"Gerçekten" haber verir 10 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

GEÇEN YIL OCAK YÜZDE 11,6 ARTMIŞTI

Sanayi üretimi Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi, 2008 yılı Ocak ayında yüzde 11,6 artmıştı. En yüksek düşüş oranı yüzde 60,3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalâtında gerçekleşti. Bunu, yüzde 55,7 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalâtı ve yüzde 32,1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalâtı takip etti.

FAİZ VE ANAPARA ÖDEMELERİ ZORDA

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, iş dünyasının bankalardan kullandığı borçlu cârî ya da rotatif kredilerin dönem faizlerinin Mart ayında ödendiğini hatırlatarak, “Mart sendromuna girdik. Faiz ve anapara ödemelerimiz kırmızı alarm veriyor” dedi.

SANAYİ üretimi Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi, 2008 yılı Ocak ayında yüzde 11,6 artmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 24,2, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 6 geriledi. Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, 2009 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44,6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Sözkonusu sınıflamasına göre diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25,4, aramalı imalatının yüzde 24, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 10,1 ve enerji üretiminin yüzde 6,4 oranında düştüğü gözlendi. İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının Ocak ayında, 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 60,3 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 55,7 ile Radyo, TV, Haberleşme Teçhizatı ve Cihazları İmalatı ve yüzde 32,1 ile Büro Makineleri ve Bilgisayar imalatı takip etti. Alt grupta yer alan kalemlerden tekstil ürünleri imalatında yüzde 28,3, ana metal sanayinde yüzde 24,1, kimyasal madde ve ürünleri imalatında yüzde 20,2 düşüş gözlendi. Derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 31,1, mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan (b.y.s) diğer imalatlarda yüzde 20,1, b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 21,5, b.y.s makine ve teçhizat imalatında yüzde 22,5, makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 30,6, plastik ve kauçuk ürünleri imalatında yüzde 24,6, kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 29,4 gerileme gözlendi. İmalat sanayi alt kalemlerinde artış gözlenenler, yüzde 1 ile gıda ürünleri ve içecek imalatı, yüzde 0,7 ile tütün ürünleri imalatı oldu. Aylık bazda bakıldığında, Ocak’ta toplam sanayi üretimi yüzde 5,2 geriledi. Ocak’ta imalat sanayindeki azalma yüzde 7,2, madencilik sektöründeki azalma yüzde 1,7 oldu. Elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 5,9 artış meydana geldi. Ankara / aa

10.03.2009


 

Düzelmemiz dışarıya bağlı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “bir süre böyle gitmek zorunda kalacağımızı” ifade ederek, “Ümit ediyorum, yılın sonuna doğru dünyadaki taşlar yerine oturur. Bizim düzelmemiz biraz da dışarının düzelmesine bağlı” dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimindeki düşüşün küresel krizden kaynaklandığını belirterek, ‘’Bu sıkıntıları yaşayacağız. En azından benim ve Bakanlığım açısından beklenen rakamlardı’’ dedi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesi’nde Kaymakam Ahmet Katırcı’yı makamında ziyaret eden Bakan Çağlayan, küresel ekonomik krizin getirdiği çok ciddî bir küçülme olduğunu ifade etti. Bankaların battığı Avrupa’da mevduata yüzde 100 güvence verilmek zorunda kalındığını hatırlatan Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: ‘’Biz de bu düzenlemeyi yaptık. Bakanlar Kurulu’ndan yetkiyi aldık, ancak hiç kullanmadık. Bu dışardaki daralmaya bağlı olarak, küresel bir güç olan ve ihracatının yüzde 90’ı sanayi mamullerden oluşan Türkiye, dış pazar daralmasından etkilenecek. İthal etmek zorunda kaldığımız adeta kuş gribi gibi bir şey bu. Küresel krizin etkileri bunlar. Bu sıkıntıları yaşayacağız. Benim için sürpriz değil bunlar. Neden? Geçmiş tecrübelerimden. Üç kriz gördüm, dördüncü krizi yaşıyorum. En azından benim ve Bakanlığım açısından beklenen rakamlardı. Bir süre böyle gitmek zorunda kalacağız. Ümit ediyorum, yılın sonuna doğru dünyadaki taşlar yerine oturur. Bizim düzelmemiz biraz da dışarının düzelmesine bağlı. Tekrar söylüyorum küresel bir ekonomik kriz.’’ Bozüyük / aa

10.03.2009


 

Küresel ekonomi daralacak

Dünya Bankası, küresel ekonominin bu yıl 2. Dünya Savaşından bu yana ilk kez daralacağını bildirdi. Bankaca hazırlanan rapora göre, küresel kriz, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin finans ihtiyaçlarını gidermelerini güçleştirecek.

DÜNYA Bankası, küresel ekonominin bu yıl 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez daralacağını bildirdi. Dünya Bankasının, gelecek hafta yapılacak maliye bakanları ve merkez bankaları yöneticileri için hazırladığı rapora göre, küresel kriz, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin finans ihtiyaçlarını gidermelerini güçleştirecek. Ekonomik güçlükler bütün dünyayı etkilediği için ticaretin bu yıl 80 yıldaki en düşük seviyesine düşeceğinin tahmin edildiği raporda, en güçlü ticarî gerilemenin, büyümenin güçlü olduğu Doğu Asya’da olmasının beklendiği ifade edildi. Krizin yoksul ülkeler üzerinde etkisinin ciddî olacağı, 129 ülkenin 270 ile 700 milyar dolar kadar dış açıkla karşı karşıya kalabileceği belirtilen rapora göre, gelişmekte olan ülkeler için düşük faizli krediler öneren Dünya Bankası, uluslar arası finansal kurumların bu açık tahmini en düşük seviyede bile olsa bu açığı karşılayamayacağı uyarısında bulundu. Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, ‘’Gelişmekte olan ülkelerde insanlara zarar veren bu büyüyen krize zamanında müdahale etmeliyiz. Bu küresel kriz küresel çözüm gerektiriyor’’ dedi. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik karmaşayı önlemenin krizin üstesinden gelmeyi amaçlayan küresel çabalar için önemli olduğuna değinen Zoellick, ‘’sosyal ve siyasî ayaklanmaları önlemek ve istihdam sağlamak için sosyal güvenlik programlarına, alt yapı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yatırım yapmalıyız’’ diye konuştu. New York / aa

10.03.2009


 

MERKEZ BANKASI DOLAR SATIYOR

Bankalar arası piyasalara paralel olarak serbest piyasada da yükselişini sürdüren doların satış fiyatı, 1,82 TL'nin de üzerine çıktı. 2001 krizi sonrasında 1.77 TL civarına yükselen doların bu fiyatı yeni bir rekor olarak yorumlanırken, yeni zirvenin 2 TL olacağı konuşulmaya başlandı. Bunun üzerine Merkez Bankası günlük 50 milyon dolarla sınırlı dolar satış ihaleleri açacağını duyurdu.

DOLARDA yükseliş dün de durdurulamadı. Hafta 1.79 seviyesinden başlayan dolar, 1.82 TL’ye çıkarak yeni tarihî zirvesine ulaştı. Serbest piyasada dün güne 1,7850 TL’den başlayan dolar öğle saatleri itibariyle 1.82 TL ile yeni rekor seviyeye yükseldi. Dolarla birlikte değer kazanan euronun da değeri serbest piyasada 2.28 seviyesine ulaştı. Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonları en düşük 1,7920 TL, en yüksek 1,8040 TL seviyesine ulaştı. Serbest piyasada Cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1,7800 TL, euronun satış fiyatı ise 2,2580 TL olmuştu.

MERKEZ’DEN MÜDAHALE KARARI

Merkez Bankası, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla bugünden itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdi. Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, ihalelerde satımı yapılacak döviz tutarının 50 milyon ABD Doları olarak belirlendiği ve gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarının artırılabileceği belirtildi. İstanbul / aa

10.03.2009


 

2 milyon 300 bin kişi kara listede

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle “kara liste”ye alınanların sayısının 2 milyon 300 bine ulaştığını, sıkıntının çözümü için yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım kaya, kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle ‘’kara liste’’ye alınanların sayısının 2 milyon 300 bine ulaştığını, 37 milyar TL’yi bulan miktarın sebep olduğu sıkıntının çözümü için yeniden yapılandırmaya gidilerek, kart sahipleri ile bankaların rahatlatılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 11_12 milyon civarında kullanıcının 44,5 milyon kredi kartına sahip olduğunu ifade ederek, yaşanan global ekonomik krizin de etkisiyle borçların ödenememesi sebebiyle tüketicilere uygulanan haciz işlemlerinin her geçen gün arttığını bildirdi.

Bugün itibariyle 37 milyar TL olan kredi kartı borçlarının 3,6 milyar TL’lik bölümü için icra işlemi başlatıldığına dikkati çeken Kaya, ‘’Kara listeye girenlerin sayısı da 2 milyon 300 bin kişiye ulaştı. Bunlar kredi kartı borç miktarının asgarisini dahi ödeyemiyor. Bu sebeple temerrüte düşmüş veya takibe alınmış durumdalar’’ dedi.

10.03.2009


 

Türkiye, faiz ülkesi oldu

Erzurum'da halka hitap eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini kaydederek, “Şu anda Türkiye’nin toplam borcu 507 milyar dolara çıktı. Türkiye ithalât ülkesi oldu. Türkiye bir faiz ülkesi oldu” diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin iyi yönetilmediğini kaydederek, “Şu anda Türkiye’nin toplam borcu 507 milyon dolara çıktı. Türkiye ithalat ülkesi oldu. Türkiye bir faiz ülkesi oldu” dedi. Soylu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Erzurum’da, Ilıca ilçesi, Dadaşkent ve Palandöken semtlerini gezerek, vatandaşların sorunlarını dinledi. Daha sonra Pasinler ilçesine geçerek Cumhuriyet Caddesi’nde halka hitap eden Süleyman Soylu, 29 Martta yapılacak seçimlerde Türkiye’nin ve Erzurum’un en iyi kararı vereceğini söyledi. Türkiye’nin iyi yönetilmediğini dile getiren Soylu, ‘’Şu anda Türkiye’nin toplam borcu 507 milyon dolara çıktı. Türkiye ithalat ülkesi oldu. Türkiye bir faiz ülkesi oldu’’ diye konuştu. Süleyman Soylu, şöyle devam etti: ‘’Bu ülkede yepyeni bir siyaseti ortaya koymaya çalışıyoruz. Biz biliriz ki insanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir. İnsanın en faydalısı da insana faydalı olandır. Bu düşünceyle Türkiye’yi, yurt dışına çıktığımızda, oradaki görevlilerin, o ay yıldızlı pasaportu gördüğünde dudak büken değil, burun kıvıran değil, gönlünün titrediği, saygıyla ayağa kalktığı bir hale getireceğiz. Ezilen Türkiye değil, lider bir Türkiye yapacağız.’’ Demokrat Parti döneminde Türkiye’de yapılan çalışmaları hatırlatan Soylu, şunları kaydetti: ‘’Bugün Ezan-ı Muhammediye aslıyla okunuyorsa onun sebebi Demokrat Parti, sebebi rahmetli Adnan Menderes’tir. Bunun üzerinden siyaset yapmadık, hiçbir zaman da yapılmasını doğru bulmadık. Türkiye’de bugün tarım varsa, çiftçi varsa ve yol varsa sebebi Adnan Menderes’tir. 1950 ile 1960 arası Türkiye’de yoktan 25 bin kilometre yol yapıldı. Sen gel Erzurum’un ortasına, sanki zulüm edermiş gibi rahmetli Menderes’i asan imzayı atan Cemal Gürsel’in adını stadyuma ver. Bu doğru bir iş değil. Allah bize iktidar nasip etsin, onun yerine de Adnan Menderes Stadyumu yazacağım.’’ Erzurum / Yeni Asya HERKESİN ÖZGÜR OKUDUĞU TÜRKİYE Hükümetin sağlıktan, eğitime kadar birçok alanda Türkiye’yi kötü yönettiğini söyleyen DP lideri, “Çocuklarımızı yarış atına çevirdiler. Bir imtihan kalktı, üç imtihan koyuldu. Her 100 gençten 75’i üniversiteye giremiyor, ardından da işsizlik girdabına giriyor” dedi, Soylu, üniversite sınavlarının olmadığı bir Türkiye gerçekleştireceklerini belirterek, şunları kaydetti: “Başörtülü olduğu için, burnu kırılarak üniversiteye alınmayan bir Türkiye değil, herkesin özgür bir şekilde okuduğu bir Türkiye yapacağız. Bu ülkede, insan hak ve özgürlüklerinin sahibi biziz. Asla ümitsizliğe kapılmayın. Biz milleti satmayan, sonu ne olursa olsun hizmet etme misyonundan geliyoruz. Bu millet AKP ve CHP’den kavga istemiyor. Bu millet sizden çözüm istiyor. Daha zengin, daha demokratik, daha güçlü bir Türkiye istiyor.”

10.03.2009


 

Davos lâfta kalırsa tarih affetmez

MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e gönderdiği mektupta, İsrailli yetkililer hakkında soruşturma başlatılması için gereken iznin Bakanlıkça verilmesini, aksi takdirde sözde kalan Davos tavrını tarihin affetmeyeceğini bildirdi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğli, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e gönderdiği mektupta, İsrailli yetkililer hakkında soruşturma başlatılması için gereken iznin Bakanlıkça verilmesini, aksi takdirde sözde kalan Davos tavrını tarihin affetmeyeceğini bildirdi. MAZLUMDER, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert ile diğer develet ve askeri yetkililerin, Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘’soykırım’’ ve ‘’insanlığa karşı suç’’ maddeleri yönünden cezalandırılmaları için suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine, Başsavcılık, TCK’nın 13. maddesi uyarınca, bu kişiler hakkında soruşturma izni talebini içeren fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na göndermişti. MAZLUMDER, bunun üzerine Adalet Bakanı ile görüşmüş, soruşma için izin verilmesini istemişi. Ancak aradan geçen süreye rağmen Bakanlıktan izin çıkmadı. MAZLUMDER Başkanı Gergerlioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Bakan Şahin’e bir mektup gönderdiğini açıkladı. Gergerlioğlu, mektubunda şunları kaydetti: “Gazze’de yaptığımız rapor çalışması ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünce de teknik olarak ispatlanan İsrail’in fosfor bombası kullandığı yönündeki belgelerimizi de Türkiye ve dünya kamuoyunun dikkatine sunmuştuk. Halen soruşturma izni konusunda bir cevap alamamış bulunmaktayız. Sayın Başbakanın Davostaki ‘zulme karşı çıkan, zalimi deşifre eden’ tavrının sözde kalmaması ve bu önemli hukuki süreçle desteklenmesi için, sizleri aciliyetle izin verme konusunda verebileceğiniz olumlu kararı almaya ve kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Aksi halde fiille desteklenmemiş sözlerin sizleri ve hükümetinizi tarih nazarında mahkûm edeceğini, sonucu aciliyetle beklediğimizi bildiririz.” Ankara / Fatih Karagöz

10.03.2009


 

Asit kuyularında kazı başladı

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Botaş tesislerinde bulunan kuyularda kazı çalışmalarına başlandı. Geçen hafta yapılacak aramalar ilçede DTP’nin kadınlar günü nedeniyle yapacağı etkinlik yüzünden provokasyon endişesiyle ertelenmişti.

Ölüm kuyularındaki kazılarla bazı faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması umuluyor.

ŞIRNAK'IN Silopi ilçesindeki kuyuların bulunduğu tesiste kazı çalışmalarına başlandı. Alınan bilgiye göre, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 1990’lı yıllarda öldürülen bazı kişilerin kuyulara atıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk ile 4 avukat, BOTAŞ tesislerine geldi. Sözkonusu yere getirilen 2 iş makinesi ile kazı çalışmalarına başlandı. Silopi Sulh Ceza Mahkemesi 5-11 Mart tarihlerinde kazılara başlanmasına karar vermişti. Geçen hafta yapılacak aramalar ise ilçede DTP’nin Kadınlar Günü sebebiyle yapacağı etkinlik yüzünden provakasyon endişesiyle ertelenmişti. Silopi / aa-cihan

10.03.2009


 

AMERİKA’DA İSLÂM HIZLA YÜKSELİYOR

Amerİka Birleşik Devletleri’nde Gallup İslâmî Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırma Amerikan İslâmiyet’i hakkında geniş çapta bilgi sağladı.

Amerika genelinde uzun bir çalışma sonucu geçtiğimiz yıl içinde tam 319 bin Müslüman ile yapılan görüşmeler neticesinde ortaya çıkan rapor, İslâmiyet’in ABD’de homojen bir toplum oluşturmadığını gösterdi. Merkezin Sözcüsü Dalia Mogahed, “Yaptığımız araştırma ABD’deki Müslüman toplumun etnik olarak çeşitlilik gösterdiğini, siyasî görüş bakımından farklılıklar sergilediğini ve en önemlisi çoğunluğun iyi eğitimli olduğunu ortaya koydu” dedi. Merkezin bir başka araştırmacısı Ahmed Yunis ise, “Araştırma sonucunda özellikle Müslüman kadınların eğitim konusunda oldukça ileride olduğunu gördük. ABD’li Müslüman kadınların yüzde 42’si üniversite derecesine sahipken, erkekler arasında bu oran yüzde 39.” dedi. Amerika’da farklı ırk ve renkten yaklaşık 7-8 milyon arasında Müslüman yaşadığı tahmin ediliyor.

Öte yandan ABD’de yapılan bir başka araştırmada ise bu ülkede hiçbir dine inanmayanların sayısında artış yaşanırken, Müslümanların sayısının da arttığı ortaya çıktı. Amerikan Dini Kimlik araştırma merkezince yapılan geniş çaplı araştırmaya göre, ülkedeki Hristiyanların oranı düştü ve hiçbir dine mensup olmadığını söyleyenlerin oranı yükseldi. Araştırmada ayrıca, kendilerini Müslüman olarak tanıtan Amerikalıların yüzdesinin de artarak nüfusun yüzde 0.6’sına çıktığı, Budizm gibi Doğu dinlerinde büyümenin yavaşladığı ortaya kondu. (kaynak: islamonline.com)

10.03.2009


 

Kulağınızı karıştırmayın

Orta kulak enfeksiyonları, ‘barotravma’ denilen basınç değişiklikleri, kulağa sokulan yabancı cisimler, kulak zarının delinmesine yol açan başlıca etkenler olarak biliniyor. Uzmanlara göre, ani veya yavaşça gelişen işitme kayıplarında hekime gitmek gerekiyor. Özellikle burun tıkanıklığı, sinüzit, yüz ağrısı şikâyetleri bulunanlar, uçak yolculukları ve su altına dalmaktan uzak durmasını tavsiye eden uzmanlar, “Dış kulak yolu yabancı cisimlerle, kulak çubuklarıyla temizlenmemeli. Silâh atışları yapanlar, patlayıcılarla çalışan asker veya maden işçileri kulaklık kullanmalı” uyarısında bulunuyor. Bursa / cihan

10.03.2009


 

Discovery yolculuğa hazır

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2009’un ilk uzay mekiği uçuşu için geri sayıma başladı. Uzay mekiği Discovery’nin komutanı Lee Archambault ve beraberinde uzay yolculuğuna çıkacak olan 6 kişilik mürettebatı, önceki gün Florida’daki Kennedy uzay merkezine geldi. Archambault, merkeze gelişinde yaptığı açıklamada, uzaya git-meye hazır olduklarını söyledi. Discovery’nin Çarşamba günü yerel saatle 21.20’de (TSİ perşembe 03.20) Kennedy’den fırlatılması planlanıyor. Meteoroloji yetkilileri, Çarşamba günü havanın mekiğin fırlatılması için yüzde 90 uygun olacağı tahmininde bulunuyor. Cape Canaveral / aa

10.03.2009


 

Antalya’da gezegenevi kurulacak

Akdenİz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, üniversite yerleşkesi içinde gezegenevi (planetaryum) kurmak üzere proje hazırlandığını ve projenin Devlet Planlama Teşkilâtı’na (DPT) sunma aşamasına gelindiğini bildirdi. Helvacı, yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi’nde Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü kurma çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Mustafa Helvacı, gelişmiş ülkelerin planetaryuma çok önem verdiklerini belirterek, Harvard Üniversitesi’nin kuruluşunun da bir planetaryuma dayandığına işaret etti. Antalya / aa

10.03.2009


 

Çin, denizin dibine insan yollayacak

İlk uzay istasyonunu 2011’de kurmayı planlayan Çin, okyanusun 7 bin metre derinliğine de bir araştırma ekibi gönderme hazırlıklarına başladı. Devlet Okyanus İdaresi Müdürü Sun Zhihui, hazırlıkların geçen yıl başladığını ve denemelerin bu yıl yapılacağını söyledi. Resmî Şinhua haber ajansının bildirdiğine göre, planın başarılması durumunda Çin, dünyada ilk kez bu kadar derine insan gönderen ülke olacak. Daha önce 6 bin 500 metreye kadar inilmişti. Okyanusların ortalama derinliği 3 bin 790 metreyi buluyor. Pekin / aa

10.03.2009


 

Kışın daha çok spora ihtiyaç var

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, kışın yağlanan insan vücudunun, düzenli ve bilinçli egzersizle hem sağlığına hem de estetik görünüme kavuşacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kaya, yaptığı açıklamada, kış aylarında havaların soğumasıyla insan vücudunun tabiî bir tepki göstererek yağlanma eğilimine girdiğini ifade etti. Yağlanmanın sadece deri altında değil vücudun iç organlarında da oluştuğunu dile getiren Kaya, yağlanma aynı zamanda damar çeperinde de gerçekleştiği için bu dönemde kalp krizi ve beyin kanaması riskinin arttığını vurguladı. Bu sebeple vücutta yağlanmanın en fazla olduğu kış aylarında, günlük hayatta mümkün olduğu kadar hareketli olunması gerektiğini anlatan Kaya, hareketli hayatın, kilolarla gelen sağlık riskini bir ölçüde hafifletebileceğini dile getirdi. Konya / aa

10.03.2009


 

ATM cihazı bozuldu, iki kat para verdi

İtalya’nIn güneyindeki Bari şehrinde bir ATM cihazının bir program hatası yüzünden, bankomatla para çeken müşterilere 12 saat boyunca iki kat para ödemiş olduğu ortaya çıktı. İstenilenin iki katı para veren AKM gişesi, halkın bankomatla para çekme kuyruğu oluşturmasına da sebep oldu. Tridente caddesinde bulunan ATM gişesindeki arızanın, kasadaki paraların öngörülenden kısa sürede tükenmesi ve arızanın sürdüğü son anlarda cihazın kimi müşterilere istenilenden az para ödemeye başlaması sayesinde fark edildiği öğrenildi. Cihazın talep ettikleri miktarın altında ödeme yapması üzerine vatandaşların polise müracaatı neticesinde, banka yetkililerinin ATM gişesini kontrole geldiklerinde cihazdaki arızanın da belirlendiği açıklandı. Yetkililer, bankanın uğradığı zararın Pazartesi günü tesbit edileceğini, bankomat kartları aracılığıyla fazla para çektikleri belirlenen kişilerden paranın geri tahsili için işlem başlatılacağını duyurdu. Roma / aa

10.03.2009


 

Faiz ödemeleri kırmızı alarm veriyor

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, iş dünyasının bankalardan kullandığı borçlu cari ya da rotatif kredilerin dönem faizlerinin Mart ayında ödendiğini hatırlatarak, ‘’Mart sendromuna girdik. Faiz ve anapara ödemelerimiz kırmızı alarm veriyor’’ dedi. Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, kriz sebebiyle bu faizlerin ödenemez durumda olduğunu belirterek, bankaların bu tür kredilerle ilgili faiz ve anapara ödemeleri için yeni bir ‘’cansuyu yaklaşımı’’ içerisine girmeleri, şirketlere ödemelerini ötelemeleri, taksitlendirmeleri ya da ek süre vermeleri yönünde imkan tanımalarını istedi. Hükümetin faiz ödemeleri için arabuluculuk, BDDK’nın ise antifriz görevi yapmasını isteyen Karakuş, şunları kaydetti: ‘’Başta hazır giyim sektörü olmak üzere bankalardan kredi kullanan bütün işletmeler zor durumda. Şirketlerimiz ellerimizin arasından kayıp, Sanayi Bakanlığı, hükümet bankalarla aramızda aracı olmalı. BDDK devreye girmeli. Makul bir çözüm bulmak mümkün. Ocak ayında sanayi üretiminin yüzde 21,3 düştüğü bir ortamda kredi faizi ödemek oldukça zor. Fabrikaların kapısına kilit vuracak hale düşeriz.’’ Ankara / aa

10.03.2009


 

Evren hastaneye kaldırıldı

ESKİ Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, 7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Güzelyalı’da kaldığı Hava Eğitim Komutanlığı General Lojmanları’nda gece rahatsızlandı. Ambulansla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Evren’in, yapılan kontrollerden sonra Koroner Yoğun Bakım Ünitesi’nde gözlem altına alındığı, hayatî tehlikesinin olmadığı belirtildi. DEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kozan, koroner Arter (kalp damarlarında daralma) rahatsızlığı bulunan Evren’in müşahede altına alındığını, 48 saat takip edildikten sonra taburcu edilebileceğini kaydetti. İzmir / aa

10.03.2009


 

Gül, bugün İran’a gidecek

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilâtı (EİT) zirvesine katılmak üzere bugün İran’a gidecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün, 10-11 Martta Tahran’da gerçekleştirilecek 10. EİT Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkeye gideceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül’e Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve yetkililerden oluşan bir heyetin refakat edeceği belirtilen açıklamada, Gül’ün, zirve toplantısı vesilesiyle başta İranlı yetkililer olmak üzere, EİT üyesi ülkelerin heyet başkanlarıyla görüşmelerde bulunacağı bildirildi. Ankara / aa

10.03.2009


 

ABD’nin, üyelik desteği AB’yi rahatsız etti

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AKP Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Türkiye’nin üyeliğinin Amerika tarafından desteklenmesinin, geçmişte AB’yi rahatsız ettiğini söyledi. Yakış, Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yaptığı açıklamada, eski ABD başkanı George Bush’un Türkiye’nin AB üyeliğini açık biçimde desteklediğini, bunun da müdahale olarak algılanıp birlik üyelerinin tepkisini çektiğini belirtti. Akçakoca / aa

10.03.2009


 

Yağmur ümitlendirdi

TEKİRDAĞ'A son dönemde bol miktarda düşen yağmur, barajların dolması yönünde fayda sağlarken, çiftçiye de hasat döneminde mahsulün bol ve kaliteli olacağı umudunu verdi.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, yağışların barajların doluluk oranını arttırdığını, yer altı sularına da zenginlik kattığını söyledi.

Çiftçiye asıl fayda sağlayan yağışın ilkbaharda olduğunu ifade eden Baykut, Mart ayı içinde görülen yağış miktarının da olumlu etki oluşturduğunu belirtti. Tekirdağ üreticisi bakımından mevsim normallerinde seyreden hava şartlarının güzel gelişmelere imkân tanıdığını bildiren Baykut, bölgede son yıllarda yaşanan kuraklığın üreticiyi zora soktuğunu, kuraklığın ardından bu yıl alınan yağışların hasat dönemine dair de umut verici olduğunu kaydetti.

MARTTA YAĞMASIN, NİSANDA DURMASIN

Mahsul için en önemli yağışın ilkbaharda olduğunu yineleyen Baykut, Trakya bölgesinin çoğu yerinde kuru tarım yapıldığını, bunun için ilkbahardaki yağışların, üretici açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

Baykut, ‘’Marttaki yağmurlar, kuraklığın giderilmesi için faydalı. Ancak Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlar üreticimiz açısından çok önemli. Hatta (Martta yağmasın, Nisanda dinmesin) diye bir atasözümüz var’’ dedi.

Baykut, geçen sezon ürün satış fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticinin kötü bir sezon geçirdiğini belirterek, gübre başta olmak üzere girdi fiyatlarının giderek arttığını, buna bağlı olarak da yeni sezonda fiyatların daha yüksek tutulmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Tekirdağ / aa

10.03.2009


 

Dükkân dükkân dolaştı, Kur’ân öğretti

ESKİŞEHİR'DE cami imamı İbrahim Yılmaz, boş vakitlerinde işyerlerini dolaşarak esnafa Kur’ân-ı Kerim okumayı öğretiyor. Hazreti Ali’nin, “Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” sözünden yola çıkan Yılmaz’ın gayretleriyle yaşlısından gencine birçok esnaf Kur’ân okumaya başlamış. 4 yıldır dükkân dükkân dolaşan Yılmaz, bu süreçte 80 esnafa Kur’ân okumayı öğretmiş. 2005 yılında Esnaf Sarayı Camii’nde göreve başlayan İbrahim Yılmaz, kısa sürede çevresinde sevilen bir imam oldu. Cami’deki görevlerinin ardından ticaret merkezindeki esnafları ziyaret eden imam Yılmaz, gününün büyük bir bölümünü Kur’ân öğretimine ayırdı. Ardından da 530 işyerinin bulunduğu Esnaf Sarayı’nda işe koyuldu. Esnafın da gayretiyle 4 yıl içerisinde, onlarca esnaf Kur’ân-ı Kerim okumayı öğrendi.

10.03.2009


 

Bedava alo için sağlığınızdan olmayın

GSM operatörlerinin rekabete bağlı olarak abonelerine sundukları ‘’Bedava kontör’’ ve ‘’Bedava dakika’’ hizmetleri nedeniyle daha uzun süre kullanılmaya başlanan cep telefonlarının sağlığa olumsuz etkilerinin baz istasyonlarından daha fazla olduğu bildirildi. Özellikle GSM operatörlerinin fazla müşteri çekmek için başlattıkları ‘’Bedava’’ kontör ve dakika uygulaması ve sınırsız konuşma imkanı, cep telefonu ile görüşme süresini daha da artırıyor. Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci, son yıllarda teknolojik gelişime bağlı olarak insanların, sağlığı tehdit eden elektromanyetik dalgalara daha fazla maruz kaldığını söyledi.

10.03.2009


 

Çöl fırtınası gündüzü geceye çevirdi

SİİRT'TE Suriye tarafından gelen çöl fırtınası gündüzü geceye çevirdi. Fırtına ve yağışın çamur olmasıyla kararan hava atmosferi, adeta gündüzü geceye çevirdi. Araçlar farlarını yakarken, mesken, işyerleri ve kurumlar çalışabilmek için elektrik lambalarını açmak zorunda kaldı. Yağan çamur yağıştan en çok vatandaşlar mağdur olurken araç ve mesken pencereleri de nasibini bu kirlilikten aldı. Sisli ve kirli bir hava atmosferinde kızıllık bir rengin gece gibi oluştuğu görüldü. Siirt / cihan

10.03.2009


 

Eğitime toz engeli

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nin güney kesimlerinde toz bulutu etkisini sürdürüyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde eğitime bir gün ara verildi. Güneyden esen kuvvetli rüzgârın etkisiyle Suriye’den kalkan toz bulutu Şırnak, Cizre, Silopi, İdil, Mardin ve ilçeleri ile Siirt’te etkili oldu. Rüzgârla birlikte gittikçe etkisini arttıran toz bulutu, görüş mesafesinin yer yer 50 metreye kadar düşmesine yol açtı. Toz bulutu sebebiyle Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilköğretim okulları ve liselerde İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla eğitime bir gün ara verildi. Yetkililer, yaşlı ve çocuklar ile kalp ve astım rahatsızlığı bulunanları, toz bulutunun etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

10.03.2009


 

Mevlânâ Müzesi’ne kandil ilgisi

Mevlid Kandili sebebiyle önceki gün saat 18.00 ile 22.30 arası ücretsiz olan Mevlânâ Müzesi’ni yaklaşık 10 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Mevlânâ Müzesi Müdürü Yusuf Benli, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından her yıl yüz binlerce turistin geldiği Mevlânâ Müzesi’nde kandil gecelerinde girişlerin ücretsiz olduğunu hatırlattı. Bu uygulama için Konya Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldıklarını ifade eden Benli, kandillerde girişlerin ücretsiz olmasının bir gelenek haline geldiğini ve yaklaşık 10 yıldır bu geleneğin sürdürüldüğünü kaydetti. Benli, Mevlit Kandili dolayısıyla saat 18.00 ile 22.30 arasında Mevlânâ Müzesi’ne girişlerde ücret alınmadığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Müzenin açık ve ücretsiz olduğunu öğrenen vatandaşlar adeta müzeye akın etti. Dün akşam (kandil akşamı) yaklaşık 10 bin kişi Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret etti. Çoğunluğu yerli turistlerdi, ancak çevrede konaklayan yabancı turistler de müzeye gelen ziyaretçiler arasındaydı.’’ Konya / aa

10.03.2009


 

Doğuda, Mart kapıdan baktırıyor

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde hafta boyunca aralıklarla karla karışık yağmur ve kar yağışı beklendiği bildirildi. Bölge genelinde Karadeniz’den gelen alçak basınç sistemi etkili oluyor. Bölgede aralıklarla karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Yağışların hafta boyunca aralıklarla devam edeceğini dile getiren yetkililer gece ölçülen sıcaklıkların Kars’ta sıfırın altında olmak üzere 3 derece, diğer illerde ise Erzurum ve Ağrı’da 0, Ardahan’da 2, Iğdır’da 5 ve Erzincan’da 6 derece olduğu bildirildi. Şehir merkezlerindeki kar kalınlıklarının Ağrı’da 40, Erzurum’da 5, Kars ve Ardahan’da ise 3 santimetre ölçüldüğünü kaydeden yetkililer, hava sıcaklıklarının artması ve hafif kuvvette etkili olacak rüzgâr sebebiyle çığa karşı vatandaşları uyardı. Sıcaklıkların artmasının karları eriteceğini belirten yetkililer, mevcut durumun çığ ve su baskınları için gerekli meteorolojik şartları oluşturabileceğini söylediler. Öte yandan Ardahan’da belediye ekipleri tarafından yollarda biriken karlar temizlendi. Ekiplerin şehir merkezinde küreklerle kar temizlediği gözlendi.

10.03.2009


 

Bu hızlı tren bir başlangıç

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnan, 13 Martta Ankara-Eskişehir arasındaki 200 kilometrelik hatta hizmet verecek hızlı trenin bir başlangıç olduğunu, 10 yılda Anadolu’yu hızlı tren ağlarıyla donatmanın planlandığını söyledi. Hızlı trenin Ankara -Eskişehir bölümünün 13 Martta açılışının yapılacağını hatırlatan İnan, ‘’220 kilometrelik Ankara-Eskişehir hattının 200 kilometresi hızlı tren olacak. Yani, Ankara Esenkent’ten, Eskişehir Hasanbey’e kadar hızlı tren hizmeti sunulacak. Eskişehir-İstanbul hattının çalışmaları ise yoğun tempoyla sürüyor’’ dedi. Eskişehir- İstanbul hattının Marmaray Projesi ile birleştirileceğini ifade eden İnan, şöyle konuştu: ‘’Ankara-Sivas hızlı tren hattının ihalesi gerçekleştirildi ve yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Eskişehir-İstanbul hattı tamamlandığında ise Sivas’tan İstanbul’a kadar hızlı tren olacak. Devam eden başka bir proje ise Ankara-Konya hattı. Önümüzdeki yıl onun açılışını yaparız. Şu an gündemimizdeki projeler bunlar ve tamamı 3 yıl içinde hizmete açılacak. Bunun yanı sıra kendimize yeni hedefler koyuyoruz. Bu kapsamda 10 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığımız Kuzey-Güney koridoru, Ankara-İzmir hattı var. Aksaray’dan Ulukışla’ya ulaşan Adana’yı da ilgilendiren projelerimiz bulunuyor. 10 yılda hızlı tren ağına kavuşmak zorundayız ve bunu gerçekleştireceğiz.’’ Ankara / aa

10.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla