"Gerçekten" haber verir 04 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Karadayı’ya suç duyurusu

MAZLUMDER ve Özgür Eğitim-Sen, Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Karadayı’ya ait olduğu iddia edilen ve yalanlanmayan ses kayıtları ile 28 Şubat döneminde işlenen suçların belgelendiği ifade edilerek, sorumlular hakkında soruşturma başlatılması istendi.

“BİÇİMSEL FARKLILIKLAR OLSA DA...”

“Geçmişten Geleceğe Ordu" ve "Cumhuriyet Kültürünün Oluşum Sürecinde Bir İdeolojik Aygıt Olarak Silâhlı Kuvvetler ve Modernizm" kitaplarının yazarı Serdar Şen, 28 Şubat'ın üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen ordunun siyasî etkinliğini asla kaybetmediğini, biçimsel farklılıklar yaşansa da askerin siyasete müdahalesinin hâlâ devam ettiğini söyledi.

“EKONOMİK KRİZ DAHA DA DERİNLEŞİRSE...”

Şen şu görüşleri dile getirdi: “En çarpıcı örneklerden birisi, tarz değişikliği gibi görünmekle birlikte özde değişiklik olmadan yapılan e-muhtıradır. Biçimsel değişikliklerin önemli olduğunu düşünmüyorum Fakat özellikle ekonomik krizin daha da derinleşmesi halinde e-muhtıra, basın açıklaması ya da bildiriler yetmeyebilir, dengeler tepe taklak olabilir.”

ARAŞTIRMACI yazar Serdar Şen, 28 Şubat Post Modern darbenin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen biçimsel farklılıklar yaşansa da askerin siyasete müdahalesi sürdüğünü söyledi. “Geçmişten Geleceğe Ordu” ve “Cumhuriyet Kültürünün Oluşum Sürecinde Bir İdeolojik Aygıt Olarak Silâhlı Kuvvetler ve Modernizm” kitaplarının yazarı Şen, 28 Şubat’ın 12. yılında askerin siyasete müdahalesini değerlendirdi. Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin (TSK) kendi içindeki yapısal dönüşümüyle birlikte siyasal alana müdahalesinin 12 Eylül’deki açık darbeden farklı olarak, 28 Şubat’la birlikte değiştiğini belirten Şen, ‘Post Modern’ olarak adlandırılan bir tarza yönelindiğini ve asıl önemli olanın ise bu değişikliğini gerekçelerinin olduğunu vurguladı. 12 Eylül 1980’de ordu sistemin rejim krizini aşarken kendisini ifade etme araçlarını farklılaştırdığını iddia eden Şen, ordunun siyasal etkinliğini asla kaybetmediğini kaydederek, “Daha önceden içe yönelik bir süreçte müdahale yaşanırken bölge stratejilerindeki gelişmesinin etkisiyle ordu dış dünyaya bakışla kendini besler hale geldi” dedi.

Türk’ün konuşmasına yapılan açıklamanın 28 Şubat’ın nasıl elbise değiştirdiğine Şen şöyle örnek veriyor: “En çarpıcı örneklerinden birisi –tarz değişikliği gibi görünmekle birlikte özde değişiklik olmadan- e-muhtıra’dır. Biçimsel değişikliklerin önemli olduğunu düşünmüyorum. Biçimsel farklıların daha fazla demokratikleşme ya da antidemokratikleşmeye kaydığı algısı doğru değil.”

Kısa vadede arka plandaki dinamiklerin “açık darbe” olarak gündemde olmayacağını düşünen Şen, “Ancak buna karşılık hukuk alanındaki gelişmelere basın açıklamaları üzerinden müdahaleler ya da son olarak Ahmet Türk’ün Meclis’teki Kürtçe konuşmasına yapılan açıklamalar daha çok kamuoyunda algılamasının kaymış olduğu noktaya doğru yani medyayı merkeze alan açıklamalar ön planda” diye konuştu.

Bir süre daha bu durumun bu şekilde seyredeceğini dile getiren Şen, “Fakat özellikle ekonomik krizin daha da derinleşmesiyle hiç beklenmedik takdirde e-muhtıra, basın açıklaması ya da bildiriler yetmeyebilir, dengeler tepe taklak olabilir. Yani biçimsel kaygılarla bakmak yanlış” şeklinde konuştu. İstanbul / bia

04.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karadayı’ya suç duyurusu

  Türkiye’deki laiklik demokrasiye uymuyor

  Deniz Feneri’nden CHP’ye dâvâ

  Kurulan şirket sayısı % 30 azaldı

  AB: 2010’da da toparlanma zor

  VAN GÖLÜ BUZ TUTTU

  MANŞETLERİMİZLE BİRÇOK VAHİM YANLIŞI DÜZELTTİK

  Benzine 7 kuruş zam

  OECD: Korumacılık eğiliminden vazgeçin

  Konak Belediyesi’ne rüşvet operasyonu

  Baydemir’e beraat

  AB: 2010’da da toparlanma zor

  Deniz Feneri’nden Baykal’a 1 milyon TL’lik dâvâ

  Kürtçe ders isteyen öğrenciler haklı bulundu

  Türkiye, AİHM kararlarına uymakta zorlanıyor

  Kamyon ile otomobil çarpıştı: 5 ölü

  TRT, Kart ve Cumhuriyet’i mahkemeye verdi

  Cansuyu kredisine rekor başvuru

  Şair ve söz yazarı Hayaloğlu vefat etti

  Partilerden gürültüye karşı anlaşma

  Ve Metrobüs Asya’da

  İç hatlarda sıvı kısıtlaması uygulaması ertelendi

  THY şirketlerine sıkı denetim

  Hollandalı yolcular Türk Hava Yolları’na dâvâ açıyor

  Hayal’in Mc Donalds dâvâsı 9 Nisan tarihine ertelendi

  Karadayı’ya suç duyurusu

  Özür dileme kampanyasına soruşturma izni

  Yerel Seçimlere 371 kadın aday katılacak

  Erdoğan ve Saakaşvili, sınırda buluşacak

  ‘BOTAŞ’ın asit kuyusu yok’

  Askerî müdahale devam ediyor

  DTP’li Ahmet Türk hakkında suç duyurusu

  Nazım Ekren Washington’a gitti

  Artık herkes, ırmaklardan elektrik üretebilecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla