"Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

DÜĞÜN EVİNDEN 44 ÖLÜ ÇIKTI

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde önceki akşam 21:00 civarında düğün evine yapılan saldırının, içeridekiler köy imamının arkasında cemaatle namaz kılarken gerçekleştiği belirtildi. Yüzü maskeli saldırganların uzun namlulu silâhlarla açtığı ateş sonucu, 6'sı çocuk, 17'si kadın 44 kişi hayatını kaybetti. İmamla gelin ve damat ve köy muhtarı da ölenler arasında.

PARALEL İDEOLOJİ

Olayı Ergenekon'un faili meçhullerinden farklı düşünmemek gerektiğini belirten Doç. Mazhar Bağlı, “Kan dâvâsı ile devletin hukuksuz uygulamaları arasında paralel bir ideoloji var. Bu işin içinde koruculuk da, PKK da, terör örgütünün uzun süredir tahrip ettiği bir yapılanma da var” dedi.

BEDİÜZZAMAN DİYOR Kİ:

Bizim düşmanımız ve bizi mahveden, cehâlet ağa, oğlu zaruret efendi ve hafîdi (torunu) husumet beydir.

Münazarat, s. 69

Bizim düşmanımız cehâlet, zaruret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı; san’at, marifet, ittifak silâhiyle cihâd edeceğiz.

Divan-ı Harb-i Örfi, s. 23

Töre, husumet sorgulanmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mardin’deki vahşetin hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini belirterek, “Yaşadığımız çağda töre, kan dâvâsı ve husumet gibi kavramların ciddî şekilde sorgulaması gerekir’’ dedi.

TBMM BAŞKANI TOPTAN: Katliâm dehşet verici

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Mardin’de meydana gelen katliamın kimsenin yanına kâr kalmayacağını söyledi. Toptan, yaşanan katliâmın kendisini dehşete düşürdüğünü ifade etti.

Olay terör saldırısı değil

Başbakan Erdoğan, saldırının bir terör saldırısı olmadığını, iki aile arasında husumetten kaynaklandığını belirterek, “İnsanlık dışı” dedi.

MARDİN'İN Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyünde bir düğün törenine silâhlı bir grup tarafından baskın düzenlendi. Saldırıda 6’sı çocuk, 16’sı kadın 44 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Silâhlı saldırı da gelin ve damat da vefat etti. Olayla ilgili 8 kişi silâhlarıyla birlikte yakalandı.

Edinilen bilgiye göre önce gün saat 20:30 sıralarında Bilge köylüler, eski köy muhtarı Cemil Çelebi’nin kızının düğünü için Çelebi ailesinin evinde toplandı. Görgü şahitlerinin ifadesine göre düğün yemeğinin ardından erkekler ve kadınlar ayrı odalarda namaza durdu. Bu sırada, köye gelen ve bir grup maskeli saldırgan evi uzun namlulu silâhlarla taradı. Saldırganlar silâhla ateş ettikleri kişilerin ölüp ölmediğini de kontrol etti. Yaklaşık 15 dakika süren saldırıya, köyün 3 ayrı bölgesinde nöbet tutan korucular karşılık verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, saldırıda 6’sı çocuk 16’sı kadın toplam 44 kişinin öldüğünü, 3 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 3 yaşındaki Medine Çelebi ile 16 yaşındaki Hediye Çelebi Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Murat Çelebi’nin ise Mardin Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındığını belirten Bakan Atalay, gece boyu yürütülen çalışmalar sonucu görgü şahitlerinin de ifadeleri doğrultusunda olayın faili olarak değerlendirilen 8 kişinin silâhlarıyla birlikte jandarma tarafından yakalandığını ve gözaltına alındığını kaydetti. Yürütülen soruşturma gereğince adlî makamlarca olay bölgesine giriş ve çıkışlara sınırlama getirildiğini ifade eden Atalay, ‘’İlk tespitlere göre, köy içinde aile arasında ihtilâf ve husûmetler sonucu gelişen bir olay olarak değerlendirilmektedir. Maalesef ölenlerin de şu anda fail diye gözaltına alınanların da çoğu aynı soyadı taşıyor. Bu konuda çalışmalar hâlâ sürüyor. Kesin bir ifade kullanmak istemiyorum’’ diye konuştu.

Bu arada, şüpheli 8 kişinin sorgusuna Mazıdağı İlçe Jandarma Komutanlığı’nda başlandı.

GELİN İLE DAMAT DA ÖLDÜ

Silâhlı saldırıda ölenler arasında gelin Sevgi Çelebi, damat Habip Arı, köy muhtarı Hamit Çelebi, eski köy muhtarı Cemil Çelebi ile köy imamı Kazım Ozan da bulunuyor. Saldırıda düğünde bulunan 8 kişilik bir ailenin fertlerinin tamamı öldürüldü. Saldırıda Saliha ve Yıldız Aktimur çiftiyle 6 çocukları vefat etti. Çocukların yaşları 3 ile 12 arasında değişiyor.

KÖYDEKİ HERKESİN SOYADI ÇELEBİ

32 haneli Bilge Köyünün tamamının aynı aileden ve soyadlarının da “Çelebi” olduğu bildirildi.

Köydeki erkeklerin tamamı korucu olarak görev yapıyor. Bilge köyü, 7 çeşmesiyle ünlü bir mesire alanı olarak biliniyor. Vadinin başında kurulu bulunan Bilge Köyüne, özellikle hafta sonları Mardin ve civar yerlerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

İŞ MAKİNELERİYLE MEZAR KAZILDI —Köye yaklaşık 800 metre mesafede bir iş makinesi, olayda vefat edenlerin defnedilmesi için mezar kazarken, kadınların ölenler için yaktığı ağıt ve feryat sesleri, gazetecilerin bulunduğu, köye 500 metre uzaklıktaki alana kadar ulaştı. Mardin Özel İdaresi’ne ait iş makineleri köy yolunun düzeltilmesi için çalışma yaptı. Öte yandan, olayda vefat eden 44 kişinin otopsi işlemlerine Mardin Devlet hastanesi morgunda başlandı. Adana Adlî Tıp Kurumu’ndan 3 doktor ve 2 teknisyenden oluşan bir ekibin da Mardin’e gönderildiği öğrenildi. Otopsi işleminin tamamlanmasının ardından cesetlerin toprağa verileceği bildirildi.

SALDIRIDAN KURTULAN 2 GENÇ ŞOKTA — Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, iki oda dolusu insanın maskeli kişiler tarafından silâhlarla taranarak öldürüldüğünü söyledi. Saldırıdan yara almadan kurtulan iki gençle görüştüğünü belirten Ayanoğlu, “Ancak şoktalar, konuşamıyorlar, kendilerine gelince olay yerinde nelerin olduğunu öğrenebileceğiz” dedi.

Yoğun güvenlik

tedbirleri alındı

MARDİN il merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan Bilge köyü girişinde olayın ardından jandarma ekiplerince alınan yoğun güvenlik tedbiri devam ediyor. Gelişmeleri takip etmek üzere Diyarbakır ve Mardin’den gelen gazetecilerin köye yaklaşık 500 metre mesafeye kadar yaklaşmasına güvenlik güçlerince izin verildi. Bilge Köyü’ndeki vatandaşların yakınları olan ve Diyarbakır, Mardin, Mazıdağı ile çevre köylerde oturan çok sayıda kişi köye geldi. Jandarma ekipleri, köye gelenlerin kimlik kontrolünün ardından köye girmesine izin verirken, köy çevresinde de dedektörle mayın taraması yaptı. Güvenlik güçleri köydeki vatandaşların ifadesi doğrultusunda saldırganların kaçış güzergâhlarında da incelemede bulundu.

Saldırının sebebi

“kız meselesi” iddiası

BİLGE Köyündeki düğünde bulunanlara silâhla saldıran kişilerin, nişanlanan Sevgi Çelebi’nin köydeki bir yakınlarıyla evlenmesini istediklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi ve kızın başkasıyla evlendirilmek istenmesi üzerine olayın meydana geldiği iddia edildi. Bilge köylülerinden bazıları, önceki gün akşam meydana gelen silâhlı saldırıyı yapanların düğün töreni düzenlenen Sevgi Çelebi’nin kendi yakınları olan bir kişiyle evlenmesini istediklerini ve bu talebin kızın ailesince kabul edilmediğini ifade ettiler. Köylü vatandaşlar, şöyle konuştular: ‘’Saldırganların ailesiyle damadın mensup olduğu Arı ailesi arasında 20 yıl öncesine dayanan bir husumet bulunuyordu. Saldırganlar bu nedenle Sevgi Çelebi’nin Habip Arı ile evlenmesine karşı çıkıyorlardı. Bu konuda bir süre önce saldırganların mensup olduğu aile bireyleri ile gelinin ailesi arasında tartışma yaşandığını öğrenmiştik. Saldırı olayının nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.’’

Bu vahşetin izahı yok

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, saldırıyla ilgili, "Böyle bir ilkellik, vicdanlarda derin yaralar açan bu vahşet, hiçbir şekilde izah edilemez" dedi. Gül, yazılı açıklamasında, "Yaşadığımız çağda, töre, kan dâvâsı ve husûmet gibi kavramların insan hayatının önüne geçiyor olması, toplum olarak herkesin ciddî şekilde düşünmesi ve sorgulaması gereken bir konudur" ifadesine yer verdi.

Toptan: Yapanların

yanına kâr kalmaz

TBMM Başkanı Köksal Toptan da, Atatürk Havalimanı’ndan Norveç’e hareketinden önce yaptığı açıklamada, Mardin’deki silâhlı saldırıda çok sayıda vatandaşın vefat etmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Bu tür katliâmları yapanların yanına bunlar kâr kalmaz. Mutlaka adalet karşısında hak ettikleri cezayı bulacaklardır” dedi. Toptan, herkese sükûnet tavsiyesinde bulunarak, “Sükûnetle olayların gelişmesini ve bu işi yapanların cezalarını mutlaka çekeceğinin bilinmesini istiyorum. Ancak nedeni ne olursa olsun böyle bir vahşetin, katliâmın savunulabilir ve anlatılabilir bir tarafı yoktur” diye konuştu.

Hiçbir töre katliâmı

mazur gösteremez

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise partisinin TBMM grup toplantısında, "Hiçbir töre, hiçbir gelenek, hiçbir anlayış bu katliâmı mazur gösteremez. İnsanlıktan nasibini alamamış saldırganlar, hiçbir gerekçenin arkasına sığınamazlar. Şu ana kadar aldığımız bilgiler, saldırının bir terör saldırısı olmadığına, iki aile arasındaki husûmetten kaynaklandığına işaret ediyor. Düğün yapan, bir mutlu anı yaşayan insanlara, namaz kılan insanlara, çocuklara silâh doğrultmak, savunmasız, masum insanları katletmek, kelimelerle ifade edilemeyecek kadar menfurdur, insanlık dışıdır'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, zanlılarla ölenlerin soy isimlerinin aynı olmasının da cinayetin acımasızlığını bir kat daha arttırdığını vurguladı.

Öğretmen uyuya kaldı, ölümden kurtuldu

YAKLAŞIK 4 yıldır Bilge köyünde öğretmen olarak görev yapan Sadık Akbulut, davetli olduğu düğüne uyuyakaldığı için gidemedi, bu sayede ölümden kurtuldu. Öğretmenin eşi Bedia Akbulut, köy lojmanında oturduklarını, olay saatinde evde bulunduklarını belirterek, şunları anlattı: ‘’Uzun süredir görev yaptığımız için köydekilerle çok samimiyiz. Çelebi ailesi bizi de düğüne davet etmişti. Ancak eşim dinlenmek için uzanmış ve uykuya dalmıştı. Bende kendisini uyandırmak istemediğim için düğüne gidemedik. Saat 21.00 sıralarında silah seslerini duyunca uyanan eşim ışıkları hemen kapattı. Çok yoğun şekilde silah sesi duyuyorduk. Sonra silah sesleri kesildi. Dışarı çıktığımızda Çelebi ailesinin evine saldırı yapıldığını ve çok sayıda kişinin öldüğünü öğrendik. Yaşadıklarımıza inanamıyoruz.” Mardin / aa

BAKANLAR MARDİN’DE

SALDIRININ ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin’e geldi. Bakanlar Atalay, Ergin ve Eker’in Mardin Devlet Hastanesi’ndeki 2 yaralıyı ziyaret ettikten sonra silahlı saldırının meydana geldiği Mazıdağı’na bağlı Bilge Köyünde incelemede bulundu.

06.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  DÜĞÜN EVİNDEN 44 ÖLÜ ÇIKTI

  Hukukun güvenilirliği sağlanmalı

  Türkiye’ye çamur yağıyor

  KONYA’DA İTTİHAD-I İSLÂM BULUŞMASI

  9 şehitte ihmal iddiası

  Bitlis'te mayın patladı: 1 şehit

  Enflasyonda düşüş sürecek

  Genişleme durdurulamaz

  Yaşar Yakış: Ermeni açılımının tam zamanı

  Merkez Bankası Vakfı’nda gelir kaçağı

  MÜSİAD, 19. kuruluş yıl dönümünü kutluyor

  Paksüt’ten Ergenekon savcılarına suç duyurusu

  İstanbul’da ilâç yolsuzluğu operasyonu

  Gül, yarın Çek Cumhuriyeti’ne gidecek

  Finlandiya’dan AB üyeliğine destek

  Yanlış karar kurbanı oldu

  Pasif içicilik sona erecek

  ALMANYA’NIN BAŞI ALKOLLE BELÂDA

  Bazı bebek mamaları abur cuburdan beter

  Uzun süre çalışanlar uyuyamıyor

  Çin’de tavuk pisliğinden elektrik üretildi

  İki dakikada kanser tesbiti

  Sen de bir iyilik yap!

  Peygamberimizi dinleyelim

  Hanımlar hayırda yarıştı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis