"Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABD Kongresinde ‘Fitne’

Fİtne filmi, Danimarkalı insan hakları savunucusu Lars Hedegaard’ın başkanı olduğu Uluslararası Özgür Basın Cemiyeti ve Cumhuriyetçi Frank Gaffney’nin liderliğindeki Amerikan düşünce kuruluşu Güvenlik Politikası Merkezinin sponsorluğuyla Cumhuriyetçi senatör Jon Kyl’ın ev sahipliğinde Perşembe günü izletilecek.

Kyl’ın 15 dakikalık filmi, “İslâmcı militanların tehlikelerine işaret etmeye cesaret eden kişilerin sıkça kötülenmesi ve tehlikeye atılması” sebebiyle böyle bir organizasyonu yapmaya razı olduğunu söyledi. Filmin gösteriminin halka ve basına kapalı olacağı, ancak Kongre üyeleri ve üyelerin yanında çalışanların filmi izleme imkânı bulacağı kaydedildi. Filmi bütün dünyada protestolara yol açan Wilders’ın, “kamu düzenine tehdit teşkil ettiği” gerekçesiyle bu ayın başında İngiltere’ye girmesine izin verilmemişti.

25.02.2009


 

ZENGİN ÜLKELERE UYARI

BM İnsan Hakları Konseyi, küresel finans krizi nedeniyle zengin ülkelerin dünyanın yoksul bölgelerine yardımları kesmemeleri uyarısında bulundu. Merkezi Cenevre'de bulunan, 47 ülkenin üye olduğu konseyin açıklamasında, daha âdil bir uluslararası ekonomik sistemin kurulmasının zamanı olduğu bildirildi.

KALKINMA YARDIMI AZALMASIN

Konseyin, Batılı güçlerin desteği alınamayan kararında tüm ülkelere, ''resmî kalkınma yardımı dahil olmak üzere kalkınma için uluslararası mâlî kaynakların azaltılması yoluna gitmekten ve korumacı önlemlerden kaçınmaları'' çağrısında bulunuldu. Karar, 14 ülkenin çekimser oyuna karşı 31 oyla kabul edildi.

Zengin ülkeler yardımları kesmesin

BM İnsan Hakları Konseyi, küresel malî kriz sebebiyle zengin ülkelerin dünyanın yoksul bölgelerine yardımları kesmemeleri uyarısında bulundu. Merkezi Cenevre’de bulunan, 47 ülkenin üye olduğu konseyin açıklamasında, daha adil bir uluslar arası ekonomik sistemin kurulmasının zamanı olduğu bildirildi. BM İnsan Hakları Konseyi’nin, Batılı güçlerin desteği alınamayan kararında bütün ülkelere, ‘’resmî kalkınma yardımı dahil olmak üzere kalkınma için uluslar arası malî kaynakların azaltılması yoluna gitmekten ve korumacı tedbirlerden kaçınmaları’’ çağrısında bulunuldu. Kararda, gelişmekte olan ülkelerin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası kurulları gibi uluslar arası ekonomik karar organlarına katılımının arttırılması yönündeki daha önce de yapılan çağrılar desteklendi. Ekonomik sıkıntıların insan haklarına etkisine ilişkin Afrika ülkeleri adına Brezilya ve Mısır’ın çağrısıyla yapılan 2 günlük özel oturumun sonunda kabul edilen karar, 14 ülkenin çekimser oyuna karşılık 31 ülkenin desteğiyle geçti. Oylamaya 2 ülke katılmadı. Küresel ekonomik ve malî krizin insan haklarına olumsuz etkisinden duyulan kaygının dile getirildiği karara AB ülkeleri, Kanada ve Japonya’nın dahil olduğu zengin ülkeler, konseyin ticaret gibi farklı alanlara kaydığı yönünde tepki gösterdiler.

25.02.2009


 

İsrail’den yine aynı cevap geldi

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'nin Dışişleri Bakanlığını ziyaret ederek ilettiği cevabî notada, Kara Kuvvetleri Komutanı Mizrahi’nin sözlerinin İsrail hükümetinin ya da İsrail Genelkurmay Başkanlığının görüşlerini yansıtmadığı görüşü tekrarlandı.

İsrail, notaya cevap verdi

İsraİl’İn, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi’nin ifadelerinin resmi görüşü yansıtmadığını bildirdiği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi’nin, 10 Şubat’ta Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki suçlayıcı ifadeleri hakkında Dışişleri Bakanlığı’nca istenen açıklamayı içeren notayı iletti. Türkiye’nin, 14 Şubat’ta İsrail’e verdiği notaya cevap oluşturan söz konusu notada, General Mizrahi’nin açıklamalarının İsrail hükümetinin ya da İsrail Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşlerini yansıtmadığı kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, İsrail notasında ayrıca, İsrail hükümetinin Türkiye ile ilişkilerine ve bu ilişkilerin gelişmeyi sürdürmesine verdiği önem vurgulandı.

25.02.2009


 

Mitchell, Kudüs’te ofis açacak

ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ortadoğu özel elçisi olarak atanan George Mitchell için, Kudüs’te kalıcı bir ofis açılacağı ileri sürüldü.

Arapça yayınlanan El Şark El Avsat gazetesi, Amerikan yönetiminin Kudüs’te Mitchell için kalıcı bir ofis açmayı planladığını yazdı. Mitchell, Obama tarafından, İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmakla görevlendirilmişti. Mitchell’in de Şubat ayının son haftasında İsrail’e göreve geldikten sonraki ikinci ziyaretini yapmaya hazırlandığı belirtildi. Mitchell, geçtiğimiz hafta Amerika’da Yahudi gruplara hitaben yaptığı bir konuşmada Arap liderlerle yaptığı he konuşmada gündeme İsrail yerleşimleri konusunun geldiğini; ancak “tek meselenin bu olmadığını” söylemişti. Öte yandan Amerikan yönetiminin, Gazze’nin yeniden imarı için 900 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunacağı öğrenildi. Paranın Birleşmiş Milletler üzerinden bölgeye aktarılacağı ve militan gruplara dağıtılmayacağı belirtildi.

25.02.2009


 

Gazze’nin en yaşlısı Mahdıyye Türk

Kİmlİğİne göre 105, çocuklarına göre 120 yaşında.

Gazze’nin en yaşlı insanı Mahdıyye Nine bütün hayatını burada geçirmiş. 150’den fazla toruna sahip Mahdıyye Nine’nin kocası İbrahim Türk, Urfa asıllı bir aileye mensup. Adı, Mahdıyye Türk. Gazze’nin en yaşlı insanı Mahdıyye Nine bütün hayatını burada geçirmiş. Mahdıyye Nine’nin kocası İbrahim Türk, Urfa asıllı bir aileye mensup. Büyük büyük dedesi Çavuş Muhammed Ali, Osmanlı ordusunda görev yaparken bölgeye gelmiş. Ordudan ayrılıp ticarete başlayan Muhammed Ali, Refah’ın Mısır’a bağlı kısmına yerleşmiş. Muhammed Ali’nin neslinden gelenler, bugün Türk soyadıyla biliniyorlar. Ataları bugün İsrail sınırlarında kalan Safad’dan Gazze’ye göç eden Mahdıyye Nine’nin 8 çocuğu, 50’den fazla torunu, 150’den fazla da torununun çocuğu var. Daha önce Türkiye’den ziyaretine gelen hiç olmamış. Günlerini yatağında namaz kılarak ve ziyaretine gelenlerle konuşarak geçiriyor. Mahdıyye Nine’nin 50 yılı aşkın İsrail saldırıları arasında unutamadığı olay ise kolunun kırılması.

25.02.2009


 

Svat Vadisi’nde Taliban’dan süresiz ateşkes

Pakİstan’In kuzeybatısında faaliyet gösteren Taliban militanları, Svat Vadisi’nde süresiz ateşkes ilân ettiklerini bildirdi.

Ateşkes kararı, bölgede şeriat kurallarının geçerli olması amacıyla iki yıldır ordu ile çatışma halindeki Taliban ve destekçilerinin, geçen hafta hükümetle bu taleplerinin kabulü yolunda bir anlaşma yapmasının ardından geldi. Taliban anlaşmayı inceleyeceği süre için geçici bir ateşkes ilân etmiş, bunun devamı konusunda kararı anlaşmanın muhtevasına göre vereceğini duyurmuştu.

25.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır