"Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

TV’ler alkolizmi teşvik ediyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, içki içmenin normal olarak algılandığı sahnelerin çocuk yaşta alkol kullanımına sebep olduğuna dikkat çekerek, “Televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesi kabul edilemez” dedi.

DEVLET, GENÇLERİ KORUMAK ZORUNDA

Anayasanın 58. maddesine göre devletin gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri almak zorunda olduğunu hatırlatan Kaya, bu hükme rağmen birçok programda içki reklamı yapıldığını ve bunun için RTÜK’e başvurduklarını söyledi.

İçki hem öldürüyor, hem de rezil ediyor

Dünyada binlerce insanın küresel ekonomik kriz dolayısıyla işini kaybettiği bir zamanda aşırı alkol tüketimi de hızla artıyor. Araştırmalar, alkol tüketimi ile trafik kazaları, çeşitli suçlar ve sağlıkla ilgili dâvâlar arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Hemen hepimizin bildiği bu gerçek, ‘purpleslinky’ adlı internet sitesinde farklı bir yönden ele alınmış ve aşırı alkolden sarhoş olmuş bir kişinin yapabileceği en delice 9 hareket şöyle sıralanmış:

l Sebepsiz yere ağlar: Aşırı alkol alan birçok kişi sebepsiz yere ağlamaya başlayacaktır. Sarhoş kişi kendini kontrol edemez hale gelir ve ya kendini çok güçlü hissedip delilik yapmaya kalkışır ya da güçsüz hissettiğinden ağlamaya başlar.

l Etraftakilere bolca tavsiye verir: Sarhoş adam özellikle aile, dostlar, ekonomi, aşk gibi birçok konuda aniden profesyonel danışman olur ve etrafındakilere tavsiyeler dağıtır.

l Şarkı söyler: Alkolün etkisiyle duygularını içinde tutamaz olur, utanma duygusu kalkar ve kimseden çekinmeden ‘karga sesli’ de olsa şarkılar söyler.

l Eski eş ya da arkadaşını mânâsızca arar ya da mesaj çeker: Bunun sebebi yine kendini kontrol edememekten kaynaklanır ve içinde ne varsa sonucunu düşünmeden döker.

l Kolayca aşık olur: Utanma duygusu kalktığından çabuk arkadaşlık kurar, hislerini kontrol altına alamaz ve yanlış mecralara sürüklenir.

l Tuvalet pisuvarını yastık yapar: Alkol, merkezi sinir sistemini baskı altına alır, hafıza, duyum, uyku ve karar verme mekanizmasını köreltir ve aşırı alkolün verdiği güçsüzlük sonucu sarhoş kişi tuvalette dahi uyur kalır.

l Aşırı para harcar: Sarhoş adam asıl harcaması gereken yerleri unutarak içkiye parasını yatırır.

l Sırlarını döker: İçkinin etkisiyle tanıştığı yeni insana hayat hikâyesini sonradan pişman olacağını düşünmeden anlatır.

l ’Artık içmeyeceğim’ der. İçki kadehini elinden bırakmadan tekrar tekrar ‘Artık içmeyeceğim’ der ve geçersiz sözler verir.

Alkolün uzun vadedeki etkileri arasında beyin hücrelerine verilen zarar, mide ve ince bağırsak hastalıkları, pankreas bozuklukları, kalp arızaları ve yüksek tansiyon gibi onlarca hastalık sayılıyor.

TV’LER ALKOLİZMİ TEŞVİK EDEMEZ

Tüketİcİler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kişi başına ortalama televizyon izleme süresinin 5, bazı ailelerde 10 saatini bulduğunu, aile ortamında çocukların da izlediği filmlerde ‘’güç sahibi’’, ‘’kahraman’’ ve ‘’sevilen’’ karakterlerin rol aldığı içki sahnelerinin gösterildiğini belirtti. Çocuklar için içki içmenin normal olarak algılandığı bu sahnelerin, çocuk yaşta alkol kullanımına sebep olduğunu iddia eden Kaya, şunları kaydetti: ‘’Televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesi kabul edilemez. Alkolün sağlık zararları yanında sosyal ve maddi zararları da ürkütücü boyuttadır. Anayasanın 58/2 maddesi; ‘devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü getirmiştir. Bu hükme rağmen birçok dizi ve film sahnesinde, spor programlarında toplumun beğendiği karakterlerle içki reklâmı yapılmaktadır. Anayasa ve ilgili kanunların amir hükümleri gereği hayatımızın bir parçası haline gelen ve çocuklarımızla paylaştığımız televizyonlardaki içki sahnelerinin yasaklanması için Radyo Televizyon Üst Kurumuna başvurduk.’’

04.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  8172 KARARIN 1652'Sİ TÜRKİYE HAKKINDA

  Erdoğan’ı protesto eden kişi tutuklandı

  Isparta’da uçuşlar yeniden başlıyor

  “Tek kollu okul servis otobüsü sürücüsü”

  DTP açlık grevi yapıyor

  Demokrasi için basın hürriyeti kaçınılmaz

  Eruygur, kafeteryadan çıkarken görüntülendi

  Mobilyacılar, KDV indiriminin sürmesini istedi

  İşsizlik ödeneği başvuruları azalıyor

  İşsizlikten çok, iş beğenmeme var

  Dolandırıcıların yeni oyunu Ergenekon

  Kriz, serbest bölgeleri de vurdu

  Gümüşhane, yeraltı maden zengini

  TV’ler alkolizmi teşvik ediyor

  9700 kez top sektirdi

  42 bin yıllık süt

  Dosyalarınız daha az yer kaplasın

  “Nanoteknoloji ile ameliyat tarih olabilir”

  Görünmez araba yaptı!

  Köpekleri ayırırken canından oldu

  Düşünce kontrollü tekerlekli sandalye

  İslâm hoşgörü ve barış dinidir

  Artık yardımlarla geçinmiyorlar

  20 metre karda yol çalışması

  Ürküten uyuşturucu raporu

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis