"Gerçekten" haber verir 01 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Türkiye, bölgenin önemli aktörü

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Türkiye’nin Ortadoğu’da ve Güney Kafkasya’da önemli bir aktör olduğunu, Afganistan’da da geçmişe dayalı büyük tecrübesi bulunan Türkiye’nin bu tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Washington’un Türkiye ile terör örgütü PKK’ya karşı aktif işbirliğine başlamasının ardından iki ülke ilişkilerinin iyileştiğini kaydederek, yeni ABD yönetiminin de ilişkileri bunun üzerine inşa edeceğini söyledi. Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Fried, Türkiye’nin Ortadoğu’da ve Güney Kafkasya’da önemli bir aktör olduğunu ve Afganistan’da da geçmişe dayalı büyük tecrübesi bulunan Türkiye’nin deneyimlerinde yararlanmak istediklerini belirtti.

Fried, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın hafta başında başlayacak ve Türkiye’yi de kapsayacak gezisi konusunda düzenlediği brifingde, Türkiye ile ilişkilerden bahsederken, “Türkiye ile çok zengin bir gündemimiz var” dedi. Dan Fried, “Türkiye Ortadoğu’da bütün taraflarla ilişkileri olan büyük bir aktör. Türkiye, Güney Kafkasya’da da önemli bir aktör. Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin iyileşmesi ve Yukarı Karabağ konularında ABD’nin çok iyi bir dostu” diye konuştu.

Fried, “Türkiye, kendi evinde de, demokrasi ve laik sistem konularında önemli bir evrimden geçiyor” ifadesini kullandı. Eski Başkan George W. Bush döneminde ABD ile Türkiye arasında Irak konusunda büyük farklılıklar yaşandığını anlatan Fried, “ayrıca Irak topraklarından Türkiye’ye düzenlenen terörist saldırılar da Türkiye’yi çok rahatsız etti” şeklinde konuştu. Türkiye-ABD ilişkilerinin büyük önem taşıdığına işaret eden Fried, bu çerçevede Kasım 2007’de ABD’nin PKK terörüne karşı aktif işbirliği başlattığını belirterek, şunları söyledi:

“Ardından ikili ilişkiler iyileşti. Yeni yönetim de, ilişkileri bu gerçek gündem üzerine inşa edecek. Neyse ki, Irak konusundaki gerginlikler dönemi geride kaldı.” Dan Fried, Türkiye’nin, laik sistem içinde reformlarına devam etmesini beklediklerini de belirtti.

01.03.2009


 

Maliki: Irak’ın güvenliğini devralabiliriz

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, ülkesinin güvenliği konusunda sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını bildirdi.

Maliki yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Irak’taki askerî mevcudiyetinin tamamen değişeceğini, ancak Iraklı güvenlik kuvvetlerinin, zor sınavlardan geçerek, yeterliliğini, ülke genelinde kontrolü sağlayabileceğini gösterdiğini belirtti. Maliki, telefonda görüştüğü ABD Başkanı Baracak Obama’nın, Irak’ın, direnişçilerle mücadelede daha çok askeri teçhizat ve silâha ihtiyaç duyduğu konusunda kendisiyle hemfikir olduğunu kaydetti. Obama, Irak’taki askeri operasyonların 18 ay içinde sonlandırılacağını açıklamıştı.

01.03.2009


 

Taliban mevzi kaybetti

PAKİSTANLI askerlerin, Taliban askerlerinin en güçlü oldukları mevzilerinden biri olan Bajur’da bozguna uğrattıkları belirtildi.

Tümgeneral Tarık Han, Bajur sınır bölgesine askerî helikopterle giderken beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban’ın bölgeden sökülüp atıldığını, bunun geçici olmadığını, Taliban’ın kaybettiğini söyledi. General Han, askerlerinin şu anda Bajur sokaklarını kontrol ettiğini, böylece askerlerin serbestçe hareket etmesini imkânsız hale getirdiklerini kaydetti. Pakistan’ın askerî operasyonu Ağustos ayında başlamış, resmî açıklamaya göre hemen hemen tamamı militan olmak üzere yaklaşık 1500 kişi vefat etmişti. Ordu, Bajur’da Taliban askerlerinin kendi mahkemeleri, vergi sistemi olan mini bir devlet kurduğunu belirtiyordu.

01.03.2009


 

Romanya’da uçak paniği

ROMANYA’NIN batısında, 51 yolcu ve mürettebat taşıyan bir uçak acil iniş yaptı.

Temeşvar Uluslararası Havaalanı Sözcüsü Carmen Stoica, iniş takımlarındaki arıza sebebiyle uçağın yaklaşık 2 saat havada daireler çizdiğini, daha sonra itfaiye ekiplerinin sıktığı köpüklerin üzerine iniş yaptığını söyledi. Stoica, uçaktaki 47 yolcu ile 4 kişilik mürettebatın tamamının güvenli bir şekilde tahliye edildiğini, yolcuların durumunun iyi olduğunu kaydetti. Rumen firması Carpatair’e ait olan ve Moldova’nın başşehri Kişinau’dan gelen uçağın, inişten önce yangın ihtimaline karşı yakıtını tükettiği belirtiliyor. Bu arada, Romanya Ulaştırma Bakanlığı kazanın soruşturulması amacıyla olay yerine ekip gönderdi.

01.03.2009


 

Çin’de Tibetli rahip vuruldu

ÇİN’İN batısında hükümetin dini kısıtlamalarını protesto amacıyla kendisini yakmaya çalışan Tibetli bir rahibin güvenlik güçleri tarafından vurulduğu belirtildi.

Özgür Tibet, Tibet İçin Uluslararası Kampanya ve Tibet’in ruhanî lideri Dalay Lama’yla bağlantılı olan phayul.com internet sitesinin açıklamalarına göre, önceki gün öğleden sonra Sichuan eyaletine bağlı Aba kasabasında meydana gelen olayda, Tapey adlı Budist rahip kendisini ateşe verdi. Bunun üzerine güvenlik güçlerinin ateş açarak Tapey’i vurduğu, rahibin daha sonra bir minibüse alınarak muhtemelen hastaneye götürüldüğü belirtildi. Rahibin sağlık durumuyla ilgili bilgi verilmedi.

01.03.2009


 

Obama: Afganistan’da uzun kalmayız

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’da “uzun süre” kalmaya niyetli olmadıklarını söyledi.

PBS TV’sine demeç veren Obama, “Afganistan’da uzun süre kalmaya niyetimiz olmadığını Afganlılara belirtmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Obama, “Bildiğiniz gibi, Afganlılar işgalci olarak gördükleri kuvvetleri reddederler. Stratejimizi gözden geçirirken bunu gözardı edemeyiz” diye konuştu. Irak’taki askerlerin büyük bölümünü 2010 Ağustosuna kadar çekeceğini dün açıklayan Obama yönetimi, Afganistan ve Pakistan’da Taliban ve El Kaide militanlarıyla mücadeleyi ise yükselteceğini bildirmiş ve Afganistan’daki 38 bin kişilik kuvvete takviye amacıyla 17 bin asker daha gönderilmesine yeşil ışık yakmıştı. Obama, Afganistan’daki askerlerin çekilmesine ilişkin takvim vermedi ve “Stratejimizi açıkça belirleyemezsek, çekilme stratejimiz de belli olmaz” dedi.

01.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır