04 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

ABD-Rusya arasında yeni dönem

Ekonomİk krizle mücadelede işbirliği yapılması gerektiğine değinen Medvedev, bütün dünyanın iki ülkenin ilişkilerinden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti.

Gelenek haline getirdiği video blogundan ABD başkanına seslenen Medvedev, görüşmenin yeni bir fırsat olacağını söyledi. Son yıllarda iki ülke ilişkilerinin bozulduğunu, Soğuk Savaş dönemine denk gelecek şekilde düşüş yaşandığına dikkat çeken Rusya lideri, “Güven sorunu, yeni adımlar atmada isteksizlik, başkanlar arasında kişisel iyi ilişkiler olmasına rağmen fiiliyatta bir çalışmanın olmaması iki ülke ilişkilerini Soğuk Savaş dönemine denk seviyeye geriletti. Barack Obama’nın başkanlığındaki yeni ABD yönetimi durumun değişmesi konusunda istek ortaya koydu. Verimli, güvenilir ve modern ilişkiler. Biz de partnerlerimizle birlikte çalışmaya hazırız.” çağrısı yaptı. Tek taraflı olarak mevcut sorunların üstesinden gelmenin mümkün olmadığına değinen Medvedev, “Bunların hepsi uluslar arası güvenlikle ilgili; terörizm, aşırılık, kitle imha silâhlarının yaygınlaşması, uyuşturucu ticareti. Bunlar ortak sorunlar ve çözümünde ortak sorumluluğumuz var. İlişkilerimiz dünyanın şekillenmesinde doğrudan etkiye sahip. Kimin Rusya’nın ya da ABD’nin devlet başkanı olduğu önemli değil. Onlar her zaman ülkelerimiz ve tüm dünya için sorumluluk sahibi olacaklar. Rusya ve ABD diğer ülkeler için de bir şeyler yapabilir. Bunun için de takip edilmesi gereken tek bir yol var. O da ‘anlaşma’ “ değerlendirmesinde bulundu. Kişisel ilişkilerin önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını ifade eden Medvedev, Başkan Obama, ailesi ve çalışma arkadaşlarının Rusya’nın anlaşılması açısından bir şans olduğunu söyledi. Gerçek sonuçlara ulaşan bir görüşme gerçekleşeceğine değinen Rusya lideri, “Rusya ve ABD’nin karşılıklı olarak iş, bilim, kültür ve diğer alanlarda yeni yaklaşımlara ihtiyacı var. Rusya-ABD ilişkilerinde açılacak yeni dönemin hem ülkelerimiz hem de diğer dünya ülkeleri için verimli olmasını ümit ediyorum.” temennisinde bulundu. Medvedev blogundan yaptığı seslenişin ardından ABD Başkanı Obama’yı telefonla arayarak konuşmaya başlaması dikkat çekti.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama’nın, Rusya Başbakanı Vladimir Putin hakkında ifade ettiği “İki ülke ilişkilerinde soğuk savaş yıllarının geride kaldığını anlaması gerekiyor.” değerlendirmesi tepkiye sebep oldu. Putin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov, Obama’nın yanıldığını ifade ederek, görüşmenin ardından fikirlerinin değişeceğini söyledi. Rusya Başbakanı Putin’le ilgili resmin tamamına Obama’nın sahip olmadığını kaydeden Peskov, “Onlar henüz yüzyüze görüşmediler. Görüşmenin ardından Obama’nın düşüncelerinin değişeceğine inanıyorum.” dedi. ABD Başkanı Obama’nın 6-8 Temmuz’da Moskova’ya gerçekleştireceği ziyaretle iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlaması bekleniyor.

04.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Honduraslı darbecilerden seçim sözü

  Domuz gribi salgını artık durdurulamaz

  ABD-Rusya arasında yeni dönem

  Rus uzman Ermenileri uyardı

  Afganistan’da ‘Kılıç Darbesi’ şiddeti

  “Kaos kadife devrim için önceden planlandı”

  Gorajde camii ibadete hazır

  ABD, insansız uçakla vurdu

  Belçika seyreltilmiş uranyumu yasakladı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.