"Gerçekten" haber verir 17 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Mehmet Âkif, doğduğu yerde anılıyor

MEHMET Âkif Ersoy, doğum yeri Kosova’da anılıyor. İstiklâl Marşının TBMM tarafından kabul edilişinin 88. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Mehmet Âkif Ersoy’u anma etkinlikleri çerçevesinde “İstiklâl Marşı Okuma Yarışması” yapıldı. Yarışmada Prizrenli öğrenci Onur Kovaç birinci oldu. Kosova çapında Türkçe öğrenim gören öğrenciler arasında yapılan elemeler sonunda 12 öğrencinin yarıştığı finalde ikinciliği Priştine’den Can Kurteş, üçüncülüğü ise Gilan’dan Onur Samed Algınhan kazandı.

Başkent Priştine’nin Gençlik Sarayında düzenlenen yarışmaya katılanlar, izleyilerin takdirini topladı ve ayakta alkışlandı.

Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Doğan Işık, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada,yarışmanın son derece anlamlı olduğunu belirterek, “Bağımsız Kosova’nın birinci yılında böyle bir etkinliğin gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Işık, İstiklâl Marşını, “Türkleri bir arada tutan değerleri ortaya koyan muazzam bir şiir” olarak niteledi.

Yarışmadan önce Türkiye’den davetli olarak gelen Suna Bal ve Kosova “Gerçek” Derneği Çocuk Grubu, İstiklâl Marşını okudu. Özellikle küçük Suna’nın marşı kendi tarzıyla heyecanlı ve coşkulu okuması, izleyicileri büyüledi.

Mazlahatgüzar Doğan Işık, Kosova Türk Tabur Komutanları Albay Alişan Demirtaş ve Yarbay Nail Yiğit, Türk Polis Kontenjan Komutanı Emniyet Müdürü Mustafa Soysal, “Bahar” dergisi başyazarı İsa Sülçevtsi ve RTK Radyosu editörü Ekrem Safçı, daha sonra yarışmacılara katılım belgeleri ve armağanlar sundu. Konuklara ve yarışmacılara Mehmet Âkif’in “Safahat” kitabı ile Atatürk ve İstiklâl Marşı CD’leri dağıtıldı.

Prizren’de “Filizler” Türk Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen İstiklâl marşı okuma yarışmasında ise Aksu Dırvar birinci, Mücahit Curcialo ikinci ve Ece Papiç üçüncü oldu. Her iki yarışmada da dereceye girenlerin Ankara’ya gönderileceği ve TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından misafir edileceği bildirildi.

17.03.2009


 

Ziraat Kültür Merkezi’nde bir sergi

ÖZLEM Aydemir Resim Sergisi, Ziraat Kültür Merkezi Mithatpaşa Sanat Galerisi’nde açıldı. Sanatçı Soyutlamaları ile ikinci kez Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. Tuval üzeri yağlıboya tekniği ile çalışan sanatçının 36 soyut figüratif çalışması sergileniyor. Resimlerini genellikle atölye içi kompozisyonlardan yola çıkarak çalıştığını belirten Aydemir, “ Gördüğüm objeleri soyutlayarak çalışıyorum” diyor. Eserlerinde ağırlıklı olarak iç mekan ve insan figürü bulunan sanatçı objeleri gerçeğinden yola çıkarak soyutladığını ifade ediyor.

17.03.2009


 

Devlet Tiyatroları 27 Mart’ta ücretsiz

DEVLET Tiyatroları (DT), 47. Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 27 Mart Cuma günü 31 oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek. DT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 27 Marttaki temsiller için seyirciler, ücretsiz biletlerini Devlet Tiyatroları gişeleri ya da ilgili müdürlüklerden temin edebilecek. Eserler, Devlet Tiyatrolarının 12 bölgedeki 25 sahnesinde ve sürekli turne sahneleri olan Gaziantep ve Malatya ile turne gerçekleştirilecek Muğla’da sahnelenecek.

17.03.2009


 

Ressamların gözüyle İstanbul

“RESSAMLARIN İstanbulu’’ sergisi, Galeri Işık Teşvikiye’de 18 Martta açılacak. Konuya ilişkin açıklamaya göre, Feyziye Mektepleri Vakfına ait Galeri Işık Teşvikiye, 18 Mart–11 Nisan arasında 2009 yılının en dikkat çekici resim sergilerinden birine ev sahipliği yapacak. ‘’Ressamların İstanbulu’’ adlı sergi, farklı dönemlerden ve farklı üsluplardan gelen 22 yaşayan Türk çağdaş sanatçıyı bir araya getirecek. Tarih boyunca her zaman gözde bir kent olan ama özellikle son dönemlerde kültür-sanat başkenti olarak dikkatleri üzerine çeken İstanbul, Türkiye’nin önde gelen ressamları tarafından bu kez de tuvallerde yorumlandı. Sergide, Alp Tamer Ulukılıç, Altan Çelem, Aydın Ayan, Bedri Baykam, Devrim Erbil, Doğan Paksoy, Didem Ünlü, Ekrem Kahraman, Ertuğrul Ateş, Eser Afacan, Hanefi Yeter, Hüsamettin Koçan, İbrahim Örs, İsmet Doğan, Mahir Güven, Mustafa Ata, Mustafa Pilevneli, Resul Aytemür, Serdar Şencan, Şahin Paksoy, Süleyman Saim Tekcan, Utku Varlık’ın eserleri yer alacak.

17.03.2009


 

Boğaz manzaralı belgesel

TRT, iki kıtayı bir araya getiren İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının tarihsel gelişimi ve stratejik önemini, ‘’Türk Boğazları’’ isimli belgeselde anlatacak. Pek çok kamu ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle ve uzman görüşleri alınarak çekilecek belgeselin tüm bölümlerinde eşsiz boğaz manzaraları ekranları süsleyecek. Belgeselin yönetmeni Girayhan Alpdoğan, çekimlerine başlanan belgeselin, ‘’Türk Boğazları’’nı, jeolojik oluşumlarından başlayarak tarihi, coğrafi, morfolojik, jeopolitik, stratejik, gemi geçiş trafiği ve seyir emniyeti, akıntılar, batıklar, vapurlar, deniz otobüsleri, deniz fenerleri ile yaşanan kazaların çevresel etkileri bağlamında ele alacağını bildirdi. Alpdoğan, Türk boğazlarının değişik uzmanların görüşleri alınarak hazırlanacağını, 30’ar dakikalık 8 bölümden oluşacak belgeselin, her bölümünün tek başına bir konu etrafında toplanacağını anlattı.

17.03.2009


 

“Ebru”dan yansıyanlar Ankara’da

TÜRKİYE’NİN kültürel çeşitliliğini yansıtmak amacıyla Anadolu’da çekilen fotoğraf ve hikâyelerden oluşan “Ebru: Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar” isimli kitabı ve bir dizi sergiyi içeren Ebru Projesi, istanbul 1001 Direk Sarnıcı’nda gerçekleştirilen ilk fotoğraf sergisini takip eden ve 2007 yılı boyunco süren Anadolu Turu kapsamında, istanbul, Diyorbokır, Kars ve Antokyo’da sergilendi. 2008 yılı içerisinde de Samsun, İzmir, Van, Bursa ve Mersin’de sanatseverlerle buluşlu. Sergi ve paneller serisinin son durağında Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. 21 Mart Cumartesi günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak olana “Ebruli Sohbetlere” ise, Attila Durak, Ayşe Gül Allınay, Fethiye Çetin, Nebahat Akkoç, Akif Kurtuluş, Handan Çağlayan, Mithat Sancar, Semih Sökmen, Hidayet Şefkatli Tuksal ve Ayşe Erzan konuşmacı olarak katılacak.

17.03.2009


 

Âşık Veysel unutulmadı

‘’BEN giderim adım kalır/Dostlar beni hatırlasın/Düğün olur bayram gelir/Dostlar beni hatırlasın’’ mısralarının sahibi dünyaca ünlü halk ozanı Aşık Veysel, ölümünün 36. yılında doğum yeri Sivas’ta anılacak.

Şarkışla ilçesi Sivrialan köyündeki mezarı başında 21 Martta anılacak Aşık Veysel Şatıroğlu, şiirleriyle Türk kültürünün vazgeçilmez yapı taşlarından biri olarak görülüyor.

Ölümünden birkaç saat önce bile kendisine söylemek istedikleri sorulduğunda ‘’Ne diyeyim. Birbirinizle, konu komşuyla iyi geçinin, dirliğiniz, düzeniniz bozulmasın’’ dediği belirtilen Aşık Veysel, ‘’Kürtü Türkü ne Çerkezi/Hep Adem’in oğlu, kızı/Beraberce şehit, gazi/Yanlış var mı ve neresi’’ dizeleriyle birlik ve beraberliğe vurgu yapıyor.

Şarkışla Kaymakamlığınca 21 Martta düzenlenen Aşık Veysel’i anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak ilçedeki Aşık Veysel Kültür Merkezi’nde program yapılacak. Programda, sinevizyon eşliğinde Aşık Veysel’in hayatı anlatılacak, şiirlerinden ve eserlerinden örnekler verilecek. Aşık Veysel ile ilgili konuşmaların yapılacağı programın ardından Veysel’in doğum yeri olan Sivrialan köyündeki mezarı ziyaret edilecek. Burada ağaç dikme töreninin ardından Sivrialan köyündeki Aşık Veysel Müzesi gezilecek.

17.03.2009


 

Çanakkale bu sette

VERİLEN bağımsızlık mücadelesinde şanlı, bir o kadar da acılarla dolu bir sayfadır Çanakkale. Hürriyet uğruna verilen canlar, sönen gencecik hayatlar özgürlük tarihimize eşsiz bir nitelik kazandırır. Çanakkale öyle bir diyardır ki, bir milletin uyanışı adına yitip giden gönüllü yiğitlerin destanlaşan öykülerini saklar bağrında.

5 kitaptan oluşan set, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na dair gizli kalmış birçok gerçeği, mücadelenin benzersiz karelerinden alıntılarla gözler önüne seriyor.

Çanakkale ve savaşları tarih araştırmacısı yazarlarımız tarafından hazırlanan Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Tarih Seti, hem öğretmenlere hem de öğrencilere milli ve manevi duyguları yaşamalarına kılavuzluk ediyor…

Bilgi için: 0 (212) 445 00 45

17.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis