

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır