"Gerçekten" haber verir 25 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

AB için Atina desteği

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğinin “kilit önemde” olduğunu ve Yunanistan’ın buna tam destek verdiğini söyledi. Bakoyanni, “Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğuna şüphe yok. Ancak bu yolu aşmaya değeceği çok açık. Türkiye’nin üyeliği, hem Türkiye, hem de Avrupa’nın faydalanacağı birşey olacaktır” dedi.

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin “kilit önemde” olduğunu ve Yunanistan’ın buna tam destek verdiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin ederek göreve başlamasından sonra ilk kez Washington’a gelen Bakoyanni, Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda “21’inci yüzyılda ortak güvenlik; yeni köprüler inşa etmek” konulu konuşma yaptı.

Bakoyanni, konuşmasında, “Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin kilit önemde olduğunu düşünüyoruz. Yunanistan, buna tam destek veriyor ve geçmiş yıllarda da bu desteğini ispatladı” dedi. AB üyelik yoluna giren ülkelerin tamamının aynı şartlara tabi tutulduğunu belirten Bakoyanni, Yunanistan’ın da gerekli şartları karşılama sürecinden geçtiğini, bu çerçevede Türkiye’ye üyelik için verilen desteğin de belli şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu kaydetti. Bakoyanni, “Verdiği sözleri ve yükümlülükleri yerine getirmek Türkiye’ye bağlı. Reform sürecinde Türkiye belli adımlar attı. Uzun zamandır bekleyen, ceza yasasının 301. maddesi konusunda olduğu gibi. Ancak daha yapılması gereken çok şey bulunuyor” diye konuştu.

Dora Bakoyanni, bir dizi konunun cevaplandırılması gerektiğini belirtirken, bunlar arasında “demokratik sistemin olgunlaştırılması, azınlık haklarına saygı, din özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü” saydı.

İyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk kurallarına uygunluğun da aynı şekilde büyük önem taşıdığını söyleyen Bakoyanni, “Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğuna şüphe yok. Ancak bu yolu aşmaya değeceği çok açık. Türkiye’nin üyeliği, hem Türkiye hem de Avrupa’nın faydalanacağı bir şey olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, Kıbrıs meselesiyle bağlantılı olduğunu da savunan Bakoyanni, adada kalıcı ve adil bir çözüm için 2008’de BM gözetiminde başlatılan çabaları memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Bakoyanni, iki toplumun yan yana yaşayabileceği şekilde adanın birleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

25.02.2009


 

Deniz Feneri dosyası Ankara’da

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, Almanya’daki Deniz Feneri e.V dâvâsına ilişkin dosyanın Başsavcılığa ulaştığını, 3 bin sayfalık dosyanın Mart ayı içinde Türkçeye tercüme edileceğini söyledi.

Deniz Feneri dosyası Başsavcılıkta

ALMANYA'DAKİ Deniz Feneri e.V davasına ilişkin dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı. Adalet Bakanlığınca görevlendirilen iki kurye, dün saat 09.45’te, Almanya’dan önceki gece gelen dâvâ dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına getirdi. Görevliler, dosyayı, Türkiye’deki Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan’a teslim etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu da dosyanın Başsavcılığa ulaştığını belirterek, Başsavcılığa gelen dosyada, Almanca yazılmış iddianame ve karar örnekleri bulunduğunu kaydetti. Boyrazoğlu, 3 bin sayfa ve 3 klasörden oluşan evrakın Türkçe tercümesinin, Mart ayı içerisinde sonuçlanacağını söyledi. Tercümenin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında yaptırılacağını ve çevirinin tamamlanmasının ardından gereğinin yapılacağını ifade eden Boyrazoğlu, ‘’Doğru neyse onu yapacağımızdan emin olmanızı istiyoruz. İlgili savcı arkadaşlar, yetenekleri ispat edilmiş, tercümede uzman olan kişileri çağırıp kendilerine bir oda tahsis edecek. Tercümeler burada yapılacak. Konu artık Türkiye gündemine oturduğu için bu hassasiyeti makul görmeniz lâzım’’ diye konuştu.

25.02.2009


 

DTP Grup toplantısı Kürtçe yapıldı

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmasına Türkçe başlayıp Kürtçe olarak sürdürdü.

Bunun üzerine Türk’ün konuşmasını veren TRT3 Meclis TV, yayınını Anayasaya aykırılık gerekçesiyle durdurdu. Türk, partisinin grup toplantısında, 21 Şubatın, ‘’Dünya Anadili Günü’’ olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu. Türk, konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Bunun üzerine, toplantıyı canlı olarak veren Meclis TV, Anayasa’ya aykırı bir durum söz konusu olduğunu anons ederek, Türk’ün konuşmasının yayınına son verdi.

PAÇACI: TÜRK YANLIŞ YAPTI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri Cihan Paçacı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “yanlış yapmıştır. Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi. Dil birliği çözülürse problem olur” dedi.

ÖZYÜREK: TRT’NİN SANSÜRÜ YANLIŞ

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek de, “TRT’nin sansür uygulaması ve konuşmayı kesmesi yanlıştır. TRT’nin sansür uygulamaması gerekirdi. O konuştu diye TRT’nin sansür uygulamasını doğru bulmuyorum. Kendisi yemin etmiş bir milletvekilidir. Ancak Anayasaya uygun davranmalıdır” diye konuştu. Özyürek bu uygulamanın neden bu zamanda yapıldığına ise “seçim yaklaştı seçmenine selâm duruyor” şeklinde yorumladı.

SAVCILIK İNCELEME BAŞLATTI

DTP ile ilgili kapatma dâvâsı devam ederken, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kürtçe konuşma yapılması ile ilgili inceleme başlattı. Ankara

25.02.2009


 

Rehn, seçimlerin güvenilirliğini sorgulamayı reddetti

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosunun (AP) Avusturyalı Sosyalist üyesi Harald Ettl’in Türkiye’deki seçimlerin güvenilirliğini sorgulayan yazılı soru önergesini cevaplandırırken, Türkiye’de “seçmen sayısındaki anormal artış ve Ergenekon dâvâsında hükümeti en fazla eleştirenlerin gözaltına alındığı” iddiaları sebebiyle AB’nin Türkiye’deki seçimlerin denetlenmesi talebini reddetti.

Rehn, “Komisyonun Türkiye’deki seçmen kayıtlarıyla ilgili son yapılan düzenlemelerin teknik gerekçelerle Yüksek Seçim Kurulu gibi sorumlu makamlarca yapıldığını anladığını” belirtti. Rehn, Ergenekon davasında “hükümete en sert muhalefeti yapanların gözaltına alındığı” iddiasına ise “AB Komisyonu, terör örgütü oluşturmak, hükümeti devirmeye teşebbüs ve şiddet kullanarak hükümeti görev yapamaz hale getirmek suçlarına dayanılarak başlatılan Ergenekon dâvâsında süren soruşturmanın farkındadır” karşılığını verdi. AB genişleme komiseri Rehn, Türkiye’de 29 Marttaki yerel seçimleri izlemek üzere gözlemci heyeti göndermeyi planlamadıklarını bildirdi.

25.02.2009


 

Türkiye, "Avrupalı seçkin destinasyon" adayını arıyor

TÜRKİYE, ‘’Avrupalı Seçkin Destinasyon’’ olmaya aday, il, ilçe veya yöresini arıyor. Bakanlık, Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen ‘’Avrupalı Seçkin Destinasyonlar-European Destinations of Excellence’’ yarışmasına katıldı.

Proje kapsamında 2009 yılının ‘’seçkin destinasyonunu’’ bulmak için harekete geçen bakanlık, Türkiye’den aday gösterilecek ulusal destinasyonu belirleyecek.Bu yılki teması ‘’korunan alanlar ve turizm’’ olan yarışmaya, ulusal mevzuat ve uluslar arası anlaşmalara göre, ‘’Korunan Alan’’ statüsünde bulunan ‘’Millî Park, Tabiat Koruma Alanı, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtları, Özel Çevre Koruma Bölgesi’’ gibi alanlara sahip olan ve turist akışı az olan destinasyonlar katılabilecek. Her bir başvuru sahibinin yalnızca bir teklif sunabileceği ve son başvuru tarihinin 20 Mart olduğu yarışmanın Türkiye elemelerinde, başvuru dosyalarına http//eden.kulturturizm.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.

25.02.2009


 

YÖK Genel Kurulu bugün toplanacak

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığında bugün İstanbul’da toplanacak. Marmara Üniversitesi eski rektörlük binasında yapılacak toplantıda, rutin gündem maddelerinin ele alınacağı bildirildi.

Toplantıya, bir süre önce ‘’açık kalp ameliyatı’’ geçiren ve görev süresi 1 Mart 2009 tarihinde sona erecek olan üye Prof. Dr. Halis Ayhan da katılacak. YÖK’ün Bakanlar Kurulu kontenjanından atanan üyesi olan Ayhan, ‘’Şu anda evde dinleniyorum, sağlık durumum iyi. Bugünkü (dünkü) Disiplin Kurulu toplantısına katılamıyorum ama yarın (bugün) yapılacak toplantıya katılacağım’’ dedi. YÖK üyesi Prof. Dr. İsa Eşme’nin görev süresi de 1 Mart 2009’da sona erecek. Prof. Dr. Eşme, Üniversitelerarası Kurul kontenjanından atanan üye olarak görev yapıyor. Öte yandan, Üniversitelerarası Kurulun 13 Mart 2009’da gerçekleştirilmesi planlanan toplantısında, Eşme’nin yerine seçim yapılacağı öğrenildi. Eşme, YÖK üyeliği için yeniden aday olabileceği gibi başka adaylar da seçilebilecek. YÖK üyelikleri, Cumhurbaşkanı’nın onayıyla kesinleşiyor.

25.02.2009


 

Yanlışı halk cezalandırır

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Antalya’da yerel seçimlere yönelik yaptığı değerlendirmenin yanlış yorumlandığını savunarak, ‘’Seçimlere gidiyoruz. Eğer yanlış birşey söylemiş, yanlış bir değerlendirmede bulunmuşsam, halkımızın sağduyusuna güvenin, bunun cezasını verir. Muhalefet doğrusunu söylerse onun da mükâfatını verir’’ dedi.

Bakan Şahin: Yanlış yaptıysam halk cezalandırır

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, Antalya’da yerel seçimlere yönelik yaptığı değerlendirmenin yanlış yorumlandığını ifade ederek, ‘’Seçimlere gidiyoruz. Eğer yanlış bir şey söylemiş, yanlış bir değerlendirme de bulunmuşsam, halkımızın sağduyusuna güvenin bunun cezasını verir’’ dedi. Bakanlığa gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, Antalya’da yerel seçime ilişkin yaptığı değerlendirmenin ardından muhalefetten istifa çağrılarının geldiğinin hatırlatılması üzerine, ‘’Bizler aynı zamanda siyasiyiz. Ben Adalet Bakanıyım ama aynı zamanda bir siyasî partinin mensubuyum ve o siyasî partiden milletvekiliyim’’ dedi. Yaptıkları açıklamaların halk tarafından değerlendirileceğini ifade eden Şahin, ‘’Eğer yanlış bir şey söylemiş, yanlış bir değerlendirme de bulunmuşsam, halkımızın sağduyusuna güvenin, bunun cezasını verir. Muhalefet doğrusunu söylerse onun da mükâfatını verir’’ diye konuştu.

25.02.2009


 

TOPLUMU YENİ ASYA FERAHLATIR

Mürsel Turbay (Bem-Bir-Sen Genel Başkanı) KURULDUĞU 21 Şubat 1970 tarihinden bu yana hizmet aşkıyla çalışan ve okurlarına ilk günkü heyecanla ulaştırılan Yeni Asya gazetenin 40. yılını kutlarım.

Yayıncılık hayatında birçok baskıya maruz kalışınız ancak sorumlu yayıncılık anlayışından taviz vermeyişiniz, bu ülkede samimî insanlar var hâlâ dedirtiyor. Geçmişte yaşadığınız ve darbeci zihniyetin kendisinden olmayana uyguladığı fişlenmişliğin, üzerinizde bir kara leke bırakmasını ve pes etmenizi isteyenlere inat 40 yıldır bıkmadan usanmadan insanlara iyiyi güzeli anlatıyorsunuz. Özellikle son yıllarda Türkiye gündemini meşgul eden çeteleşme ve sahtekârlıkların üzerine giderek millî iradeden aldığınız güçle illegal faaliyetlere karşı koyduğunuz tavrınız memnuniyetle karşılanıyor. Yeni Asya Gazetesi’nin yayınlarında vatandaşlarımızı ilgilendiren her türlü konuda aydınlatıcı bilginin, insanlarımızın hafızalarından silinmiş ve kendilerine ne olduklarını hatırlatan faydalı yayınların etkileri arttıkça toplum olarak daha ferah günlere gideceğimiz aşikârdır. Yayın çizgisini koruyarak ve başta millî ve manevî değerlerin savunulması olmak üzere eğitim, sağlık, kültür, ekonomi ile gündemi sarsan konulardaki haberlerinizin devamını dileriz. Bu temenniler ile Gazetenizin 40. kuruluş yıl dönümünü kutlar gazetenin başta sahibi olmak üzere yöneticileri ve gazeteyi her gün insanların evine ulaştıran editöründen muhabirine, grafikerinden dağıtıcısına kadar bütün çalışanlarına huzur ve sağlık dilerim.

Hülya Şekerci (ÖZGÜN-DER

Genel Başkanı)

İNANCIMIZIN ve kimliğimizin bir tehlike olarak addedildiği, İslâmî değerlerimizin sistem eliyle “irtica” yaftasıyla aşağılanmaya ve toplumsal hayattan dışlanmaya çalışıldığı bir vasatta on yıllardır ısrarlı ve tavizsiz bir biçimde sürdürdüğünüz hak ve özgürlük mücadelesinin bereketli olmasını Rabbimizden diliyor; yayın hayatının 40. yılını dolduran Yeni Asya gazetesini tebrik ediyoruz.

Hülya Şekerci (ÖZGÜN-DER

Genel Başkanı)

İNANCIMIZIN ve kimliğimizin bir tehlike olarak addedildiği, İslâmî değerlerimizin sistem eliyle “irtica” yaftasıyla aşağılanmaya ve toplumsal hayattan dışlanmaya çalışıldığı bir vasatta on yıllardır ısrarlı ve tavizsiz bir biçimde sürdürdüğünüz hak ve özgürlük mücadelesinin bereketli olmasını Rabbimizden diliyor; yayın hayatının 40. yılını dolduran Yeni Asya gazetesini tebrik ediyoruz.

Ali Dalaz

(MAZLUMDER MYK Üyesi)

SAYIN Mehmet Kara, Bugün Gazetedeki Makalenizi okudum. Gazetenizin 40. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. “40 senelik yayın hayatında her zaman mazlûmun yanında, zâlimin karşısında olmuş, insan hak ve hürriyetlerinin herkes için olmasını savunmuştur. Demokrasinin kâmil mânâda yerleşmesi için mücadele vermiş, bu gerçekleşene kadar da bu yolda yayınlanmaya devam edecektir.” diyorsunuz Tebrik ederim. İnsan hak ve özgürlüklerinden yana yayınlarınızın devamını dileyerek, Nice 40. yıllara ulaşmanızı Cenâb-ı Allah’tan Temenni Ederim.”

FATİH KARAGÖZ

25.02.2009


 

Ekonomi geriye gidiyor

Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, “Ülke ekonomisi her geçen gün geriye gidiyor” dedi. Soylu şöyle konuştu: “Ben bu yaz, dökülen domatesleri gördüm. Tarladan kaldırılamayan karpuzları gördüm. Dallarda kalan üzümleri gördüm. Kapanan fabrikaları gördüm. Bu yaz, yüzünde umut olmayan esnafı gördüm

“Adıyaman’da bir televizyon programına katıldım. Programdan çıktığımda baktım, bir kahvede 35 kişi oturuyor. Hepsiyle tek tek konuştum. Hepsinin de işsiz olduğunu öğrendim. Türkiye, dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Üreticinin ektiği de, diktiği de para etmiyor”

Soylu: Ekonomi geriye gidiyor

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ‘’Ülke ekonomisi her geçen gün geriye gidiyor’’ dedi. Süleyman Soylu, Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde partisinin Balıkesir’in Edremit Belediyesi başkan adayı Erman Akçay’ın tanıtımı törenine katılarak, partililere ve halka hitap etti. Demokrat Parti’nin her zaman darda kalanların yanında olduğunu ifade eden Soylu, 13 yıldır Türkiye’yi gezdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

‘’Bu ülkenin genç bir evlâdıyım. Ben bu yaz, dökülen domatesleri gördüm. Tarladan kaldırılamayan karpuzları gördüm, dallarda kalan üzümleri gördüm, kapanan fabrikaları gördüm. Bu yaz, yüzünde umut olmayan esnafı gördüm. Adıyaman’da bir televizyon programına katıldım. Programdan çıktığımda baktım bir kahvede 35 kişi oturuyor. Hepsiyle tek tek konuştum. Hepsinin de işsiz olduğunu öğrendim. Türkiye, dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Üreticinin ektiği de diktiği de para etmiyor. Ülke ekonomisi her geçen gün geriye gidiyor. Bu haksızlıkları yapanları koltuğundan edecek tek bir parti vardır, o da Demokrat Parti’dir.’’

25.02.2009


 

“Ergenekon”a bir tutuklama daha

“Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Dicle Üniversitesi (DÜ) öğretim görevlisi Abdurrahim Doğru, tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda Diyarbakır’da gözaltına alınan Abdurrahman Doğru, sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Doğru, nöbetçi mahkemece tutuklandı. İstanbul’a gönderilen Doğru’nun Silivre Cezaevi’ne konulduğu bildirildi. ‘’Ergenekon terör örgütü üyesi olmak’’ suçundan tutuklanan DÜ öğretim görevlisi Doğru’nun geçen yıl bir süreliğine Diyarbakırspor Asbaşkanlığı görevini yürüttüğü öğrenildi.

25.02.2009


 

Benzine 3 kuruşluk indirim

AkaryakIt şirketleri benzine 3-4 kuruş indirim yaptı.

95 Oktan kurşunsuz benzin İstanbul’da 2,86 Türk Lirası’ndan 2,83 Liraya düştü. Ankara ve İzmir’de ise benzinin litre fiyatı 2,86’dan 2,82’ye indi. Akaryakıt şirketleri geçen hafta da 5-6 kuruş indirim yapmıştı. Petrol varil fiyatının 35 dolara düşmesi araç sahiplerini sevindirdi.

25.02.2009


 

Kıbrıs’ta liderler 20. kez görüşecek

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün 20. kez bir araya gelecek.

Taraflar, Lefkoşa ara bölgede saat 10.00’da başlayacak görüşmede, mülkiyet konusunu ele almayı sürdürecek. 12 Şubat’ta yapılan görüşmede, mülkiyet konusunun, takas, tazminat ve iade yoluyla çözümü konusunda uyulacak kriterleri karşılıklı olarak sunan taraflar, bugünkü görüşmede, kriterlerle ilgili yapılan eleştirileri cevaplayacak.

25.02.2009


 

CHP, Konak'ta şok yaşıyor

Konak Belediye Başkan adaylığı iptal edilen Kemal Karataş’ın İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz reddedildi.

Karataş, yaptığı açıklamada, partisinin il başkanlığından zamanında istifa etmediği gerekçesiyle belediye başkan adaylığının Konak İlçe Seçim Kurulunca iptal edilmesinin ardından, önceki gün akşam saatlerinde İl Seçim Kuruluna itirazda bulunduğunu, ancak itirazının reddedildiğini bildirdi. CHP Genel Merkezinin konuyu değerlendireceğini belirten Karataş, ‘’Genel merkezin nasıl bir tasarrufa gideceğini bilmiyorum. Hukuksal süreç devam ediyor. Şimdi sonuca bakacağız, etrafımıza danışacağız, ne yapılır, ne yapılmaz onu öğrenmeye çalışacağız’’ diye konuştu.

25.02.2009


 

Afrika’nın sesi olmaya devam edeceğiz

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Türkiye’nin Afrika’nın sesi olduğuna ve olmaya devam edeceğine işaret ederek, Afrika’nın problemlerine yakın ilgi gösterildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya ve Tanzanya’yı kapsayan Afrika ziyareti dönüşü Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, ziyaretlerinin Türkiye’den Afrika’nın bu bölgelerine cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu hatırlatarak, tarihî anlam taşıdığını belirtti. Gül, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikasının teyidi ve bu politikanın devamlılığını göstermesi açısından da ziyaretlerinin önemli olduğunu dile getirdi. Kenya ve Tanzanya’da büyük bir coşkuyla karşılandıklarını anlatan Gül, Türkiye’nin itibarı, Türkiye’ye gösterilen sevgi ve dostluğun çok yakın bir şekilde ifade edildiğini aktardı. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Türkiye Afrika’nın sesi olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu anlamda Afrika’nın problemlerine yakın ilgi göstermektedir. Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın (TİKA) Afrika’daki faaliyetleri 37 ülkeye yayılmıştır. TİKA bu ülkelerde insani amaçlı faaliyetler yapmakta, projeler gerçekleştirmekte ve her ülke de TİKA’nın faaliyetlerini çok büyük bir takdirle karşılamaktadır. Bütün bunlar Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin çok daha güçlü bir şekilde gelişeceğinin işaretidir.’’

25.02.2009


 

Bayrampaşa Cezaevi yıkılıyor

40 yIl hizmet verdikten sonra geçtiğimiz aylarda boşaltılan Bayrampaşa Cezaevi’nin yıkımına başlandı.

Cezaevinin yıkılmasına sevinen çevre sakinleri yerine üniversite veya hastane yapılmasını istedi. Türkiye’nin birbirinden ünlü isimlerini ağırlayan ve içerisindeki olaylarla adından sıkça söz ettiren Bayrampaşa Cezaevi artık gerçekten tarih oluyor. Cezaevinde kalan 5 bin 500 tutuklu ve hükümlü yaklaşık 8 ay önce başta Silivri Cezaevi olmak üzere başka yerlere nakledilmiş, kapısına kilit vurulmuştu. Boşaltılan cezaevinin dün sabah itibariyle yıkılmasına başlandı. Cezaevini çevreleyen duvarların bir bölümü ve cezaevinin lojmanları iş makinalarıyla yıkıldı. 5’er katlı 2 lojman binasının ve duvarların yıkımı sırasında İsmetpaşa Caddesi ile Kenar Caddesi’nin bir bölümü trafiğe kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş makinaları ve itfaiyenin yardımıyla yıkım gerçekleştirildi.

25.02.2009


 

Kriz, vergileri de düşürdü

Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, küresel ekonomik krizin, dolaylı vergilerde düşüşe sebep olduğunu kaydetti.

Poyraz, yaptığı açıklamada, dünya genelinde etkili olan küresel ekonomik krizi değerlendirirken, 2008 yılı ocak ayıyla, 2009 yılı Ocak ayları karşılaştırıldığında, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerde bir düşüş olduğunun görüldüğünü söyledi. ‘’Gelir ve Kurumlar gibi dolaysız vergilerde çok fazla düşme olacağını düşünmüyorum. Hatta bir miktar da artış olabilir’’ diyen Poyraz, şunları kaydetti: ‘’Geçen yılki rakamlarla bu seneki rakamları mukayese ettiğimizde, özellikle motorlu taşıtlar vergisinden alınan ÖTV’de düşme olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayında, yani krizin başladığı dönemden itibaren araba satışlarında büyük düşüşler oldu. Bu da ÖTV ve KDV’ye yansıyor. Küresel ekonomik kriz, dolaylı vergilerde düşüşe neden oldu. 2008’in Ocak ayındaki ÖTV tahakkuku ile 2009 yılının Ocak ayındaki tahakkuk miktarı arasında yüzde 24 civarında azalış söz konusu. Kısaca kriz, vergi tahakkuk, tahsilatını olumsuz etkilemiştir.’’

25.02.2009


 

Tüzmen, ihracatta hedef küçülttü

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yılki ihracatın 100 milyar dolar olmasının büyük başarı olacağını belirterek, ‘’Bunun aşağı inmemesi için ciddî şekilde çalışmak lâzım.

Hücumda oynamaktan başka çare yok, müdafaada kalırsak gol yeriz’’ dedi. Beraberinde 150 kişilik işadamı heyeti ile birlikte Gürcistan’a 2 günlük bir ticari heyet gezisi gerçekleştiren Tüzmen, uçakta, Türk işadamları ile son 7 haftada, çoğunluğu çevre ve komşu ülke niteliğindeki 7 ülkeye gittiklerini hatırlattı. Bakan Tüzmen, iş adamlarının bu ülkelerde net 1 milyar doların üzerinde bağlantı sağladığını belirterek, şöyle devam etti: ‘’İhracatçımıza, sanayicimize güveniyoruz. Yılmak bilmeyen bir ihracatçı grubumuz var. Dünyada böyle bir krizin yaşandığı dönemde stratejimiz, savunmada kalmak değil, hücumda oynamaktır. Hücumda oynayarak bu işleri çözmeye çalışıyoruz. Bu yıl 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl 100 milyar dolar ihracat büyük başarı olacaktır. Bunun aşağı inmemesi için hücumda oynamaktan başka çare yok. Müdafaada kalırsak gol yeriz.’’

25.02.2009


 

Ekonomik kriz fabrika kapattırıyor

DİyarbakIr’da Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet yürüten 20 fabrikanın ekonomik kriz sebebiyle üretimine ara verdiği bildirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Ticaret Borsası’nın işbirliğiyle kurulan Diyarbakır Girişimci Destekleme Merkezi’nce (GİDEM) OSB’de faaliyet yürüten firmalara yönelik ‘’Diyarbakır’da Küresel Krizin Etkileri’’ konulu araştırma yapıldı. Araştırmada, OSB’de üretim yapan 52 fabrikadan 49’unun krizden etkilendiği, ortalama üretimde yüzde 34, satışlarda da yüzde 42 azalma yaşandığı belirlendi. GİDEM Direktörü İlhami Birkan, yaptığı açıklamada, ‘’OSB’de toplam 86 firma var. 14’ü çırçırcı olduğu için şu an zaten kapalı. 20 firmada üretimini durdurmuş. Biz de şu an faaliyette olan 52 firma üzerinden araştırmamızı yaptık. Araştırmada, üretimde yüzde 34, ortalama satışlarda da yüzde 42 azalma olduğu belirlendi. Satışlar üretimi tetiklediği için bu ciddî bir rakam. 52 firmadan 49’unun krizden etkilendiği, kriz nedeniyle 333 personelin işine son verildiği ortaya çıktı’’ dedi.

25.02.2009


 

Belçika’da Türk yürüyüşü

Belçİka’dakİ “Türk Köyü” Faymonville’de düzenlenen karnaval olumsuz hava şartlarına rağmen coşkulu geçti.

Kendilerini asırlardır “Türk” olarak adlandıran Faymonvilleliler, Türk bayraklı süvarilerin öncülüğünde kortejde başı çekerken, her yıl farklı ülkeleri temsil eden komşu köyler ilginç kıyafetleri ve danslarıyla dikkati çekti. Belçika’nın Almanya sınırına yakın Arden dağları bölgesinde, yaklaşık bin kişinin yaşadığı Faymonville Köyünün meydanında, Belçika ve Valonya otonom bölgesi bayraklarının yanında Türk bayrağı da dalgalanıyor.

Köyün merkezinde, bugün kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay yıldız, binanın içindeyse camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekiyor. Faymonville’deki tek otel “Le Vieux (Eski) Sultan” adını taşıyor. Köyün futbol takımı RFC Turkania (Genç Türkler Birliği) Belçika amatör liginde Türk bayraklı logosuyla mücadelesini sürdürüyor.

TÜRK KÖYÜ EFSANESİ

Faymonvİlle’e “Türk Köyü” denilmesi ve Türk bayrağının bu köyün sembolü olması, çeşitli rivayetlerle izah ediliyor. Bazı köylüler, bu geleneğin 8’inci yüzyıldan kaldığını savunuyor. Buna göre, 716 yılında, Ardenlerdeki Ambleve savaşında yöre halkı Hristiyanlara karşı Müslümanların yanında yer aldı. Fakat söz konusu savaşın Neustria ve Franklar arasında geçmesi ve Müslümanları doğrudan etkilememesi bu ihtimâli zayıflatıyor. En yaygın rivayette ise 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı’ya karşı koymak için Kilise önderliğinde Avrupa’da toplanan vergilere katılmayı reddeden Faymonville köylüleri, “Müslümanlarla gizli ittifak yaptıkları” gerekçesiyle “Türk” olarak adlandırıldılar. Bugün hayatta olan yaşlı köylüler, ‘’Türk olarak adlandırılmanın yararını İkinci Dünya Savaşı’nda gördük’’ diyerek, Belçika’yı işgal eden Nazi ordularının her yeri bombalarken ay yıldızlı bayrağı gördükleri bu köye hiçbir zarar vermediklerini anlatıyor.

25.02.2009


 

Kansere karşı kalsiyum

AmerİkalI bilim adamlarının bir araştırması, vücuttaki kemikler için hayatî önem taşıyan kalsiyumun (Ca) colorectal (kolonda veya rektumda oluşan bir kanser türü) kanser riskini de azaltabildiğini gösterdi.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarının 293 bin 907 erkek ve 198 bin 903 kadın denek üzerindeki çalışmaları sonucu süt ürünleri ve diğer yiyeceklerden yüksek miktarda kalsiyum alan kişilerin kolorectal kansere yakalanma oranlarının en düşük düzeyde olduğu belirlendi.

25.02.2009


 

Hapı çiğneyerek içmeyin

Çeşİtlİ rahatsızlıklar sebebiyle yutularak alınması gereken bazı hapların çiğnenerek kullanılmasının, içindeki etken maddenin vücuda hızlı yayılması sebebiyle farklı yan etkilere, hatta zehirlenmelere dahi sebep olabildiği bildirildi.

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, ‘’İlâçların her birinin farklı kullanım şekli var. Bazı ilaçlar dil altı olarak, bazıları çiğnenerek, bazılarının da parçalanmadan yutulması gerekiyor. Bazıları da suda eritilerek içilmeli. Ancak birçok hasta buna dikkat etmiyor’’ dedi. Kızılay, parçalanmaması gereken hapların çiğnenerek alınmasının hastaya fayda yerine zarar verebileceğini vurguladı. Harun Kızılay, vatandaşlar arasındaki diğer bir yanlış uygulamanın da hapların su içmeden alınması olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ‘’Birçok vatandaş, hapı susuz içerek, bunu bir övünme konusu yapıyor. Hapı susuz içmek çok yanlış bir hareket. Çünkü bu şekilde susuz içilen haplar mide içine veya yemek borusuna yapışabiliyor. Bu da yine farklı yan etkilere sebep oluyor veya hap ulaşması gereken yere zamanında ulaşamadığı için hiçbir fayda sağlamıyor. Bu sebeple her türlü hap mutlaka 1 bardak dolusu su ile içilmeli.’’

25.02.2009


 

NASA’nın uydu girişimi başarısız

Amerİkan Havacılık ve Uzay Kurumu’nun (NASA), sera etkisine yol açan gazları incelemek için fırlattığı “CO2 avcısı” lakaplı uydu yörüngeye yerleştirilemedi.

NASA’dan yapılan açıklamada, uyduyu taşıyan modülün fırlatmadan sonra füzeden ayrılmayı başaramadığı belirtilerek, uyduyu yörüngeye yerleştirme girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi. Uydu, karbondioksit kaynakları coğrafi dağılımının haritasını çıkaracak ve bu dağılımın zaman içindeki değişimini inceleyecekti. OCO’dan alınan bilgiler, karadaki gözlem istasyonlarından ve diğer uydulardan gelen bilgilerle birleştirilecek ve bu sayede karbondioksidin iklim değişiklerindeki rolü daha iyi anlaşılacaktı.

25.02.2009


 

Hindistan, uzaya astronot yollayacak

Hİndİstan, uzaya kendi imkânlarıyla astronot gönderme planını hayata geçirmek amacıyla uzay projesine 2,5 milyar dolar kaynak ayırdı.

Hindistan Uzay Programı sözcüsü S. Satish kararı memnunla karşıladıklarını belirtti. Federal kabine bu kararı onaylarsa, Hindistan birkaç yıl içinde uzaya iki astronot gönderecek ve ABD, Rusya ile Çin’in ardından bu alanda dördüncü ülke olacak. BBC’nin haberine göre kararın Bakanlar Kurulu’nda herhangi bir muhalefetle karşılaşması beklenmiyor. Uzay Programı’nın sözcülerinden S. Satish, 2015 yılında uzaya, yörüngede yaklaşık bir hafta kalacak iki astronot göndermeyi hedeflediklerini kaydetti.

25.02.2009


 

Satrançta inanılmaz rekor

Bulgar satranç ustası Kiril Georgiev, aynı anda 360 rakiple oynayarak dünya rekoru kırdı.

Bulgar Satranç Federasyonundan yapılan açıklamada, 14 saat 8 dakika süren maraton sırasında her yaştan 360 kişiyle eş zamanlı satranç oynayan Georgiev’in 280 yengi, 6 yenilgi ve 74 beraberlik aldığı belirtildi. Bulgar ustanın dünya rekorunun geçerli olabilmesi için karşılaştığı oyuncuların en az yüzde 80’ini yenmesi gerekiyordu. Georgiev, yüzde 88 yengi kazandı. Önceki dünya rekoru 2005’te 326 kişiyle maç yapan Macar kökenli Amerikalı Susan Polgar’a aitti. Gegorgiev’in bu maraton sırasında satranç tahtaları arasında toplam 20 km’den fazla yol katettiği tahmin ediliyor. Bulgar usta rekorundan sonra, harcadığı fiziksel çabanın, düşünsel çabasından daha yoğun olduğunu belirterek, “Rakiplerle uzun satranç maçları yapmaya alışığım, ama bu kadar yürümeye değil” dedi.

25.02.2009


 

Her yerde propaganda

TÜRKİYE'DE internet kullanıcılarının geçen yıl itibarıyla 26 milyon 500 bin kişiye ulaşmasıyla yerel seçimlerin ikinci adresi meydanlardan sonra internet oldu.

Türkiye’nin dünyada internet kullanıcıları arasında 14’üncü sırada yer almasını dikkate alan adaylar, arkadaşlık ve paylaşım sitelerinin yanı sıra kendi adlarını taşıyan web siteleri, şehir rehberleri, elektronik gazeteler başta olmak üzere üzere interneti en etkin şekilde kullanmanın yollarını arıyor. Antalyalı turizmci ve internet yayımcısı Celal Uysal da ülke genelinde oluşturduğu ‘’www.secim-portali.com’’ adresli siteyle bütün adayların tanıtımını gerçekleştiriyor. Celal Uysal, portalde aday tanıtımının yanı sıra siyasî partiler, adaylar ve kampanya dönemine ilişkin her türlü bilgi, haber ve belgenin yer aldığını bildirdi. Uysal, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama’nın seçim kampanyasında etkin bir şekilde interneti kullandığına ve seçimi kazanmasında internetin önemli payı bulunduğuna işaret ederek, ‘’Öyle ki Barack Obama, seçimi kazandıktan sonra ilk teşekkür mesajını da internet aracılığıyla verdi’’ dedi. Celal Uysal, Türklerin interneti kullanmada dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinden daha ileride olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu sebeple adaylar ve siyasî partiler bu seçim döneminde interneti daha etkin kullanmayı yeğledi. Biz de bu amaçla portal oluşturduk. Adayların basın toplantılarından icraatlarına, ulusal basında çıkan haberlerle kişisel bilgilerine kadar tüm bilgilerle sürekli güncelleşen seçim portali, internet kullanıcılarının adayları tanıma ve birbirleriyle kıyaslama açısında hemen ulaşabilecekleri tarafsız bir hizmet sunuyor. Seçim portalinde Yüksek Seçim Kurulu duyuruları, seçim anket neticeleri ve seçmen istekleri gibi özellikle adayların faydalanacağı bilgiler de yer alıyor.’’

Saadet Partisi Antalya Muratpaşa belediye başkanı adayı Ali Aktaş da özellikle gençler arasında kullanımı çok yaygın olan Facebook’ta yerini aldı. Kendine ait grupları, destekçi sayfaları ve 22 Facebook sayfası olan Aktaş, ‘’Muratpaşa’da on binlerce internet abonesi var. Seçmenimizle bu alanı kullanarak haberleşmek, çağın gereklerine uygun seçim çalışması yapmak istedik’’ dedi.

25.02.2009


 

Balığa bereket gelecek

ATIKLAR, yol ve köprü yapımı sebebiyle dere yataklarının bozulması, bilinçsiz avlanma gibi sebeplerle tatlı sulardaki alabalık neslinin tehlikeye girmesi üzerine hareket geçen Çevre ve Orman Bakanlığı’nca Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi’nde kurulan istasyonda, 100 binlerce yavru alabalık yetiştiriliyor.

Tunceli ve Ardahan’ın da aralarında bulunduğu 7 ildeki dere ve göllerden yakalanan anaç alabalıklardan elde edilen yavru balıklar, tesisteki 54 havuzda özel olarak besleniyor. Tesisteki 6-7 kilogram ağırlığında anaç balıklar ile çok sayıda yavru balık, zarar görmemeleri için kış mevsiminde istasyonda yer alan bir binanın içindeki havuzlara alınıyor. Bağışıklık kazanmaları için yine tesiste yetiştirilen kurtçuklarla beslenen balıklar, belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra anaç balıkların alındığı sulara bırakılıyor. Proje çerçevesinde Trabzon’da yer alan ve turistik açıdan bölgenin önemli merkezlerinden olan Uzungöl’den de anaç balık elde edildiği belirtilerek, bu anaç balıklardan yaklaşık 10 bine yakın yavru balık üretildiği ve bunların da önümüzdeki süreçte yine derelere ve Uzungöl’e bırakılacağı belirtildi.

25.02.2009


 

Bu okulun mezunu işsiz kalmıyor

EGE Üniversitesi (EÜ) Ege Meslek Yüksekokulu (EMYO) Müdürü Prof. Dr. H. Semih Güneş, okulda bulunan Açık Hava Reklâm Ürünleri-Serigrafi ile Oto Boya-Karoser Doğrultma programlarından mezun olanların hemen işverenler tarafından sahiplenildiğini, mezunlarının işsiz kalma sıkıntısı yaşamadığını bildirdi.

Prof.Dr. Güneş, yaptığı açıklamada, örgün öğretimde 31, ikinci öğretimdeyse 20 olmak üzere toplam 51 programda 6 bin 960 öğrenciye meslekî eğitim verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Güneş, Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulunda verilen Açık Hava Reklâm Ürünleri-Serigrafi ile Oto Boya-Karoser Doğrultma programlarından mezun olanların işlerinin hazır olduğunu söyledi. Prof. Dr. Güneş, şu bilgiyi verdi: ‘’Okulumuz 20 bin metrekare kapalı alanda, 40 laboratuvar ve 8 atölyeye sahip. Her programın öğrenci kontenjanı 40’dır. Öğrencilerimiz, dikey geçiş sınavına girip başarılı olmaları halinde kendi alanlarıyla ilgili bir lisans programına geçerek lisans eğitimine devam ediyor. Açık Hava Reklâm Ürünleri programı mezunları, Açık Hava Reklâmcılar Derneği (ARED) tarafından Türkiye’nin her ilinde işe yerleştirilebiliyor. ARED Başkanı Birol Fedai ayrıca okulumuzda eğitmen olarak ücretsiz hizmet veriyor. Oto Boya Programı mezunları da başta Türk Hava Yolları, Türk Hava Kuvvetleri gibi kurumlar tarafından istihdam ediliyor.’’ Prof. Dr. Güneş, programlara devam eden öğrencilerin staj görmesi ve işe yerleştirilmesi için Arçelik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tofaş Oto Ticaret AŞ gibi büyük kurum ve şirketlerle protokol yaptıklarını da dile getirdi.

25.02.2009


 

AİHM’e online başvuru imkânı geliyor

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), internet üzerinden şikayet başvurusu yapılabilmesi için yeni bir çalışma başlattı.

Deneme amacıyla başlatılan ‘’on-line’’ başvurular, İsviçre ve Hollanda’dan gelen şikâyetler için ilk kez uygulamaya konulacak. Uygulamanın başarılı olması halinde, bu tür başvuru diğer ülkelerden de kabul edilebilecek. AİHM’e geçen yıl kayda geçen başvurularla birlikte, karar için bekleyen dava sayısı 97.300 civarında. AİHM’de bugüne kadar işleme konmuş, karar bekleyen başvurularda Rusya ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Türkiye, Romanya ve Ukrayna izliyor. AİHM’de karar için bekleyen dâvâların yüzde 28’ini Rusya, yüzde 11,4’ünü Türkiye, yüzde 9,1’ini Romanya ve yüzde 8,5’ini Ukrayna’dan gelen başvurular oluşturuyor. AİHM, Avrupa Konseyine üye 47 ülkede yaşayan yaklaşık 800 milyon kişi için, insan hakları ihlâllerinin engellenmesi konusunda en önemli uluslar arası kuruluşların başında geliyor.

25.02.2009


 

“Evli kal, dünyayı kurtar”

AVUSTRALYALI senatör Steve Fielding, küresel ısınmayı önlemek için, “Evli kalın, dünyayı kurtarın” dedi.

Başşehir Canberra’daki bir senato oturumunda konuşan Fielding, çiftlerin boşandıktan sonra ayrı evlere çıkmaları sonucu tüketilen enerji miktarının çoğaldığını ve bunun da küresel ısınmayı artırdığını söyledi. Avustralyalı senatör, boşanmanın daha müsrif hayat süren bekarlar oluşturduğunu belirtti. Senatörün kendisine ait internet sitesinde 22 yıldır evli olduğu ve 16 çocuklu bir aileden geldiği belirtiliyor. 'Family First' (Öncelik Aile) partisinin lideri olan Fielding, senatoya tezlerini destekleyen bir ABD raporunu da sundu.

25.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır