"Gerçekten" haber verir 17 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

HAK-İŞ: BİRİNCİ GÜNDEM İŞSİZLİK

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın işsizlik sorununun her geçen gün daha da büyümesine yol açtığını belirterek, “Açıklanan rakamlar, Türkiye’nin birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hızla istihdamı arttıracak, işsizliği düşürecek yeni politikalar hayata geçirilmelidir.” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ işsiz sayısı, Aralık 2008 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 838 bin kişi artarak, 3 milyon 274 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 3 puanlık artışla yüzde 13,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki yıla kıyasla 293 bin kişi artışla 20 milyon 736 bin kişiye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçer aylık dönemler itibarıyla her ay kamuoyuna duyurduğu Hanehalkı İşgücü Anketinin ‘’Kasım-Aralık-Ocak’’ dönemini kapsayan ‘’Aralık 2008’’ sonuçlarını açıkladı. İşgücü Anketine göre, aralık döneminde Türkiye’de kurumsal olmayan sivil nüfus, bir önceki yılın aynı dönemine göre 759 bin kişilik artışla 70 milyon 5 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus da 764 bin kişi artarak, 50 milyon 339 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 202 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 91 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 24,7’si tarım, yüzde 19,7’si sanayi, yüzde 5,4’ü inşaat, yüzde 50,2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörü ile hizmetler sektöründe istihdam edilenler içindeki payı 0,7’şer puan artarken, sanayi sektörü payı 1,3 puan, inşaat sektörünün payı da 0,1 puan azaldı.

İŞSİZLİK, ŞEHİRLERDE YÜZDE 15,4

Türkiye genelinde işsiz sayısı, aralık döneminde, 2007’nin aynı dönemine göre 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 3 puanlık artışla yüzde 13,6 seviyesinde gerçekleşti. Şehirlerde işsizlik oranı 3,2 puanlık artışla yüzde 15,4’e, kırsal yerlerde ise 2,6 puanlık artışla yüzde 10,7 oldu. GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK YÜZDE 25,7 ARALIK 2008 döneminde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,7 olarak hesaplandı. Bu oran 2007 yılının aynı döneminde yüzde 20,6 idi. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,3 puanlık artışla yüzde 17,3 seviyesine çıktı. Bu dönemdeki işsizlerin 74,2’sini erkek nüfus oluşturdu. Anket sonuçlarına göre, işsizlerin profili şöyle: İşsizlerin yüzde 61,3’ü lise altı eğitimli. Yüzde 24,3’ü bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor. İşsizler sıklıkla (yüzde 31,6) ‘’eş-dost’’ vasıtasıyla iş arıyor. Yüzde 88,6’i (2 milyon 901 bin kişi) daha önce bir işte çalışmış. Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 44,1’i ‘’hizmetler’’, yüzde 25’i ‘’sanayi’’, yüzde 19,3’ü ‘’inşaat’’, yüzde 9,7’si ise ‘’tarım’’ sektöründe görev almış.’’ Ankara / aa DÜNYADA DA İŞSİZLİK TIRMANIYOR Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya’da işsiz sayısının 6 milyona ulaştığını söyledi. İngiltere’de de, her bir boş iş pozisyonu için 10 kişinin başvuru yaptığı ortaya çıktı. Bu arada, Daily Telegraph’ın yayınladığı habere göre, İngiltere Merkez Bankası, ilk kez İngiltere’nin, 1930’larda görülene benzer bir Büyük Buhrana doğru sürüklendiği yolunda işaretler olduğunu bildirdi. RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya’da işsiz sayısının 6 milyona ulaştığını söyledi.Medvedev, bir televizyonda yaptığı konuşmada, bu durumun zor, ancak kontrol edilebilir olduğunu belirtti. Medvedev, ekonomide durumun zor olacağını, ancak hükümetin Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1990’lı yıllardaki gibi büyük bir ekonomik gerilemeye izin vermeyeceğini kaydetti. Rus Devlet Başkanı Medvedev, ‘’Şimdi tamamen farklı bir ekonomiye ve sosyal konularda tamamen farklı bir bakışa sahibiz. Geçmişte yaşadıklarımız bir daha olmayacak’’ dedi. Federal hükümetin istihdam sağlamak ve işsizlere yardım için 1,2 milyar dolar ayırdığını ifade eden Medvedev, bölgesel hükümetlerin de aynı miktarda parayı tahsis edeceğini belirtti. Rusya’da 6 milyon işsiz yaklaşık yüzde 8’e tekabül ediyor. Küresel ekonomik kriz ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ekonomisi olumsuz etkilenen Rusya’nın, bu yıl resesyona girmesi ve 1998 yılındaki finansal krizden bu yana en kötü ekonomik görünümle karşılaşması bekleniyor. Moskova / aa

17.03.2009


 

SOYLU: HÜKÜMET FARKINDA DEĞİL

Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Hükümetin krizin farkında olmadığını ifade ederek, “Hükümet hâlâ hiçbir şeyin farkında değildir. İflâsların, intiharların farkında değildir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kaosun farkında değildir. Bu hükümet sadece 29 Mart seçimlerini sağ salim geçirme mantığıyla Türkiye’nin en önemli 5-6 ayını heba etmiştir” dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Hükümetin krizin farkında olmadığını ifade ederek, “Hükümet, hâlâ hiçbir şeyin farkında değildir. İflasların, intiharların farkında değildir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kaosun farkında değildir. Bu hükümet sadece 29 Mart seçimlerini sağ salim geçirme mantığıyla Türkiye’nin en önemli 5-6 ayını heba etmiştir” dedi.

Soylu, partisinin Konya İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, DP’nin fazilet, sadakat mücadelesi yaptığını söyledi. DP’nin 29 Mart yerel seçimlerine Türkiye’nin her yerinde güçlü girdiğini belirten Soylu, ‘’29 Mart akşamı DP’nin alacağı seçim sonucu, aslında Türkiye’nin içinde bulunduğu buhranı da ortadan kaldıracaktır. Çünkü DP, Türkiye’nin en güçlü alternatifi olarak 29 Mart seçimlerinden çıkacaktır. Türkiye yepyeni bir 30 Mart şafağı ile uyanacaktır’’ diye konuştu. DP Genel Başkanı Soylu, 14 aydır ‘’Beyaz Yürüyüş’’ ile Türkiye’yi dolaştıklarını, durum tespiti yaptıklarını, Türkiye’nin DP ile iyi geleceğini anlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Süleyman Soylu, 2008 yılının işsizlik rakamlarının yüzde 13,6 olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Yüzde 13,6 işsizlik rakamı, Cumhuriyet tarihinin en büyük işsizliğidir. 2007 Aralık ayına göre 800 bin üzerinde bir artış yaşanmıştır. Borçlar konusunda da Türkiye bu hükümetle beraber tarihi bir rekor kırmıştır. Bu hükümet aslında tarihteki yerini almıştır. Bu hükümetin tarihteki yeri, başarısızlıktır. Son 6,5 yılda tek başına iktidarı iyi yönetemeyen bu hükümet ve bu hükümetin mensupları, Türkiye’yi esnafın kepenk kapatma oranının en yüksek olduğu tarihi bir rekorla karşı karşıya bıraktı. Bunun sebebi inattır. Bunun sebebi seçim korkusudur, Türkiye’yi anlayamamak, algılayamamak, Türkiye’ye güvenmemektir.’’

Meclisin Türkiye’ye güvenmeyerek çareyi yurt dışında aradığını ileri süren Soylu, şöyle konuştu: ‘’Bugün eksik istihdam rakamını bile açıklamaktan çekinen TÜİK ile karşı karşıyayız. 3 milyon 274 bin kişinin içinde iş umudunu kaybedenlerin oranı yoktur. 2008 Aralık sonu itibariyle toplam rakam 4,5 milyonu bulur. Son 2 ayda işsizliğin çok yoğun arttığını düşünürsek bu rakam 5 milyonun üzerine çıkacaktır. Tablo Türkiye açısından ürkütücüdür. Bu Türkiye’nin sosyal barışı, ekonomisi açısından ürkütücüdür.’’

Hükümetin 4-5 sektörü kurtaran bir ekonomik tedbir paketi açıkladığını öne süren Soylu, bu paketin iç piyasayı canlandırmaya yetmeyeceğini söyledi. Hükümetin krizin farkında olmadığını iddia eden Soylu, şöyle dedi: ‘’Hükümet, hala hiçbir şeyin farkında değildir. İflasların, intiharların farkında değildir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kaosun farkında değildir. Bu hükümet sadece 29 Mart seçimlerini sağ salim geçirme mantığıyla Türkiye’nin en önemli 5-6 ayını heba etmiştir. Tedbir almadan milleti ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya bırakmıştır. Türkiye’deki en önemli tehditlerden biri hükümetin bu algılama problemidir.’’ Konya / aa

17.03.2009


 

Dünyaya kriz dersi vereceğiz

nDevlet Bakanı Mehmet Şimşek, G-20 ülkeleri maliye bakanları toplantısında Türkiye’nin finansal kriz tecrübesinin diğer ülkelerle paylaşılacağını belirterek, “Bu konuda G-20 ülkelerine liderler zirvesi öncesi bir rapor sunulacaktır” dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, G-20 ülkeleri maliye bakanları toplantısında Türkiye’nin finansal kriz deneyiminin diğer ülkelerle paylaşıldığını belirterek, ‘’Bu konuda G-20 ülkelerine liderler zirvesi öncesi bir rapor sunulacaktır’’ dedi. Şimşek, Atatürk Havalimanında, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile düzenlediği basın toplantısında, Londra’daki G-20 ülkeleri maliye bakanları toplantısını değerlendirdi. Türkiye’nin toplantıda gündeme getirdiği konuları aktaran Şimşek, global finans sistemine ilişkin konulara değinirken, ‘’Türkiye olarak, yükselen piyasa ekonomilerinin, uluslararası standartların belirlenmesinde etkili olan kurum ve kuruluşlarda etkin şekilde yer almasına destek veriyoruz. Türkiye, Finansal İstikrar Forumu’na üye olacaktır ve bu yolla küresel finansal sistemin istikrarına, standartların geliştirilmesine daha aktif olarak katkıda bulunabilecektir’’ diye konuştu. Ekonomide oluşabilecek risklerin zamanında ve doğru olarak tespit edilebilmesini sağlayacak erken uyarı sistemlerinin kurulması ve bu amaçla ilgili kurumlardan gerekli ve yeterli yapılanmanın sağlanması konularına destek verileceğinin de vurgulandığını aktaran Şimşek, ‘’Türkiye’nin finansal kriz deneyimi diğer ülkelerle paylaşılmıştır. Bu konuda G-20 ülkelerine liderler zirvesi öncesi bir rapor sunulacaktır’’ dedi. İstanbul / aa

17.03.2009


 

Vize için altı adım

Almanya Türk Toplumu (TGD), Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK), Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) ve Berlin-Brandenburg Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) temsilcileri, uzman avukatlarla bir araya gelerek, Avrupa Adalet Divanının Türk kamyon şoförü Mehmet Soysal ile ilgili 19 Şubatta aldığı kararı değerlendirdiler.

Berlin’deki TDU merkezinde yapılan toplantının ardından konuşan TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, Avrupa Adalet Divanı kararının hizmet sektörü için geçerli olduğunu ve tüm Türk vatandaşlarına yönelik olmadığını belirtti. Karar hakkında 6 nokta üzerinde durduklarını ifade eden Kolat, Soysal kararının ne anlama geldiğini değerlendirdiklerini, ikinci husus olarak Almanya içişleri, ekonomi ve dışişleri bakanlıklarına yazı göndererek karar için herhangi bir uygulamada bulunup bulunmayacaklarını soracaklarını, Federal Meclise bu konuda bir soru önergesi sunulmasına çalışacaklarını kaydetti. Üçüncü olarak da AB Komisyonuna benzer bir yazı göndererek, kararın gereğinin yerine getirilmesini ve aynı şekilde Avrupa Parlamentosunda gündeme getirilmesi için çaba harcayacaklarını bildiren Kolat, dördüncü nokta olarak, vize talebi reddedilen sanatçı, sporcu, iş ve bilim adamı ya da basın mensuplarına dava açmalarını önereceklerini söyledi. Kolat, beşinci nokta olarak, Türkiye’deki ilgili bakanlıklara da yazılar göndermek suretiyle bu konuda AB üyelik müzakerelerinde taviz verilmemesini talep edeceklerini, altıncı ve son nokta olarak ise Alman kuruluşlarıyla Alman hükümetine baskı yapmaları konusunda görüşeceklerini, görüşlerinin toplantıya katılamayan TD-IHK Başkanı Karl Freiherr von Leoprachting tarafından da desteklendiğini belirtti. Berlin / aa

17.03.2009


 

Silopi’den sonra Cizre de kazılıyor

1990’lI yıllarda öldürülen bazı kişilerin kuyulara atıldığı iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinin ardından, Cizre ile İdil ilçeleri arasındaki Kuştepe köyünde kazı çalışmalarına başlandı.

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan ihbarı değerlendirilmesi üzerine Cizre Belediyesinden iş makinaları istendi. Çok sayıda asker ve polis Kuştepe köyü çevresinde güvenlik önlemi aldı. Cizre’ye 2 kilometre uzaklıktaki Kuştepe köyü, 1991 yılında boşaltılmış olup 10 yıl önce ise 6 ev geri dönmüştü. Şırnak

17.03.2009


 

Irak işgaline soruşturma açılsın

BBC’nİn Radyo 5 kanalı tarafından yapılan geniş katılımlı anketin sonucu, halkın üçte ikisinin ise İngiliz askerinin Afganistan’daki görevini sürdürmesi gerektiği konusundaki görüşlere katılmadığını ortaya koydu.

Ankete katılanların büyük çoğunluğunun, İngiliz Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmanın bir onur olduğunu düşündüğü de belirtildi. ComRes adlı araştırma kurumunun BBC Radyo 5 kanalı için gerçekleştirdiği anket, Irak savaşı konusunda geniş kapsamlı bir soruşturma açılmasını isteyenlerin oranını yüzde 72 olarak belirlerken, bu oranın 18-24 yaş grubu içinde yüzde 81’e kadar yükseldiği belirtildi.

İngiliz askerinin Afganistan’daki görevine devam etmesi gerektiğine ikna olmayanların oranı yüzde 60 olarak ilan edilirken, halkın yüzde 91 gibi ezici bir çoğunluğunun ise İngiltere Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmanın bir onur olduğunda birleştiği ifade edildi. Ankete katılanlara Prens William’ın cephe görevlerinden uzak tutulması konusundaki görüşleri de soruldu. İngiliz halkı bu konuda eşit şekilde bölündü. Halkın yarısı, ‘’Prens bu tür görevlerden uzak tutularak korunmalı’’ derken, diğer yarısı ise Prens’in de bütün diğer ordu mensupları gibi görevinin gerektirdiği noktada cephede yerini alması gerektiğini savundu. Londra / aa

17.03.2009


 

SEÇİM YASAKLARI 19 MART’TA BAŞLIYOR

29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde propaganda yasakları, 19 Mart Perşembe günü başlayacak.

Bu tarihten itibaren açılış ve temel atmaları da kapsayan törenler tertiplenemeyecek, seçim propagandasına dönük gezilerde makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalar kullanılamayacak. Seçim takvimine göre 19 Martda başlayacak seçim propagandası döneminde, ilçe seçim kurullarınca gösterilenler dışında açık ve kapalı yerlerde toplu olarak propaganda yapılamayacak. Partiler ve adaylar, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak ve dağıttıramayacak. Seçim propaganda dönemi 28 Mart Cumartesi Saat 18.00’de bitecek. Seçim yasakları ise 29 Mart 2009 saat 24.00’te sona erecek. Ankara / aa

17.03.2009


 

Doğuda köy yolları kapandı

“Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” sözü gerçek oldu. Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor.

Aralıklarla yağan kar sebebiyle bölge genelinde 713 köy ile ulaşım sağlanamıyor. Muş’ta 350, Erzurum’da 182, Bingöl’de 92, Kars’ta 43, Iğdır’da 37 ve Ardahan’da 9 olmak üzere toplam 713 köy yolu ulaşıma kapandı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Cumartesi gününe kadar aralıklarla kar yağışı beklendiğini bildirdi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde de okullar yoğun kar yağışı sebebiyle 1 gün tatil edildi. Tatvan’a bağlı tüm köy yollarının ise kapalı olduğu bildirildi. Van’da önceki gün başlayan kar yağışı gece etkisini artırdı. İl merkezinde kar kalınlığı 17, Başkale’de ise 42 santimetreye ulaştı. Kar sebebiyle il genelinde 196 köy yolu kapandı. Yetkililer, çığ, su baskını ve don konusunda vatandaşların dikkatli olmasını istediler. YALANCI bahar tüm yurtta yerini yağışa bırakıyor. Yurdun batı ve iç kesimlerinde aralıklı yağmur geçişleri görülecek. Yağış, doğu bölgelerde kar şeklinde bekleniyor. Hava sıcaklığı ise iç ve doğu kesimlerde 2 ila 5 derece arasında değişecek. Diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik olmayacak. Erzum/Bitlis/Van/aa/cihan

17.03.2009


 

40 yıllık okuyuculara ödül

YENİ ASYA Gazetesi’nin 40 yıllık okuyucuları için düzenlediği ‘Hizmet Beratı’ sertifikaları, Yeni Asya İskenderun temsilciğinde düzenlenen törenle verildi. Gazetemizin İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular tarafından “Yeni Asya’nın hizmetlerine gönül veren, sadık, sebatkâr, tavizsiz hizmet çizgisinin fedakâr kahramanlarına” verilmek üzere hazırlanan sertifikalar Yeni Asya İskenderun temsilciğinde düzenlenen törenle 40 yıllık okuyuculara verildi. Hizmet beraatını alan Bestami Said Çiftçi, “Üzerinizde büyük emeği olan gazetemizin 40. yıldönümünü en kalbi dualarımla tebrik ediyorum. Yeni Asya’nın bir mektep, bir okul olduğunun en somut delili olarak, nice hizmet yıllarına kavuşmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi. İskenderun / HALİL POLAT

17.03.2009


 

Zaping ‘epilepsi’ yapıyor

TELEVİZYON kanallarını sürekli değiştirmenin epilepsi hastalığını tetiklediği bildirildi. Televizyon kanallarını sürekli değiştirmenin epilepsi hastalığını tetiklediği, bu nedenle hastaların zaping yapmaktan kaçınması gerektiğini belirten Op. Dr. Ömer Kurt, televizyon izlerken kanalların sürekli değiştirilmesinin, beyinde fotosensitif epilepsi hastalığına yol açtığını söyledi. Hastalığın çocukluk ve ergenlik döneminde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Kurt, “Epilepsi hastası televizyonu iyi aydınlatılmış odada ve mutlaka 2.5 metre mesafeden izlemeli. Televizyon kanalını değiştireceği zaman başını başka yöne çevirmeli ya da bir gözünü kapatmalı. Ayrıca, güneş ışınlarından ve yanıp sönen ışıklardan da korunmalılar” dedi. Bursa/cihan

17.03.2009


 

2010’DA SU FAKİRİ OLABİLİRİZ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye günde 171 litre su tüketildiğini belirterek, gerekli tedbir alınmazsa 2010 yılında su sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çekti.

5. Dünya Su Forumu Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Fas Başbakanı Abbas Al Fassi, Japon Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi’nin de aralarında bulunduğu önemli isimler katıldı. Forumda ilk olarak İstanbul’un tanıtım filmi gösterildi. Forumun açılışna konuşan Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası su camiasının saygın temsilcilerini Türkiye’de ağırlamaktan büyük sevinç duyduklarını söyledi.

Sorunlara el birliğiyle ortak çözümler üretmek gerektiğini vurgulayan Gül, dünyada her 2 kişiden birinin günlük hayatını idame ettirmek için ihtiyacı olan suyla ilgili hizmetlere erişim konusunda sorun yaşadığını vurguladı. Ülkelerin günlük su tüketim miktarları bakımından çok önemli eşitsizlikler, adaletsizlikler söz konusu olduğunu dile getiren Gül, sanayileşmiş, ekonomik gelişmesini tamamlamış ülkelerde içme ve diğer ihtiyaçlar için kişi başına ortalama günde 266 litre su tüketilirken, Asya ortalamasının 143, Arap ülkeleri ortalamasının 158, Latin Amerika ortalamasının 184, Afrika ortalamasının ise sadece 67 litre olduğunu belirterek, ‘’Eşitsizliğin ve dengesizliğin rakamlarla açıkça ifade edildiğini görüyoruz’’ dedi. Gül, Türkiye günde 171 litre su tüketilmektedir... Türkiye’de gerekli tedbirler alınmazsa 2010 yılında su bakımından yoksulluk sınırının altına düşeceğiz. Türkiye gibi su zengini olan ülkeler sularını en iyi şekilde yönetmek zorundadır” diye konuştu. Dünya Su Forumu, su sorunlarına çözüm bulmak için, küresel işbirliğine doğru atılmış en önemli adımlardan biri. Su Forumu’nun ana hedefi su konusunu siyasi gündemin üst sıralarına taşımak olduğu açıklandı. Dünya Su Formu’nda en az 23 konu, 16-22 Mart tarihleri arasında yapılacak 100 ayrı oturum halinde ele alınacak. İstanbul/aa/cihan

17.03.2009


 

3 bin kişiye iş eğitimi

BAĞCILAR Kaymakamlığı, Bağcılar Belediyesi, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü ve Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilecek "İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi İşbirliği"nin protokol imza töreni, Bağcılar Halk Sarayı'nda yapıldı.

Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu uygulamayı, dünyayı kasıp kavuran küresel krizin yaşandığı bir zamanda hayata geçirdiklerini belirtti.Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da ilçenin, 720 bin nüfusuyla, İstanbul'da değişimin ve dönüşümün yüzü olduğunu, belediye yönetiminde insan merkezli bir anlayışı sergilediklerini söyledi. Konuşmaların ardından Bakan Çelik ile Belediye Başkanı Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ve İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun arasında protokol imzalandı.

Proje kapsamında 1 yıl içerisinde 3 bin kişiye aşçılık, bakıcılık, cilt bakımı ve güzellik, duvarcılık, moda tasarımı, modelistlik, sıvacılık, tıp sekreterliği gibi 35 alanda mesleki eğitim kursu verilecek. 10-24 kişilik gruplar halinde uzmanlar tarafından verilecek kursa, 15 yaşını dolduran tüm işsiz vatandaşlar başvurabilecek. Kursiyerlere kurs süresince her gün için 15 TL cep harçlığı verilecek. Kurs, 30 Mart'ta başlayacak.

FATİH AYDIN / İSTANBUL

17.03.2009


 

Öğrenci servisi otobüsle çarpıştı: 20 yaralı

BURSA'NIN merkez Yıldırım ilçesinde meydana gelen trafik kazasında çoğu öğrenci 20 kişi hafif yaralandı. Lise öğrencilerini taşıyan, İbrahim Dalkıran yönetimindeki 16 UR 403 plakalı otobüs, Bursa-Ankara kara yolu Otosansit Kavşağı’nda, Hüseyin Serbest’in kullandığı, işçi servisi olan 16 ACD 03 plakalı otobüsle çarpıştı. Kazada çoğu öğrenci 20 kişi hafif yaralandı. Sağlık ekipleri 15 yaralıya olay yerinde müdahale ederken, 5 öğrencide Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Hastaneye kaldırılan gençler, tedavileri ayakta yapıldıktan sonra taburcu edildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor. Bursa/aa

17.03.2009


 

Yabancı ortaöğretim giriş sınavına başvuru uzatıldı

ÖZELyabancı ortaöğretim okullarının 2009-2010 eğitim ve öğretim yılı için yapacağı giriş sınavına son başvuru tarihi, 20 Mart’a kadar uzatıldı. Özel Yabancı Okullar Sınav Yürütme Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak sınava son başvuru tarihinin 16 Mart’tan 20 Mart’a uzatıldığı belirtildi. Bu arada, ülke genelinde 8. sınıf öğrencilerinin katılabileceği sınav, 31 Mayıs Pazar günü yapılacak. Sonuçlar ise 25 Haziran 2009 tarihinde açıklanacak. İstanbul/aa

17.03.2009


 

Çevre olimpiyatlarında madalyalar Anadolu’nun

17. Çevre Proje Olimpiyatında çekişmeli finalde madalyalar Anadolu’ya gitti. İstanbul’da gerçekleşen 17. Çevre Proje Olimpiyatı INEPO’da birbirinden ilginç ve iddialı projeler yarıştı. Genç zihinlerin geleceğe temiz bir dünya bırakmak için yaptıkları bilimsel mücadele göz doldurdu. Hayli çekişmeli geçen yarışmada jüriyi karar vermede zor durumda bırakan en iyi 15 proje belli oldu. En başarılı projelerin sahibi gençler 5 altın 5 gümüş ve 5 bronz madalyanın yanı sıra cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Bu yılki INEPO’ya Anadolu’dan gelen projeler damga vurdu. 15 madalyanın 5’i devlet okullarına gitti. 3 madalya alan İstanbul okullarını 2 madalya ile Kahramanmaraş takip etti.

17.03.2009


 

İHH Türkiye’deki muhtaçları da unutmadı

İHH, 2008 yılında Türkiye’deki 12 bin 218 kişiye sağlık yardımında bulundu. İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye’de de Yurt İçi Yardımlar Birimi’yle on binlerce yetim, dul, bedensel engelli, öğrenci, kimsesi olmayan yaşlılar ve temel ihtiyaç maddelerini dahi karşılayamayacak kadar muhtaç olan aile ve bireyler ile ülkemize sığınan mültecilere nakdi ve ayni yardımlar yaptı. Ülkelerindeki işgal sebebiyle Türkiye’de yaşayan mülteciler ile sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi insanların sağlık giderleri karşılandı. 12 bin 218 kişiye ameliyat, muayene, fizik tedavi, tahlil ve ilaç yardımı olmak üzere toplam 2 milyon 643 bin 834 TL sağlık yardımı yapıldı. Ayrıca 56 Filistinli yaralının tedavisi için 811 bin TL harcandı. Bu yardımlara ek olarak 11 bin kişiye ilaç yardımı, 107 kişiye tekerlekli sandalye sağlandı.

17.03.2009


 

Çiçek: İsrail ile ilişkilerde sıkıntı yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail ile ilişkilerde sıkıntı bulunmadığını söyledi. Seçim bürolarını ziyaret etmek amacıyla geldiği Bodrum’da yerel televizyon programına katılan Çiçek, Türkiye’nin Davos’tan bu yana hem bölgesinde hem dünyada daha itibarlı olduğunu ifade etti. İsrail ile ilişkilerde sıkıntı bulunmadığını dile getiren Çiçek, ‘’Çünkü bizim karşı olduğumuz İsrail halkı değil. Irkçı bir düşünceyle bir topluma karşı değiliz. Buna ne inancımız müsaittir ne devlet politikamız müsaittir ne tarihimiz ne kültürümüz. Bizim karşı olduğumuz, hükümetlerin uyguladığı politikalardır. Nitekim bizim uyguladığımız politikaya karşı çıkan başka ülkeler var. Bugün şunu net olarak ifade ederim ki 55 İslam ülkesi içinde Türkiye, hiç bugünkü kadar itibarlı olmadı. Hiç bugünkü kadar oralarda en üst düzeyde alaka görmedi.’’ Bodrum / aa

17.03.2009


 

Tzeveleki: Türkiye ısrarlı ve sabırlı olmalı

Yunanİstan’In Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki, AB’ye giriş sürecinin bazı kurallara, değerlere, kanunlara, yönetmeliklere saygı göstermek ve bunları uygulamak anlamına geldiğini söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında süreç içinde her seviyede ilişkilerin normalleşeceğini ifade eden Tzeveleki, Türkiye için en iyi neyse onun olmasını dilediğini bildirdi. Tzeveleki, Yunanistan’ın Türkiye’nin AB sürecini desteklediğini belirterek, ‘’Türkiye’nin AB yolunda sadece ısrarlı ve sabırlı olması gerektiğine inanıyorum’’ dedi. Edirne / aa

17.03.2009


 

1930’lar krizi gibi

İNGİLİZ Daily Telegraph ise İngiltere Merkez Bankası’nı 1930’lar benzeri bir ekonomik kriz uyarısında bulunduğunu yazdı. Telegraph haberinde, Merkez Bankası’nın ilk kez İngiltere’nin, 1930’larda görülene benzer bir ‘Büyük Buhran’a doğru sürüklendiği yolunda işaretler olduğunu bildireceğini ifade etti. Bankayı bu değerlendirmeye itenin ise ülkede ailelerin borçlarının hızla artması ile sonuçta fiyatların düşüp piyasada para darlığının oluşacağına yönelik ilk belirtilerin görülmesi olduğunu yazan gazete, “İngiltere’de ülke halkının toplam bireysel borcu yani ev kredisi, banka kredisi ve kredi kartı borçlarının toplamı, 1 buçuk trilyon sterline yakın. Bu da İngiltere’nin bir yılda ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerinden fazla” ifadelerini dile getirdi

17.03.2009


 

Gelir İdaresi’nde devir teslim

GELİR İdaresi Başkanlığına atanan Mehmet Kilci, yeni görevine başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı görevine 4 Mart 2009 tarihinde getirilen Kilci, atama kararnamesinden 1 gün önce izne ayrılan eski Başkan Mehmet Akif Ulusoy’dan görevi dün devraldı. Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlenen devir teslim törenine, Başkan Yardımcıları ile Daire ve Grup Başkanları katıldı. Gelir İdaresinin yeni Başkanı Kilci, törende Ulusoy’a, bugüne kadarki çalışmaları için teşekkür etti ve ‘’Ben de, almış olduğum sorumluluğun gereğini yerine getirmek için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim’’ dedi. Kilci daha sonra, Ulusoy’a bir plaket ve çiçek verdi. Bu arada, Gelir İdaresi Başkanlığından Lefkoşa Büyükelçiliği Maliye Müşavirliğine atanan Mehmet Akif Ulusoy, yeni görev yerine gitmedi ve izin bitiminde emekliye ayrıldı. Ankara / aa

17.03.2009


 

Tedbir paketi yürürlükte

BAŞBAKAN Recep Tayip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomide dördüncü tedbir paketi, Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 15 Haziran 2009 tarihine kadar uygulanacak Bakanlar Kurulu kararına göre, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. ÖTV oranı, ticari araçlarda yüzde 10’dan yüzde 1’e, motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37’den 18’e, 250 cm3’ü geçmeyen motosikletlerde yüzde 22’den 11’e çekildi. Ankara / aa

17.03.2009


 

Birinci gündem işsizlik

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın işsizlik sorununun her geçen gün daha da büyümesine yol açtığını belirterek, “Açıklanan rakamlar, Türkiye’nin birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hızla istihdamı artıracak, işsizliği düşürecek yeni politikalar hayata geçirilmelidir. Ekonomi politikaları ile sosyal politikalar belirlenirken, istihdamın bu politikaların merkezine konulması gerekmektedir” dedi.

Uslu, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2008 dönemine ilişkin Hanehalkı İşgücü araştırması sonuçlarını değerlendirirken, şunları söyledi: “TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2008 dönemine ilişkin Hanehalkı İşgücü araştırması sonuçlarına göre, işsizlik oranı yüzde 13.6, işsiz sayısı ise 3.2 milyon kişi olmuştur. İşsizlikle mücadele ve istihdam stratejisi noktasında AB’nin istihdam stratejisi bizim için önemli bir referanstır. Bu kapsamda işsizliğin yakıcı etkilerini azaltma konusunda, AB’nin benimsediği sigorta dallarından biri olan aile yardımı sigortası, mutlaka yeni bir sigorta kolu olarak Türkiye’de de uygulanmalıdır. İşsizlik ve açlık sorununu birbirinden ayırıp işsiz insanları düzenli gelir sistemi ile ekonomiye ve sosyal hayata entegre edip, bu şekilde yeni bir toplumsal dinamizm meydana getirebiliriz” dedi.

İşsizliğin azaltılması için işgücü piyasamıza yönelik bazı düzenlemelerin de yapılması gerektiğini söyleyen Salim Uslu, “Esnek çalışma modelleri güvence boyutu dikkate alınarak, istihdamı artıracak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Kanuni çalışma sürelerinde mutlaka bir disiplin ve denetim sağlanmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları (amacı dışına çıkılmadan) iyileştirilmeli, işsizlik ödeneği artırılmalı ve süresi yeniden gözden geçirilip uzatılmalıdır. Zor günlerde işverenler de işçi çıkartmak konusunda keyfi bir tutum sergilemek yerine, yasanın kendisine ve işçiye sağladığı olanaklardan yararlanmalı, iyi niyetli ve samimi davranmalıdır.”

FATİH KARAGÖZ / ANKARA

17.03.2009


 

Kirli havada kazanç var

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, dünyanın birçok ülkesinde, tabiatta bulunan karbondioksit ayrıştırılarak, içinde bulunan karbon maddesinin odun ham maddesinin yapımında kullanılarak önemli bir gelir elde edildiğini belirterek, ‘’Türkiye’de de bu yönde çalışmalar yapılmalı’’ dedi.

Prof. Dr. Görücü, yaptığı açıklamada, yürütülen araştırmalar ve yapılan tahminlere göre, 1860 yılından bu yana yeryüzünde arazi kullanımındaki değişimler sonucu 150 ile 250 milyon ton karbonun atmosfere salındığının tahmin edildiğini bildirdi. Yirminci yüz yılın son çeyreğinde sanayileşme ve aşırı nüfus artışının çevreyi, özellikle insan ve hayvan hayat alanlarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Görücü, ormanların birçok işlevinin yanı sıra karbon emisyonunu indirgeyerek, küresel iklim değişiminin olumsuz etkilerinin azalmasında da önemli rol üstlendiğini söyledi. Ormanların havaya salınan karbondioksitin bir kısmını bağlayabildiğini, kalan kısmının atmosferde yer aldığını anlatan Prof. Dr. Görücü, şunları kaydetti: ‘’Dünyada son on yılda gelişen ‘Karbon Pazarları’ ve ‘Karbon Ekonomisi’ bunun açık göstergeleridir. Çünkü karbon, orman ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Karbondioksit ayrıştırılarak içinde bulunan karbon maddesi odun ham maddesine dönüştürülerek önemli bir gelir elde edilebiliyor. Bu uygulama dünyada çok yaygın olarak kullanılıyor. Ancak, Türkiye’de henüz böyle bir çalışma yok. Bu yönde çalışmalar yapılmalı ve karbondan gelir elde edilmelidir.’’ Prof. Dr. Görücü, karbonun ton birim fiyatının bazı ülkelerde 35 ile 125 dolar arasında değiştiğine ve birçok ülkede bunun paraya dönüştürülerek gelir elde edildiğine dikkati çekti. Kahramanmaraş / aa

17.03.2009


 

Discovery nihayet fırlatıldı

Uzay mekiği Discovery, Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatıldı. Fırlatılışı yakıt tankı valfındaki arıza yüzünden defalarca ertelenen uzay mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenecek. 7 kişilik mürettebatı bulunan mekik, UUİ için 4. ve son güneş paneli setini taşıyor. 36. uçuşunu yapan Discovery, ayrıca idrarı içme suyuna dönüştüren su arıtma sisteminin yeni parçalarını götürüyor. Ertelemeler yüzünden Discovery’nin misyonu bir gün kısaltılırken, astronotların yapacağı uzay yürüyüşünün sayısı da 4’ten 3’e indirildi. Yörüngede 13 gün kalması planlanan Discovery’nin, UUİ’ye yeni mürettebatını götürecek Rus Soyuz uzay aracının fırlatılmasından önce UUİ’den dönmesi gerekiyor. Cape Canaveral / aa

17.03.2009


 

Camide kaplan ve fil vaazı

Malezya’dakİ bazı camilerde, kaplan, fil ve nesli tükenme tehlikesi altında olan diğer hayvanların avlanmasını önlemek için vaazlar verilecek. Dünya Doğal Hayat Vakfı yetkilisi Sara Sukor, ülkenin kuzeyinde, Tayland sınırındaki Kelantan eyaletinde onlarca vaizin yasa dışı ava karşı vaaz vermeyi kabul ettiğini söyledi. Sukor, Terengganu eyaletinde geçen yıl kaplumbağaların korunmasının önemi konusunda verilen vaazların sonucunu aldıklarını belirterek, kaplanlar ve filler için vaazların gelecek ay ya da öbür ay başlayacağını kaydetti. Yetkililer, Malezya’da 1950’lerde 3 bin olan Malay kaplanlarının sayısının 500’e düştüğünü, 1300 de Asya fili kaldığını belirtiyor. Kuala Lumpur / aa

17.03.2009


 

Ortadoğu’da krize çare inanç turizmi

Gün geçtikçe daha da kötüleşen küresel ekonomik durgunluğun Ortadoğu’ya gelen turistlerin sayısını da olumsuz yönde etkilemesi beklenirken, 18 milyar dolar değerindeki inanç turizmi sektörünün kısa vadedeki turizm gelirlerinde önemli rol oynayacağı belirtildi. Dünya İnanç Turizmi Derneği başkanı Kevin Wright tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, yıllık yüzde 11’lik büyüme ile Ortadoğu, dünyadaki inanç turizmi, turizm ve misafirperverlik sektörlerindeki en büyük ‘sürücü etken’ konumunda bulunuyor. Wright’a göre, 18 milyar dolarlık inanç turizmi Ortadoğu’nun küresel ekonomik krizden kurtulması için bir çare olabilir. Başkan Wright, turizm gelirlerini artırma amacıyla uzman seyahat hizmeti verenlerin dinî inançları dolayısıyla Ortadoğu’ya gelen 3 milyarın üzerindeki kişiye en iyi seyahat tecrübesini yaşatmaları gerektiğini ifade etti. Uzmanlara göre, Ürdün, Irak ve Filistin de büyüyen pazarlar arasında sayılırken, Filistin’e giden turistlerin yüzde 95’i dini amaçla bu toprakları ziyaret ediyor. Ürdün ise 2010 yılı itibariyle turizmden yıllık 2.4 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor. Dubai / cihan

17.03.2009


 

Ağrılar dünyanın genel problemi

Dünya Ağrı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, kronik ağrıya bağlı olarak her yıl dünyada 700 milyon iş günü ve 60 milyar dolarlık bir parasal kaybın ortaya çıktığını söyledi. Dünya Ağrı Enstitüsünün (WIP) ilk Türk başkanı seçilen Prof. Dr. Erdine, ‘’Kronik ağrı toplumsal bir sorundur, her yıl kronik ağrıya bağlı olarak dünyada 700 milyon iş günü ve 60 milyar dolarlık çok büyük bir kayıp ortaya çıkar’’ dedi. Ağrının tedavisi için harcanan paranın kalp-damar ve şeker gibi hastalıklara harcanan paradan çok daha fazla olduğunu kaydeden Erdine, ‘’Türkiye’de yanlış kullanılan ağrı kesici miktarı, kişi başı iki kutudur, yani 70 milyon insan eşittir 140 milyon kutu eder, bu da tek başına toplumsal bir sorundur’’ dedi. Kronik ağrıyı tıbbi olarak ‘’adı konmamış hastalık’’ olarak değerlendirdiklerini belirten Erdine, dünyada ağrıyı daha ciddiye alan ve tedavi etmeye çalışan ağrı kliniklerinin kurulmaya başladığını söyledi. New York / aa

17.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis