"Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

IMF görüşmeye geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile görüşmelerin olumlu olduğunu belirterek, IMF heyetinin Türkiye’ye dâvet edileceğini bildirdi. Erdoğan, “Bu ay dâvet edeceğiz. Ciddî mânâda bir mesafe aldık. Görüşmeler yapılacak. diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile görüşmelerin olumlu olduğunu belirterek, IMF heyetinin Türkiye’ye dâvet edileceğini bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, G-20 Zirvesi sebebiyle Londra’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ile görüşmesinde, her iki tarafın da ilkesel olarak doğrudan görüşmelere yeniden başlama konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.

Başbakan Erdoğan, Oxford İslâmî Etütler Merkezi’nde, ‘’Medeniyetler İttifakı ve Türkiye’nin Rolü’’ konulu konferansta Kahn ile görüşmesi sorulması üzerine olumlu geçtiğini belirterek, ‘’Bu ay dâvet edeceğiz. Ciddî mânâda bir mesafe aldık. Görüşmeler yapılacak. Görüşmenin neticesine göre takvim belirleriz. Olumlu diyebiliriz’’ diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, dün Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde (Chatham House) verdiği “Küresel Kriz ve Türkiye’nin Rolü” konulu konferans ise “Küresel kredi krizinin ekonomimize olan olumsuz etkilerini asgariye çekebilmek için ekonomik programda özellikle IMF ile görüşmelerimizi ülkemizin menfaatleri doğrultusunda ve yapıcı bir işbirliği çerçevesinde yürütüyoruz” dedi.

Önümüzdeki dönemde bu alanda olumlu ilerlemeler sağlanacağını ifade etmek istediğini dile getiren Erdoğan, “Nitekim dün de (önceki gün) Sayın Başkanla Başkan Yardımcısıyla da burada görüşmelerimizi yaptık. Öyle zannediyorum ki dönüşten sonra takvim belirleyip tekrar heyetlerle olan görüşmelere devam edilecektir” diye konuştu.

04.04.2009


 

Hesaplarına el konuldu

Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, “Borsa’da manipülasyon yapıldığı” iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında, 54 kişinin tüm bankalar ve aracı kurumlardaki her türlü hesaplarına el konulmasına izni verdi.

Vurguncuların hesaplarına el konuldu

Şİşlİ 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ‘’Borsa’da manipülasyon yapıldığı’’ iddiasıyla düzenlenen operasyon kapsamında, 54 kişinin bütün bankalar ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Başkanlığına üye bütün aracı kurumlardaki her türlü hesaplarına el konulmasına izni verdi.

Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesinden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen yazıda, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önceki gün tarihli soruşturma evrakı ile Malî Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün yazılarının, soruşturma evrakı ekinde gönderildiği belirtildi.

Mahkemece gönderilen bu yazıda, soruşturma evrakında ‘’ek-1’’ nolu listede yer alan bazı kişilerin ve firmaların belirtilen aracı kurumlardaki hesapları ile ‘’ek-2’’ nolu listedeki 54 kişinin bütün bankalardaki ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Başkanlığına üye bütün aracı kurumlardaki her türlü hesaplarına ‘’el koyma kararının’’ verilmesinin talep edildiği kaydedildi. Talebi görüşen mahkemenin de ‘’ek-1 nolu listedeki kişi ve firmaların belirtilen aracı kurumlardaki hesaplarına; ek-2 nolu listede adı geçen 54 kişinin de bütün bankalar ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Başkanlığı’na üye bütün aracı kurumlardaki her türlü hesaplarına ilişkin, bütün hesap hareketlerinin incelenerek suç işlemek amacı ile örgüt kurmak, bu amaçla kurulan örgüte üye olmak ve yardım etmek, ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/1-a maddesinin 1, 2 ve 3. bentlerinde yer alan manipülasyon, içerden öğrenenlerin ticarî sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek yalan, yanlış mesnetsiz bilgi verme, haber yayma, yorum yapma suçundan elde edilip edilmediğinin araştırılması ile yapılacak inceleme süresince şüpheli kişiler tarafından kullanılıp yönlendirdikleri hesapların el değiştirmesinin önlenebilmesi amacıyla CMK’nın 128. maddesi gereğince gerekli el koyma izninin verilmesini’’ hükme bağladığı ifade edildi. Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kararının, ekli 1 ve 2 nolu listelerle İMKB tarafından gereği için ilgili kurumlara bildirildiği kaydedildi.

04.04.2009


 

Mazota ÖTV indirimi yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mazotta KDV ile ÖTV’de indirim yapılmasının düşünülmediğini bildirdi. Unakıtan, talep edilen indirimlerin “kamu gelirlerinde önemli azalmaya yol açabileceğini” ileri sürdü.

Malİye Bakanı Kemal Unakıtan, mazotta KDV ile ÖTV’de indirim yapılmasının düşünülmediğini bildirdi. Unakıtan, MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin’in, özellikle çiftçilerin kullandığı mazottaki KDV ve ÖTV’in neden düşürülmediğine ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, akaryakıt ürünleri fiyatlarının arz-talep dengesi içinde serbestçe belirlendiğini, Maliye Bakanlığının müdahalesinin söz konusu olmadığını belirtti. Unakıtan, şunları kaydetti: ‘’Ancak tarımsal üretimde kullanılan motorin türleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinden destekleme yapılmaktadır. Mazot teslimlerinde uygulanmakta olan katma değer vergisi oranının indirilmesine yönelik talepler, uygulanan ekonomik program ve bütçe politikaları açısından kamu gelirlerinde önemli azalmaya yol açabilecektir. Bu nedenle, katma değer vergisi oranı ile özel tüketim vergisi tutarlarında herhangi bir indirim düşünülmediği gibi Bakanlığımızda da bu yönde bir çalışma bulunmamaktadır.’’

04.04.2009


 

Kredi borçları krizi tetikledi

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Parlamış, kredi kartı borçlarındaki artışın Avusturyalı Ekonomist Eugen Böhm von Bawerk’in “Acıyo Faiz Teorisi”ni ıspatladığını söyledi.

“Acıyo” kelimesinin İtalyanca’dan gelme bir sözcük olduğunu ve orijinal dilinde “Aggio” biçiminde yazıldığını ifade eden Parlamış, şöyle konuştu: “Acıyo, bankaların yaptıkları operasyonlar dolayısıyla müşterilerinden aldıkları ücreti ifade ediyor.” dedi. Parlamış, ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamının değerlendirilip, ‘Acıyo Teorisi’ni zaman boyutunda bugüne taşınacak olduğunda teorinin günümüz şartlarına birebir uyum gösterdiğine dikkat çekti. Parlamış, “Vatandaşlarımız ve biz bu teoriyi ispatlarcasına kredi kart borçlusu oldular veya olduk ama gelecek bize ne kadar pembe de gözükse, her zaman bir karanlık olasılığı bize hiç de sevimli gelmedi. ‘Kim bilebilirdi küresel krizi?’ diye düşünülebilir, ancak bu ihtimal daima vardı ve olacaktır da. Atalarımız değil miydi? ‘Ayağını yorganına göre uzat’ ya da ‘işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına’ diyen. Atasözlerimiz teoriyi çürütse de görünen o ki biz teoriyi ispatlama gayreti içinde olmuşuz. Hatta ‘Acıyo’ diye bağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

04.04.2009


 

Dolar 1.60 liranın altında

İstanbul serbest piyasada dolar Ocak ayı ortalarındaki seviyelerine geriledi. Serbest piyasada dün dolar 1,5950 liradan alıcı buldu.

Serbest piyasada önceki günkü kapanışta 1,6210 lira olan dolar dün güne 1,6050 liradan başladı. Bu seviyelerdeki seyrini öğle saatlerine kadar koruyan dolar daha sonra bankalar arası piyasa ve serbest piyasada 1,6000 liranın altına indi. Öğle saatlerinde İstanbul serbest piyasada 1,5910 liradan alınan dolar 1,5950 liradan satıldı. Avronun alış fiyatı 2,1400 lira, satış fiyatı da 2,1450 lira seviyesinde seyretti. Dolar, 9 Mart Pazartesi günü 1,8300 seviyelerine kadar çıktıktan sonra düşüş sürecine girmişti.

04.04.2009


 

OBAMA’YA ‘13 ASIRLIK İHTİŞAM’ KİTABI

Obama’ya, “Emevilerden Osmanlılara 13 Asırlık İhtişam” isimli kitap hediye edilecek

Türkİye’yİ ziyaret edecek ABD Başkanı Barack Obama’ya, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin’in kaleme aldığı “Emevilerden Osmanlılara 13 Asırlık İhtişam” isimli kitap hediye edilecek. 377 sayfalık eserde; Emevi, Abbasi, Fatımi, Büyük Selçuklu, Zengi, Eyyubi, Anadolu Selçukluları, Anadolu beylikleri, Safevi ve Osmanlı dönemlerine ait eserler kronolojik olarak sıralanıyor ve bu dönemdeki önemli olaylar, sade bir dille anlatılıyor. Obama’nın İstanbul programında, 7 Nisan Salı günü Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde öğrenciler ve medya mensuplarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

04.04.2009


 

Esrarengiz kaza Meclise geliyor

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşmesi, Meclis tarafından araştırılacak. Bu arada, Emniyet’in tahsis ettiği ve 24 saat koruma ile görevli 3 korumanın helikopterde olmaması akıllarda bir soru işareti daha bıraktı.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin düşmesi, Meclis tarafından araştırılacak.

Kazanın ardından AKP, MHP ve CHP’li milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergeleri, 8 Nisan Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda birleştirilerek görüşülecek. Grupların konu üzerindeki görüşbirliği olması sebebiyle önergenin kabul edilerek, Araştırma Komisyonu kurulması bekleniyor. Genel Kurulun 31 Mart Salı günkü birleşiminde okunan araştırma önergelerinde, farklı noktalara işaret ediliyor.

AKP: EN UFAK BİR ŞÜPHE KALMASIN

AKP Grup Başkanvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, ‘’Kazayla ilgili toplumumuzda en ufak bir şüpheye yer bırakmamak için helikopter kazasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi’’ isteniyor.

MHP: ZAFİYET VE İHMAL VAR MI?

MHP Grup Başkanvekilleri tarafından verilen önergede ise helikopterin düşmesinin ardından arama kurtarma çalışmalarındaki etkinlik ve koordinasyon zaaflarının ve kurtarma çalışmalarının, kazanın meydana geldiği yerlerden farklı yerlerde sürdürülmesinin sebeplerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istenirken, ‘’Kurtarma çalışmaları hakkında siyasi iktidar ve kamu görevlileri tarafından yanlış ve çelişkili açıklamalar yapıldığı, zafiyet ve ihmallerin yaşandığı iddialarına neden olmuştur’’ denildi.

04.04.2009


 

Korumaları neden yoktu?

ARALARINDA BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu ve toplam 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasındaki sis perdesi bir türlü aralanamıyor.

Olayla ilgili hergün yeni iddialar ortaya atılırken; kazayla ilgili kafalardaki soru işaretleri de bir türlü giderilemiyor. Düşen helikopterde bulunanlar arasında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun korumalarının bulunmaması kafaları karıştırdı. Emniyet, BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu için 3 koruma tahsis etmişti. Yazıcıoğlu’nu 24 saat boyunca korumakla görevli olan polislerin helikoptere neden binmediği ise bilinmiyor. Sık sık şüphe uyandıran trafik kazaları geçiren Yazıcıoğlu’nun son helikopter kazasında korumalarının yanında değil yerde olması akıllarda bir soru işareti daha bıraktı. İHA muhabiri Güneş’in kamerasına ne olduğu konusunda da henüz bir açıklama yok.

04.04.2009


 

CHP: ENKAZI KÖYLÜLER BULDU

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay tarafından verilen önergede de telefon kayıtları bulunmasına karşın, teknolojinin ulaştığı noktayla tezat bir şekilde kaza bölgesinin zamanında tespit edilememesi, kaza bölgesine geç ulaşılması, uyarı ve ihbarlara rağmen kurtarma çalışmalarının kazanın meydana geldiği bölgeden farklı yerlerde sürdürülmesi, kaza bölgesinin kurtarma çalışması kapsamındaki birimlerce değil, yöredeki köylüler tarafından tespit edilmesi ve ulaşılmasına işaret edildi.

Kazada, uluslararası sivil havacılık kurallarının Türkiye’deki sivil havacılık otoritesi tarafından uygulanıp uygulanmadığı, helikopterin acil yer bulma vericisinden sinyal alınamaması ve aynı model helikopterler için kısa bir süre önce yapılan arıza uyarılarının gereğinin yerine getirilip getirilmediği, kurtarma çalışmalarında gerekli olan teknik donanımın yeterli olup olmadığına ilişkin kuşkuların bulunduğuna işaret edilen önergede, ‘’Siyasi iktidar ve kamu görevlileri tarafından kurtarma çalışmalarına ilişkin olarak yapılan yanlış ve çelişkili açıklamalar, kurtarma çalışmalarında eksiklikler, zafiyet ve ihmaller yaşandığı iddialarına neden olmuştur’’ denildi.

04.04.2009


 

Genelkurmay da Çiçek gibi düşünüyor

Haftalık basın toplantısında yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığını belirterek, ancak Güneydoğu Anadolu bölgesinde alınan sonuçların nedenleri üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi.

JANDARMA YÖNETMELİĞİNDE GÖRÜŞ ALINMADI

Gürak, Jandarma Genel Komutanlığının görev ve yetkilerinde değişiklik yapan yönetmelikle ilgili olarak da, “Yönetmelik hakkında Jandarma Genel Komutanlığının görüşünün tam olarak dikkate alınmadığını söyleyebilirim” dedi.

‘Jandarmanın görüşü dikkate alınmadı’

GENELKURMAY Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Jandarma Genel Komutanlığının görev ve yetkilerinde değişiklik yapan yönetmelikle ilgili, ‘’Yönetmelik hakkında Jandarma Genel Komutanlığının görüşünün tam olarak dikkate alınmadığını söyleyebilirim’’ dedi. Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Genelkurmay Başkanlığının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yerel seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine Tuğgeneral Gürak, seçim sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığını ifade etti. Tuğgeneral Gürak, ‘’Ancak bu durum özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde alınan sonuçların nedenleri üzerinde düşünmemize de engel değildir’’ dedi. Jandarma Genel Komutanlığının görev ve yetkilerinde değişiklik yapan yönetmelikle ilgili soruyu cevaplarken de Tuğgeneral Gürak, ‘’Yönetmelik hakkında Jandarma Genel Komutanlığının görüşünün tam olarak dikkate alınmadığını söyleyebilirim’’ dedi. Gürak, ABD Başkanı Barack Obama’nın konuşacağı TBMM oturuma Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının katılıp katılmayacağı yönündeki soru üzerine Gürak, böyle bir davetin henüz alınmadığını kaydetti. Tuğgeneral Gürak, teslim olan bölücü terör örgütü mensupları ile yapılan görüşmelerde, bölücü terör örgütünde korku, panik ve endişenin hakim olduğunun öğrenildiğini söyledi. Ankara / aa

04.04.2009


 

Demokrat Parti’den olağanüstü kongre

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu 16 Mayıs’ta olağanüstü kongre yapma kararı aldı. DP GİK toplantısının ardından açıklanan bildiride, seçim sonuçları incelendiğinde “Türkiye’nin DP’ye olan ihtiyacının daha açık biçimde ortaya çıktığı” vurgulandı.

DP, 16 Mayıs’ta olağanüstü kongre yapacak

Demokrat Parti (DP) Genel İdare Kurulu (GİK) 16 Mayıs’ta olağanüstü kongre yapma kararı aldı. DP GİK toplantısının ardından açıklanan bildiride, ‘’mahalli seçimlerin, toplumsal barışa ve uzlaşmaya katkı sağlamaktan uzak, yeni çatışma ve gerginliklere gebe bir sonuç ortaya çıkardığı’’ ifade edildi. Seçim sonuçları incelendiğinde ‘’Türkiye’nin DP’ye olan ihtiyacının daha açık biçimde ortaya çıktığı’’ kaydedilen bildiride, şunlar kaydedildi:

‘’DP’nin aldığı oy hedeflediğimiz oranda olmamakla birlikte, aleyhteki bütün şartlara rağmen küçümsenecek, azımsanacak bir sonuç değildir. Aksine milletimiz DP’yi yok sayanlara sandıkta çok güzel bir cevap vermiştir. Aldığı seçim sonuçlarıyla DP halkımıza bir umut sunmuştur.

DP merkez sağın tek siyasi aktörüdür. Ülkemizi bölen ideolojik eksenli, etnik, dinsel, jakoben siyasal partilerin dışında, geleceğin aydınlık umudu olan birleştirici, kaynaştırıcı, ötekileştirmeden insanımızı kabullenen tek Türkiye partisi DP’dir. Sayın Genel Başkanımız Süleyman Soylu’nun seçim öncesi ve sonrası ortaya koymuş olduğu iradeyi büyük bir olgunluk, ilkelilik ve siyasete getirmek istediğimiz seviyenin bir tezahürü olarak görüyor ve saygı duyuyoruz. Ayrıca Sayın Genel Başkanımızın ortaya koyduğu bu iradenin partimiz ve ülkemiz kamuoyu tarafından sağduyuyla değerlendirileceğini düşünüyoruz. Bu istikamette müşterek sorumluluğumuzun gereği olarak olağanüstü büyük kongrenin 16 Mayıs 2009 tarihinde yapılması karar altına alınmıştır. Partimizin en yetkili karar organı olan Büyük Kongrenin DP’nin Türkiye’de hak ettiği yere gelebilmesi ve ülkemizin geleceği açısından sağlıklı bir irade ortaya koyacağına inanıyoruz.’’

04.04.2009


 

Kazılarda kemiklere ulaşıldı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Diyarbakır-Hani kara yolundaki Ziyarettepe mevkisinde iş makineleriyle kazı çalışmalarına dün devam edildi.

Kazılarda bazı kemik parçalarının bulunduğu belirtildi. İtirafçı Abdulkadir Aygan’ın 1990’lı yıllarda 2 kişinin ölümü ile ilgili iddiaları üzerine önceki gün Diyarbakır-Silvan kara yolu Karaçalı köyü yakınlarında yapılan kazının ardından dün de Diyarbakır-Hani kara yolu Ziyarettepe mevkisinde iş makinelerinin de katılımıyla kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kazılarda bazı kemik parçalarının bulunduğunu ve bu kemiklerin inceleme sonucu insan veya hayvan kemiklerine ait olup olmadığının belirleneceğini söyledi. Çukur bir alanda yapılan ve basın mensuplarının yaklaştırılmadığı kazı alanında jandarmanın geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken bir helikopterin de zaman zaman alanın üzerinde uçtuğu görüldü.

04.04.2009


 

Yarbay Dönmez talimatla ifade verdi

“ERGENEKON” soruşturması kapsamında tutuklanan Yarbay Mustafa Dönmez’in talimatla ifadesi alındı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Dönmez, Cumhuriyet savcısına ifade verdikten sonra, tekrar tutuklu bulunduğu Hasdal Askerî Cezaevi’ne götürüldü. Dönmez’in avukatı Mehmet Aytekin, müvekkilinin teslim olma tarihinden sonra Ankara Bağlum’da yol kenarında bulunan el bombalarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının isteği doğrultusunda talimatla ifade verdiğini bildirdi. Aytekin, müvekkilinin burada da susma hakkını kullandığını belirterek, Dönmez’in talimatla ifadesini alması için görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’ın adliyede olmaması sebebiyle ifadeyi ‘’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten savcılardan Murat Yönder’in aldığını kaydetti.

04.04.2009


 

Solana: Türkiye’nin üyeliğine engel yok

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi.

Solana, Alman Hamburger Abendblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin AB’ye üye olmasına engel oluşturabilecek herhangi bir nokta görmediğini” söyledi. Türkiye’nin aday olduğunu, adaylık konusunda AB üyelerinin anlaştığını hatırlatan Solana, Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinde fasılların ilerlediğini kaydetti. Solana, yürürlükte olan Nice Anlaşması’nın 27 üyeye göre hazırlandığını, Birliği genişletebilmek için Lizbon Anlaşması’na ihtiyaçları olduğunu da belirtti. Lizbon Anlaşması’nı henüz onaylamamış AB üyelerine seslenen Solana, anlaşmanın yarın değil, yarından da yakın zamanda imzalanması gerektiğini söyledi.

04.04.2009


 

‘Beyaz Yürüyüş’ün zafer turları

DEMOKRAT Parti’den (DP) Simav Belediye Başkanı seçilen Kasım Karahan, belediye meclis üyeleri, partinin ilçe yöneticileri, gençlik ve kadın kolları ve partililerle birlikte 29 Mart seçim zaferini gerçekleştirdikleri yürüyüşle kutladılar.

Hükümet Meydanı’nda önce havai fişeklerle zafer ilan edilirken, daha sonra yüzlerce insan Kasım Karahan’ı tebrik etme kuyruğuna girdiler. Oy veren vermeyen herkese teşekkür eden Karahan, “Zorlu bir yolculuğu hep birlikte başarıyla tamamladık. Şimdi hizmet zamanı. Bizi bir çok çözülmesi gereken sorunlar bekliyor. Bu sorunları da yine halkımızın desteği ile aşmak görevimizdir. Bu göreve talip olduğumuz için halk bizi destekledi. 5 yıl boyunca bu desteğe layık olmak için çalışacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bizler verdiği sözleri yerine getiren, halka gülen yüzünü gösteren bir partinin neferleriyiz” diye konuştu. Daha sonra Karahan ve ekibi ile partililer yürüyüş korteji oluşturarak Simav caddelerinde yürüyerek halkı selamladılar, vatandaşlara desteklerinden dolayı teşekkür ettiler. Vatandaşlar ise Karahan ve DP kortejini alkışlayarak kutladı.

04.04.2009


 

Yazıcıoğlu, 28 Şubat’ta ölümle tehdit edilmiş

POST modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecinde “Millete karşı çevrilen namluya selam durmam” diyen Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun o dönem ölüm tehdidi aldığı ortaya çıktı.

Meclis odasında kendisini ölümle tehdit eden milletvekiline Yazıcıoğlu, “Seni kim gönderdiyse söyle ona, Muhsin Yazıcıoğlu iki kilometreyi beklemez. Adamın yanına gelir ve kafasına sıkar” demiş. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, 28 Şubat’ta aldığı ölüm tehdini Saadet Partisi (SP) Genel Başkanlığı’na seçilen Numan Kurtulmuş’a “hayırlı olsun” ziyaretinde anlatmış. Bu ziyarette Yazıcıoğlu’na eşlik eden BBP MKYK Üyesi İlker Kayalıoğlu, Yazıcıoğlu’nun nasıl tehdit edildiğini açıklada. Meclis odasında iken birilerinin sürekli randevu almak istediğini dile getiren Kayalıoğlu, olayı şöyle anlattı: “Meclis’ten bir milletvekili randevu alıyor. Genel Başkanımız karşılıyor. O esnada genel başkanımıza sokularak diyor ki ‘Efendim sizin duruşunuz çok beğeniliyor. Çok güzel bir duruşunuz var. Çok takdir ediliyorsunuz fakat bir noktada sizden rahatsızlık duyuluyor. Erbakan hükümetine çok yakın duruyorsunuz. Onun lehinde açıklamalarda bulunuyorsunuz.’ Genel Başkanımız da diyor ki; biz kim yaparsa yapsın doğru olanın yanında, yanlış yapanın karşısında oluruz. Bu kişi, genel başkanımızın ifadesiyle bir kurumdan emekli olmuş ama o sırada milletvekili. Akabinde tekrar geliyor ve ‘Yarınki güven oylamasında evet derseniz eğer sizin için sıkıntı olacak’ diyor. Genel başkanımız da diyor ki ne sıkıntı olacak? Biz düşündük, değerlendirdik, en doğru karar bu. Dolayısıyla biz tavrımızı orada ortaya koyacağız. Bu şahıs genel başkanımıza sokularak diyor ki, ‘Efendim, birilerinin elinde öyle bir silah var ki kişinin yanına da yaklaşmasına gerek yok. 2 kilometre öteden alnının ortasından vuruyor.’ Genel Başkanımız masadan kalkıyor ve yakasına yapışıyor diyor ki; seni kim gönderdiyse söyle ona Muhsin Yazıcıoğlu iki kilometreyi beklemez, adamın yanına gelir ve kafasına sıkar.”

Kayalıoğlu, Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının Eşref Bitlis, Adnan Kahveci, Vali Yazıcıoğlu hadisesinden farklı olmadığını da vurguladı.

04.04.2009


 

Bursa'da Bediüzzaman Mevlidi heyecanı

BEDİÜZZAMAN Hazretlerinin vefatının 49. yıl dönümünde, Bursa Yeni Asya Derneği, Ulu Camiinde Mevlid-i Şerif, okutuyor.

Başta Peygamberimiz Hz. Muhammed ve bütün peygamberler olmak üzere Bediüzzaman Said Nursî ve manevî şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere Pazar günü öğle namazından sonra Bursa Ulu Camiinde Mevlid-i Şerif ve Hatim okunacak.

Risâle-i Nur adını verdiği 130 parçadan müteşekkil Kur’ân tefsirlerinin müellifi, mütefekkir ve büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, 23 Mart 1960 tarihinde Şanlıurfa’da misafir bulunduğu İpek Palas Otelinin 27 nolu odasında 49 yıl önce Hakkın rahmetine kavuşmuştu.

Bediüzzaman’ın vefatından bu güne kadar çeşitli illerde her yıl düzenlenen Mevlid-i Şerif, Bursa’da ilk defa okunacak.

Yurdun dört bir yanından sevenlerinin ve Yeni Asya gazetesi okurlarının davetli olduğu mevlid-i şerife katılımın bir hayli fazla olması bekleniyor.

HÜSEYİN HİÇDURMAZ

04.04.2009


 

Yaz bereketiyle geliyor

ÇUKUROVA'DA son haftalardaki yağışın oluşturduğu ‘’bereket’’in ardından 27 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları, meyve sebzede ürün bolluğuna, fiyatlarda da düşüş yaşanmasına sebep oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Berktaş, yağışların ardından hava sıcaklığındaki ani artışın, tarla ürünlerinde erken olgunlaşma sağladığını, bu sayede özellikle üretim bölgelerinde fiyatların bir haftada ortalama yüzde 30-40 oranında düştüğünü söyledi. En fazla düşüşün domates, salatalık, sivri biber ve baklada görüldüğünü anlatan Berktaş, şöyle konuştu: ‘’Sebze meyvenin üretim bölgeleri arasında yer alan Adana ve Mersin’deki haller, başta İç Anadolu, Güney Doğu ve Doğu Anadolu illeri olmak üzere çok sayıda şehrin ihtiyacını karşılıyor. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte düşen fiyatlar, vatandaşın yüzünü güldürüyor. Fiyatlar önemli oranda düştü, düşüşün bundan sonra da devam etmesini bekliyoruz.’’

Berktaş, limon fiyatlarının halen 30 kuruş olduğu halde, geçen haftalarda 1,20 TL’ye ulaşan domatesin 60 kuruşa, 1,5 TL’ye ulaşan patlıcanın 90 kuruşa, yine 1,5 TL olan sivri biberin ise 80 kuruşa kadar düştüğünü bildirdi. Berktaş, ayrıca geçen haftalarda tanesi 1 TL olan marulun 40 kuruşa, 90 kuruş olan salatalığın 60 kuruşa, 3,5 TL olan fasulyenin 2-2,5 TL’ye, 90 kuruş olan baklanın da 25 kuruştan satışının yapıldığını söyledi.

Düşen fiyatlar sebebiyle hal esnafının satışlarının da arttığını ifade eden Berktaş, önümüzdeki haftalarda yeni ürünlerle daha fazla bolluk yaşanacağını kaydetti.

04.04.2009


 

TÜKETİCİ DE MEMNUN

MERSİN Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu da havaların ısınmasıyla fiyatlarda yaşanan düşüşün esnafın yanı sıra özellikle dar gelirli tüketicileri memnun ettiğini belirtti.

Halden satışı yapılan ürünlerin fiyatlarında geçen haftalara göre yüzde 30-40 arasında düşüş gözlemlediklerini anlatan Gümüşoğlu, bu durumun önümüzdeki haftalarda daha da artacağını söyledi.

04.04.2009


 

100 TL’lik 752 konuta 10 günde 4 bin 500 başvuru

ADANA'DA TOKİ tarafından yaptırılacak olan 752 adet 1+1 evlere 10 günde 4 bin 500 kişi başvuruda bulundu.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında Türkiye genelinde birçok ilde başlatılan 1 oda ve bir salon olarak yapılması planlanan 45 metrekare 752 konut için bugüne 4 bin 500 kişinin başvuru yaptığı bildirildi. Ayda 100 TL ile ev sahibi olma hayalini gerçekleştiren vatandaşlar, 25 Mart’tan itibaren Adana’da başvuruların yapıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü’nde uzun kuyruklar oluşturmaya başlamıştı. Adana’da merkez ilçe Yüreğir’de 2 bin 100, Seyhan’da 2 bin, Sarıçam’da 150, Çukurova ilçesinde ise 250 kişinin ev almak için başvuruda bulunduğu bildirildi.

04.04.2009


 

Bilimsel çalışmalarına sponsor arıyorlar

GELİŞTİRDİKLERİ yeni hidrojen yakıtlı ‘’SAHIMO’’ aracıyla Mayıs ayında Almanya’da düzenlenecek Shell Eco Marathon Yarışması’na katılacak olan Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) üyesi öğrenciler, 25 bin TL’lik uçak masraflarını karşılayabilmek için isim sponsoru arıyor.

Hidrojen enerjisi alanında üç yıl önce başladıkları çalışmalar sonucunda, 2008 yılında ilk hidrojen yakıtlı araçlarını geliştiren grup, 2009 yılında ikinci nesil araçlarını geliştirmenin mutluluğunu yaşıyor. SAİTEM üyeleri 170 bin dolara mal olan aracın Almanya’da 7-9 Mayıs’ tadüzenlenecek Shell Eco Marathon Yarışı’na katılabilmesi için sponsorlardan 25 bin TL’lik destek bekliyor.

04.04.2009


 

Muhtar adayı oldu, ama kendi bile oy vermedi

SİVAS'IN Zara ilçesinde bir muhtar adayı, eşinin rakibine oy vermeyi tercih etmesi, kendisinin de yanlışlıkla rakibine oy vermesi sonucu sandıktan eli boş döndü.

Zara ilçesine bağlı Şerefiye Beldesi Kayabaşı Mahallesi’nde muhtar adayı olan Menderes Yılmaz, yerel seçimlerde hayal kırıklığına uğradı. Mahalle muhtarlığı için yarışan 3 adaydan biri olan Yılmaz, seçimde cebine koyduğu rakip adayın oy pusulasını yanlışlıkla sandığa atarak rakibine oy verince kendi oyunu bile alamadı. Yılmaz şunları söyledi; “Kendi oyumu bile kendime verememişim. Yanlışlıkla başka bir adaya vermişim. Muhtar olamadım onun için üzüntülüyüm. Ailem bile ‘Benim oyuma kimse karışamaz’ dedi bana vermedi. Aynı şekilde ağabeyim ve tüm akrabalarım da oylarını rakiplerime verdiler. Eğer sandıktan bir oy çıksaydı kendime oy verdiğimi sanacaktım. Ben de yanlış kullanınca sandıktan sıfır oy çıktı.”

04.04.2009


 

E-diplomaya YÖK’ten denklik

YÖK, dünyada ‘’uzaktan öğretim’’ sisteminin yaygınlaşması üzerine, ‘’uzaktan öğretim’’ yöntemiyle eğitim veren yurtdışındaki üniversite-lerden alınan diplomaların Türkiye’de de tanınmasına ilişkin esasları belirledi.

Uzaktan eğitim yoluyla yurtdışından alınan diplomalar, gerekli şartları taşıması halinde Türkiye’de de tanınmaya başlanacak. YÖK, bu diplomaların denkliklerinin hangi kriterlere göre yapılacağına ilişkin usul ve esasları belirledi. Bu diplomaların denkliği, YÖK’ün belirlediği esaslar çerçevesinde incelenerek tanınacak. Örgün öğretimden alınan diplomalarda, ders kredilerinin 3’te 1’i kadarı uzaktan eğitim yoluyla alınan derslerden oluşabiliyor. Ancak bu orandan daha fazla krediyi ‘’uzaktan eğitim’’ yöntemiyle alan öğrencinin eğitimi ‘’uzaktan eğitim’’ olarak kabul edilecek ve bu durumdaki öğrenciler denklik için YÖK’e başvuracak. YÖK, yurtdışında uzaktan eğitim yoluyla diploma alan öğrencilerin diploma denkliğinin tanınması için şu şartları belirledi:

‘’n Öğrenime başlanan yıla ait ön lisans ve lisans programlarına ait yeterli ÖSS puanı bulunması,

n Ortaöğretimini dışarıdan tamamlayanların lise denklik belgesini ibraz etmesi,

n Diploma alınan üniversitenin eğitim dili-nin bilindiğinin belgelenmesi,

n Diploma alınan programın Türkiye’de eşdeğerinin bulunması,

n Diplomanın alınan ülkede bir üst eğitime girişte kabul edilmesi,

n Diploma alınan programın uluslar arası akreditasyona sahip olması,

n Programın kredi toplamının o ülkedeki eş değer örgün öğretim programlarının kredi toplamına eşit olması.’’

LİSEYİ BİTİRMEK ŞART

Yurtdışındaki bir üniversitenin uzaktan eğitim programının karşılığı Türkiye’de yoksa, diploma denkliğinin hangi programa karşılık geldiği araştırılacak ve denklik buna göre ve-rilecek. YÖK, uzaktan eğitim yoluyla diploma denkliğinde öncelikle lise mezunu olma şartını arayacak. Yurtdışında yükseköğretimde uzaktan eğitim görmek isteyen öğrencinin lise mezunu olması gerekecek. YÖK yetkilileri, İngiltere’deki ‘’Açık Üniversite’’ye başvurmak için lise mezunu olma şartı aranmadığına dikkati çekerek, bu tür üniversitelerden alınacak diplomaya Türkiye’de denklik verilmeyeceğini vurguladılar. Diploma alınan üniversitenin uluslar arası akreditasyona sahip olması, denklik verilmesinde kolaylık sağlayacak. Uzaktan eğitim programlarından mezun olarak diploma alanların diplomalarının denkliği ve elde edecekleri haklar, diğer mezunlardan farklı olmayacak.

04.04.2009


 

Bulgaristan’da cami ihtiyacı

Bulgarİstan Müslümanları Başmüftülüğü Genel Sekreteri Hüseyin Hafızov, dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirterek, “Siyasetçiler halkın dini hayatına karışmamalıdır” dedi.

Hafızov, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz şehri bölgesindeki Müslümanların cami sorunu ile ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 bin Müslümanın yaşadığı Burgaz bölgesinde, tek bir caminin olmadığını ve şehrin Pobeda semtinde başlayan cami inşaatının da belediye kararıyla durdurulduğunu söyledi. Burgaz’da 2008 yılı sonunda Meden Rudnik semtindeki caminin “kaçak inşaat olduğu gerekçesiyle” belediye meclisi kararıyla yıkıldığını hatırlatan Hafızov, semtin başka bir yerinde cami kurulması için hazırlanan karar tasarısının ise inşaatın temeli atılmasına rağmen belediye meclisinde reddedildiğini bildirdi. Başmüftülüğe ait bir dönümlük arsanın üzerindeki inşaat için belediyenin daha önce de sürekli bürokratik engel çıkarttığını ifade eden Hafızov, 4 bini Meden Rudnik ile Pobeda semtlerinde olmak üzere Burgaz bölgesinde yaşayan 10 bin Müslümanın şu anda şehirde küçük bir mescidi kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Bölgede yaşayan Müslümanların bir camiye sahip olmamalarının son derece üzücü olduğunu vurgulayan Hafızov, dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirterek, “Siyasetçiler halkın dini hayatına karışmamalıdır” dedi. Bulgaristan Müslümanlarının daima uyumlu ve dürüst bir hayat sürdürmeye çalıştıklarını ve her türlü düşmanlık duygulardan uzak durduğunu ifade eden Hafızov, herkesin barış ve huzurun korunmasına katkı sağlayacak şekilde hareket etmesinin en doğru yol olduğunu kaydetti. Burgaz bölgesinden sorumlu Aytos Bölge Müftüsü Selahattin Muharrem de Burgaz şehrinde 30-40 yıl öncesine kadar 3 caminin bulunduğunu, bunların sonuncusunun 1987’de eski komünist rejim tarafından yıkıldığını bildirdi. Muharrem, yaptığı açıklamada, komünist rejimin yıktığı son caminin arsasına devletin el koyduğunu belirterek, Pobeda’da başlayan cami inşaatının da durdurulduğunu ifade etti. Müftülüğün gelişmeler karşısında kayıtsız kalmayacağını söyleyen Muharrem, belediyenin inşaatı durdurma kararına Burgaz İdare Mahkemesi’nde itiraz edeceklerini bildirdi.

04.04.2009


 

Buzullarda felâket senaryosu

AmerİkalI uzmanlar, Kuzey Buz Denizindeki buzulun 30 yıl sonra yüzde 80 oranında incelebileceği uyarısında bulundular.

ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ile Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının küresel ısınmanın etkileri konusundaki ortak raporuna göre, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulun tahmin edilenden çok daha önce incelebileceği belirtildi. Buzulun daha önce tahmin edildiği gibi 2100 yılında değil, 2040 yılında yüzde 80 oranında yok olabileceğine dikkati çekilen raporda, “Kuzey Buz denizinin yüzeyinde bugün 4,6 milyon kilometrekare kaplayan buz tabakası, 30 yıl sonra 1 milyon kilometrekare alana düşebilir” denildi.

04.04.2009


 

Kendi kendine deney yapan robot

İngİlİz araştırmacılar, tek başına deney yaparak bu deneyden bilimsel sonuçlar çıkarabilen bir laboratuvar robotu geliştirdi.

Science dergisindeki habere göre, Galler’deki en eski üniversitelerden Aberystwyth’deki araştırmacıların geliştirdiği, “Adam” (Adem) adı verilen robot, insan müdahalesi olmadan bir araştırmanın birçok etabını yürütebiliyor. Robotun geliştiricilerinden Profesör Ross King, “Adam’ın yapay zekâsı sayesinde deney yaparak, sonuçları bir araya getirerek, sınıflandırarak ve değerlendirerek bilimsel keşifler yapabildiğini” belirtti. Adam’ın bir prototip olduğunu kaydeden King, yakında sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar konusunda çalışmalar yapmaya programlanmış “Eve” (Havva) adı verilen laboratuvar robotunun da işleve geçeceğini ifade etti.

04.04.2009


 

‘Dünyadaki en iyi iş’ kapılıyor

Avustralya’dakİ Hamilton Adasında 108 bin dolara 6 ay çalışmak için başvuranlardan 16 finalist belli oldu.

Adaylar arasında Hindistanlı radyocu, Kanadalı gazeteci, Alman aktris, Amerikalı bayan televizyoncu, Tayvanlı dağcı gibi çeşitli ülke ve mesleklerden insanlar bulunuyor. Dünya çapında yaklaşık 35 bin kişinin başvuruda bulunduğunu belirten Queensland Turizm şirketi, seçmelerde başvurunun çokluğu sebebiyle 16 isim tesbit edildiğini açıkladı. Şirket yetkilileri, şanslı çalışanın belirleneceği seçmelerin Mayıs başında Hamilton adasında yapılacağını, 6 Mayısta kazananın belirleneceğini ve 1 Haziranda da işe başlanacağını bildirdi.

04.04.2009


 

Fakirle zengin arasına duvar

Brezİlya’nIn Rio de Janerio şehrinde, ‘fakir halkı, zenginlerden ayrı tutmak için’ 3,5 metre yüksekliğinde duvarlar örülecek.

Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde yerel yönetim varoşların çevresini, ‘yağmur ormanlarını koruma amacıyla’ beton duvarlarla çevireceğini açıkladı. Asıl amacının ‘fakir halkı, zenginlerden ayrı tutmak’ olduğu iddia edilen 3.5 metre yüksekliğindeki duvarların bu yıl sonuna kadar tamamlanması ve yaklaşık 17 milyon dolara mal olması öngörülüyor.

04.04.2009


 

ABD’de idam tartışması

ABD’de Washington eyaletinde bir mahkûm, cellâtlarının istifasına sebep oldu.

Eyalet savcılığı sözcüsü Dan Sytman, eyaletteki hakimlerden birinin, bir idam mahkûmu avukatının, ‘’zehirli iğneyle infazı gerçekleştiren ekibin vasıfları, eğitimi ve deneyimleriyle ilgili bilgilerin kamuya açıklanması’’ yönündeki talebini haklı bulması üzerine, kim olduklarının anlaşılmasından korkan 4 infaz ekibi üyesinin istifa ettiğini açıkladı. Sözcü, bu kişilerin Walla Walla adındaki küçük bir şehirde yaşadıklarını ve haklarında en ufak bir ayrıntının açıklanması halinde kim olduklarının kolayca anlaşılabileceğini belirtti. Cellâtların istifasına sebep olan bu olayın duyulmasıyla, ABD’de zehirli iğneyle yapılan infazlarla ilgili tartışmanın daha geniş bir platforma yayıldığı belirtiliyor.

04.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis