"Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Füze deneyen K.Kore’ye tepki

RUSYA Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, itidal çağrısında bulunduğu açıklamasında, Kuzey Kore’nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlâl edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

İngiltere ise Kuzey Kore’yi sert dille kınadı. Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore’yi sert dille kınadığını ve bu durumun BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararının ihlâli anlamına geldiğini söyledi.

Fransa’dan da benzer bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, ‘’Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararının ihlâlidir’’ denildi. Açıklamada, bu durumun bölgesel istikrar ve barışı tehdit ettiği de kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakranlığı da Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlatmasını ‘’açık bir provokasyon’’ olarak nitelendirdi. Açıklamada, ‘’Kuzey Kore’yi bu yanlış yoldan döndürmek için gereken her şey yapılmalıdır’’ denildi ve füzenin fırlatılmasından dolayı ‘’derin endişe’’ dile getirildi.

İsrail’deki yeni hükümetin iki numaralı ismi Silvan Şalom, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ardından İran ile Kuzey Kore’ye yaptırımların ağırlaştırılması çağrısında bulundu.

Japonya Başbakanı Taro Aso da ‘’Bu son derece kışkırtıcı eylemi kınadıklarını’’ duyurdu. Aso, ‘’Bütün dünyanın tekrar tekrar yaptığı uyarılara rağmen Kuzey Kore’nin bu tutumunun ayrıca BM Güvenlik Konseyinin kararını ihlâl anlamına geldiğini’’ kaydetti.

Kuzey Kore, uzaya telekomünikasyon uydusu fırlattığını söylerken, ABD ile müttefikleri, fırlatılan şeyin uzun menzilli bir füze olduğunu belirtiyor.

Avrupa Birliği, dün sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı. Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada, Kuzey Kore’nin, henüz çözülmemiş bir nükleer program sorunu bulunduğu dönemde füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik oluşturduğu ifade edildi. Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

OBAMA: K. KORE'YE ULUSLAR ARASI BİR CEVAP GEREKLİ

ABD Başkanı Barack Obama, bu sabah erken saatlerde füze fırlatan Kuzey Kore’nin ‘’kuralları yıktığını ve bu hareketin uluslar arası bir cevabı gerektirdiğini’’ söyledi. Denizaşırı ilk gezisinde ABD-AB zirvesi için Çek Cumhuriyeti’nde bulunan ABD Başkanı Obama, Prag’da geniş kalabalıklara hitaben yaptığı konuşmada, nükleer silâhların kontrol altına alınması ve teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi konularına odaklandı.

ABD Başkanı, ‘’Mevcut kurallara karşı çıkanlara yaptırım getirilmeli. Kuzey Kore, kuralları yıktı. Bir kere daha, uzun menzilli füze kullandı. Bu bir provokasyondur. Bu silâhların yayılması önlenmeli. Sözcüklerin bir anlamı olmalı. Kuvvetli uluslar arası cevap gerekiyor. Kuzey Kore bilmeli ki, güvenlik ve uluslar arası itibar yasal olmayan silâhlarla sağlanamaz. Omuz omuza durmalıyız ve Kuzey Kore’yi yönünü değiştirmeye zorlamalıyız’’ diye konuştu. ABD Başkanı, ‘’uluslar arası cevaptan’’ bahsederken, bunun BM Güvenlik Konseyinde alınacak kuvvetli bir kararla başlayabileceğine işaret etti. Obama, ABD’de gelecek yıl içinde nükleer güvenlik amacıyla bir küresel nükleer güvenlik zirvesi yapılmasını da önerdi.

İran’ın nükleer tehdidinin ortadan kalkarsa, Avrupa’da füze savunma sistemine ihtiyaç kalmayacağını belirten Obama, ABD’nin de kendi ulusal güvenlik stratejisinde nükleer silâhları azaltacağını ve dünyadaki diğer ülkeleri de bu yönde cesaretlendireceğini vurguladı.

06.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Füze deneyen K.Kore’ye tepki

  OBAMA'NIN SÖZLÜ GÜVENCESİ YETERLİ Mİ?

  Sunday Times: Obama zirveden birşey alamadı

  Alman Bakan Scholz: “Bir tek göçmenden bile vazgeçemeyiz”

  Schaeuble: Radikalleşme diyalog ile önleniq Schaeuble: Radikalleşme diyalog ile önlenir

  Konteyner 43 göçmene mezar oldu

  Camiye bombalı saldırı: 12 ölü, 50 yaralı

  Talat: AB verdiği sözü tutsun

  Korsanlar İsrail gemisine saldırdı

  Chavez’den ABD’ye zeytin dalı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis