"Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

Dünya Sağlık Teşkilâtı, Meksika’da 150’yi aşkın can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu. Teşkilâtın iki numaralı ismi Keiji Fukuda, “insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok” açıklamasında bulundu.

BM BİRİNCİ DERECE ALARMDA

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), domuz gribi sebebiyle bütün ekiplerini birinci derecede alarm durumuna geçirdi.Uluslar arası topluma domuzların kontrolünün yoğunlaştırılması çağrısında bulunan örgüt, hayvan sağlığı kriz yönetimi merkezinden ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünden uzmanların, bu hafta Meksika’ya gideceklerini bildirdi.

Kontrol için çok geç

DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, küresel bir salgının hâlâ kaçınılmaz olmadığını kaydetti. Fukuda, sınırları kapatma gibi tedbirlere gerek olmadığını ve dünya çapında hükümetlerin hastalığın etkilerini azaltmak için uğraş vermeleri gerektiğini söyledi. Bu arada Meksikalı yetkililer, 150 dolayında kişinin domuz gribi sebebiyle öldüğünü, hastalık belirtileri gösteren bin kişinin de hastanelerde tedavi altına alındığını açıkladı. BBC’nin haberine göre, bütün ülkede okulların kapatıldı, tur şirketleri gezileri iptal etti ve başşehirdeki oteller boşaldı. ABD’de şu ana dek, çoğu New York’ta olmak üzere 45 vaka bildirildi. İspanya ve İngiltere’de de yakın geçmişte Meksika’dan dönen üç kişide virüse rastlandı. Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou, domuz gribi virüsünün yayıldığı bilinen bölgelere, acil durumlar dışında seyahat edilmemesi konusunda uyardı. Uzmanlar, domuz gribi virüsüne rastlanan yerler arasında ABD ve Kanada’nın da bulunduğunu aktarıyor. Bu ülkelerin dışında, en az beş başka ülkede de, domuz gribine yakalanma ihtimali olan kişiler tedavi altına alınmış durumda.

HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu. Örgütün iki numaralı ismi Keiji Fukuda, ‘’insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok’’ açıklamasında bulundu. 4. EVRE NE DEMEK? DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı. Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor. MEKSİKA'DA 152 ÖLÜM Bu arada Meksika’da domuz gribinden öldüğü sanılan kişi sayısı 152 oldu. Ölenlerin sadece 20’sinin domuz gribinden öldüğü kesinleşti, diğer ölümlerde domuz gribinin etkisinin olup olmadığı araştırılıyor. Şu ana kadar Meksika dışında domuz gribinden ölen olmadı. Ancak ABD’de 51, Kanada’da 6, İspanya ve İskoçya’da 3 vak'a tesbit edildi. Norveç ve Güney Kore’de de şüpheli kişilere test yapılıyor. SALGIN RİSKİ YÜKSEK ÖTE YANDAN domuz gribinin salgın haline gelmesi riskinin çok yüksek olduğu bildirildi. Rusya’daki viroloji enstitüsünün başkanı Dmitri Lvov, salgın riskinin çok yüksek olduğunu, gelişiminin saatler, günler alabileceğini ve bu sürenin bir haftayı geçmeyeceğini belirtti. Durumun haftaya belirginleşeceğini söyleyen Lvov, “Her şey virüsten yeni etkilenen ülkelerin virüsün gelişimini durdurup durduramamasına bağlı” dedi. Lvov, domuz gribi aşısının 6 aydan önce bulunamayacağını da belirtti.

29.04.2009


 

BM'DE BİRİNCİ DERECEDE ALARM

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) da, domuz gribi sebebiyle bütün ekiplerini birinci derecede alarm durumuna geçirdi.

Örgütten yapılan açıklamada, Meksika’da yaklaşık 150 kişinin ölümüne sebep olduğu sanılan yeni H1N1 grip virüsüyle domuzlar arasında doğrudan bağlantı olup olmadığını belirlemek üzere uzmanların harekete geçtiği bildirildi. Dünya genelindeki teknik personelden de birinci derecede alarm durumunda kalmalarını isteyen örgüt, domuzlardaki durumun derhal kendilerine iletilmesini ve numunelerin laboratuvarlarına gönderilmesini talep etti. Açıklamada, şu an için, grip virüsünün yalnızca insandan insana geçiyor gibi göründüğü, bugüne dek A tipi grip virüsünün yeni türünün insana doğrudan domuzdan geçtiğini gösteren bulguya rastlanmadığı kaydedildi. FAO, beslenme zincirinin tehdit altında olduğuna dair delil bulunmadığını, bunun hayvana ait değil insanî bir kriz olduğunu, ancak dikkatli ve hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Yönetimlere ve uluslar arası topluma domuzların kontrolünün yoğunlaştırılması çağrısında bulunan örgüt, hayvan sağlığı kriz yönetimi merkezinden ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nden uzmanların, hükümetin durumu değerlendirmesine yardım etmek üzere bu hafta Meksika’ya gideceklerini söyledi.

29.04.2009


 

Katliâmcı asker yargı önünde

ABD’de eski bir askerin, 14 yaşındaki bir Iraklı kıza tecavüz etmek, onu ve ailesini öldürmek suçundan yargılanmasına başlandı.

ABD askeri tecavüzden yargılanıyor

ABD’DE eski bir askerin, 14 yaşındaki bir Iraklı kıza tecavüz etmek ve onu öldürmek suçundan yargılanmasına başlandı. 23 yaşındaki Teksaslı Steven Dale Green’in, Kentucky eyaletinin Paducah şehrinde başlayan duruşmasında savcılık ve savunma makamları açılış konuşmalarını yaptı. Savcılık iddianamesinde Green’in, 14 yaşındaki Abir Kasım El Cenabi adlı kıza tecavüz ettiği; onu öldürdüğü ve kızın ailesini katlettiği belirtildi. Savcılık, Green’in küçük kızın yüzüne birçok kez ateş ettikten sonra cesedini yaktığını da kaydetti. Suçlanmadan önce askerliği bıraktığı için sivil mahkemede yargılanan Green’in, kişilik bozukluğu teşhisinden sonra Mayıs 2006’da “onur listesinden” terhis olduğu kaydedildi.

29.04.2009


 

Paraguay ve Bolivya arasında tarihî anlaşma

BOLİVYA Devlet Başkanı Evo Morales ile Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo, iki ülke arasındaki sınırı belirleyen tarihî anlaşmaya imza koydu.

İki ülke arasında 1930’lu yıllarda 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açan anlaşmazlık, Arjantin’in başşehri Buenos Aires’te devlet başkanları tarafından imzalanan anlaşmayla sona erdi. Barış, dostluk ve sınır anlaşması Bolivya ve Paraguay arasında 1938’de imzalanmıştı. Anlaşma, iki ülke arasındaki sınırların çizilmesinden sorumlu karma komisyon kurulmasını öngörüyordu.

29.04.2009


 

İsrail’de, Yahudi nüfus artıyor

İSRAİL'İN nüfusu son bir yılda yüzde 1,8 oranında artarak, 7 milyon 411 bin kişi olarak belirlendi. İsrail’in kuruluşunun 61. yılında İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre nüfusun yüzde 75,5’i (5 milyon 593 bin kişi) Yahudi, yüzde 20,2’si (1 milyon 498 bin kişi) Araplardan oluşuyor.

Nüfusun yüzde 4.3’lük bölümü (320 bin kişi) ise göçmenlerle İçişleri Bakanlığı tarafından Yahudi olarak kaydedilmemiş kişilerden oluşuyor. İsrail’in kuruluşundaki nüfusu ise 806 bin idi. 1948’de İsrail’de nüfusu 100 binin üzerinde tek bir şehir (Tel Aviv-Jaffa) varken, halen 14 şehrin nüfusu 100 binin üzerinde bulunuyor. Bunlardan Kudüs, Tel Aviv-Jaffa, Hayfa, Rişan Lezion ve Aşdod’un nüfusu 200 binin de üzerinde.

29.04.2009


 

Arnavutluk AB’ye başvuruyor

ARNAVUTLUK Başbakanı Sali Berişa, ülkede reformların taviz verilmeden sürdürüleceğini belirterek, halkın büyük çoğunluğunun ülkenin AB’ye üyeliğini istediğini söyledi.

Berişa, Dışişleri Bakanı Lulzim Başa ve Entegrasyon Bakanı Majlinda Bregu ile birlikte Çek Cumhuriyetinin başşehri Prag’a hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Hep birlikte bu amaca (AB üyeliği) ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi. Berişa, AB’ye adaylık başvurusu yapılmasının tek taraflı değil, AB ülkeleriyle istişare halinde alınmış bir karar olduğunu belirtti.

29.04.2009


 

Venezuela Filistin kucaklaşması

Venezuela ile Filistin arasında diplomatik ilişkilerin resmen kurulduğu ve Filistinlilerin bu ülkedeki ilk diplomatik temsilciliğinin açıldığı bildirildi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riad El Malki ve Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro’nun, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmen kurulduğuna ilişkin bir belgeyi imzaladığı ve başşehir Caracas’ta Filistin Büyükelçiliğinin açılışının yapıldığı kaydedildi. Venezuela, İsrail’in 6 Ocak 2009’da Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıyı protesto etmek için İsrailli diplomatları sınır dışı etmişti. İsrail de buna Venezuelalı diplomatları sınır dışı ederek karşılık vermişti.

29.04.2009


 

KKTC’de satılık oy tartışması

KKTC Başsavcılığı, 19 Nisan erken genel seçimlerinde parayla oy alınıp satıldığı iddialarının araştırılması için Polis Genel Müdürlüğüne yazı gönderdi.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nevvar Nolan’ın, bu konuda araştırma yapmasını istediği Başsavcılık, prosedür gereği dün işlem başlatarak, Polis Genel Müdürlüğünden, gerekli soruşturmayı yapmasını talep etti. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, ‘’Oy için kelle başı 100 liraya pazarlık eden insanlar var. Biz de (oy satın) aldık. Çok daha düşük imkânlarımız vardı ama o imkânlar çerçevesinde aldık. Bu taleplerin bize gelmesini önleyecek tedbirleri almak siyasîlerin elindedir’’ demişti.

29.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis